is dit ergonomisch werken met je laptop?

Ergonomisch werken met laptop, hoe gaat dat?

Als het om ergonomisch werken gaat, zijn veel mensen gewend om lange tijd op één plek te zitten met hun laptop en vaak in een verkeerde houding. Dit is echter niet de beste manier om het meeste uit je dag te halen en kan je zelfs problemen opleveren. De hele dag in één houding zitten kan leiden tot rugpijn, nekpijn en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om ergonomisch te werken met een laptop en tegenwoordig is ergonomisch werken zelfs verplicht. Door bepaalde technieken te gebruiken, kun je de hoeveelheid pijn verminderen die je ervaart tijdens het werken op jouw laptop of voorkomen, indien het gelukkig nog niet zover is. In dit artikel gaan we hiermee aan de slag en geven we je meer informatie over hoe jij ergonomisch kunt werken met jouw laptop.

Waarom is ergonomisch werken met je laptop belangrijk?

Je laptop is waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van je dagelijkse werk evenals van je persoonlijke leven. Of je nu thuis werkt, veel onderweg bent of op kantoor werkt, de kans is groot dat je veel tijd doorbrengt achter je laptop.

Echter, een slechte werkhouding kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn, zoals rug- en nekpijn, vermoeidheid en zelfs ergere chronische klachten. Door ergonomisch te werken met je laptop kun je deze problemen voorkomen en je welzijn en productiviteit behouden of verbeteren.

Ergonomisch werken betekent dat je werkt in een omgeving die is aangepast aan jouw individuele behoeften en je lichaam in de juiste positie en houding houdt.

Een goede ergonomie kan helpen om:

  • rug-, nek- en schouderpijn te verminderen
  • minder vermoeid te zijn
  • concentratie en productiviteit te verbeteren
  • de kans op blessures te verminderen

Ergonomische hulpmiddelen voor je laptop

Ergonomisch werken met een laptop kan lastig zijn. Veel mensen proberen het te doen zonder te weten wat ze doen, en eindigen met pijn in hun nek of rug. Maar gelukkig hebben wij – als experts op het gebied van ergonomisch werken – enkele tips om meer dan voldoende ergonomisch met je laptop te werken:

1. Zorg voor een ergonomische zithouding achter je laptop

Zorg er allereerst voor dat je de juiste houding aanneemt bij het het werken met een laptop: ga rechtop zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Leun je hoofd niet naar voren of buig niet te ver richting de computer. Als je een schuin oppervlak moet gebruiken, zorg er dan voor dat de monitor op ooghoogte wordt geplaatst die voor jou comfortabel is en niet in een onnatuurlijke hoek. Het is hierbij ook belangrijk dat je je rug recht houdt en niet te dicht bij het scherm gaat zitten. Indien je het moeilijk vind om een rechte rug te houden kun je denken aan een postuurcorrector.

1.1 Wat als je niet met je voeten op de grond kunt komen?

Soms kun je niet comfortabel met beide voeten op de grond terechtkomen, wanneer je plaats neemt achter je laptop en je bureau. In dit geval kan een voetensteun uitkomst bieden om toch een ergonomische werkhouding aan te nemen. Wij hebben de beste voetensteunen vergeleken en getest, om voor jullie de keuze te vergemakkelijken. Met een goede voetensteun kun je toch een fijne ergonomische houding aannemen achter je laptop, als je niet met je voeten de grond kunt bereiken.

Deze man werkt zoals je ziet niet voldoende ergonomisch en loopt vooral kans op nare nekpijn. Hij doet er goed aan de tips in dit artikel op te volgen.

2. Zorg voor een goede ergonomische bureaustoel

Werk achter je laptop met een goede ergonomische stoel. Ergonomisch ontworpen stoelen kunnen je helpen efficiënter te werken en langdurig letsel te voorkomen. Bepaalde eigenschappen waar je op moet letten bij een goede stoel zijn een comfortabele rugleuning, verstelbare armleuningen en eventueel een hoofdsteun. Een gamestoel kan er ook nog wel mee door, maar dat blijft het echt bij hoor..

Indien je niet zeker weet of jouw huidige stoel al dan niet ergonomisch is ontworpen, ga er dan in zitten en pas de steunen aan totdat je je prettig voelt. Als je eenmaal een stoel hebt gekozen die aan je behoeften voldoet, zorg er dan voor dat je er goed voor zorgt door de stof regelmatig te reinigen en de armleuningen en rugleuningen naar behoefte aan te passen.

Indien je tips wilt omtrent een goede ergonomische bureaustoel, kijk dan op deze pagina>>>

3. Zorg voor een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis

Werken op een laptop kan vermoeiend zijn als je geen ergonomisch toetsenbord en muis gebruikt. Je denkt misschien dat deze randapparatuur niet nodig is, maar ze kunnen een groot verschil maken en voorkomen zelfs klachten als RSI.

Wanneer je een ergonomische muis en toetsenbord gebruikt, verandert je houding en voel je je minder vermoeid. Dit komt omdat de toetsenborden en muizen zo zijn ontworpen dat ze in een comfortabele positie met minimale druk in jouw hand passen.

4. Zorg voor een ergonomische laptopstandaard of ergonomisch laptophouder

Als je op zoek bent naar een ergonomische optie om comfortabeler te werken, overweeg dan om een ergonomische laptopstandaard of ergonomische laptophouder aan te schaffen. Een ergonomische laptopstandaard kan de ondersteuning bieden die je nodig hebt om met jou laptop ergonomisch op ooghoogte te werken. Sommige standaards zijn ook verstelbaar, zodat ze geschikt zijn voor verschillende laptopformaten. Ergonomische laptopstandaards hebben vaak een ingebouwde toetsenbordlade, zodat je je laptop op ooghoogte kunt houden.

5. Zorg ook voor een goed ergonomisch bureau voor je laptop

Als je net als de meeste mensen bent, breng je waarschijnlijk veel van je tijd door aan een bureau. Maar de hele tijd zitten kan slecht zijn voor je gezondheid, om nog maar te zwijgen van je rug. Daarom is het belangrijk om een ergonomisch bureau te vinden waarmee je ergonomisch achter je laptop kunt werken. Tegenwoordig zijn er ook sta bureaus beschikbaar of bureaus die je zo kunt instellen dat je ermee kunt staan of zitten. Zit je toch liever constant? Ook hier zijn goede ergonomische bureaus voor te vinden.

ergonomisch bureau om te werken met je laptop
Mooi ergonomisch bureau voor het ergonomisch werken met je laptop.

6. Ergonomische bureaufiets

Wil je fit blijven en ergonomisch werken achter je laptop? Kijk dan voor een goede bureaufiets. Bureaufietsen worden soms zelfs geleverd met laptopstandaard en mede hierdoor zijn zij een goede uitkomst om ergonomisch te werken met je laptop.

7. Wissel soms af met een zitbal i.p.v. je bureaustoel

In het begin was ik erg sceptisch over dit onderwerp. Hoe kan het zitten op een bal comfortabeler zijn dan op een echte stoel? Maar na slechts één dag merkte ik een aanzienlijk verschil in mijn houding en het voelt als een versterking van mijn core en druk in mijn onderrug. De zitbal moedigt je aan om je kernspieren aan te spannen en de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden, wat pijn in de onderrug kan verlichten die wordt veroorzaakt door onderuitgezakt zitten in een gewone stoel. De zitbal is niet alleen beter voor je fysieke gezondheid, maar bevordert ook een betere doorbloeding en kan zelfs de focus en productiviteit verbeteren. Bovendien is het gewoon leuk om op te stuiteren tijdens pauzes!

Ergonomisch werken met een 2e scherm naast je laptopscherm?

Veel mensen vinden ergonomisch werken met een laptop ideaal, maar wat als je naast je laptop ook met een tweede scherm wilt werken? Ook dat kan en kan zelfs nog net even iets lekkerder werken zijn. Er zijn verschillende soorten tweede schermen die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt en maken het werken gemakkelijker.

Om ergonomisch te werken met een laptop en een tweede scherm ernaast, is het belangrijk om over de juiste tools en apparatuur te beschikken. Je hebt een verstelbaar bureau of stoel, een extra monitor of projector en eventueel een goede monitorarm of iets dergelijks nodig. Je doet er dus goed aan om meerdere hulpmiddelen aan te schaffen, die hierboven zijn besproken.

Tips voor ergonomisch werken met een laptop: Oefeningen en pauzes

Wanneer je langdurig werkt met een laptop kan dit tot spanning en pijn in je lichaam leiden en ook op plekken waar je het niet zo 1,2,3 verwacht. Het is daarom belangrijk om regelmatig bepaalde oefeningen te doen en pauzes te nemen om je spieren te ontspannen en te strekken, zodat je geen last krijgt van stijve spieren. Maar ook je ogen kunnen pijn gaan doen als je te lang naar je scherm kijkt. Daarom deel ik hieronder enkele tips van mijn beste tips voor oefeningen en pauzes die je kunt nemen tijdens het werken met een laptop:

  1. Rekken en strekken: Sta op van je goede bureaustoel en strek je armen en benen even lekker uit. Je kunt bijvoorbeeld even je nek stretchen door naar achter je te kijken, links en rechts. Daarnaast is het goed om even te lopen of andere rekoefeningen te doen.
  2. Schouders: Haal je schouders op en laat ze weer zakken en herhaal dit een paar keer om de spanning in je schouders te verminderen.
  3. Ogen: Kijk weg van je scherm en focus op een object in de verte. Knipper een paar keer met je ogen om ze te ontspannen, want achter je scherm knipperen je ogen nu eenmaal minder vaak. Wist je dat?
  4. Pauzes: Neem regelmatig pauzes om te voorkomen dat je te lang achter elkaar zit. Sta op en loop een beetje rond en maak bijvoorbeeld even een praatje met een collega of haal even thee of koffie.

Tips voor ergonomisch werken onderweg

Of je nu in het vliegtuig zit, in de trein of in een café, het is belangrijk om op je houding te letten om ergonomisch te werken met je laptop. Zeker als je voor meerdere uren achter elkaar aan het werk bent,

Vermijd verkeerde houdingen

Zelfs wanneer je onderweg bent, kun je nog steeds een goede ergonomische zithouding aannemen achter je laptop. Plaats je laptop op een stabiel oppervlak, zoals een tafel, om spanning in je nek en schouders te voorkomen. Zorg ervoor dat je rug recht is en ontspannen op de stoel leunt en probeer daarnaast ook om je voeten plat op de grond te houden.

Gebruik een laptopstandaard

Een kleine laptopstandaard kan erg handig zijn als je vaak onderweg werkt. Het biedt een stabiele basis voor je laptop en helpt om het scherm op de juiste hoogte te plaatsen. Als je geen laptopstandaard hebt, kun je een stapel boeken gebruiken om je laptop op te tillen.

TipBeschrijving
Gebruik een externe muis en toetsenbordAls je langdurig werkt met je laptop, kan het gebruik van een externe muis en toetsenbord de belasting op je polsen en handen verminderen, waardoor je ook RSI klachten voorkomt.
Neem voldoende pauzesNet als op kantoor is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en even te strekken of te bewegen. Sta op, strek je benen, armen en nek en loop rond om de bloedsomloop te bevorderen.

Reiskussens

Als je veel onderweg bent, kun je overwegen om een (opblaasbaar) reiskussen mee te nemen om voor extra comfort, maar ook ondersteuning te zorgen. Zowel onderweg in de auto, in de trein of in een vliegtuig, kun je een opblaasbaar kussen gebruiken om je zithouding te verbeteren.

Conclusie

Zoals besproken in dit artikel, kan een slechte werkhouding en gebrek aan ergonomie tijdens het werken met je laptop, leiden tot verschillende gezondheidsproblemen op lange termijn. Daarom is het van cruciaal belang om bewust te zijn van hoe je werkt met jouw laptop en actie te ondernemen om een ergonomische werkomgeving te creëren.

Door een paar eenvoudige aanpassingen te doen aan jouw werkplek, zoals het gebruik van een verstelbare bureaustoel en een laptopstandaard, kun jij jouw werkhouding aanzienlijk verbeteren en de kans op gezondheidsproblemen verminderen. Daarnaast kunnen oefeningen zoals stretchen en pauzes helpen om de spanning in je lichaam te verminderen en je spieren te ontspannen tijdens het werken met een laptop. Hierdoor ben je meer bestand tegen allerlei lichamelijke klachten, die kunnen voortkomen uit het niet ergonomisch werken met een laptop.

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.