Het is essentieel om in een comfortabele en ergonomisch verantwoorde bureaustoel te werken. Na verloop van tijd kan je bureaustoel echter slijtage vertonen en aan vervanging toe zijn. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je bureaustoel te vervangen en een nieuwe te kopen? In dit artikel bespreken we belangrijke signalen, zodat jij weet wanneer het artikel “Hoe weet ik of mijn bureaustoel aan vervanging toe is?” voor jou van toepassing is.
Enkele tips die we gaan behandelen zijn: let op visuele tekenen van slijtage, zoals scheuren in de bekleding of versleten plekken op de armleuningen of zitting. Wanneer je merkt dat jouw stoel na een aantal uur werken oncomfortabel aanvoelt, kan dit ook duiden op de noodzaak voor een nieuwe bureaustoel. Daarnaast speelt pijn of ongemak tijdens het zitten een belangrijke rol in deze beslissing.
Een verminderde productiviteit kan eveneens een teken zijn dat je bureaustoel zijn beste tijd heeft gehad. Een oncomfortabele bureaustoel kan namelijk je concentratie en uiteindelijk je werkprestaties beïnvloeden. Door tijdig zorg te dragen voor de vervanging van je bureaustoel investeer je in je eigen gezondheid en aanvullend voordelen.
Signalen van Slijtage
Zichtbare beschadigingen
Dit punt lijkt erg voor de hand liggend, maar we verbazen ons erover hoeveel mensen de zichtbare beschadigingen toch over het hoofd zien. Dit kunnen scheuren of versleten plekken zijn in de stof of het materiaal van de bureaustoel. Inspecteer voor deze controle de bureaustoel zorgvuldig op tekenen van slijtage, want dan ben je er op tijd bij om je bureaustoel te vervangen.
Onstabiel Onderstel
Een ander signaal dat je bureaustoel aan vervanging toe is, is een onstabiel onderstel. Als de stoel niet meer stabiel staat of wankelt, kan dit leiden tot ongemak, door verminderd ergonomisch werken. Controleer regelmatig de wieltjes, de gasveer en het onderstel op tekenen van slijtage of loszittende onderdelen. Een onstabiele stoel is een teken dat de stoel aan vervanging toe is.
Versleten Zitvlak en Rugleuning
Ook een versleten zitvlak en rugleuning kunnen erop wijzen dat je bureaustoel vervangen moet worden. Platgedrukte of versleten kussens op je bureaustoel veroorzaken namelijk veel spanning in de bovenbenen, onderarm en rugspieren. Dit kan leiden tot ernstige spierpijn of andere complicaties. Als je het gevoel krijgt dat je op een stapel stenen zit, is het dus verstandig om op zoek te gaan naar een nieuwe ergonomische bureaustoel.
Piepende- of krakende geluiden
Tenslotte kunnen kreunende en piepende geluiden duiden op een versleten bureaustoel. Als je bureaustoel bijvoorbeeld bij elke beweging geluiden maakt die eerder niet hoorbaar waren, kan dit betekenen dat er onderdelen versleten zijn of dat er iets aan de stoel mankeert. Dit is een duidelijk signaal dat de stoel aan vervanging toe is of op zijn minst een grondige inspectie nodig heeft.
Verdere controle op ergonomie en stabiliteit
Wieltjes en Draaimechanisme
Controleer allereerst of de wieltjes en het draaimechanisme van je bureaustoel goed werken. Zijn de wieltjes versleten, kapot of rollen ze niet meer soepel? Is het draaimechanisme stroef of maakt het ongebruikelijke geluiden? Dit zijn tekenen dat het tijd is om deze onderdelen te vervangen of zelfs een hele nieuwe bureaustoel te kopen.
5-Poots Kruisvoet Test
De stabiliteit van je bureaustoel is erg belangrijk om lekker te kunnen werken en om voldoende ergonomisch te werken. Een eenvoudige test die je kunt uitvoeren, is de zogeheten 5-poots kruisvoet test. Om deze test uit te voeren, kantel je de bureastoel voorzichtig naar voren en controleer je of alle poten van de kruisvoet stevig op de grond staan. Als er één of meerdere poten niet stabiel zijn, kan dit duiden op slijtage of een structureel probleem, wat betekent dat jouw bureaustoel aan vervanging toe is.
Gasveer Inspectie
Ten slotte is het belangrijk om de gasveer van je bureaustoel zo nu en dan te inspecteren. De gasveer zorgt namelijk voor de juiste hoogteverstelling en ondersteuning van je bureaustoel en dat is ook belangrijk bij ergonomisch werken. Controleer of de gasveer nog soepel en consistent werkt bij het verstellen van de hoogte van de stoel. Indien dit niet het geval is of als je ongemak ondervindt tijdens het zitten, is het wellicht tijd om de gasveer te vervangen of te overwegen een nieuwe bureaustoel aan te schaffen.
Leeftijd en intensiteit in relatie tot het vervangen van je bureaustoel
Levensduur van een Bureaustoel
De levensduur van een bureaustoel varieert normaal gesproken tussen 5 en 10 jaar. Echter hangt dit daarnaast af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de stoel, de intensiteit van gebruik en het onderhoud. Naast de leeftijd van de stoel, is het ook belangrijk om rekening te houden met de staat van de bureaustoel. Versleten of beschadigde onderdelen, pijn en ongemak bij het zitten, verminderde productiviteit en verslechterd schuim in de stoel zijn allemaal signalen dat je bureaustoel aan vervanging toe is. Voor meer informatie lees je de paragrafen hierboven nog eens door.
Intensiteit van Gebruik
De intensiteit van gebruik speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de levensduur van uw bureaustoel. Voor stoelen die door fulltime werknemers worden gebruikt, is het aan te raden om na 5 jaar te overwegen of de stoel moet worden vervangen. Echter, als de stoel minder intensief wordt gebruikt, kan hij mogelijk een stuk langer meegaan.
Een paar tips voor het onderhouden van je bureaustoel en het verlengen van de levensduur:
- Reinig regelmatig de bekleding en andere oppervlakken van de stoel om vuil en vlekken te verwijderen
- Controleer regelmatig de montage van schroeven, bouten en andere bevestigingen
- Gebruik een vloerbeschermer voor je bureaustoel om slijtage aan zowel de stoel als de vloer te verminderen
Je kunt deze handleiding ook gebruiken voor je gamestoel.
Misschien ook interessant:
- Ergonomische bureaustoelen voor lange- en zware mensen
- Ergonomische bureaustoel vs gamestoel
- Beste ergonomische bureaustoelen
- Beste bureaustoelen
- Waar let je op bij het kopen van een ergonomische bureaustoel voor kleine mensen?
- Beste ergonomische kruk
- Beste bureaustoelen zonder wielen
Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.