Wil jij een betrouwbaar apparaat kopen om de hoeveelheid zuurstof in je bloed en/of je hartslag te meten? Het is belangrijk dat je dit in sommige gevallen doet, want teveel zuurstof in je bloed kan gevaarlijk zijn. Gelukkig kan een saturatiemeter helpen om dit te meten en om jou van dienst te zijn hebben wij de beste saturatiemeters getest. Hiervoor hebben we vele klant beoordelingen doorgenomen en zelf testen uitgevoerd. Ook hebben we naar de meningen van experts geluisterd, om vele waardevolle meningen mee te kunnen nemen in onze beoordeling.
Om het helemaal af te maken vind je naast de beste saturatiemeters in dit artikel ook veel belangrijke aanvullende informatie over saturatiemeters. We hopen dat je er veel zin in hebt, want we hebben onze uiterste best gedaan om dit artikel zorgvuldig voor jullie samen te stellen!
De beste saturatiemeters getest – Welke koop jij?
We beginnen bij het belangrijkste gedeelte voor een groot deel van onze lezers: de uitkomst van de test omtrent de beste saturatiemeters! We updaten deze lijst en dit artikel regelmatig om hem relevant te houden.
1. New2075 – Saturatiemeter (Beste en meest luxe keuze)
Voordelen:
- Blijft zeer goed om je vinger zitten
- Te gebruiken middels applicatie
- Erg lange batterijduur, voor de hele nacht
- Maakt analyse en kan deze makkelijk doorsturen
- Is USB oplaadbaar en voorziet in notificatie middels vibratie
Nadelen:
- Kwaliteit heeft een prijskaartje
De New2075 saturatiemeter is een betrouwbare en handige manier om je hartslag en zuurstofniveaus te controleren. Met een batterij die lang meegaat en de mogelijkheid om zelfstandig of met de gratis app te werken, kun je overal eenvoudig je gezondheid volgen. Met de app kun je eenvoudig je gegevens inzien en analyseren, en zelfs delen met een slaapspecialist of huisarts. Door het compacte ontwerp is de ring gemakkelijk mee te nemen en te dragen tijdens het slapen of sporten. De oximeter beschikt ook over slimme waarschuwingen, die trillen om je te waarschuwen als je hartslag of zuurstofniveau buiten de vooraf bepaalde saturatie waarden valt. Dit kan je helpen jouw ademhaling te corrigeren en je algehele gezondheid te verbeteren. Over het algemeen is de New2075-saturatiemeter een geweldig hulpmiddel voor iedereen die op de hoogte wil blijven van zijn gezondheid en zijn hartslag en zuurstofniveau wil controleren.
2. Microlife OXY500 BT saturatiemeter (Zeer geavanceerd)
Voordelen:
- 2 jaar garantie en erg goed beoordeeld product
- Kan gekoppeld worden met gratis Microlife app
- Minder dan 1% afwijking door omgevingslicht
Nadelen:
- Wat hoger geprijsd dan gemiddeld
De Microlife OXY500 BT pulsoximeter is de nieuwste toevoeging aan Microlife’s lijn van oximeters. Deze saturatiemeter kan eenvoudig worden verbonden met de Microlife Connected Health+ app, beschikbaar op zowel iOS als Android. De app biedt een uitgebreid overzicht van alle metingen die ook met anderen kunnen worden gedeeld en is tevens gratis te gebruiken. Naast de oximeter kan de app ook verbinding maken met de compatibele thermometer en bloeddrukmeter van Microlife, zodat alle gegevens handig op één plek kunnen worden opgeslagen. De oximeter wordt geleverd met een fabrieksgarantie van 2 jaar en wordt gevoed door 2 AAA-batterijen (inbegrepen). Het meet zuurstofverzadiging, hartslag en perfusie-index, met een verzadigingsmeetbereik van 35-100% SpO2 en een hartslagmeetbereik van 25-250 BPM. De afwijking van het omgevingslicht is minder dan 1% en de oximeter weegt 42,5 gram.
3. Nonin Vingerpulsoximeter Onyx Avantage 9590 (Innovatief model)
Voordelen:
- Erg duurzaam en kwalitatief product
- Waterbestendig
- Professionele kwaliteit en hoog beoordeeld door klanten
Nadelen:
- Vrij hoog prijskaartje
De Nonin Finger Pulse Oximeter Onyx® Vantage 9590 is een zeer betrouwbare saturatiemeter voor het snel en nauwkeurig meten van de zuurstofsaturatie in het bloed en de hartslag. Deze oximeter is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen en kan worden aangepast aan verschillende vinger- en teendiktes van 8 mm tot 25,4 mm. Het toestel is duurzaam en kan minimaal 50 druppels doorstaan, waardoor het geschikt is voor gebruik in veeleisende situaties. Met een automatische aan/uit-schakelaar kan het apparaat tot 6000 steekproeven uitvoeren met slechts twee AAA-batterijen. De garantie van 4 jaar getuigt van zijn betrouwbaarheid. Wie wil er nou geen betrouwbaar product, dat jaren meegaat?
4. Medisana PM 100 – Saturatiemeter (Beste prijs/kwaliteit)
Voordelen:
- Medisch gecertificeerd product
- Zeer goed beoordeeld en leuke prijs
Nadelen:
- Wat minder geavanceerd dan bovenstaande opties
De Medisana PM 100 Pulsoximeter is een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk apparaat dat het zuurstofverzadigingsniveau en de hartslag meet. Uitgerust met een draaibaar OLED-display biedt deze saturatiemeter een optimale leesbaarheid van de meetgegevens, die in staaf- of golfvorm kunnen worden weergegeven. Met zes verschillende weergaveopties en instelbare helderheidsniveaus is het apparaat gebruiksvriendelijk en ideaal voor gebruik onderweg. Bovendien heeft de saturatiemeter een automatische uitschakelfunctie na 8 seconden en geeft het de batterijstatus weer. Het is ook een medisch gecertificeerd product, wat de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid garandeert.
5. BURCH Med ® Saturatiemeter zuurstofmeter (Beste goedkope)
Voordelen:
- CE certificaat
- Voorzien van OLED scherm
- Wordt geleverd inclusief: batterijen, opberghoes en draagkoord
Nadelen:
- Scherm is soms wat donker
De BURCH Med Pulsoximeter met hartslagmeter is een betrouwbaar en handig hulpmiddel om jouw gezondheid te monitoren. Je hoeft niet naar batterijen te zoeken, deze oximeter werkt direct en wordt geleverd met geïnstalleerde batterijen, een snoer, opbergtas en Nederlandstalige handleiding. Binnen enkele seconden kunt u uw bloedzuurstofverzadiging, hartslag en bloedstroom meten, allemaal weergegeven op een duidelijk OLED-scherm dat kan worden aangepast aan uw gewenste oriëntatie en cijfergrootte. Het alarm is ook instelbaar voor extra gemak. De BURCH Med Saturatiemeter is geschikt voor zowel medische professionals als thuisgebruik en is eenvoudig, snel en nauwkeurig.
Waar let je op bij het kopen van een goede saturatiemeter?
Nu hoor ik je denken: hoe zijn ze in hemelsnaam tot bovenstaand lijstje gekomen, tussen al die saturatiemeters die je kunt komen? Bij de aanschaf van een goede pulsoximeter let ik op een aantal belangrijke factoren:
- Nauwkeurigheid: staat in de eerste plaats voorop, dat lijkt me duidelijk. Het hele doel van een pulsoximeter is immers om nauwkeurig de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten. Ik zoek altijd naar modellen die klinisch zijn getest en gevalideerd op hun nauwkeurigheid.
- Gebruiksgemak: Een andere kritische factor voor mij is het gebruiksgemak van oximeter. Een goede saturatiemeter moet gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen zijn, want dit vinden klanten nu eenmaal fijn. Het moet een duidelijk scherm hebben dat het lezen van resultaten gemakkelijk maakt, zelfs in slecht verlichte omgevingen.
- Kwaliteit en duurzaamheid: Ik wil een oximeter die bestand is tegen veelvuldig gebruik zonder kapot te gaan of zijn nauwkeurigheid te verliezen. Wat heeft het tenslotte voor zin om een apparaat te kopen als de saturatiemeter na verloop van tijd geen nauwkeurige metingen kan geven?
- Alarmfunctie: Een andere belangrijke factor voor mij is de alarmfunctie, zodat je op de hoogte bent bij noodgevallen. Dit is vooral van groot belang bij zorgwekkende metingen zoals lage zuurstofverzadigingsniveaus, die kunnen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen. Een goede saturatiemeter moet zijn uitgerust met een alarm dat je waarschuwt wanneer jouw metingen buiten het normale bereik vallen, zodat je indien nodig snel actie kunt ondernemen. Goedkope saturatiemeters beschikken vaak niet over deze functie!
- Prijs: Ten slotte spelen kosten ook een rol in mijn besluitvormingsproces, want je wil als klant natuurlijk de beste prijs kwaliteit verhouding. Hoewel ik het niet erg vind om te investeren in hoogwaardige apparatuur, wil ik als klant ook niet onnodig te veel betalen.
Hoe gebruik je een saturatiemeter?
Het gebruik van een saturatie meter is een eenvoudig proces dat iedereen kan doen, ongeacht zijn of haar medische kennis. Je kunt de meting gemakkelijk thuis uitvoeren d.m.v. onderstaande tips (tevens is de gebruiksaanwijzing vaak ook erg handig):
- Plaats de saturatiemeter gewoon op je wijsvinger en wacht een paar seconden tot de cijfers op het scherm verschijnen.
- Het is echter belangrijk om een paar belangrijke stappen te volgen om nauwkeurige metingen te garanderen.
- Zorg er eerst voor dat je handen schoon zijn om interferentie met de meting te voorkomen.
- Vermijd voor vrouwen het dragen van nagellak, omdat dit de doorlaatbaarheid van het infraroodlicht kan beïnvloeden.
- Als je koude vingers hebt, warm ze dan op voordat je een meting uitvoert, aangezien een optimale doorbloeding nodig is voor nauwkeurige metingen.
Door deze stappen te volgen, kun je naar onze mening zorgen voor nauwkeurige en betrouwbare metingen van de saturatiemeter. Heb je toch meer informatie nodig voor het bedienen van jouw nieuwe oximeter? Bijvoorbeeld omdat de fabrikant zijn gebruiksaanwijzing zo onduidelijk is.. Lees dan ons artikel over hoe een saturatiemeter werkt.
Soorten saturatiemeters
Er zijn twee hoofdtypen saturatiemeters beschikbaar: één voor de vingers en één voor het oor. Beide bieden nauwkeurige metingen, maar hebben hun eigen unieke voor- en nadelen:
- De vingeroximeter: is het meest gebruikte type saturatiemeter en is gemakkelijk thuis of onderweg te gebruiken. Je klikt eenvoudig op jouw vinger en meet de verzadiging van zuurstof in je bloed. Het doet dit door een licht op de vingers te laten schijnen. Dit type oximeter kan op elke vinger worden gebruikt, waardoor het handig is voor mensen met grotere of gezwollen vingers die moeite hebben met het gebruik van andere medische apparaten. Aan de andere kant kan dit type oximeter mogelijk minder nauwkeurig zijn als je een slechte bloedsomloop of koude handen hebt. Dit omdat de vingersaturatiemeter afhankelijk is van een goede doorbloeding voor een nauwkeurige meting.
- Oor saturatiemeter: Een oximeter voor het oor is een handige saturatiemeter dat aan de oorlel kan worden bevestigd om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Deze soort saturatiemeter heeft de voorkeur wanneer meten door de vinger niet haalbaar of gewenst is. Medische professionals gebruiken ook oor-oximeters om de verspreiding van infecties via de handen te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Wat is een saturatiemeter?
Een pulsoximeter (of saturatiemeter) is een klein apparaatje dat het zuurstofverzadigingsniveau in ons bloed meet. Het is een niet-invasieve manier om te controleren hoe goed je lichaam zuurstof levert aan je weefsels en organen, wat je gezondheid wel of niet bevestigd. Het apparaat werkt door twee golflengten licht door je vingertop of oorlel uit te zenden en de hoeveelheid licht te meten die door onze bloedvaten gaat. Op basis van deze meting berekent het apparaat je zuurstofverzadigingsniveau en geeft dit weer op het scherm.
Hoeveel saturatiemeters hebben jullie getest?
In totaal hebben wij voor dit artikel 16 saturatiemeters getest. We hebben er daarnaast veel meer vegeleken via vele verschillende webshop op basis van klantreviews en aanbevelingen van experts. Vervolgens hebben we de best beoordeelde modellen geselecteerd en deze getest bij partners van ons.
Waar hebben jullie de saturatiemeters op beoordeeld?
We hebben gelet op kwaliteit, duurzaamheid, functies, prijs en klant beoordelingen. We hebben eerst een hoop klant beoordelingen doorgenomen en vervolgens zelf de beste saturatiemeters getest. Zo konden we ook zelf ervaren of de betreffende saturatiemeters ook daadwerkelijk zo goed waren.
Wat betekent de PI-waarde op een saturatiemeter?
PI staat voor Perfusion Index, die de mate van doorbloeding in ons lichaam meet. Een hogere PI-waarde duidt over het algemeen op een betere doorbloeding, terwijl een lagere waarde op een zwakke hartslag kan duiden. Het bereik voor PI-waarden ligt doorgaans tussen 0,02 en 20 procent, waarbij een zwakke PI mogelijk de nauwkeurigheid van zuurstofsaturatiemetingen beïnvloedt. Bij het gebruik van een pulsoximeter is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan zowel de PI-waarde als het zuurstofniveau en de hartslagmetingen.
Wat is saturatie?
Saturatie, in medische termen, verwijst naar het percentage zuurstof in het bloed. Dit wordt gemeten met een oximeter en wordt uitgedrukt als een percentage (Spo2%). Een normaal verzadigingsniveau ligt tussen 95% en 100%, waarbij een meting van 98% als goed wordt beschouwd. Als het verzadigingsniveau consequent onder normaal zakt, kan dit leiden tot blijvende schade aan organen. Daarom is het van uiterst belang om actie te ondernemen als lage verzadigingsniveaus worden gedetecteerd.