in dit artikel behandelen we alles over de normale bloeddruk in verschillende omstandigheden

Wat is een normale bloeddruk? Gedetailleerde uitleg!

Bloeddruk, zoals de naam al aangeeft, is de druk van het bloed dat door het lichaam stroomt in kanalen die bloedvaten worden genoemd. Normale bloeddruk varieert bij verschillende leeftijdsgroepen, dus normale waarden veranderen. Op de een of andere manier weten we allemaal waarom het meten van de bloeddruk belangrijk is. Het is van enorm belang om je bloeddruk te registreren met een goede bloeddrukmeter en een grafiek bij te houden om de grafiek van je normale bloeddrukveranderingen dagelijks te bestuderen. Leer wanneer je de bloeddruk moet meten om een bloeddrukgrafiek bij te houden.

Wat zijn normale bloeddrukwaarden

Normale bloeddruk is 120/80 mmHg. Deze mm kwik is de eenheid waarin de normale bloeddruk wordt gemeten. De bovenste waarde wordt systolische bloeddruk genoemd en de onderste waarde is diastolische bloeddruk. Systolisch is de waarde van de bloeddruk in de slagaders wanneer het hart samentrekt en diastolisch is de waarde van de druk in de slagaders wanneer het hart ontspant.

Wat is de waarde van een normale bloeddruk bij volwassenen?

Volgens de American Heart Association is de normale bloeddrukwaarde bij volwassenen minder dan 120/80 mmHg. Deze waarde geldt als de gouden standaard en wordt wereldwijd geaccepteerd als de normale bloeddruk. Een meting boven of onder deze waarde wordt als gevaarlijk beschouwd.

Wat is een normale bloeddruk in rust?

De bloeddruk blijft hetzelfde als een persoon in rust is; het fluctueert niet boven of onder normaal. Normale bloeddruk in rust is binnen 120/80 mm Hg.

Wat is een normale bloeddruk tijdens inspanning?

Tijdens het sporten heeft het lichaam meer zuurstof nodig en wordt zuurstof geleverd door het bloed, dus de bloeddruk stijgt tijdens fysieke activiteit om aan de zuurstofbehoefte van het lichaam te voldoen. Als gevolg hiervan stijgt de systolische bloeddruk tot boven de 160 mm Hg. Variatie in bloeddruk tijdens inspanning is sterk afhankelijk van de ernst van de inspanning.

Wat is een normale bloeddruk bij vrouwen?

Vrouwen hebben meestal van nature een lagere normale bloeddruk in vergelijking met mannen van dezelfde leeftijd. Normale bloeddruk bij vrouwen is 110/75 mm Hg. Een lager hemoglobinegehalte, maandelijks bloedverlies en vrouwelijke hormonen zijn verantwoordelijk voor dit verschil.

Wat is een normale bloeddruk bij mannen?

Mannen hebben meestal een iets hogere bloeddruk dan vrouwen van dezelfde leeftijd, meestal 120/80 mm kwik. Mannelijke androgenen zijn de reden waarom de bloeddruk bij mannen hoger is dan bij vrouwen.

normale bloeddrukwaarden bij kinderen en volwassenen
De normale bloeddrukwaarden kunnen per leeftijd verschillen. Lees er hieronder meer over.

Wat is een normale bloeddruk bij ouderen?

Bij oudere mensen, ouder dan 60 jaar, is de normale bloeddruk hoger dan 135/90 mm Hg. De bloeddruk is hoger bij senioren omdat de vaatwanden aan elasticiteit verliezen naarmate de leeftijd vordert. Als gevolg hiervan moet het bloed meer druk uitoefenen om er doorheen te gaan. Dit resulteert in een verhoogde bloeddruk.

Wat is een normale bloeddruk bij kinderen?

De normale bloeddruk bij kinderen is lager dan de bloeddrukwaarden van volwassenen, omdat hun bloedvaten delicaat zijn en minder weerstand bieden tegen de doorstroming van het bloed. Normale bloeddruk bij kinderen is 105/70 mm Hg.

Wat is een normale bloeddruk bij baby’s?

De baby is een baby van een maand tot 1 jaar oud. De normale bloeddruk bij zuigelingen is 90/60 mm kwik. Het wordt nauwkeurig gemeten aan de hand van de medische, perinatale en geboortegeschiedenis, waarbij een grondig lichamelijk onderzoek van de baby wordt uitgevoerd en andere vitale functies worden beoordeeld, zoals ademhalingsfrequentie, temperatuur en zuurstofverzadiging.

Wat is een normale bloeddruk bij een zwangere vrouw?

Normale bloeddruk bij een zwangere vrouw is 130/85 mm kwik. Zwangerschap veroorzaakt een lichte stijging van de bloeddruk die meestal verdwijnt na de bevalling. Het is absoluut noodzakelijk om de bloeddruk binnen een veilig bereik te houden om complicaties die verband houden met zwangerschap, zoals pre-eclampsie, toevallen, enz.

Hoe moet je de bloeddruk meten?

De bloeddruk wordt universeel gemeten door een bloeddrukmeter zoals bijvoorbeeld een Omron bloeddrukmeter. Er wordt een manchet om de arm aangebracht die aan een meter is bevestigd. De manchet wordt opgeblazen en de meter leest de bloeddruk af.
Hier lees je hoe je de bloeddruk thuis op de juiste manier kunt meten, want het onjuist meten van de bloeddruk kan gevaarlijk of pijnlijk zijn. Als de bloeddruk zich in het lagere bereik bevindt, hypotensie genaamd, kan deze door specifieke methoden worden verhoogd. Als de bloeddruk in een hoger bereik ligt, hypertensie genaamd, kan deze worden verlaagd door veranderingen in levensstijl en bepaalde (bloeddruk) medicijnen.

Conclusie

Regelmatige bloeddrukmeting door een grafiek bij te houden en te proberen jouw bloeddrukgrafiek zo dicht mogelijk bij de normale bloeddruk te brengen, is gezond, aangezien de afwijking verband houdt met ernstige hart- en vaatziekten. Ideale en normale bloeddruk varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht; de norm is 120/80 mm kwik.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *