afbeelding van een vrouw die weet dat bloeddruk meten belangrijk is en de bloeddruk meet bij haar patient

Waarom is het meten van de bloeddruk belangrijk? Een must-read!

Het meten van de bloeddruk is een belangrijk aspect van het monitoren van je gezondheid. Je vraagt je wellicht af: waarom is het meten van de bloeddruk zo belangrijk en hoe wordt dit gedaan? Bloeddruk meten helpt bij het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen zoals hypertensie, wat kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en beroertes. Het is van cruciaal belang om je bloeddruk regelmatig te controleren en goed te begrijpen wat normale waarden zijn.

Er zijn verschillende manieren om je bloeddruk te meten. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een automatische bloeddrukmeter thuis. Hiermee kun je namelijk eenvoudig en op een betrouwbare manier je bloeddruk meten in een vertrouwde omgeving. Daarnaast is er het meten van de bloeddruk in de spreekkamer bij de huisarts, hoewel het bekend is dat sommige patiënten hierbij last kunnen hebben van ‘wittejassenhypertensie’, waarbij de bloeddruk hoger uitvalt vanwege de spanning in de medische omgeving.

Regelmatige controle en inzicht in je bloeddrukwaarden zijn essentieel voor het handhaven van een goede gezondheid. Het is belangrijk om alert te blijven op eventuele veranderingen en dit te bespreken met je zorgverlener. Dan ben je namelijk in staat om preventief actie te ondernemen en complicaties op de lange termijn te voorkomen.

Waarom bloeddruk meten?

Preventie van hart- en vaatziekten

Het meten van je bloeddruk is van groot belang omdat het een indicatie geeft van de gezondheid van je hart en bloedvaten. Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, beroerte en nierschade (bron). Door regelmatig je bloeddruk te meten, kun je eventuele veranderingen tijdig opmerken en tijdig maatregelen nemen om je gezondheid te verbeteren.

Monitoring van gezondheid

Je bloeddrukwaarden kunnen een belangrijk inzicht geven in je algehele gezondheid. Zo is bekend dat stress kan leiden tot een snellere hartslag en een hogere bloeddruk. Door je bloeddruk te meten, kun je symptomen in je lichaam analyseren en proberen om de oorzaak aan te pakken, zoals het verminderen van stress of het aanpassen van je lifestyle.

Factoren die van invloed zijn op je bloeddruk:

 • Leeftijd
 • Gewicht
 • Familiegeschiedenis
 • Roken
 • Alcoholgebruik
 • Voedingsgewoonten

Waarom kan het goed zijn om de bloeddruk thuis te meten?

Door regelmatig de bloeddruk te meten krijg je een idee van je gemiddelde bloeddruk. Sommige mensen hebben een aandoening die het wittejassensyndroom wordt genoemd, waarbij hun bloeddruk ten onrechte stijgt bij een bezoek aan een arts (B). Daarom kunt je jouw bloeddrukmeter voor thuis gebruiken om dagelijks uw bloeddruk te meten. De precisie ervan is uitgesloten, omdat we het over cijfers hebben. Als de bloeddrukwaarden buiten het normale bereik liggen, dien je onmiddellijk contact op te nemen met jouw arts.

waarom de bloeddruk meten bij ouderen

Waarom bloeddruk meten bij ouderen?

Het meten van de bloeddruk bij ouderen is belangrijker. Naarmate we ouder worden, begint het hart, net als onze andere menselijke organen, zijn kracht en vermogen om bloed te pompen te verliezen. Bovendien beginnen de bloedvaten hun tonus en elasticiteit te verliezen. Daarom moet het hart het bloed meer kracht pompen en stijgt de bloeddruk.

Senioren zijn vatbaarder voor vaatziekten!

Omdat slagaders met het ouder worden aan elasticiteit verliezen, zijn bloeddrukgerelateerde problemen hoger bij ouderen. Hypertensie bij ouderen heeft een verhoogd risico op het veroorzaken van bloedingen en beroertes. Aan de andere kant kan hypotensie bij ouderen ischemie en syncope veroorzaken, die op hun beurt coma en de dood veroorzaken. Daarom is het essentieel om de bloeddruk bij senioren regelmatig op de aanbevolen tijden te meten. Lees ons artikel voor meer informatie over “Wanneer bloeddruk meten“.

Een aantal aanvullende redenen om de bloeddruk te meten

Een veel voorkomende vraag is waarom we de bloeddruk moeten controleren. Het regelmatig controleren van de bloeddruk kan:

 • Helpt ons te begrijpen of ons hart goed werkt
 • Helpt ons onze levensstijl te beheersen door ons te vertellen of we hypertensief (verhoogde bloeddruk) of hypotensief (verlaagde bloeddruk) zijn
 • Beoordeeld de werkzaamheid van antihypertensiva
 • Bepaalt het risico van medische procedures
 • Vertelt ons welke externe factoren onze bloeddruk verhogen of verlagen

Mogelijke gevolgen van hoge en lage bloeddruk

Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten, omdat zowel een hoge als een lage bloeddruk gevolgen kan hebben voor je gezondheid. In dit gedeelte bespreken we enkele mogelijke gevolgen van zowel hoge als lage bloeddruk.

 • Hoge bloeddruk: Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het hart moet harder werken om het bloed door het lichaam te pompen, wat kan leiden tot hartfalen 1. Ook kan een verhoogde bloeddruk de bloedvatwand beschadigen, wat uiteindelijk kan resulteren in een verhoogde kans op een hartinfarct, beroerte of hartfalen 2.
 • Lage bloeddruk: Een lage bloeddruk, of hypotensie, kan ook gevolgen hebben voor uw gezondheid. Wanneer je bloeddruk te laag is, kan uw lichaam minder goed functioneren, waardoor uiteenlopende klachten kunnen ontstaan 3. Een lage bloeddruk kan bijvoorbeeld leiden tot duizeligheid en flauwvallen 4.

Voor zowel hoge als lage bloeddruk geldt dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van de risicofactoren, symptomen en de mogelijke gevolgen. Een regelmatige controle van je bloeddruk kan u helpen om vroegtijdig problemen te signaleren en eventuele complicaties te voorkomen.

Bronnen:

 1. Etos – Hoge bloeddruk: wat zijn de symptomen en gevolgen? 
 2. Prodimed – Hoge of lage bloeddruk? Dit zijn de symptomen, oorzaken en oplossingen 
 3. InfoNu – De oorzaken en gevolgen van een lage bloeddruk 
 4. Hartstichting – Alles over een lage bloeddruk (hypotensie) 

Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk of pijnlijk?

Vaak stellen patiënten mij deze vraag, waarop ik antwoord dat het meten van de bloeddruk niet gevaarlijk of pijnlijk is. Sommige omstandigheden waarin het meten van de bloeddruk echter gevaarlijk kan zijn. Lees ons artikel “Is bloeddruk meten gevaarlijk” voor meer informatie of ons artikel over ”is bloeddruk meten pijnlijk”.

Onthoud goed..

Een (te) hoge bloeddruk is een aandoening die op zijn beurt vele andere aandoeningen veroorzaakt, zoals bloeding, beroerte en glomerulonefritis. Het bijhouden van jouw bloeddruk kan helpen de symptomen van huidige ziekte (indien aanwezig) onder controle te houden en andere ziekten te voorkomen. Daarom moeten we dus regelmatig onze bloeddruk meten. Als je je afvraagt welke monitor het beste bij jou past, lees dan ons artikel, waar we de beste bloeddrukmeters hebben beoordeeld.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *