betekenis van stressbestendig

Stressbestendigheid: beschik jij erover?

Stress is een probleem waarmee veel mensen in de wereld tegenwoordig worden geconfronteerd. Het kan worden veroorzaakt door werk, school, familie en relaties.

Wanneer mensen gestrest zijn, kunnen ze zich overweldigd, angstig of depressief voelen. In dit leer je om beter met stress om te kunnen gaan en stressbestendiger te worden. Wie wil dat nou niet?

Ik zal je leren wat de betekenis van stressbestendigheid precies is en we zullen stapsgewijs toekomen aan het ook daadwerkelijk worden van een stressbestendig persoon.

1. Wat is stressbestendigheid nou precies?

Voor mij is stressbestendigheid het vermogen om met druk en moeilijke situaties om te gaan zonder dat ze je overweldigen of verteren. Het gaat om het behouden van een gevoel van balans en perspectief, zelfs als dingen overweldigend aanvoelen.
Stressbestendigheid hebben betekent niet dat je immuun bent voor stress of dat je je nooit angstig, bezorgd of overweldigd voelt. In plaats daarvan betekent het dat je coping-mechanismen en -gewoonten hebt ontwikkeld waarmee je deze gevoelens effectief kunt beheersen.

1.1 Meer psychologische kijk op stressbestendigheid

Een betekenis: In de psychologie verwijst stressbestendig naar het vermogen van iemand om met stressoren om te gaan.

De term wordt vaak gebruikt als synoniem voor veerkracht, dat is het vermogen van een persoon om zich aan te passen aan moeilijke omstandigheden. Veerkracht is een complexe eigenschap die het vermogen omvat om emoties te reguleren, doelen te stellen en te bereiken en relaties te onderhouden.

In het algemeen zou men echter kunnen zeggen dat iemand die stressbestendig is, in staat is om met stress om te gaan en ondanks tegenspoed een positieve kijk te behouden en ontspannen te blijven.

1.2 Voorbeelden van stressbestendig gedrag

 • In oplossingen denken wanneer er klachten komen
 • Goed met kritiek om kunnen gaan en deze goed kunnen verwerken in een oplossing
 • Kalm blijven wanneer je kritiek krijgt
 • Goed zijn in het stellen en halen van deadlines
 • Vrij ongevoelig zijn voor negatieve prikkels uit jouw omgeving
 • Structuur in je werk kunnen aanbrengen
 • Het hebben van een helicopterview
 • Je blijft koel bij tegenslagen
 • Je hebt een positieve mindset
 • Wanneer het nodig is kun jij gemakkelijk je koers bijstellen
 • Je bent erg vastberaden en laat je niet van de wijs brengen door andere meningen
 • Je reageert vrijwel nooit emotioneel vanuit onkunde
 • Werkstress de baas zijn en je niet laten leiden door emoties
voorbeelden van stressbestendigheid
Lees hieronder waarom stressbestendigheid je over het algemeen gelukkiger maakt.

2. Wat maakt stressbestendigheid zo’n goede eigenschap?

Als je gemakkelijker met moeilijke situaties om kunt gaan, wordt alles in het leven beter beheersbaar. Een van de grootste voordelen die ik heb gemerkt door meer stressbestendig te zijn, is dat ik over het algemeen minder prikkelbaar ben. Kleine dingen waar ik vroeger gek van werd, rollen nu veel gemakkelijker van mijn rug, wat zorgt voor een veel gelukkiger bestaan.

Een ander groot voordeel van stressbestendig zijn is het ervaren van minder lichamelijke klachten. Stress is in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, hartaandoeningen en problemen met de spijsvertering. Door je stressniveau te verminderen en veerkrachtiger te worden, heb je minder kans om dit soort problemen in je lichaam te ervaren.

Je hebt feitelijk minder kans op:

 • Negatieve emoties en zelfs depressies (B)
 • Concentratieverlies (B)
 • Een slechter immuunsysteem (B)
 • Irritaties (B)
 • Fysieke klachten (B)

2.1 Maakt stressbestendig zijn je ongevoelig of koud?

Stressbestendig zijn maakt je niet ongevoelig of koud. Het betekent simpelweg dat je beter met stress om kunt gaan en er minder snel last van hebt.

Dit kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, zoals het hebben van een sterk ondersteunend netwerk, het effectief kunnen beheren van je eigen tijd en het behouden van een positieve kijk op het leven.

3. Voorbeelden van stressbestendige personen

Hieronder geven we diverse voorbeelden van situaties waarin stressbestendige personen sterk naar voren komen:

3.1 Op het laatste moment horen dat je een presentatie moet geven

Een voorbeeld van het vertonen van stressbestendigheid zou zijn als iemand slechts een paar uur voordat hij een presentatie moest geven op de hoogte werd gesteld waarop hij niet was voorbereid. Een stressbestendig persoon zal hier makkelijker mee omgaan en op een leuke manier improviseren tijdens de presentatie en misschien zelfs nog toegeven dat het op het laatste moment nog geregeld moest worden. Een niet stressbestendig persoon zal de presentatie het liefst willen uitstellen en erg ongemakkelijk en nerveus overkomen.

3.2 Als manager tegengewerkt worden door je personeel

Dit kan komen door de hoge werkdruk en de snelle omgeving, of omdat je andere ideeën en meningen hebt dan je teamleden. Om succesvol te zijn, is het belangrijk om onder druk kalm en gefocust te kunnen blijven, door je stressbestendigheid te vergroten.

Het is ook belangrijk om een duidelijke visie voor je team te hebben en positief te blijven, ook als het moeilijk wordt. Hierbij is het ook belangrijk dat je je visie goed kunt overbrengen en mensen voor je kunt winnen. Een eigenschap als charisma komt hier goed van pas.

Misschien ook interessant: waarom hebben managers meer werkstress en wat kunnen zij hieraan doen?

3.3 Zelfverzekerd blijven wanneer veel mensen een andere mening hebben

Mensen die stressbestendig zijn, laten zien vaker zelfverzekerd te zijn als er veel verschillende meningen of kritieken zijn. Hierdoor kunnen ze hun kalmte bewaren en niet overweldigd raken in moeilijke of uitdagende situaties.

3.4 Iemand die goed om kan gaan met een hoge werkdruk

Als je een hoge werkdruk aankunt zonder te bezwijken voor stress, dan ben je stressbestendig. Dit betekent dat je in staat bent om met moeilijke of uitdagende situaties om te gaan zonder je overweldigd te voelen.

Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals een sterk ondersteunend netwerk, veerkrachtig zijn of een optimistische kijk op het leven hebben.

voorbeelden van stressbestendigheid
Onaangeraakt blijven in stressvolle situaties is een skill die sommige mensen beheersen.

4. Hoe wordt jij meer stressbestendig?

Tijdens het lezen van dit artikel is het natuurlijk niet vreemd als jij wat stressbestendiger wil worden, daarvoor ben je hier misschien zelfs gekomen? Gelukkig voor jou zijn we nu bij dit onderdeel aangekomen en zullen we je hieronder een aantal tips aanreiken die bijdragen aan het vergoten van jouw stressbestendigheid:

4.1 Zorg voor goede en warme sociale contacten

Onderzoek heeft consequent aangetoond dat goede en warme sociale contacten belangrijk zijn voor ons algehele welzijn en onze stressbestendigheid vergroten. (B)

Dit komt waarschijnlijk omdat wanneer we sterke en positieve relaties hebben, we ons gesteund en geliefd voelen, waardoor we ons zelfverzekerder en capabeler voelen.

Deze positieve gevoelens beschermen ons tegen de negatieve effecten van stress, waardoor we beter kunnen omgaan met stressvolle situaties. (B)

4.2 Doe aan mindfulness, yoga en/of meditatie

Mindfulness, yoga en meditatie kunnen helpen om het mentale welzijn te verbeteren en de weerstand tegen stress te vergroten (B) (B). Dit komt omdat ze allemaal ontspanning bevorderen en helpen om de geest te concentreren.

Mindfulness houdt in dat je aandacht schenkt aan het huidige moment zonder oordeel, yoga helpt het lichaam te strekken en te versterken, en meditatie helpt de geest te focussen.

Alle drie de oefeningen kunnen alleen of gecombineerd worden gedaan, afhankelijk van wat het beste werkt voor elke persoon.

Lees op deze pagina nog meer over voordelen van yoga>>

4.3 Let op je ademhaling

Wanneer mensen zich gestrest voelen, vergeten we vaak diep en op een goede manier te ademen. Dit kan leiden tot verdere gevoelens van stress en angst. (B) (B)

Aandacht voor je ademhaling kan je helpen om te leren ontspannen en beter met stress om te gaan.

Diep ademhalen helpt om je bloed van zuurstof te voorzien, wat je lichaam en geest kan kalmeren. Een veelgebruikte manier is ook de buikademhaling. (B)

Bovendien kan het focussen op je ademhaling je helpen om je hoofd leeg te maken en je te concentreren op de taak die voor je ligt.

Lees meer over de ideale ademhaling per minuut of over ademhalingsoefeningen.

wanneer ben je stressbestendig
Je ademhaling kan erg belangrijk zijn voor je gevoel van welzijn.

4.4 Goed om kunnen gaan met kritiek en andere meningen

Het vermogen om met kritiek om te gaan en dingen niet persoonlijk op te vatten, is een waardevolle levensvaardigheid die kan helpen om stress te verminderen.

Wanneer iemand in staat is kalm en objectief te blijven in het licht van kritiek, is de kans kleiner dat hij zich defensief of aangevallen voelt.

Dit kan leiden tot een positievere kijk en over het algemeen minder stress. Bovendien kan leren om dingen niet persoonlijk op te vatten zeer nuttig zijn bij het omgaan met stress.

4.5 Eet gezond om stressbestendig te zijn

Er is een verband tussen gezond eten en meer stressbestendig zijn. (B)

Het eten van een uitgebalanceerd dieet van fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten helpt je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om stressbestendig te kunnen zijn.

Bovendien kunnen ongezonde voedingsmiddelen zoals bewerkte voedingsmiddelen, met suiker beladen snacks en overmatige cafeïne het stressniveau zelfs verhogen.

4.6 Denk positief: geloof je negatieve denkpatronen niet

Als het gaat om stressbestendigheid, is het belangrijk om positief te denken en negatieve gedachten te vermijden (B). Negatieve gedachten kunnen het stressniveau zelfs verhogen en het moeilijker maken om stress te weerstaan.

Het is daarom belangrijk om je te concentreren op positieve gedachten en een positieve kijk te behouden (B). Dit kan helpen om het stressniveau onder controle te houden en het gemakkelijker maken om stressvolle situaties te weerstaan.

4.7 Sport regelmatig

Lichaamsbeweging heeft veel voordelen, waaronder ons lichaam en geest, meer stressbestendig maken. Als je sport, maakt je lichaam endorfine aan, dit zijn hormonen die je een goed gevoel geven.

Lichaamsbeweging helpt je ook om beter te slapen, wat kan helpen bij je niveaus van stressbestendigheid.

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *