gevaarlijk bloeddrukwaarden

Welke bloeddruk is gevaarlijk voor jou of iemand anders?

Maak jij je zorgen over de hoge waarde die de bloeddrukmeter aangeeft? Wil je weten welke bloeddruk gevaarlijk is voor jou of je naasten? Ik heb dit artikel geschreven om je als expert te adviseren over welke bloeddruk gevaarlijk is en daar zal ik je in dit artikel alles over vertellen. Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de vaatwanden als het erlangs gaat. Het meten van de bloeddruk kan helpen bij het vinden van onderliggende pathologieën, mits correct gemeten. Normale waarden voor bloeddruk zijn 120/80 mmHg. Elke bloeddrukwaarde die afwijkt van deze verwachte waarden kan gevaarlijk zijn. Houdt dit ook bij op een nauwkeurige bloeddrukmeter.

Welke bloeddruk is gevaarlijk en welke niet?

De American Heart Association zegt dat bloeddrukwaarden (gevaarlijk en ongevaarlijk) kunnen worden geclassificeerd als:

Normotensieve (normale bloeddruk)

Bloeddruk lager dan 120 mmHg systolische en diastolische waarde lager dan 80 mmHg wordt als veilig en als een normale bloeddruk beschouwd en is dus verre van gevaarlijk. Om dit te meten, meet je de bloeddruk met of zonder monitor op verschillende tijdstippen van de dag voor een enigszins betrouwbare meting. Wil je echt een nauwkeurige meting hebben? Ga dan voor een Omron bloeddrukmeter.

Verhoogde bloeddruk

Een bloeddrukwaarde van 120-129 mmHg systolisch en minder dan 80 mmHg diastolisch wordt als verhoogde bloeddruk beschouwd en kan enigszins gevaarlijk worden in de toekomst. Als jouw bloeddruk binnen dit bereik blijft, kun je de bloeddruk verlagen door veranderingen in levensstijl. Dit is nog niet persé een erg gevaarlijke bloeddruk, maar als je bloeddruk voorheen normaal was is het wel nuttig om jezelf en levensstijl te beoordelen.

Hypertensief (stadium 1)

Als de bloeddrukmeter een waarde van 130-139 systolisch en 80-89 diastolisch aangeeft, wordt dit beschouwd als stadium 1 hypertensie (verhoogde bloeddruk). Een persoon die achtereenvolgens een bloeddruk in dit bereik heeft, moet een arts raadplegen. Hoewel deze fase van hypertensie niet bijzonder gevaarlijk is, moet je het weer normaal maken door veranderingen in je levensstijl. Een arts kan ook bloeddrukmedicatie voorschrijven om jouw bloeddruk terug naar de uitgangswaarde te verlagen. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot progressie naar stadium 2 hypertensie.

Hypertensief (stadium 2)

Bloeddrukwaarden van 140 mmHg systolisch of hoger en 90 mmHg diastolisch of hoger duiden op hypertensie stadium 2. Dit is een ernstiger situatie die directe actie vereist, inclusief levensstijlveranderingen en medische behandeling om de bloeddruk te normaliseren en gezondheidsrisico’s te verminderen. Als jouw bloeddrukmeter deze waarden aangeeft, is het belangrijk je levensstijl te veranderen.

Hypertensieve crisis

Bloeddrukwaarden van meer dan 180 mmHg systolisch en 120 mmHg diastolisch vallen onder een hypertensieve crisis en het is dan belangrijk dat je onmiddellijk naar een arts gaat. Het kan ernstige gevolgen hebben, waaronder enkele:

  • Hartinfarct
  • Hartaanval
  • Nierschade
  • Zichtproblemen
  • Verlies van bewustzijn
  • Geheugen problemen
gevaarlijke bloeddruk herkennen
Het herkennen van gevaarlijke bloeddruk, doe je met een goede bloeddrukmeter.

Welke bloeddruk is gevaarlijk, systolisch of diastolisch?

Om te begrijpen welke bloeddruk gevaarlijk is, systolisch of diastolisch, is het belangrijk om het verschil tussen deze twee te kennen. De systolische bloeddruk is de druk in jouw slagaders wanneer jouw hart klopt, terwijl de diastolische bloeddruk de druk is wanneer jouw hart in rust is tussen de slagen door. Hoewel beide belangrijk zijn voor het beoordelen van de hartgezondheid, wordt de systolische bloeddruk vaak nauwlettender in de gaten gehouden door artsen. Dit is vooral het geval bij mensen ouder dan 50, aangezien studies hebben aangetoond dat een hoge systolische bloeddruk (hypertensie) een sterkere indicator kan zijn voor hart- en vaatziekten dan een hoge diastolische druk. Meet je bloeddruk en vergeet niet dat het proces niet erg pijnlijk of potentieel gevaarlijk is.

Conclusie

“Welke bloeddrukwaarde is gevaarlijk?” Hier is een bondige conclusie. Een waarde die afwijkt van de normale bloeddruk vind ik gevaarlijk en dat is dus vanaf een bloeddrukwaarde van 120-129 mmHg.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *