Een vraag die veel mensen bezig houdt en voor velen lastig te beantwoorden is, omdat het een gecompliceerd onderwerp is: hoe kun je positiever leren denken om gelukkiger te worden?
Op deze pagina geven we je tips om positiever te leren denken en willen we je laten begrijpen wat positief denken nu eigenlijk inhoudt. Het is niet iedereen van nature gegeven, net zoals veel dingen in de wereld niet eerlijk verdeeld zijn en dat is natuurlijk wel jammer.
Gelukkig is positief denken iets wat met de juiste begeleiding en/of kennis wel aan te leren is en wij gaan jou dan ook helpen dit voor elkaar te krijgen!
Wat is positief denken en begrijpen we het echt?
Positief denken kun je het beste beschrijven als altijd een optimistische houding hebben ten aanzien van het leven. Zelfs in benaderde situaties zien zeer positieve mensen nog de zonnige kant de situatie in. Er is eigenlijk altijd een oplossing of iets om blij mee te zijn.
Dat klinkt voor veel mensen (zeker voor pessimitische) niet normaal en toch eigenlijk ook wel erg vreemd. Wat is positief denken nog meer?
Positief denken is ook lief zijn voor jezelf en jezelf in je gedachten als vriend behandelen en niet als een sukkel of iemand die je niet aardig vind. Je moet dus ook positief tegen jezelf praten om positief te denken.
Positief denken is super belangrijk voor jezelf omdat je gewoon beter in je vel zit en daarom stralen positieve mensen ook vaak.
Dit is natuurlijk super voor hunzelf, maar ook voor de mensen om hun heen. Vandaar dat dit ook een leiderschapskwaliteit is. Wie wil er nu een leider die bij de pakken neer gaat zitten en pessimistisch is?
Zelfs in de film legt deze leider het vaak af. De leider die overwint is altijd de leider die optimistisch is en geloof heeft in zijn eigen kunnen en in dat van zijn volgers. Daarom wint hij ook altijd..
1.1 Het glas is half vol en niet half leeg
Ook zo’n bekende uitspraak die niet altijd bij iedereen binnenkomt. Maar je raad het al: het glas is bij een positieve denker natuurlijk half vol. Een negatieve denker ziet het halflege glas en focust zich op wat hij niet heeft.
Hierdoor voelt hij zich ook minder goed en is hij minder tevreden met wat het toekomt. Het is ook een stukje dankbaarheid en zoals een oude Vlaamse dichter (Guide Gezelle) al eens zei: ‘dankbaarheid is een bloemke dat in weinig hove bloeit”.
Toch zijn het vaak de dankbare mensen die een positief leven leiden en ook gelukkig zijn. Het is niet voor niets dat het materialistische steeds vaker als slecht wordt gezien en als iets dat niet gelukkig maakt. Bill Gates zei het ook: tot één miljoen euro merkte ik een groot verschil. Ik werd gelukkiger want ik had minder zorgen. Maar daarna zei hij: ”after that it is still the same hamburger”.
Dat betekent dus dat geld enigszins gelukkig kan maken, want je hebt weinig geldzorgen. Maar hier in Nederland kan vrijwel iedereen die wil werken een baan krijgen en hebben wij een ”sociaal vangnet”. Daar mogen we best blij mee zijn!
Het is echter zo dat de meeste mensen veel kijken naar wat andere mensen hebben en meer willen. Dan zijn ze dat stukje dankbaarheid kwijt en staan ze niet stil bij wat ze al hebben. Vaak helpt het om dankbaar te zijn door te denken aan mensen die het slechter hebben.
De kans is groot dat dat hier in Nederland kan, maar heb je ook wel eens aan mensen in Afrika gedacht?
Dr. Joe Dispenza (wetenschapper en goeroe in geluk & meditatie) zegt ook dat dankbaarheid de krachtigste van alle emoties is om geluk te verkrijgen.
2. Jezelf lekker voelen voor positiever denken
Hoe doe je dat jezelf lekker voelen? Onze gedachten worden gestuurd door onze emoties en niet andersom. Dit heeft te maken met hoe je je op dat moment voelt. Heb je veel zelfvertrouwen? Voel je je onzeker? Erger je je? Ben je misschien dankbaar?
In het eerste en laatste geval zal je waarschijnlijk ook positieve gedachten ervaren en in het 2e en 3e geval negatieve. Je kunt dit beïnvloeden op een aantal manieren. Het zijn eigenlijk oefeningen om positiever te leren denken. We hebben het over de volgende onderwerpen:
- Lichaamshouding
- Mimiek
- Voeding
- Beweging
- Jezelf omringen met positieve mensen
- Voldoende rust en slaap
- Het oefenen van mindfulness en/of meditatie
- Begrijpen hoe dit proces werkt
2.1 Lichaamshouding
Het is zo dat je lichaamshouding effect heeft op je algehele gevoelens en dus ook gedachten. Als jij een sterke zelfverzekerde lichaamshouding hebt, of in ieder geval eentje waar jij je heerlijk bij voelt, dan zal dit een positieve invloed hebben op jou gedachten en emoties.
Het kan erg ongemakkelijk voelen om je lichaamshouding aan te passen als je je niet zelfverzekerd voelt. Het kan dan voelen alsof mensen je raar hebben en of ze het door hebben dat jij dit aan het doen bent. Dat is echter niet zo, want andere mensen zijn veel drukker met zichzelf bezig dan met jou!
Let maar eens op als je een keer een ander kapsel neemt of een verschrikkelijke puist op je oor hebt. 95% ziet dit niet eens! Zij zien je zoals het beeld dat ze al van je gevormd hebben.
Als je echter structureel positieve veranderingen laat zien, zullen mensen dit natuurlijk opmerken, maar omdat ze altijd zo met hunzelf bezig waren, zullen de meeste denken dat je altijd zo bent geweest!
2.2 Mimiek
Zelf je mimiek kan bijdragen aan je gevoel en positiever denken. Wetenschap heeft namelijk uitgewezen dat wanneer mensen geforceerd lachen, wanneer zij zich slecht voelen, zij zich toch weer positiever gaan voelen.
Daniel Kahneman (emeritus hoogleraar en grondlegger positief denken) geeft dit in zijn boek ”thinking fast en slow” aan.
In zijn boek toont hij aan dat proefpersonen met een potlood tussen hun tanden positieve gevoelens opwekken door hun mimiek. Met een potlood tussen je tanden zie je er inderdaad heel stom uit, maar je maakt ook een geforceerde lag.
Wanneer proefpersonen boos keken werden er geen positieve gevoelens opgewekt, eerder negatie en werd er ook het positiever denken niet gestimuleerd!
2.3 Voeding
Voeding is erg belangrijk als je positief en gezond in het leven wilt staan. Sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs positiever laten denken. Dit doen deze voedingsmiddelen door de stimulatie van neurotransmitters in het brein. Aminozuren hebben hier bijvoorbeeld invloed op en stimuleren de aanmaak van dopamine en serotonine.
Er zijn nog meer zogenoemde ”gelukshormonen” die allerlei positieve werkingen hebben in het lichaam. Je kunt hiervoor natuurlijk supplementen nemen, maar dit is niet aan te raden op structurele basis. Je wilt natuurlijk niet afhankelijk worden van een supplement.
Veel beter is het om gezonde voeding te nuttigen en suikers, verzadigde vettren en snelle koolhydraten zoveel mogelijk uit je leven te bannen.
In het begin kan dit misschien leiden tot meer vermoeidheid maar na 1-4 weken zal je juist merken dat je meer energie krijgt en ook meer positiviteit! Positiever denken here you come!
2.4 Beweging
Voor alle duidelijkheid: we bedoelen hier niet het bewegen van de muis en het heen en weer bewegen van de hand in de chipszak. Nee! Het gaat hier om actie! Sporten! Bewegen, power!
Je hoeft natuurlijk niet gelijk als een halve tamme een marathon te lopen, maar een wandeling per dag van minimaal 30 minuten is een goede stap! Als je langer dan 30 minuten loopt komt je lichaam in een goede verbrandingsfase en neem je ook nog wat overbodige calorien mee..
Daarnaast is wandelen goed om je mind lekker te refreshen en om nieuwe ideeën op te doen. Dat is belangrijk als je positiever wilt denken. Je mind is hier de sleutel. Daarvoor mag je best een beetje moeite doen, want je krijgt er ontzetten veel voor terug.
Denk dan aan meer rust, focus en positievere gedachten.
Welke sport of manier je van bewegen kiest maakt niet zoveel uit. Het is belangrijk dat je het leuk vind (dit is in het begin soms lastig i know). Na verloop van tijd gaan mensen het sporten vaak leuker vinden. Het wordt een gewoonte en je merkt echt dat je je beter en gezonder gaat voelen.
Teamsporten zijn bijvoorbeeld leuk of groepslessen. Zeker als je ook behoefte hebt aan meer sociale contacten naast je werk. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Fitness is wat individualistischer, maar wel erg goed voor de verbranding. En dan met name krachttraining. Krachttraining zorgt ervoor dat je spieren ook nog calorieën blijven verbranden na de training en dat is dus bonus.
2.5 Jezelf omringen met positieve mensen
Ooit gehoord van de uitspraak: ”you are the average of the five people, you spend most time with”? Slaat de spijker op z’n kop. Jezelf omringen met de juiste mensen is ontzettend belangrijk.
Mensen die positief zijn stralen dit ook uit en bewust en onbewust nemen we gedrag van mensen waar we veel tijd mee doorbrengen over. Neem je liever gedrag over van een positief iemand of van een negatief iemand?
De mindset matched ook niet tussen een negatief en een positief iemand. Het is alsof je een blok aan je been hebt. Heel lullig, maar kies voor positieve mensen in je vriendenkring.
We reden je niet aan om gelijk al je vrienden die zich negatief gedragen te dumpen, maar je kunt ze wel laten merken dat je het niet tof vind als ze zich negatief gedragen. Zeg iets in de trend van: ”je zou het ook van de andere kant kunnen bekijken”. Luisteren ze na een tijdje niet terwijl jij stappen blijft maken? Vaak vinden jullie dan vanzelf een weg om nog tijd door te brengen of jullie vriendschap verwaterd vanzelf. Positiviteit trekt positiviteit aan.
2.6 Voldoende rust en slaap
Voldoende rust en slaap is erg belangrijk. De meeste mensen hebben tussen de 6 en 9 uur slaap per dag nodig. Als je 6 uur slaap nodig hebt, prijs jezelf dan erg gelukkig want je hebt meer tijd!
Echter is dit voor de meeste van ons niet genoeg en doen we er goed aan onszelf die rust te gunnen. Niet alleen je lichaam komt namelijk in ruststand, maar je hersenen ook. Dit brengt veel meer positieve emoties en positieve gedachten gedurende de dag met zich mee.
Je brein heeft tijd nodig om alle informatie die je overdag hebt opgenomen te verwerken. Het is ook verstandig om voor jezelf goed te bepalen waar je gedurende de dag je aandacht aan besteed.
In z’n boek focus aan/uit neemt Mark Tigchelaar je mee in een mooi boek aan waardevolle informatie over de hoeveelheid prikkels die we vandaag de dag binnen krijgen en hoe we daar mee om kunnen gaan. Vandaag de dag krijgen we gemiddeld zes keer zoveel prikkels binnen als in de jaren 80! Zes keer!
Geen wonder dat vandaag de dag zoveel mensen een burn out hebben of depressief worden! Dit boek is voor ons een ”must-read” aangezien het je wapend tegen onnodige afleiding en je zo meer rust voor jezelf kunt inbouwen. Het boek zit vol handige tips en tricks en geeft je ook een kijkje in de theorie! Go for it!
2.7 Het oefenen van mindfulness en/of meditatie
Als er iets invloed heeft op je gedachten dan zijn het mindfulness en meditatie! Mindfulness is tegenwoordig in de Westerse wereld populairder dan ooit en het voorkomt vele burn-outs en depressies. En geneest ze waarschijnlijk ook! Het is zelfs een middel dat veel artsen voorschrijven.
Wat je bij mindfulness leert, welliswaar op een andere manier dan in het boek van Mark, is dat je leert omgaan met alle prikkels, emoties en gedachten die je gedurende de dag ervaart! Het doet dit op zo’n wijze dat dit effect met een klein beetje oefening blijvend kan zijn.
Het doel van mindfulness is een reële kijk creëren op de wereld en tegelijkertijd stress, negatieve gedachten, beklemmende emoties en pijn uit je leven bannen. Het geeft je meer controle over je leven en handelingen.
Meditatie heeft raakvlakken met mindfulness maar bij meditatie pak je (vaak een langer) een moment voor jezelf en ga je echt mediteren. Dit betekent dat je echt even gaat zitten en dus niet met andere dingen bezig bent. Mindful kun je de hele dag zijn, maar echt effectief mediteren eist even al je aandacht op.
Hoewel meditators ook met hun ogen open kunnen mediteren werkt het voor de meeste mensen het best als je je ogen sluit. In het oosten gebruiken ze deze wijsheid en manier van hele al duizenden jaren en nu waait het over naar onze wereld.
Wat wij interessant vinden is vaak wetenschappelijk bewijs en daar heeft ene Dr. Joe Dispenza voor gezorgd. Dit is een zeer bekende Amerikaanse wetenschapper en goeroe op het gebied van geluk. Deze man heeft aangetoond dat de breinstructuur veranderd bij het effectief doen van meditaties en dat je hier blijvend profijt van kunt hebben.
Hoe werkt dit dan zul je denken? Als jij mediteert kun jij je geest tot rust brengen en concentreren op wat je werkelijk belangrijk vind en kun je alle ongewenste emoties en gevoelens loslaten. Het is belangrijk dat je dan op een positieve manier aan het denken bent. Je kunt eenvoudiger negatieve gedachten uitbannen dan je denkt.
Via hersenscans heeft deze meneer aangetoond dat bepaalde delen in de hersenen krimpen (die cortisol = stresshormoon afgeven) en bepaalde delen groeien (die positieve stoffen als dopamine afgeven).
Dit betekent dat je vanzelf positiever zult gaan denken en positiever in het leven zult staan. Daarnaast ervaar je meer rust en zal je over de gehele dag meer relaxed en gefocust zijn.
Minfulness en meditatie gaan hand in hand en kunnen ook bijzonder goed samen geoefend worden. Rolf heeft hier een cursus van 8-weken van gemaakt die dagelijks een klein beetje van je tijd vraagt (+- 15-30 min).
De resultaten zullen echter zoals hierboven beschreven waanzinnig zijn. Ben je geinteresseerd? Maak dan kennis met deze basis cursus van mindfulness en meditatie en lees onze review hierover. Het heeft vrijwel direct effect en zal je leven veranderen!
2.8 Begrijpen hoe dit proces werkt
Voor veel mensen helpt het als zij inzicht krijgen in bovengenoemde processen. Dit is eigenlijk de theorie achter de processen. Ikzelf ben zo iemand die dat nodig heeft. Ik kan niet iets zomaar doen en heb de theorie erachter nodig om erin te geloven.
In dit geval is zo’n cursus extra handig en kan het (gebaseerd op mijn eigen ervaring) erg helpen om er ook een boek over aan te schaffen. Voor inspiratie wat betreft boeken, kun je op onze pagina ”boeken over geluk” kijken.
Het is natuurlijk ook goed als je één van bovenstaande tips voor lief neemt en het gewoon uitvoert. Scheelt je weer tijd!
3. Hoe kan ik het best beginnen met uitvoeren van bovenstaande tips?
Het beste kun je beginnen door één van bovenstaande tips in werking te brengen en je niet gelijk op het volledige pakket te focussen. Als je dit kunt top, maar voor veel mensen (waaronder wijzelf) is dit iets teveel van het goede. Je raakt het overzicht kwijt en slaat de dingen minder goed op.
Kies een onderwerp uit dat je ligt en dat je aanspreekt. Je hebt er dan interesse in en dat leert een stuk makkelijker!
Je kunt best snel stappen maken als je het consistent aanpakt. Toen ik zelf begon, hield ik me er ongeveer 30 minuten per dag mee bezig. Meestal in de ochtend. Vervolgens heeft dit zich uitgebreid in een uit de hand gelopen hobby en help ik andere mensen graag.
We hopen dat jij er ook wat aan zult hebben en schroom niet om een reactie achter te laten!
3.1 Werk ook aan zaken die positief denken moeilijk of zelfs onmogelijk maken
Wat ook erg belangrijk is om hierbij mee te nemen: je kunt niet positief denken als je niet goed voor jezelf zorgt. Als je bijvoorbeeld een verslaving hebt, die al je dopamine levels om zeep helpen, is het haast onmogelijk om positief te denken als je niet onder invloed bent.
Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden en goed voor jezelf te zorgen als jij wil slagen in het ontwikkelen van positieve gedachten.
Hallo! Ik ben Mahnoor, een klinisch psycholoog die haar werk met veel liefde en toewijding uitvoert. Ik vind het heerlijk om mijn creatieve kant te uiten door het schrijven van vakkundige artikelen voor websites zoals Mindsetking.nl. Maar mijn passie beperkt zich niet alleen tot psychologie en schrijven. Ik heb ook een kleine onderneming, genaamd 'Ibteda', die ik met hart en ziel run. Ibteda is mijn manier om echt een verschil te maken; we richten ons op het helpen van mensen in nood.