hoe werkt een saturatiemeter

Hoe werkt een saturatiemeter? Makkelijke uitleg!

We hebben nu allemaal waarschijnlijk wel eens een saturatiemeter gezien, dankzij COVID19. Heb jij je hierbij ooit afgevraagd hoe een saturatiemeter werkt? De werking van een saturatiemeter is complex en en om het te begrijpen moet je vooraf enkele achtergrondprincipes begrijpen. De slagaders en aders vervoeren respectievelijk zuurstofrijk en zuurstofarm bloed, en een saturatiemeter meet de zuurstofverzadiging in het zogeheten, arterieel bloed. Een hele mond vol, maar niet super belangrijk om het te begrijpen. Ik ga het in wat makkelijkere taal voor je uitleggen in dit artikel. Heb je zin om mee te lezen en erachter te komen hoe een saturatiemeter werkt?

Werkingsmechanisme van een saturatiemeter

Zuurstof vermengt zich in haarvaten bij het binnendringen van de longen, maar het heeft een drager nodig om het naar de doelweefsels te transporteren. De drager wordt hemoglobine (een eiwit in je bloed) genoemd, die zuurstof losmaakt bij het bereiken van de doelweefsels. Tot zover begrijp je het wel neem ik aan?

Oxyhemoglobine en deoxyhemoglobine

Wanneer hemoglobine (een eiwit in je bloed) aan zuurstof is gebonden, wordt het oxyhemoglobine (een eiwit in de rode bloedcel met grote affiniteit met zuurstof) genoemd; wanneer het is losgemaakt, wordt het deoxyhemoglobine (een eiwit in de rode bloedcel met lage affiniteit met zuurstof) genoemd. Oxyhemoglobine absorbeert infrarood licht meer dan rood licht, terwijl het tegenovergestelde geldt voor hemoglobine. Hierover later meer..

Werking van een saturatiemeter

Een saturatiemeter heeft twee uitsteeksels (ook wel armen genoemd) met daartussen een ruimte om de vinger te plaatsen. De ene arm zendt rood en infrarood licht uit met behulp van een Light Emitting Diode (LED), terwijl de andere arm een fotodiode heeft die het gereflecteerde licht detecteert.

Een microprocessor berekent de verhouding van licht dat wordt gereflecteerd door deoxyhemoglobine en oxyhemoglobine en vertelt je de zuurstofverzadiging in je bloedvaten. Best simpel toch?

Wil je weten wat normale saturatie waarden zijn? Lees ons artikel voor meer informatie over de normale waarden van de saturatiemeter.

saturatiemeter werking hulp

Saturatiemeter handleiding

Hoe gebruik je zo’n saturatiemeter dan precies? Dat zal ik je tot in de puntjes uitleggen in deze saturatiemeter handleiding:

Hoe een meting uit te voeren op een saturatiemeter

Een meting uitvoeren op een oximeter (ander woord voor saturatiemeter) is eigenlijk heel eenvoudig. Zo voer je een meting uit op een saturatiemeter:

  1. Open na het plaatsen van de batterijen de clip van de door jouw gekozen saturatiemeter.
  2. Plaats je vinger in de rubberen kussentjes van de meter met de vingernagel naar de bovenkant van de meter gericht.
  3. Druk op de aan / uit-knop op het voorscherm en wacht een paar seconden.
  4. De saturatiemeter toont nu jouw resultaten op het scherm en klaar is kees!

Voorzichtigheid geboden bij de meting van jouw saturatiemeter

  • De vinger moet op de juiste manier worden geplaatst, tussen de armen van de saturatiemeter
  • De saturatiemeter mag niet worden gebruikt met een bloeddrukmanchet of intraveneuze injectie in de ledemaat.
  • Verwijder eventuele handschoenen of rubberen stof van de vinger.
  • Overmatig licht kan de resultaten veranderen en de meting met je saturatiemeter beïnvloeden.
  • Nagellak verstoort nauwkeurige resultaten, die je met jouw saturatiemeter behaald.
  • Als je uit een koude omgeving komt, kunnen er onjuiste waarden worden weergegeven als gevolg van vasoconstrictie.

Beperkingen van een saturatiemeter

  • Koolmonoxide (CO) vergiftiging
  • Bloedarmoede
  • Hypovolemie
  • Hypotensie
  • Hypothermie
  • Methemoglobine

Conclusie

Een verzadigingsmeter werkt door het verschil in reflectie van rood en infrarood licht te meten met behulp van een fotodiode. Het meet de zuurstofverzadiging van hemoglobine in het bloed. Lees ons artikel voor meer informatie over de beste saturatiemeters.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *