REM-slaap is een slaapfase die typisch wordt geassocieerd met dromen. Het staat ook bekend als paradoxale slaap omdat de hersenen actief zijn terwijl het lichaam inactief is.
De ogen bewegen snel heen en weer achter de gesloten oogleden en hersengolven zijn vergelijkbaar met die gezien wanneer een persoon wakker is.
Wat is een slaapcyclus en welke onderscheiden we?
Dit is een korte inleiding zodat je een beter beeld hebt van onze slaap in het algemeen. Na deze korte bondige inleiding gaan we direct door naar de REM-slaap.
Een slaapcyclus duurt tussen de 90 en 120 minuten. In een normale nacht wordt deze cyclus ongeveer vier keer uitgevoerd.
Je hebt minimaal zo’n 6-8 uur slaap nodig en sommige mensen wel meer dan dit. Om precies te weten hoeveel slaap je nodig hebt>>
Tijdens het grootste deel van je cyclus controleert je lichaam of er iets pijnlijks is, of je blaas te vol is en of de omgeving veilig is. Als er iets niet klopt, wordt je wakker en onderneem je actie.
Een gezonde nacht in rust doorloopt de volgende vier fasen van slaap:
- De sluimerfase: Als we gaan slapen, verschuift het natuurlijke ritme van ons lichaam tussen de overgang van wakker zijn naar bed en de slaapfase. Dat is knipperen met de ogen; het is moeilijk om je ogen open te houden. Uiteindelijk val je in slaap en neemt je hersenactiviteit af.
- De lichte slaap: Desalniettemin kan men nog steeds worden gewekt, zelfs als men slaapt, hoewel het soms nog steeds vrij gemakkelijk kan worden waargenomen. Geluiden zijn nog niet storend, maar elk individu kan nog steeds worden gewekt, zonder een gevoel van desoriëntatie.
- De diepere slaap: Het is heel moeilijk om iemand uit een diepe slaap te halen. Hij of zij voelt geen pijn of moeite om aanrakingen te voelen. Ademhaling en hartslag dalen tot de laagst mogelijke frequentie. Als iemand uit een diepe slaap wordt gewekt, zal hij gedesoriënteerd zijn. Dit is de fase waar fysiek herstel plaatsvind en de fase voor de REM-slaap (waar geestelijk herstel plaatsvind).
- de REM-slaap: Daar gaan we het in de rest van het artikel over hebben! (B)
De betekenis van de REM-slaap
REM-slaap, of Rapid Eye Movement-slaap, is een slaapfase die wordt gekenmerkt door oogbewegingen, evenals een lage spierspanning en een gebrek aan bewustzijn van de omgeving.
Deze fase wordt gekenmerkt door een hoog niveau van hersenactiviteit en wordt belangrijk geacht voor het consolideren van herinneringen en het helpen van de hersenen bij het verwerken van informatie die gedurende de dag wordt verzameld.
Ook wel droomslaap genoemd
REM-slaap wordt ook wel droomslaap genoemd omdat mensen tijdens de REM-slaap de meest levendige dromen hebben.
Dromen komen voor tijdens de REM-slaap omdat de hersenen tijdens deze slaapfase erg actief zijn.
Wat is de functie van de REM-slaap
REM-slaap is een slaapfase waarin de hersenactiviteit hoog is en oogbewegingen frequent zijn.
De functie van REM-slaap wordt niet volledig begrepen, maar men denkt dat het belangrijk is voor het consolideren van herinneringen, het verwerken van emoties en het in stand houden van de fysiologische functies van het lichaam.
De REM-slaap is verder een slaapfase die wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen, verhoogde hartslag en bloeddruk en een toename van de hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed.
Tijdens de slaap gebeurt er veel in ons lichaam:
- De hoeveel stresshormoon neemt af
- De hersenactiviteit verandert
- Je lichaamstemperatuur daalt met ongeveer 1 graag
- Onze pupillen worden kleiner
- De hartslag vertraagt
- Het aantal ademhalingen per minuut gaat omlaag
- We ademen minder lucht in dan wanneer we wakker zijn
- Er wordt minder speeksel geproduceerd
- Er wordt minder urine geproduceerd
- De aanmaak van groeihormoon neemt toe
Wakker worden tijdens de REM-slaap kan verwarrend zijn
Wanneer iemand wakker wordt tijdens de REM-slaap, kunnen ze een gevoel van desoriëntatie of verwarring ervaren terwijl hun hersenen proberen de droomstaat te verzoenen met de realiteit van hun huidige omgeving.
Hoe lang duurt de REM-slaap?
De REM-slaap kan enkele minuten tot een uur duren. Het is een van de kortere stadia van de slaap, maar het is ook het belangrijkste voor het herstellen van energie en het helpen om je verfrist te voelen.
Het komt de hele nacht voor in cycli, waarbij elke cyclus een mix van REM- en niet-REM-slaap omvat.
De remintervallen zijn over het algemeen in het begin kort en duren tot in de nacht. Om deze reden is de kans het grootst dat u zich dromen herinnert die u tegen het einde van de nacht (of in de vroege ochtend) had.
Als je meerdere nachten achter elkaar herhaaldelijk wordt gewekt in deze REM-fase, lijkt het alsof je behoefte aan REM-slaap toeneemt.
Als ze dan een normale nacht hebben waarin ze beter slapen en niet wakker worden, neemt de duur van deze slaapfase weer af.
Na elke REM-slaapfase worden ze soms even (vaak onbewust) wakker en begint de hele slaapcyclus van lichte slaap naar diepe slaap, naar droomslaap, weer vanaf het begin totdat het tijd is om wakker te worden.
Wat kan voorkomen dat je in de REM-slaap terechtkomt?
Iemands vermogen om in de REM-slaap te komen kan worden voorkomen door verschillende factoren, waaronder cafeïneconsumptie, stress en lawaai.
Deze factoren creëren een omgeving die niet bevorderlijk is voor de productie van melatonine, wat nodig is voor het begin van de REM-slaap. Zonder melatonine zal de REM-slaap niet optreden.
Alcohol en drugs
REM-slaap kan worden voorkomen door alcohol en drugs omdat ze de activiteit van de hersenstam onderdrukken, die verantwoordelijk is voor de REM-slaap.
Alcohol en drugs kunnen ook leiden tot een verstoorde slaap, wat de kwaliteit van de REM-slaap kan beïnvloeden.
Medicatie
Er zijn een paar verschillende soorten medicijnen die kunnen voorkomen dat je in de REM-slaap komt. Enkele voorbeelden zijn antidepressiva, anticonvulsiva en bloeddrukmedicatie.
Deze medicijnen werken door bepaalde neurotransmitters in de hersenen te beïnvloeden, die de normale slaapcyclus kunnen verstoren. Als gevolg hiervan kunt u het moeilijk vinden om in slaap te vallen of door te slapen.
Slaapstoornissen
Er zijn verschillende slaapstoornissen die kunnen voorkomen dat iemand in de REM-slaap komt.
Een voorbeeld is narcolepsie, een aandoening waarbij iemand plotseling en zonder waarschuwing in slaap valt.
Andere slaapstoornissen die REM-slaap kunnen voorkomen, zijn onder meer slaapapneu, een aandoening die ervoor zorgt dat iemand tijdens de slaap voor korte tijd stopt met ademen.
Maar ook het rustelozebenensyndroom, een aandoening die ongemakkelijke gevoelens in de benen en een drang veroorzaakt. om ze constant te verplaatsen.
Cafeïne
Cafeïne is een krachtig stimulerend middel dat je wakker kan houden door de effecten van adenosine te blokkeren, een chemische stof die je normaal gesproken slaperig maakt.
Het kan ook voorkomen dat u in de REM-slaap komt, de meest rustgevende fase van de slaap. Hierdoor kunt u zich de volgende dag moe en prikkelbaar voelen.
Echter wanneer je met mate drinkt en niet laat in de middag of in de avond nog, dan hoef je je hier vaak geen zorgen om te maken.
Hoe kun je de ”REM-slaap” bevorderen?
Er zijn een paar manieren om de REM-slaap te bevorderen:
Gebruik van oordoppen
Als je op zoek bent naar een manier om een diepere REM-slaap te krijgen, kun je overwegen om oordopjes te gebruiken.
Dit is wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken bij het bevorderen van de REM-slaap. Oordopjes werken door geluid te dempen en stilte te creëren, waardoor je dieper kunt slapen.
Bovendien kunnen ze ook helpen afleiding te verminderen en een meer rustgevende slaap te bevorderen. Als je op zoek bent naar een manier om diepere REM-slaap te krijgen, zijn oordopjes misschien het overwegen waard.
Wat zijn de beste keuzes voor oordoppen voor het slapen>>>
Zorg vol voldoende beweging
Een daarvan is ervoor te zorgen dat je overdag voldoende beweegt en aan daglicht wordt blootgesteld. Dit zal helpen om de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam te reguleren.
Geen alcohol of drugs voor het slapen gaan
REM-slaap is de diepste fase van de slaap, en is wanneer het lichaam weefsels herstelt en regenereert.
Alcohol en drugs kunnen de REM-slaap onderbreken, dus het is het beste om ze voor het slapengaan te vermijden. Snel in slaap vallen wordt ook lastig bij alcohol of drugs consumptie.
Slaap onder een verzwaringsdeken
Verzwaringsdekens werken door diepe drukstimulatie te gebruiken om het zenuwstelsel te helpen kalmeren en ontspanning te bevorderen. Dit kan ertoe leiden dat je niet alleen sneller in slaap valt, maar ook langer doorslaapt. En daar houden de voordelen niet op – als je beter slaapt, heb je vaak ook een diepere REM-slaap die essentieel is voor het herstel van lichaam en geest.
Als je net als ik worstelt met snelle gedachten of angst voor het slapengaan, kan een verzwaringsdeken een gevoel van comfort en veiligheid bieden waardoor je hersenen kunnen ontspannen. Het is alsof je een knuffel krijgt vanuit je bed! Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende gewichten, zodat je er een kunt vinden die precies bij jou past.
Een verzwaringsdeken behoort ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht te zijn; dus als je 70 kilo weegt, is een verzwaringsdeken van 7kg het meest geschikt voor jou.
Zorg voor een goed slaappatroon en een fijne omgeving
Het bevorderen van de REM-slaap begint met het verbeteren van je algehele slaappatroon. Creëer een gelukkige en fijne slaapomgeving, waarin je je veilig en ontspannen voelt.
Zorg zodoende bijvoorbeeld voor een consistent slaappatroon, een stille, koele en donkere slaapkamer en een ontspannen brein voor het slapengaan.
Geen cafeïne voor het slapen gaan
Cafeïne kan tot 12 uur in je systeem blijven, dus het drinken van cafeïne voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je niet in de REM-slaap komt.
REM-slaap is belangrijk voor het herstellen van energie en om je de volgende dag alert te voelen. Om het meeste uit je slaap te halen, vermijd je cafeïne voordat je naar bed gaat.
Minimaliseer blauw licht en felle schermen voor het slapen gaan
Van het blauwe lichtspectrum wordt gezegd dat het de productie van melatonine remt, een hormoon dat wordt geassocieerd met het begin van de slaap.
Mensen die in de uren voor het slapengaan elektronische apparaten gebruiken, hebben daardoor minder kans om snel in slaap te vallen of in een diepe slaap te vallen.
Mocht je meer tips willen die helpen bij niet kunnen slapen, klik dan op deze link.
Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.
Helpen meditatie en mindfulness ook om de REM-slaap te bereiken?
Het kan in ieder geval helpen om stress en angst te verminderen en zodoende inderdaad ook van invloed zijn op je slaap. Volgens sommige onderzoeken zou het verminderen van stress ook de REM slaap bevorderen.