op deze foto zie je een voorbeeld van hoe je de bloeddruk meet

Bloeddruk meten: hoe doe je dat en hoe werkt een bloeddrukmeter?

Het meten van de bloeddruk is erg belangrijk omdat het een indicatie geeft van het onderliggende hartprobleem. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over “Waarom bloeddruk meten belangrijk is“. Jouw bloeddrukwaarden variëren afhankelijk van hoe jij de bloeddruk meet en dus is het belangrijk dit op de juiste manier uit te voeren.

Hoe meet je de bloeddruk?

De juiste manier om de bloeddruk te meten is door minstens 5 minuten te zitten en te rusten. Haal een aantal keer diep adem. Plaats de manchet op de juiste manier aan de rechterhand. Draai de manchet niet te strak aan. Meet de bloeddruk met de hieronder beschreven methoden.

Verschillende manieren om de bloeddruk te meten

Er zijn verschillende manieren om de intra-arteriële druk van het bloed te meten. Laten we enkele methoden en technieken bespreken die tegenwoordig worden gebruikt om de bloeddruk effectief te meten:

 1. De auscultatoire methode: is een ongecompliceerde methode waarbij de druk op de onderliggende slagader wordt verhoogd met behulp van een opblaasbare manchet die over het algemeen rond de armslagader op de arm wordt geplaatst. Een manchet kan ook om de onderkuit of enkel worden geplaatst. Het geluid van bloed wordt gehoord door een stethoscoop en de bloeddruk wordt genoteerd in overeenstemming met de hoogte van de kwikbuis.
 2. De oscillometrische methode maakt ook gebruik van een opblaasbare manchet, die een elektrische druksensor heeft om manchetdrukschommelingen waar te nemen. De elektronica in de manchet interpreteert het signaal automatisch en kan de manchet ook opblazen of laten leeglopen.
 3. De vingermanchetmethode van Penaz; is heel eenvoudig en niet-invasief waarbij een kleine manchet met een sensor om de vinger wordt geplaatst en de bloeddruk wordt gemeten. Het is efficiënt, continu en geeft de bloeddruk weer in realtime. (B)
 4. De ultrasone techniek om de bloeddruk te meten met behulp van ultrasone golven die worden verzonden en ontvangen door de ultrasone sonde.
 5. Er is ook een methode om “de bloeddruk te meten zonder bloeddrukmeter” maar deze methode is erg onnauwkeurig.

De auscultatoire methode (gebruikelijke manier bloeddruk meten)

De auscultatoire methode is de meest gebruikelijke methode om de bloeddruk te meten. Het wordt gebruikt in ziekenhuizen en kan ook door een leek worden gebruikt om de bloeddruk te meten, omdat het heel eenvoudig en gemakkelijk is.

 • De bloeddruk kan gemeten worden met een bloeddrukmeter. Het is een apparaat met een ontvlambare manchet om de schouder gewikkeld.
 • De manchet wordt opgeblazen met behulp van een handpomp die druk uitoefent op de onderliggende slagader.
 • De bloedstroom in de slagader stopt even.
 • Een stethoscoop wordt op de centrale slagader van het bovenste lidmaat geplaatst, d.w.z. de armslagader.
 • Met behulp van een knop van de handpomp wordt de druk op de slagader langzaam afgebouwd.
 • Het geluid wordt zorgvuldig gehoord en de bloeddruk wordt genoteerd.
 • De systolische druk is de druk in mm Hg waarop de Korchkoff-klank verschijnt.
 • Diastolische druk is de druk waarbij het Korotkoff-geluid verdwijnt.

De systolische bloeddruk kan ook zonder stethoscoop worden gemeten door het aantal slagen per minuut vanaf de pols te tellen.

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

De bloeddrukmeters werken meestal volgens de oscillometrische methode om de bloeddruk te meten. De speciale sensor in de manchet detecteert en meet de trillingen die worden geproduceerd door de bloedstroom in de slagader, verwerkt de invoer en zet deze om in de bloeddrukmeting. Het is heel gemakkelijk en wordt veel gebruikt omdat er in veel landen een verbod is op op kwik gebaseerde producten en bloeddrukmeters. Lees ons artikel waarin we de vragen hebben beantwoord over “Is het meten van bloeddruk gevaarlijk?

De meeste goede bloeddrukmeters zijn gebouwd om in gebruiksgemak te voorzien. Voorbeelden hiervan zijn Medisana bloeddrukmeters & Omron bloeddrukmeters.

Welke arm moet worden gebruikt om de bloeddruk te meten?

Idealiter zou de meting van de bloeddruk bilateraal moeten worden genomen, d.w.z. van beide armen. Het geeft ons een vergelijking en een betere lezing van de bloeddruk. Voor het gemak van de patiënt en de arts wordt over het algemeen een enkele meting van de rechterarm genomen. De meting kan van de andere arm worden afgenomen in gevallen zoals amputatie, brandwonden of letsel.
Raadpleeg ons artikel voor meer informatie over ‘wanneer de bloeddruk moet worden gemeten‘.

Conclusie

De bloeddruk kan met verschillende methoden en technieken worden gemeten. Het is een eenvoudig proces. Plaats de opblaasbare manchet gewoon om de rechterarm. Voer, afhankelijk van het beschikbare apparaat, de stappen correct uit en noteer de aflezing.
Lees onze gedetailleerde gids over de beste bloeddrukmeters om te weten welke monitor voor jou geschikt is!

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *