foto van iemand die gebruikt heeft gemaakt van veel van onze tips over ontspanning

Leren ontspannen: wat zijn de beste tips om toe te passen?

Het is geen geheim dat we meer gestrest zijn dan ooit. Alleen als als je denkt aan de constante spervuur van e-mails, meldingen op sociale media of werkdeadlines, het is moeilijk om tijd te vinden om te ontspannen. Zoek jij manieren om te ontspannen en vraag je jezelf wel eens af: hoe kan ik nou echt lekker ontspannen of thuis tot rust komen?

Er zijn tal van manieren om te ontstressen zonder dat je jouw huis of kantoor hoeft te verlaten en daar helpen we je graag bij. In dit artikel bieden wij vele tips om je verder op weg te helpen en ervoor te zorgen dat jij voortaan heerlijk ontspannen door het leven gaat.

Ben jij er klaar voor om meer ontspannen door het leven te gaan, zonder continu gestrest te zijn?

Tips om te leren ontspannen

We trappen hieronder gelijk af met de beste tips om te leren ontspannen. En onthoudt: er is geen goede of foute manier om te leren ontspannen, zolang je maar iets vindt dat voor jou werkt. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je consequent ontspanningstechnieken beoefent, zodat ze uiteindelijk een tweede natuur voor je worden.

1. Beweeg (bijvoorbeeld hardlopen) om te ontspannen

Iedereen die wel eens is verhuisd, weet hoe stressvol dat kan zijn. Van het inpakken van je dozen tot wegen die altijd overvol zijn, het voelt soms ontzettend zwaar om te verhuizen. Maar wist je dat bewegen ook een van de beste manieren is om te leren ontspannen? Talrijke studies hebben aangetoond dat beweging je kan helpen ontstressen en zelfs je humeur kan verbeteren. (B)

Volgens experts is hardlopen en aerobe oefeningen zelfs een van de meest wetenschappelijk onderzochte manieren om te ontspannen. (B) Dus als jij je gespannen en gestrest voelt, probeer dan eens iets actiefs te doen- het is misschien wel de beste manier om jouw symptomen te verlichten.

2. Mindfulness en meditatie

Mindfulness is een techniek waarvan is aangetoond dat deze effectief is bij het verminderen van stress en het aanleren van ontspanning. Het is aangetoond dat mindfulness een effectieve manier is om angst, depressie en aanverwante aandoeningen te verminderen. (B)

Mindfulness heeft veel voordelen, waaronder verbeterd emotioneel welzijn, betere focus en concentratie, verbeterde creativiteit en minder stress. Mindfulness kan worden aangeleerd door middel van meditatie of yoga en kan overal en altijd worden beoefend. (B)

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mindfulness en meditatie effectieve hulpmiddelen kunnen zijn om angst, stress en depressie te verminderen. (B) Hoewel er nog wat onderzoek moet worden gedaan, lijken deze praktijken veilig en nuttig te zijn voor mensen van alle leeftijden en daarnaast kun je er gemakkelijk mee beginnen als beginner.

afbeelding van een vrouw die een ontspannende activiteit onderneemt
Leren ontspannen in de hedendaagse drukke economie is van levensbelang.

3. Yoga om te ontspannen

Yoga is een geweldige manier om te leren ontspannen, omdat het helpt om je geest leeg te maken en je te concentreren op hoe je lichaam reageert op verschillende oefeningen.

Voor veel mensen roept het woord ‘yoga’ beelden op van het verwringen van je lichaam in krakelingachtige vormen. Yoga is echter veel meer dan dat. Yoga is een eeuwenoude praktijk die zijn oorsprong vindt in India en is gebaseerd op de overtuiging dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

Er zijn veel verschillende soorten yoga, maar het doel van alle yoga is om ontspanning te bevorderen, flexibiliteit en kracht te verbeteren en het algemene welzijn (zowel mentaal als fysiek) te bevorderen. Het is ook makkelijk te leren als beginner als je het stap voor stap doet. Er zijn tal van yogalessen beschikbaar, of je kunt zelfs thuis een yogavideo volgen.

4. Massage nemen om te ontspannen

Er zijn veel voordelen aan het krijgen van een (ontspannings)massage. Het voelt niet alleen geweldig, maar het kan ook helpen stress en spanning in je lichaam te verminderen. (B)

Massages bannen stress uit je lichaam, maar ook uit je geest. Vaak zien mensen wel op tegen het prijskaartje dat bij elke massage komt kijken, maar gelukkig neemt de technologie het ook hier over. Voor de mensen die graag op hun centen letten, is het volgende een wereldse uitvinding:

4.1 Massage apparaten voor thuis

Als het om ontspanning gaat, zijn massageapparaten de laatste jaren steeds populairder geworden. Of je nu last hebt van spanningshoofdpijn, spierpijn of gewoon een moment van rust en stilte voor jezelf nodig hebt – massageapparaten kunnen helpen. Enkele van de meest voorkomende soorten massageapparaten zijn het massagekussen, de massageroller, de massagestoel en de massagemat. Meer ook massagepistolen hebben hun weg naar de markt gevonden.

Elk type apparaat biedt verschillende voordelen, afhankelijk van het te masseren gebied en jouw behoeften. Een massagekussen is ideaal om wat grote gebieden in de nek- en rugregio tegelijkertijd te masseren net zoals de massagestoel of de massage mat. Wil je echter op kleine plekken effectief masseren? Dan is een massage gun wellicht een betere uitkomst voor je.

Er zijn tegenwoordig ook voetenbaden en voetmassage apparaten die je voeten heerlijk kunnen masseren. De betere doorbloeding die hierbij komt kijken, biedt voordelen voor het hele lichaam.

5. Let op je ademhaling

Ademen voor ontspanning is een eenvoudige maar effectieve manier om lichaam en geest te kalmeren. Als we gestrest zijn, wordt onze ademhaling oppervlakkig en snel. Dit kan leiden tot verdere angst en spanning. Door onze ademhaling echter bewust te vertragen en dieper te maken, kunnen we het stressniveau snel verminderen. Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen die kunnen worden gebruikt om te leren ontspannen.

5.1 De buikademhaling

Als we ons gestrest voelen, is het gebruikelijk om oppervlakkig adem te halen vanuit onze borst. Dit type ademhaling kan ons juist angstiger maken. De buikademhaling is een eenvoudige techniek die ons kan helpen ontspannen en ontstressen. Wanneer we vanuit onze buik ademen, kunnen onze diafragma’s volledig uitzetten en onze longen met lucht vullen. Dit soort diepe ademhaling heeft veel voordelen voor onze gezondheid, waaronder het verminderen van stress en angst.

Leren ontspannen is niet moeilijk
Je kunt op je ademhaling letten voordat je gaat slapen. Zo begin je goed aan je nachtrust, die op zichzelf ook erg belangrijk is.

6. Zorg voor een goede nachtrust

Je hebt waarschijnlijk wel eens horen zeggen dat een goede nachtrust super belangrijk is voor een goede gezondheid. Maar wat je misschien niet weet, is dat een goede nachtrust je ook kan helpen om je overdag meer ontspannen en minder gestrest te voelen. Toch is het echt zo, als je diep slaap dan kom je in een bepaalde slaapfase, waarin je brein wordt blootgesteld aan een herstelproces.

6.1 Voldoende en diepe REM-slaap

REM-slaap, of Rapid Eye Movement-slaap, is een slaapstadium waarin je droomt en is ook de diepe slaapfase waar ik in de vorige alinea op doelde. Het is belangrijk om voldoende REM-slaap te krijgen, omdat het je helpt je uitgerust en ontspannen te voelen.

6.2 Denk aan oordoppen voor het slapen en/of een slaapmasker

Het dragen van oordopjes kan helpen bij het blokkeren van lawaai dat je anders wakker zou kunnen houden of je slaap zou kunnen verstoren. Indien je gaat dragen, zal je merken dat je na verloop van tijd vaster slaapt en ’s nachts minder vaak wakker wordt. Er zijn vele goede oordoppen verkrijgbaar die niet slecht voor je zijn.

Een ander eenvoudig hulpmiddel dat je kan helpen om diep te slapen is het dragen van een slaapmasker. Een slaapmasker zorgt ervoor dat je afgeschermd bent van elk licht dat je kamer binnenkomt en tegenwoordig zijn er ook nog hele comfortabele modellen.

Er zijn onderzoeken die bevestigen dat oordoppen en een slaapmasker voor een diepere REM-slaap kunnen zorgen. (B)

6.3 Verzwaringsdekens om te leren ontspannen in bed

Verzwaringsdekens zijn ontworpen om een gelijkmatige verdeling van het gewicht over jouw lichaam te bieden terwijl je slaapt. Het is bewezen dat hierdoor hormonen vrijkomen waardoor je je rustiger en meer ontspannen voelt – alsof iemand je een knuffel geeft!

Bovendien helpt het ook om het woelen en draaien gedurende de nacht te verminderen. Als gevolg hiervan leidt deze verhoogde hoeveelheid rustgevende slaap tot verbeterde stemmingen in het algemeen.

hoe kun je meer ontspannen zijn

7. Luisteren naar muziek voor meer ontspanning

Er is een reden waarom zoveel mensen een koptelefoon of oordopjes in hebben wanneer ze proberen te ontspannen: muziek kan ongelooflijk effectief zijn om ons te helpen ontspannen. (B)

Er zijn allerlei wetenschappelijke studies die laten zien hoe het luisteren naar muziek ons kan helpen ontspannen. Een studie wees uit dat mensen die 30 minuten naar klassieke muziek luisterden voordat ze naar bed gingen, zich meer ontspannen voelden en beter sliepen dan degenen die niet naar muziek luisterden.

8. Lees een boek

Er zijn veel activiteiten die kunnen bijdragen aan het gevoel van ontspanning en jouw leren te ontspannen, maar één activiteit die vaak over het hoofd wordt gezien, is het lezen van een boek. Lezen kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en te ontstressen na een lange dag. Bovendien kan lezen helpen om je geest leeg te maken en je te concentreren op iets anders dan je stressoren.

Een tip: tegenwoordig kun je d.m.v. van een e-reader meerdere boeken gemakkelijk bij je dragen (digitaal), zodat je geen last hebt van een ontzettend zware tas.

9. Elektrische deken om te leren ontspannen in bed of op de bank

Een elektrische deken kan je helpen meer te ontspannen en ze houden je lekker warm tijdens de koude winter en gaat koude stress tegen. (B) Daarnaast kan een elektrische deken ook helpen bij slaapproblemen, zolang je de temperatuur niet te hoog maakt. (B)

Je hebt ze voor 1 of 2 personen en kunt ze gebruiken in bed of op de bank. Ze hebben verschillende instellingen voor verschillende temperaturen. Je hebt ze ook in verschillende kleuren en materialen.

Als je op zoek bent naar een elektrische deken om te ontspannen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wij bespreken deze in ons vergelijkingsartikel van de beste elektrische dekens van dit moment>>>

10. Journaling of schrijven

Journaling kan een nuttig hulpmiddel zijn voor iedereen die wil leren meer te ontspannen en stress te bestrijden. Het kan je helpen opgekropte emoties los te laten, lastige problemen op te lossen en duidelijkheid te krijgen over wat belangrijk voor je is.

Daarnaast heeft journaling vele andere voordelen die je misschien niet zou verwachten. Winnie Norval heeft hier op onze website een mooi artikel over geschreven.

11. Infrarood therapie om te ontspannen

  • Infraroodlampen: zijn een soort lichttherapie waarvan is bewezen dat ze tal van voordelen voor vele gebruikers hebben. Van het bieden van pijnverlichting tot het helpen bestrijden van de tekenen van veroudering, infrarood warmtelampen worden steeds populairder als alternatieve medische behandeling, maar dus ook om te ontspannen. Infraroodlicht kan diep in de huid en het spierweefsel doordringen, wat helpt bij het richten op gebieden die genezing of ontspanning nodig hebben. Kijk eens op onze bijbehorende pagina en kom erachter wat de beste infraroodlampen zijn en welke belangrijke voordelen ze kunnen bieden.
  • Infrarooddekens: maken gebruik van ver-infraroodtechnologie om warmte te produceren die diep in jouw spieren en gewrichten doordringt, ontspanning bevordert en pijn verlicht. Ze werken door zachte lichtstralen uit te stralen die de bloedstroom stimuleren, de zuurstofvoorziening van weefsels verhogen en ontstekingen verminderen. Dit helpt pijnlijke spieren te kalmeren, spanning te verlichten en een betere slaap te bevorderen.

Indien je nog meer informatie wil over ontspannende activiteiten, kun je op onze bijbehorende pagina kijken.

Hallo! Ik ben Mahnoor, een klinisch psycholoog die haar werk met veel liefde en toewijding uitvoert. Ik vind het heerlijk om mijn creatieve kant te uiten door het schrijven van vakkundige artikelen voor websites zoals Mindsetking.nl. Maar mijn passie beperkt zich niet alleen tot psychologie en schrijven. Ik heb ook een kleine onderneming, genaamd 'Ibteda', die ik met hart en ziel run. Ibteda is mijn manier om echt een verschil te maken; we richten ons op het helpen van mensen in nood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *