bloeddruk meten zonder meter kan dat wel?

Kun je de bloeddruk meten zonder bloeddrukmeter? Dat zoeken we uit!

Als arts hoor ik herhaaldelijk deze vraag: hoe kan ik de bloeddruk meten zonder bloeddrukmeter? Laten we eerst eens kijken of je de bloeddruk kunt meten zonder bloeddrukmeter of dat dit niet mogelijk is.

Het simpele antwoord is NEE! Je kunt de bloeddruk niet (nauwkeurig) meten zonder bloeddrukmeter. Lees ons artikel om alles te weten te komen over “Hoe meet je de bloeddruk.” Je kunt echter enkele technieken en gadgets gebruiken om een ruwe schatting van de bloeddruk te krijgen.

Laten we ze verder verkennen de manieren verkennen om een schatting te maken van de bloeddruk zonder bloeddrukmeter.

Waarom kun je niet de bloeddruk meten zonder bloeddrukmeter?

Zonder bloeddrukmeter is het niet mogelijk om de bloeddruk te meten. Sommige gadgets, zoals smartwatches, geven je een idee van de bloeddruk, maar hun precisie is onnauwkeurig. Deze bewering wordt aangesterkt doordat de meeste van deze tools niet door de FDA zijn goedgekeurd.

Zonder bloeddrukmeter kun je wel een idee krijgen van jouw bloeddruk. Toch heb je een nauwkeurige bloeddrukmeter (bloeddrukmeter) en een stethoscoop nodig om een exacte waarde te krijgen.

Een exacte waarde van de bloeddruk is erg belangrijk om te weten over jouw huidige gezondheid. Lees ons artikel over “Waarom het meten van de bloeddruk belangrijk is“.

Laten we eens kijken of en hoe je de bloeddruk kunt meten zonder bloeddrukmeter.

hoe kun je de bloeddruk meten zonder bloeddruk meter
Heb je het hulpmiddel op de foto dan (binnenkort) helemaal niet meer nodig?

Hoe de bloeddruk meten (schatten) zonder bloeddrukmeter?

Hoewel het een zeer onnauwkeurige methode is met een hoog percentage menselijke fouten, kun je deze gebruiken om de bloeddruk te meten zonder bloeddrukmeter. In geval van nood moet je echter een specialist bezoeken of je eigen bloeddruk controleren met het juiste apparaat. Hier is een volledig artikel over “Wanneer bloeddruk meten.”

  • Plaats drie vingers van je andere hand op jouw radiale slagader (polsslagader). Je vindt hem in de buurt van je handpalm op je arm aan de kant van de duim. Wanneer je lichte druk uitoefent, voel je een lichte pulsatie op jouw vingers boven de slagader.
  • Nadat je jouw slagader heb gevonden, oefen je lichte druk uit met je wijsvinger.
  • Na enige tijd voel je geen hartslag meer op je middelvinger.
  • Als je meer druk moest uitoefenen, heb je een hoge bloeddruk; als je minder dan gebruikelijke druk moest uitoefenen, heb je een lage bloeddruk.

Hoewel het een methode is om een idee te krijgen van de bloeddruk, is ervaring vereist om te bepalen of de druk die u uitoefende standaard, hoger of lager was.

Hoe de bloeddruk meten zonder stethoscoop?

Je kunt de bloeddruk zonder stethoscoop nauwkeurig meten met behulp van de palpatiemethode. Als artsen gebruiken we deze methode in noodgevallen om de bloeddruk te meten als we weinig tijd hebben. Hier lees je hoe je de bloeddruk kunt meten zonder stethoscoop:

  • Plaats de manchet van de bloeddrukmeter op je rechterarm. De manchet moet zo worden opgewonden dat hij niet los of strak zit.
  • Laat de manchet leeglopen door de knop op de opblaasbol los te draaien.
  • Draai de knop vast en begin de manchet op te blazen met behulp van een opblaasballon.
  • Plaats je vingers op je radiale slagader (polsslagader) en blijf de manchet opblazen, tenzij je geen hartslag voelt.
  • De druk waarbij je geen pols voelt, is jouw systolische bloeddruk.

Beperking: Deze methode kan je alleen informatie geven over de systolische bloeddruk. Deze methode is volkomen veilig en pijnloos. Voor meer informatie kun je ons artikel “Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk” lezen of het artikel ”is de bloeddruk meten pijnlijk”.

Conclusie: bloeddruk meter zonder meter

Het meten van de bloeddruk zonder bloeddrukmeter is zeer onnauwkeurig en onmogelijk. Hoewel je met een eenvoudige techniek een idee kunt krijgen van jouw bloeddruk, vereist deze methode ervaring en kun je bij de eerste poging niet zeggen of jouw bloeddruk normaal is. Gebruik voor een nauwkeurige waarde van de bloeddruk altijd een betrouwbare bloeddrukmeter. Raadpleeg dan ons artikel, waarin uitgebreid wordt uitgelegd hoe je de beste bloeddrukmeter koopt!

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *