Ergonomisch werken met 2 schermen, hoe doe je dat?

Ergonomisch werken is tegenwoordig verplicht en heel erg belangrijk voor je gezondheid, want je wil geen chronische nek- of rugpijn ervaren. Inmiddels weet je al dat je ook ergonomisch kan werken achter je laptop, maar kan dat ook met twee schermen? Ergonomisch werken met twee schermen kan een uitdaging zijn. Hoewel sommige mensen het prima vinden om twee schermen tegelijk te gebruiken, vinden anderen het moeilijk om er effectief mee te werken vanwege de verschillende posities die ze nodig hebben. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het werken op twee schermen gemakkelijker te maken.

Waar let je op bij het kiezen van twee beeldschermen voor een optimale (ergonomische) ervaring?

  • Hetzelfde paneeltype: Als je op twee schermen naast elkaar werkt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat beide monitoren hetzelfde paneeltype hebben voor dezelfde kijkhoeken. Anders krijg je een ongemakkelijke ervaring waarbij je niet goed kunt zien wat er op het tweede scherm staat.
  • Dunne randen: Zorg ervoor dat beide schermen een dunne rand hebben. Als de randen te dik zijn, moet je jouw cursor voortdurend tussen schermen verplaatsen om aan verschillende delen van uw document of webpagina te werken.
  • In hoogte verstelbaar: Werk je op een computer met twee schermen, zorg er dan voor dat beide schermen in hoogte verstelbaar zijn. Dit is vooral belangrijk als je op een ergonomische stoel werkt, omdat het aanpassen van de schermhoogte zorgt voor een comfortabelere zithouding.
  • Dezelfde kleurinstellingen en helderheid: Als je op twee monitoren werkt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat beide monitoren dezelfde kleurinstellingen en helderheid hebben.

Hoe hoog moet je beeldscherm staan om ergonomisch te werken?

Als het gaat om werken op twee schermen tegelijk, is het belangrijk om je scherm op de juiste hoogte te hebben, zodat je zonder moeite rechtop en recht vooruit kunt kijken.

Als je een laptop gebruikt, zorg er dan voor dat het scherm in een comfortabele kijkhoek staat, ofwel door het naar achteren te kantelen of omhoog te zetten. En onthoud: als je pijn in je nek of rug voelt, moet je misschien de indeling van je werkplek aanpassen om je comfort te verbeteren.

Indien je met een monitor werkt en deze staat niet op ooghoogte, kijk dan eens voor een ergonomische monitorstandaard of monitorarm en zorg voor een goed ergonomisch verstelbaar bureau.

Het is erg belangrijk om een goede monitorstandaard of laptopstandaard te gebruiken, zodat je laptop of monitor op de juiste hoogte komt te staan, want hiermee voorkom je nek- en rugpijn.

Gebruik een laptop standaard voor je laptop

Werken met twee schermen biedt veel voordelen, maar zonder de juiste opstelling kan het lastig zijn om dit ergonomisch te doen. Overweeg om te investeren in een laptophouder of -standaard om ervoor te zorgen dat je comfortabel en veilig werkt met twee beeldschermen.

Ontworpen om jouw laptop op ooghoogte te houden, helpt een laptopstandaard nek- en rugklachten te voorkomen als je gedurende langere tijd naar uw scherm kijkt. Bekijk op onze pagina omtrent de beste laptop standaarden waar je rekening mee moet houden en wat de beste modellen zijn.

Gebruik dan ook een goede laptophouder (wetenschappelijk)

Volgens onderzoek kan gebruik maken van een laptophouder ook iemands houding verbeteren en daarnaast ook goede ondersteuning bieden bij het gebruik van meerdere monitoren. Dit aangezien de laptophouder ervoor zal zorgen dat alle beeldschermen op hetzelfde niveau van hoogte staan. Een ander voordeel dat bij het gebruik va neen laptophouder komt kijken is een betere ergonomie en een verhoogde productiviteit.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van twee beeldschermen?

  • Minder vermoeidheid aan de ogen: Een monitor naast je laptopscherm kan voor minder vermoeide ogen zorgen omdat je ogen minder hoeven scherp te stellen op een groter scherm. Wanneer je op twee schermen werkt, bewegen je ogen niet constant heen en weer tussen de monitoren. Dit kan helpen bij een verbeterde werkstroom en comfortabelere ergonomie.
  • Meer ruimte voor vensters: Een monitor naast je laptopscherm geeft meer ruimte voor vensters. Zo schakel je minder vaak tussen schermen en werk je overzichtelijk.
  • Monitor is beter te verstellen in hoogte dan je laptop: Een monitor naast je laptop zet je gemakkelijk aan op een ergonomische hoogte dan het scherm van je laptop. Zo werk je ergonomischer en met minder belasting van je nek, rug en schouders.

Meer tips om ergonomisch te werken achter je bureau?

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.