Iedereen wordt wel eens ziek, soms zelfs een paar keer per jaar, en koorts kan dan een teken zijn dat er iets mis is. Als je ziek bent, is het belangrijk om je temperatuur in de gaten te houden. In het ziekenhuis wordt de temperatuur van patiënten vaak gecontroleerd, omdat het veel kan zeggen over hun gezondheid. Dokters gebruiken daarvoor thermometers.
Er zijn veel soorten thermometers die je kunt kopen (denk aan koorts thermometers) en ze hebben allemaal andere eigenschappen. Eén soort is de oor thermometer, die een handig alternatief kan zijn voor de meer traditionele thermometers. Het is goed om te weten waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat een oor thermometer ook echt klopt.
In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten om de betrouwbaarheid van een oor thermometer te kunnen beoordelen.
Betrouwbaarheidsfactoren van oor thermometers
Een oor thermometer, ook wel trommelvliesthermometer of digitale oorthermometer genoemd, wordt tegenwoordig veel gebruikt om temperaturen te detecteren en te bewaken. Dit vanwege zijn vele betrouwbaarheidskenmerken:
Nabijheid van hypothalamus
Een oor thermometer, die soms ook trommelvliesthermometer genoemd wordt, meet de temperatuur heel precies bij je oor. Dit werkt goed omdat je oor dichtbij een deel van je hersenen zit dat de hypothalamus heet, wat de temperatuur in je lichaam regelt. Het oor reflecteert de ‘kerntemperatuur’, wat de echte temperatuur van je lichaam is, naar de thermometer.
De hygiënische en snelle methode
Oorthermometers zijn makkelijk en schoon in gebruik. Ze komen met vervangbare kapjes, zodat ze niet vies worden. Ze zijn ook heel snel; binnen een paar seconden kun je al je temperatuur aflezen.
Veilig in gebruik
Oorthermometers zijn veilig en niet lastig om te gebruiken. Ze meten je temperatuur zonder je lichaam echt aan te raken, wat goed is omdat je oor gevoelig is. Dit maakt het ook een makkelijke methode om te gebruiken bij kinderen.
Factoren die de betrouwbaarheid beïnvloeden
Sommige factoren zijn van negatieve invloed op de betrouwbaarheid van een oor thermometer. Er kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om ze te voorkomen en te zorgen dat je wel een betrouwbare meting hebt:
Onjuiste plaatsing van de thermometer
Voor een goede meting is het belangrijk dat de thermometer op de juiste manier in het oor wordt geplaatst. Je moet de rand van het oor een beetje omhoog en naar achter trekken en dan de thermometer in de gehoorgang steken.
Anatomie van het oor
De vorm van je gehoorgang kan invloed hebben op de meting. Als de gehoorgang heel gebogen is, kan dit de meting minder nauwkeurig maken.
Infectie in het oor
Als je oor ontstoken is, bijvoorbeeld door een middenoorontsteking, kan dit de meting beïnvloeden. Onderzoek wijst uit dat een infectie de temperatuur met ongeveer een halve graad kan verhogen, waardoor de meting niet klopt.
Aanwezigheid van oorsmeer
Oorsmeer in je oor kan de temperatuur die de thermometer meet lager maken. Er wordt gezegd dat dit het met ongeveer 0,3 tot 0,5 graden kan verlagen.
Defecte apparatuur
Als de thermometer zelf niet goed werkt, door bijvoorbeeld een verkeerde afstelling of een ander technisch probleem, is de meting ook niet te vertrouwen. Als je thermometer kapot is en nog onder de garantie valt, zou je hem terug moeten sturen naar de winkel.
Andere factoren
Menselijke fouten, zoals het verkeerd gebruiken van de thermometer, of onervarenheid kunnen ook een rol spelen. Ook kan de omgeving waar je meet (bijvoorbeeld een hele warme of koude kamer) de meting beïnvloeden.
Werkingsprincipe van een oor thermometer
De wetenschap stelt dat alle objecten straling uitzenden met een bepaalde golflengte. Het menselijk lichaam heeft normaal gesproken 37 graden, dus bij deze temperatuur piekt de straling die door het menselijk lichaam wordt uitgezonden bij een golflengte van 9340 nm, wat binnen het infrarode golflengtebereik valt. (Normaal zichtbare golflengtebereiken van 380 tot 700 nm)
Een infraroodsensor wordt in de oor thermometer geplaatst om de straling die uit het trommelvlies komt te beoordelen en om te zetten in een temperatuuroutput. Voor meer informatie verwijzen wij je naar ons artikel waarin wordt uitgelegd hoe een (oor) thermometer werkt.
Conclusie: is een oor thermometer betrouwbaar?
Oor thermometers zijn betrouwbaar omdat ze de lichaamstemperatuur detecteren vanuit de nabijheid van de natuurlijke temperatuurregelaar van het lichaam, d.w.z. de hypothalamus. Infraroodstraling wordt uitgezonden vanuit het trommelvlies dat door de sensoren wordt gedetecteerd, wat resulteert in een snelle temperatuurweergave. Je kunt de beste oor thermometers bekijken om een nauwkeurige en betrouwbare thermometer te kopen!
Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.