gevaren van oordopjes bij het slapen

Is slapen met oordopjes slecht voor je?

Soms heb je last van omgevingsgeluiden en kun je niet in slaap komen. Veel mensen hebben hierdoor moeite om in slaap te vallen, wat erg vervelend kan zijn, want we hebben nogal wat slaap nodig. Oordopjes behoren tot een van de meest populaire en praktische oplossingen voor de strijd om rustig te dutten.

Met oordopjes verminder je het geluid dat de oren binnenkomt, waardoor mensen zich comfortabeler kunnen vermaken in rumoerige omgevingen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe oordopjes en de risico’s die ze bieden.

Maar is het echt goed voor de oren en het systeem om de hele nacht oordopjes te dragen? Middels bronvermelding van onderzoeken en experts zullen wij je een handje helpen.

Veiligheid

Als iemand die al jaren met oordoppen slaapt, begrijp ik zelf niet dat sommige mensen twijfels hebben over hun veiligheid. Een snelle Google-zoekopdracht onthult talloze artikelen en forums die beweren dat slapen met oordopjes slecht voor je is. Maar worden deze beweringen daadwerkelijk ondersteund door de wetenschap?

Wat kunnen wij melden op basis van onderzoek?

Onderzoek heeft aangetoond dat oordopjes een veilige en betaalbare manier zijn om de slaapkwaliteit te verbeteren. (B)

In sommige gevallen kan het gebruik van oordopjes, samen met oogmaskers, de REM-slaap (rapid eye movement) verhogen. (B) REM-slaap is de diepste vorm van slaap en ondersteunt een aantal belangrijke processen, zoals geheugenconsolidatie.

Voor degenen die slapen met oordopjes kan ook het melatoninegehalte stijgen. Melatonine is een hormoon dat de timing van slaapcellen regelt.

In vergelijking met andere manieren om slaap op te wekken, hebben oordopjes minder bijwerkingen.

Zowel vrij verkrijgbare slaappillen als voorgeschreven slaappillen kunnen bijvoorbeeld een reeks bijwerkingen hebben, zoals duizeligheid en slaperigheid overdag. (B)

Slapen met oordoppen als je een kleine gehoorgang hebt

Als je een kleine of gevoelige gehoorgang hebt, vraag je je misschien af of het slecht is om met oordopjes te slapen. Het korte antwoord is nee, zolang je maar voorzichtig bent.

Oordopjes kunnen helpen bij het blokkeren van geluid en zorgen voor een goede nachtrust. Als ze echter niet goed worden ingebracht, kunnen ze pijn of ongemak veroorzaken.

Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de oordopjes voorzichtig en niet te ver in de gehoorgang steekt. Je moet ook voorzichtig zijn bij het verwijderen, zo voorzichtig mogelijk. Als je pijn of ongemak ervaart, is het misschien handig om bij je arts langs te gaan en uzelf te laten controleren op onderliggende symptomen.

Natuurlijk is de huid gevoelig en heeft ze verzorging nodig; tegelijkertijd zijn zowel dempings- als muziekoordopjes op zijn minst gedeeltelijk gebouwd op jouw gehoorgang, zodat ze schade kunnen voorkomen, hoe kwetsbaar de huid ook is.

KNO-arts Rob van de Hulst heeft nooit de ervaring gehad dat oordoppen voor het slapen schadelijk zijn bij een dunne gehoorgang. Of het nu gaat om oordoppen van mousse, foam of kneedbare wax.

Tot nu toe lijkt het allemaal dus wel mee te vallen en dat is ook waar. Wel willen we één addertje onder het gras met je delen.

Welke risico’s kunnen wij melden omtrent het slapen met oordoppen?

Als je regelmatig met oordopjes slaapt, loopt je mogelijk risico op ophoping van oorsmeer. Hoewel oorsmeer goed is voor de gehoorgang, is het mogelijk dat oorsmeer zich ophoopt. Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder gehoorverlies en infecties. Hieronder lees je verschillende complicaties die kunnen komen kijken bij de ophoping van oorsmeer:

  • Gehoorproblemen
  • Jeuk en een ongemakkelijk gevoel in het oor
  • Hoesten
  • Een rinkeling geluid in het oor, genaamd tinnitus
  • Zelfs duizeligheid of hoestenjeuk en ongemak in het oor

Als jij je zorgen maakt over oorsmeerophoping, zijn er een paar dingen die je kunt doen om dit risico te verminderen. Probeer eerst je randen van je oren regelmatig schoon te maken met een vochtig doekje of een ander zacht voorwerp, wat hier op lijkt.

Als jij je zorgen maakt over jouw gezondheid, neem dan contact op met je arts. Een arts kan je het best helpen bepalen of er nog andere risico’s verbonden zijn aan slapen met oordopjes.

Wat ook een goede is, is om verschillende type oordopjes uit te proberen om te kijken wat voor jou het beste werkt.

Hoe gebruik ik oordoppen op de juiste manier?

Zorg om te beginnen dat je vingers schoon zijn voordat je de oordopjes inbrengt. Zo voorkom je dat er vuil of bacteriën in je oren komen.

  1. Rol vervolgens het oordopje voorzichtig tussen uw vingers totdat het smal genoeg is om in je gehoorgang te passen.
  2. Steek de oordop net ver genoeg in je oor zodat deze het geluid blokkeert.
  3. Zodra het op zijn plaats zit, houdt u de oordop een paar seconden op zijn plaats totdat deze uitzet en een goede afdichting vormt.
  4. Wanneer je oordopjes van schuim gebruikt, houdt dan je hand over je oor totdat het oordopje uitzet om je oor te vullen.
  5. Zorg ook dat – wanneer u oordopjes van schuim gebruikt – u deze niet meer dan een aantal dagen gebruikt. Dit om vuil in het oor te voorkomen.
  6. Wil je oordoppen toch langer gebruiken? Dan hebben we een tip voor alle typen oordoppen: was ze regelmatig! Zo kun je hun levensduur iets verlengen. Hiervoor kunt u het beste warm water en een milde zeep gebruiken. Let op! De oordoppen dienen dan wel volledig gedroogd te zijn voordat je ze weer in het oor plaatst.

Voorkom kruisbesmetting

Wat de verspreiding van bacteriën en mogelijke infecties kan helpen ontmoedigen, is altijd dezelfde oordop in hetzelfde oor dragen. Dit helpt kruisbesmetting van oorinfecties tussen je linker- en rechteroor te voorkomen.

In tegenstelling tot op maat gemaakte oordopjes missen universele oordopjes bijna altijd een gaatje in het rechter- of linkerdeel.

Om dat gaatje aan te duiden, kun je bijvoorbeeld met een scherp voorwerp een stipje op een herbruikbare aansteker zetten.

Ik wil de juiste oordoppen kiezen, hoe doe ik dat?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste oordopjes om te slapen. Ten eerste wil je ervoor zorgen dat ze zacht en comfortabel zijn.

Je wilt niet iets dat pijn doet aan je oren of oncomfortabel is om te dragen. Ten tweede wil je er zeker van zijn dat ze van het juiste materiaal zijn gemaakt. Sommige materialen kunnen irritatie of zelfs allergische reacties veroorzaken.

Ten derde wil je er zeker van zijn dat ze je zullen helpen om goed te slapen. Er zijn oordopjes die maximaal resultaat geven om te helpen bij snurken en andere omgevingsgeluiden.

Kijk voor de beste oordoppen op basis van gebruikerservaringen op deze pagina>>>

foto van drs hiruni tharuka

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *