Wat doet angst met je lichaam

Wat doet angst met je lichaam? (Uitgebreide uitleg)

Iedereen heeft wel eens last van angst, maar als angst chronisch wordt kan het de kwaliteit van leven drastisch aanpakken. Daarom wil je graag weten wat angst met je lichaam doet en hoe je dit kunt herkennen.

Hoewel angst meestal als mentale kwaal wordt gezien, kan het gevolgen hebben voor je lichamelijke gezondheid. Angst is een normaal verschijnsel dat niet altijd gevaarlijk hoeft te zijn.

Je kunt bijvoorbeeld angst voelen voor je een groep toe moet spreken, voordat je een belangrijk examen moet afleggen of voordat je een sollicitatie gesprek hebt. Als dit gewoon af en toe voorkomt, is er geen reden tot paniek.

Wanneer er sprake is van angst in je lichaam, verhoogt het op korte termijn de ademhaling en de hartslag. Hierdoor wordt de bloedstroom naar de hersenen heviger, waar het volgens het lichaam op dat moment nodig is. Deze intense fysieke reactie bereidt je voor op een intense situatie.

Als dit echter te hevig toeneemt, kun je je licht in het hoofd (soms duizelig) en misselijk gaan voelen. Chronische angst kan erg vervelende gevolgen hebben voor lichaam en geest. Je kunt niet meer echt van het leven genieten en dat is zonde. Het kan ook zijn dat je constant stress ervaart.

Voor we verder gaan, eerst dit

Voordat we de symptomen en mogelijke gevolgen van angst op het lichaam geven, willen we eerst dit vermelden: angst hoeft nooit permanent te blijven en er is altijd een oplossing.

Dit artikel mag best een negatieve kanttekening lijken te hebben en daarom willen we meegeven dat er altijd een oplossing is om van je angst af te komen.

We willen in dit artikel antwoord geven op een veelgestelde vraag, namelijk: wat doet angst met je lichaam?

Wat doet angst met je lichaam?

Verlies de hoop niet, want er is een oplossing. Lees hieronder wat angst met je lichaam kan doen en we bieden vervolgens ook een oplossing.

Wat doet angst met je lichaam?

Hieronder lees je wat angst met verschillende delen van je lichaam doet.

1. Centraal zenuwstelsel

Langdurige angst- en paniekaanvallen kunnen complicaties veroorzaken die ervoor zorgen dat de hersenen meer stresshormonen afgeven. De complicaties die hieruit voorkomen kunnen zijn: duizeligheid, hoofdpijn en depressie.

Als je je angstig of gestrest voelt maakt je lichaam meer hormonen en chemicaliën aan die zijn ontworpen om te helpen bij een bedreiging. Waar in deze tijd natuurlijk nauwelijks nog sprake van is. Een bedreiging vroeger was namelijk een tijger of een leeuw die op je af kwam.

Tegenwoordig zitten we nog wel met deze hormonen als cortisol en adrenaline natuurlijk die vrijkomen bij stress en angst. Ze kunnen vervelende bijwerkingen hebben zoals hierboven al genoemd.

Uiteindelijk kunnen ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gewicht toeneemt. Dit is iets wat vooral door cortisol wordt veroorzaakt. Je lichaam maakt bij hoge stress meer vet aan dan normaal.

Ook zal je je door de dag heen over het algemeen onrustiger voelen. Dit kan ook problemen met slapen met zich meebrengen. Zo kun je een futloos gevoel hebben, maar toch onrustig zijn.

2. Hartslag, pijn op de borst, hartkloppingen

Chronische angst (in je lichaam) kan een snellere hartslag, pijn op de borst en hartkloppingen veroorzaken. Hierdoor kan het een verhoogd risico op hoge bloeddruk en hartaandoeningen met zich mee brengen.

Als je al een hartaandoening heeft of hebt gehad is het belangrijk angst en stress zoveel mogelijk onder controle te houden. Je bent dan vatbaarder voor eventuele complicaties.

3. Toenemende bloeddruk

Verhoogde hartslag, pijn op de borst en hartkloppingen kunnen resulteren in een toenemende bloeddruk, veroorzaak door angst in je lichaam. Wanneer je tot een risico groep behoort is het meten van de bloeddruk dus belangrijk als je veel angst ervaart. Dit kun je thuis gemakkelijk doen met een bloeddrukmeter.

4. Maag- en darmstelsel

Angst en stress heeft ook invloed op het uitscheidings- en spijsverteringsstelsel. Zo kun je op den duur last krijgen van buikpijn, misseslijkheid, diarree en andere spijsverteringsproblemen. Obstipatie komt bijvoorbeeld regelmatig voor. Daarnaast is het ook mogelijk dat je je eetlust verlies.

Andere veelvoorkomende klachten zijn de ontwikkeling van het prikkelbare darm syndroom na een darminfectie. Dit kan naast obstipatie ook braken en diarree veroorzaken.

5. Immuunsysteem

Angst kan zorgen voor een vlucht-of-vecht-stressreactie in het lichaam en een stroom van chemicaliën en hormonen, zoals cortisol en adrenaline.

Omdat de hersenen in dit geval meer zuurstop moeten opnemen, verhoogt dit op korte termijn de polsslag en de ademhalingsfrequentie. Dit bereid je voor om te vluchten of te vechten in een intense situatie. Zelfs het immuunsysteem kan hierdoor een boost van korte duur krijgen! Deze vorm van stress is slechts tijdelijk en wanneer de stress is afgelopen, keert het lichaam weer terug naar normaal functioneren.

Echter wanneer je je regelmatig tot zeer vaak angstig of gestresst voelt, krijgt het lichaam nooit het signaal om weer terug te gaan naar de normale situatie. Zo kan het immuunsysteem verzwakt worden, waardoor je kwetsbaarder wordt voor virale infecties en andere ziekten. Het kan er ook voor zorgen dat vaccins minder goed werken als voorheen.

6. Depressieve gevoelens

Chronische angst laat de kans op depressies toenemen. Symptomen kunnen zijn terugtrekken uit sociale situaties en een verlies van interesse in dingen die je eerst aantrokken. Ook gevoelens van schuld en hopeloosheid komen vaak voor, waardoor je niet lekker in je vel zit.

Omdat angst en stress vaak hand in hand gaan, kan dit veel leed opleveren en zijn de bovenstaande symptomen helaas een vrij logisch gevolg.

Je zou kunnen proberen om mindfulness toe te passen in je leven als je hier nog niet mee begonnen bent.

7. Extreme vermoeidheid

Angst kan ervoor zorgen dat je meer vermoeid bent dan normaal. Je lichaam kan de hele dag meer actief zijn door de toegenomen angst en stress.

Het kan ook voorkomen dat het lastiger is om ’s nachts te slapen wanneer je hevige angst ervaart. Je merkt tijdens de dag vaak ook dat je op sommige momenten wat slaperiger wordt.

Dit kan natuurlijk verband houden, met het feit dat ’s nachts niet voldoende geslapen wordt.

8. Verlies van libido

Het kan voorkomen dat er verlies van libido plaatsvind. Het is een logisch gevolg aangezien stress en slaapproblemen ook een killer zijn voor een gezond libido.

9. Spierpijn en andere pijnen

Angst kan leiden tot spierpijn en andere pijnen. Het uit zich in onverklaarbare pijnen in het lichaam. Het is een reactie van het lichaam op de angst en stress en kan zich uiten in verschillende delen van het lichaam.

Het is belangrijk om rustiger te worden en meer relaxed. Je zult moeten leren beseffen dat de angst zich vaak afspeelt in je hoofd en geen afspiegeling van de werkelijkheid is.

10 Teveel denken

Deze is eigenlijk deels mentaal maar kan zich ook fysiek gaan uiten. Het denken is een mentaal proces dat bij angst en stress vaak toeneemt. Je ervaart telkens complexe gedachten over de werkelijkheid die zich in een verhaal kunnen afspelen in je hoofd.

Dit verhaal staat vaak haaks op de werkelijkheid en wordt verzonnen door je brein. Het kan zorgen voor hoofdpijn en irritaties waardoor de klachten alleen maar toenemen. Het is belangrijk om je te beseffen dat deze beklemmende gedachten niet werkelijk waar zijn.

11. Ademhalingsproblemen

Angst kan een snelle korte ademhaling veroorzaken. Deze symptomen zijn meer intens wanneer je ook last hebt van een paniekaanval. Dit kan erg hevig zijn en je kan het gevoel hebben dat alles gedoemd is om fout te gaan.

Er zijn makkelijke oefeningen om je ademhaling te verbeteren. Je zult snel effect ervaren en het kan een erg groot verschil maken in je gevoel van welzijn.

Voor meer informatie kun je onze pagina kijken. We hebben daar een voorproefje gegeven van diverse ademhalingsoefeningen die je kunt gebruiken.

12. Paniekaanval

Paniekaanvallen kunnen zich in het lichaam op verschillende manieren uiten. Het doet dit meestal door hartkloppingen, een snellere ademhaling, pijn in de borst en een algeheel licht gevoel in het hoofd. Het kan ook voorkomen dat je lichaamstemperatuur stijgt.

angst in je lichaam oplossen

Oplossing angstproblemen

Wij hebben een oplossing. Sommige artsen schrijven dit voor en sommige niet. Wij zijn geen artsen, als je professionele hulp wilt ga dan naar een huisarts. Deze kan je vast veel beter helpen dan wij dat kunnen.

Echter hebben we wel door het lezen van tientallen boeken, reviews, verhalen, eigen ervaringen, ervaringen van vrienden en het bestuderen van andere culturen kunnen concluderen dat mindfulness effectief is in het behandelen van angstklachten en klachten die met denken, stress en depressies samenhangen in het algemeen.

Angst is veelal iets wat zich in je hoofd afspeelt en niet echt bestaand. Het zijn vaak je gedachten waar je geen grip op hebt en die de overhand nemen.

Als je (nog) niet weet hoe je hiermee om moet gaan is het logisch dat je zo nu en dan gevangen wordt in klachten van angst, stress, depressie of overmatig denken.

Het is echter niet zoals het hoeft te zijn en er is een simpele oplossing voor die voor de meeste mensen werkt. In onze ervaring is het top en we willen het dan ook graag met je delen en zodoende hebben we hier 2 hulpmiddelen.

1. Mindfulness

Mindfulness is de oplossing voor stressvolle-, angstige-, depressieve- en beklemmende gedachten. Dit is naar onze mening de beste oplossing die we aanbieden op deze pagina, omdat deze het probleem in de kern aan kan pakken en blijvend effect op zal leveren.

Lees op onze pagina over ”beginnen met mindfulness” hoe je snel en effectief kunt beginnen met deze remedie tegen stress en angst.

We hopen dat het jou ook zal helpen en dat je je snel weer beter voelt! Goedkoper dan een avondje uit dachten we zo!

2. Verzwaringsdekens

Wil je niks van mindfulness weten maar wel angst verlichten? Kijk dan eens naar een verzwaringsdeken. Deze dekens kunnen angst verlichten tijdens het slapen en dit is wetenschappelijk aangetoond.

Het nadeel van verzwaringsdekens ten opzichte van Mindfulness kan zijn: dat deze remedie het probleem minder effectief in de wortels aanpakt en meer als pleister op de wonden fungeert.

Desondanks hebben verzwaringsdekens hele goede (wetenschappelijke) resultaten opgeleverd als hulpmiddel bij stress & angst.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak komen angststoornissen voor?

Angststoornissen komen vandaag de dag meer voor dan ooit en er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat afneemt. Misschien kan enkel de opkomende beweging van mindfulness vanuit Amerika en het oosten bijdragen aan een gezondere mentale toestand. Angststoornissen kunnen in elke levensfase voorkomen, maar worden vandaag de dag vooral waargenomen onder jongvolwassenen (18-30) en bij mensen van middelbare leeftijd. Vrouwen hebben meer kans op angststoornissen dan mannen, dit volgens het National Institute of Mental Health (NIMH). Volgens recente cijfers heeft 20-24% van de Nederlanders in zijn of haar leven te maken gehad met ernstige angstproblemen. En volgens het volksgezondheidenzorg.info zijn er alleen in het jaar 2019 al 457.800 mensen met angstklachten bij de huisarts behandeld. Het totale aantal mensen met angstklachten ligt echter veel hoger volgens volksgezondheidenzorg.ino en wordt geschat op 1.753.920 Nederlanders. Wanneer je een stressvolle periode in het leven ondervind, nemen ook de kans op angstklachten toe. De symptomen hiervan kunnen direct plaatsvinden, maar ook jaren laten. Er zijn echter verschillende soorten angststoornissen en de oorzaken kunnen zeer divers zijn.

Kan angst schadelijk worden als het niet wordt aangepakt?

Als iemand die een groot deel van mijn leven met angst heeft geworsteld, kan ik bevestigen dat angst die niet wordt aangepakt, absoluut schadelijk kan zijn. Wanneer we angst ervaren, komt ons lichaam in een staat van verhoogde opwinding en stressreactie. Dit triggert de afgifte van adrenaline en cortisol, die negatieve effecten kunnen hebben op onze lichamelijke gezondheid als ze constant worden geactiveerd zonder verlichting.

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

1 gedachte over “Wat doet angst met je lichaam? (Uitgebreide uitleg)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *