negatieve gedachten stoppen

Hoe kun je altijd negatieve gedachten loslaten en doorbreken?

Je negatieve gedachten loslaten en ombuigen in positieve gedachten gaat het best, door het nemen van kleine stapjes. Ga niet gelijk je eigen gedachten overschreeuwen en net doen of je leven ineens top is, want dan houdt je jezelf voor de gek.

Ga liever rustig na wat de huidige situatie op dit moment is en of er misschien gedachten in je hoofd spelen die niet op waarheid zijn berust. Als je hierover na gaat denken, is de kans groot dat je deze vraag met een ”ja” zult beantwoorden.

Als dat het geval is, wees dan blij, want je hebt nu de eerste stap gezet naar een positievere mindset!

TIPS die je helpen om meer positieve gedachten te krijgen en negatieve gedachten los te laten

Er zijn een aantal manieren om negatieve gedachten te doorbreken die ontzettend goed werken en voor iedereen toegankelijk zijn. In deze alinea zullen wij deze manieren met je delen en kun jij ook van je vervelende negatieve gedachten af komen.

Niemand wil hier vast in zitten toch? Wij weten hoe vervelend het is en helpen je graag bij een oplossing om je negatieve gedachten los te laten.

1. Mindfulness en meditatie

Dit zijn waarschijnlijk gelijk de twee belangrijkste methoden die bijdragen aan een het uitbannen van negatieve gedachten. Je zult er tegelijkertijd meer positieve gedachten voor terug krijgen.

In de verenigde staten is het al een stuk hipper dan in Europa, maar waarschijnlijk zal het ook ons continent nog een stuk heviger gaan bezetten.

Mindfulness en meditatie zijn methoden die werken en die in bijna elk goed zelfhulpboek dat de afgelopen vijf jaar is beschreven, worden aanbevolen.

hoe kan ik stoppen met negatief denken
Mindfulness is niet saai of suf, het is de toekomst.

2. Observeer en herken je negatieve gedachten om ze om te buigen naar positieve gedachten

Het is één van de dingen die je leert als je oefent met mindfulness en meditatie: het observeren van je eigen gedachten. Je laat ze er dan in principe gewoon zijn en kijkt ernaar, je realiseert je dat je gedachten niet (altijd) overeen komen met de werkelijkheid.

Zo kun je situaties veel erger maken dan ze zijn en in worst-case scenario denken. Het is belangrijk niet teveel te denken aan wat er gaat komen. Je kunt het beste aanwezig zijn in het nu en alleen reageren op wat werkelijk gebeurd.

Ook veel denken aan het verleden heeft weinig zin. Vooral als iets lang geleden is kan de herinnering vervaagd zijn en niet overeen komen met wat er werkelijk is gebeurd.

Je kunt bepaalde delen van de herinnering vergeten zijn en andere dingen onder een vergrootglas leggen. Dat is natuurlijk erg destructief.

Als je leert kijken naar je gedachten, ze er gewoon laat zijn dan zullen ze ook minder de overhand krijgen en zal je geloof in de negatieve gedachten ook minder worden.

3. Oefen om dankbaar te zijn voor minder negatieve gedachten

Onderzoek toont aan dat dankbaarheid een grote invloed heeft op je positiviteit en geluk. Zelfs als je een moeilijke tijd in je leven doormaakt, kun je meestal dingen vinden (zelfs kleine dingen) om dankbaar voor te zijn.

Door de dingen op te merken die goed gaan en u een gelukkig gevoel te geven, blijft je in contact met je positiviteit. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bijhouden, om er elke dag een paar dingen in op te schrijven.

Dit is een effectieve en gemakkelijke manier om dit te doen. Wij hebben het geheim van dankbaarheid duidelijk uitgelegd.

Daarnaast is journaling (schrijven) sowieso erg verlichtend voor je stress, depressieve gevoelens en negatieve gedachten. Dit is wetenschappelijk bewezen.

4. Probeer ook je taalgebruik positiever te maken

Wanneer je positiever spreekt, zal je ook meer positieve gedachten opwekken. Het is een soort van magneet. Wie positief spreekt, voelt zich daarna ook positiever en zal hierdoor ook meer positieve mensen aantrekken.

Mensen die veel klagen roepen vaak narigheid over zichzelf af. Ze blijven hangen in hun negatieve gesprekken en ideeën. Als je meer positief gaat praten, zal je merken dat je denkpatroon vanzelf ook positiever wordt.

Denk maar aan: als je de hele dag vooral positieve gesprekken hebt gehad met mensen, wat zal er dan ’s avonds vooral nog in je hoofd rondspoken?

5. Ga meer om met positief ingestelde mensen

Ken je de uitspraak: je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je het meest mee omgaat? Dit is voor een groot gedeelte waar. Onbewust nemen we gedrag en meningen van elkaar over.

Als je meer omgaat met positief ingestelde mensen, zal je merken dat je zelf ook een positievere houding ten opzichte van het leven krijgt. Als je omgaat met mensen die alleen de negatieve kanten van het leven inzien, heb je kans dat je hier ook toe verleid wordt.

hoe je met negatieve gedachten kunt omgaan
Je kunt negatieve gedachten ombuigen, geloof in jezelf.

6. Bevrijd jezelf van negatief denken door minder te oordelen

Voor het loslaten van negatieve gedachten moeten we op ons oordelend vermogen letten. We oordelen constant over anderen en onszelf, meestal onbewust. Onszelf voortdurend vergelijken met andere mensen of ons leven vergelijken met een of ander ideaal beeld leidt tot ontevredenheid.

Wanneer je in staat bent om je oordeel los te laten (niet gemakkelijk, maar mogelijk), zal je je waarschijnlijk meer op je gemak voelen.

Een makkelijke tactiek is positief oordelen. Wanneer er zich een situatie voordoet, ga je i.p.v. het negatieve deze keer van het positieve uit.

Ga ervan uit dat iemand positief over je denkt en interpreteer de dingen vanaf nu anders. Mensen zijn vaak drukker bezig met zichzelf, dan met oordelen over jou!

7. Positive selftalk om negatieve gedachten los te laten

Eén van de meest gemaakte fouten is dat mensen het zichzelf kwalijk nemen wanneer ze toch weer negatief denken. Dit werkt averechts, het slechte gevoel over jezelf zal alleen maar toenemen en hiermee ook de negatieve gedachten.

Het is beter om aardig voor jezelf te zijn. Accepteer dat je niet perfect bent en dat je ook fouten mag maken. Daarbij komt, dit zal nooit in één keer goed gaan en je hebt door de dag heen gewoon ontzettend veel momenten dat je niet zelf beslist wat er in je opkomt.

Je kunt er alleen voor kiezen hoe je hiermee omgaat. En dat werkt het best door aardig te zijn voor jezelf.

Meer lezen over positieve gedachten creeren en negatieve gedachten loslaten? lees dan boeken van Thich Nhat Hanh, één van de bekendste goeroes binnen de kaders van positief denken.

8. Vraag personen in je naaste omgeving je te helpen

Dit werkt trouwens voor elke nieuwe vaardigheid die je oefent. Vraag mensen in je omgeving op je gedrag te letten. Zodra je je negatief uit, kunnen zij je erop wijzen en zie jij de patronen sneller.

Zo helpen andere mensen jouw met negatieve gedachten loslaten.

Je kunt dit zelfs leuker maken door een beloning uit te rijken aan de persoon die op je let. Bijvoorbeeld elke keer een euro of 50 cent als hij je betrapt.

9. Bekijk het leven met humor

Studies hebben aangetoond dat lachen stress, angst en depressie verlaagt. Het verbetert de stemming en het zelfrespect. Het bijzondere is dat als je jezelf forceert om te lachen, je je op een gegeven moment ook echt vrolijker gaat voelen.

Sta in alle situaties open voor humor, vooral in de moeilijke, en geef jezelf toestemming om te lachen. Het verlicht de spanning en maakt dingen een beetje minder moeilijk.

Het is ook goed als je om jezelf kunt lachen. Er gebeurd niks als je een keer iets doms doet of als je een klein beetje voor schut staat. Lach om jezelf en je zal merken dat je een beter gevoel krijgt en dat anderen dit ook waarderen.

Stop met negatief denken en bekijk het leven met een beetje meer humor.

hoe kun je stoppen met negatief denken
Stop met negatief denken en creëer meer positieve gedachten. Better way of life!

10. Help anderen

Wanneer je vastloopt in je eigen negatieve denkpatronen, dan is een van de eenvoudigste manieren om daaruit en uit je eigen hoofd te komen, door de positiviteit naar anderen te brengen. Zo kun je je eigen negatieve gedachten loslaten en anderen helpen. Dit is een win-win situatie.

Hier zijn drie manieren waarop u dat kunt doen:

  • Wees aardig: Geef een oprecht compliment over haar zijn kookkunsten of zijn nieuwe auto, houd de deur voor iemand open en sta toe dat iemand je passeert op de rijbaan i.p.v. boos te worden.
  • Helpen: Geef goed advies dat goed voor jou heeft gewerkt wanneer je je in dezelfde situatie bevindt waarin je vriend of collega zich op dit moment bevindt. Of help een vriend mee zijn huis te schilderen of de tuin bij te werken.
  • Wees er gewoon. Luister terwijl iemand haar hart bij jou lucht. Of bespreek haar uitdagingen en help haar een uitweg te vinden.

11. Leef in het nu om gedachten en dan vooral negatieve gedachten los te laten

Als je in het nu leeft ben je volledig aanwezig in het moment en kun je dus niet denken aan de toekomst en het verleden. Dit neemt veel zorgen en angsten weg en zal je leven een positieve wending geven.

Tuurlijk kun je wel bedenken wat je in de toekomst wilt bereiken of waar je van de zomer heen wilt op vakantie. Maar het heeft weinig zin om verschillende scenario’s te gaan in beelden over wat er allemaal kan gaan komen.

Het pakt toch meestal anders uit dan je verwacht en als je teveel aan de toekomst of het verleden denkt, vergeet je nu te leven en geniet je dus minder.

Ook zijn mensen vaak bang dat dingen die zijn voorgevallen in het verleden zich herhalen. Als je bijvoorbeeld gepest bent of iets anders vreselijks hebt meegemaakt. Het is belangrijk om te weten dat alles voortdurend veranderd.

Jij bent niet meer dezelfde persoon als 10 of 5 jaar geleden en die andere personen ook niet. Misschien ben je zelfs wel heel veel veranderd ten opzichte van vorig jaar en dat betekend dat je nu anders zal reageren in een dergelijke situatie.

12. Creëer een positievere kijk op het leven

Dit klinkt voor iemand die vast zit in negatieve gedachten onwerkelijk en onmogelijk. Dit is het echter niet. Als je gaat oefenen met het doorbreken van je negatieve gedachten zal je merken dat dit in de toekomst de werkelijkheid is.

Verwacht geen wonderen a la minuut maar binnen aantal weken en misschien al direct na het begin zal je verschil merken. In principe probeer je situaties gewoon van de zonnige kant te bekijken, zonder naïef te worden.

Als je dit doet stap je anders in bepaalde situaties, dan wanneer je negatief denkt. Dus probeer die negatieve gedachten los te laten en er positieve gedachten voor in de plaats te zetten. Je zal merken dat er meer positiviteit op je afkomt.

Dit is zo ontzettend krachtig om negatieve gedachten te doorbreken en een positievere kijk op de wereld te creëren.

13. Vergroot je zelfvertrouwen en je zal vanzelf meer negatieve gedachten los kunnen laten

Zelfvertrouwen is erg belangrijk voor een gelukkig leven en vaak zorgt een laag zelfvertrouwen voor meer negatieve gedachten. Als je zelfvertrouwen groeit, zal je merken dat je gemakkelijker negatieve gedachten kunt omzetten naar positieve gedachten.

Bij zelfvertrouwen is het belangrijk dat je niet te kritisch bent op jezelf en dat je je zelf accepteert.

hoe kun je minder negatief denken en negatieve gedachten omzetten

Hoe snel gaat dit proces van negatieve gedachten loslaten?

Als je beetje bij beetje steeds meer negatieve denkpatronen gaat herkennen, kun je ze ook beetje bij beetje proberen los te laten. Wordt vooral niet boos op jezelf als dit niet gelijk lukt.

Het mag best een keertje misgaan en dan probeer je het de volgende keer gewoon weer opnieuw.

Het is belangrijk dat je niet te streng bent voor jezelf, want dit veroorzaakt alleen maar meer negativiteit. Lach er liever om en geef jezelf een tweede, derde of honderdste kans.

Wanneer je een negatief denkpatroon herkent, kun je het beste rustig naar de gedachte kijken, i.p.v. hem gelijk uit je hoofd te verbannen met alle kracht en moeite. Als je dit doet, is de kans groot dat de gedachte namelijk alleen maar sterker en vaker terugkomt.

Het is beter gewoon even te kijken hoe deze gedachte zich voordoet en dan vervolgens tegen jezelf te zeggen dat de waarheid ervan door jezelf wordt verzonnen. Je zult merken dat de gedachten dan vanzelf weggaat en er wat anders voor in de plaats komt.

Wat bereik ik met negatieve gedachte loslaten en vooral ook wat voorkom ik ermee?

Het voordeel van je negatieve gedachten de baas worden, is dat je in de toekomst ook niet meer in de valstrik van deze gedachten zult lopen.

Negatieve gedachten doen zich voor omdat dit een gemakkelijke uitweg voor ons brein is. Het is makkelijker voor ons brein om negatief te denken, dan om positief te denken. Zo zijn we ingesteld.

Vroeger dienden negatieve gedachten als een overlevingsmechanisme om te leren van gevaarlijke (negatieve) gebeurtenissen, maar tegenwoordig hoeven we niet meer weg te duiken voor een tijger. Nu zijn negatieve gedachten meer een last dan een hulpmiddel.

Wel ervaren helaas nog steeds hinder van het feit dat ons brein negatieve gebeurtenissen over het algemeen beter onthoudt dan positieve gebeurtenissen. Dit effect wordt vergroot wanneer je je somber voelt of in een depressie verkeerd.

Om je negatieve gedachten om te buigen is training en inzicht nodig. Het kan in het begin onrealistisch of zelfs onmogelijk lijken om positief te denken, maar dit is wel de weg die je wilt nemen.

Na een tijd van oefenen zal je jezelf dankbaar zijn dat het je is gelukt. In mijn kringen zijn mensen op alle vlakken in hun leven vooruitgegaan, inclusief ikzelf.

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *