Een frozen shoulder, ofwel adhesieve capsulitis, is een aandoening die leidt tot pijn en geleidelijk stijver worden van de schouder. Dit kan een enorme impact hebben op de dagelijkse activiteiten die je uitvoert en je levenskwaliteit. Gelukkig zijn er effectieve manieren om deze aandoening te behandelen en verlichting te bieden, zoals frozen shoulder-massages. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en voordelen van deze massagetechnieken.
De schouderverstijving wordt veroorzaakt door uitgebreide ontstekingen en verdikkingen van het gewrichtskapsel, een soort soepel ‘jasje’ van weefsel dat onze gewrichten bekleedt. Frozen shoulder massages zijn gericht op het verlichten van de pijn, verbeteren van de mobiliteit en het losmaken van de schouder. Er zijn verschillende massagetechnieken en stretches die jou kunnen helpen de frozen shoulder symptomen te verlichten.
In dit artikel gaan we dieper in op deze technieken van masseren en geven we je ook advies om een frozen shoulder in de toekomst te voorkomen.
Frozen shoulder massage technieken – welke kies jij?
Het behandelen van een frozen shoulder kan baat hebben bij het toepassen van verschillende massage technieken. Enkele effectieve technieken zijn onder meer spierontspannende massage, bindweefselmassage en trigger point-massage. Deze massagetechnieken kunnen helpen om spierknopen te verminderen, spier- en peesontsteking te verlichten, en de doorbloeding te stimuleren.
- Diepe weefselmassage: Dit is niet zomaar een oppervlakkige aai over je huid. Diepe weefselmassage gaat, zoals de naam al doet vermoeden, diep. Het richt zich op de diepere lagen van je spierweefsel, waardoor het effectief is voor schouderpijn verlichting. Het is alsof je een reset-knop voor je spieren indrukt en je kunt speciale apparaten voor je bindweefsel massage kopen.
- Myofasciale release: Ooit van spierknopen gehoord? Deze nare kleine bundels kunnen echte boosdoeners zijn in je schouder. Gelukkig is er myofasciale release om deze knopen aan te pakken en je schouder wat ademruimte te geven.
- Triggerpoint therapie: Stel je een kaart van je schouder voor, met kleine rode “pijnpunten”. Dit zijn je triggerpoints en deze kunnen hardnekkig zijn. Met triggerpoint therapie worden deze specifieke punten aangepakt, waardoor de spanning in je schouder wordt verminderd. Zelf doen? Koop een triggerpoint massage apparaat.
- Warmtemassage: Warmte is niet alleen comfortabel, maar ook erg therapeutisch en is bewezen effectief. De warmtemassage voor je frozen shoulder helpt bij ontstekingsreductie, waardoor je schouder sneller kan herstellen en genezen. Het voelt ook nog eens heerlijk en je kunt makkelijk een goede infrarood deken aankopen, die hierin voorziet. Maar natuurlijk ook een kwalitatief massage apparaat met infrarood warmte.
Zelfmassage en stretching oefeningen
Naast het ondergaan van professionele massage therapie, kun je ook baat hebben bij het toepassen van zelfmassage en stretching oefeningen om jouw frozen shoulder symptomen te verlichten. Dit zijn enkele ideeën die je verder op weg kunnen helpen:
- Towel stretch: Houd een handdoek achter je rug met beide handen. Trek de handdoek vervolgens omhoog met je goede arm om de aangedane schouder voorzichtig te strekken. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal dit een aantal keer per dag.
- Pendulum oefening: Leun voorover en laat de aangedane arm vrij hangen. Beweeg je arm zachtjes heen en weer, alsof het een slinger is. Doe dit een paar minuten per dag om de bewegingsvrijheid van je schouder te vergroten.
- Muuroefening: Sta met je zij naar een muur, met de aangedane arm het dichtst bij de muur. Plaats vervolgens je hand op de muur en probeer langzaam jouw arm omhoog te schuiven terwijl je jouw lichaam dicht bij de muur houdt. Ga zo ver mogelijk omhoog zonder pijn te veroorzaken en herhaal dit enkele keren per dag.
- Massage apparaten: Wie zei dat je een diploma in massage nodig hebt om enkele basisbewegingen te leren of toe passen middens bijvoorbeeld een nek- en schouder massage apparaat? Ook zijn er tevens veel nekmassage apparaten, die je kunt gebruiken om je schouder te masseren. Met zachte knedingen, drukpunten en strijkbewegingen kun je die vervelende knopen aanpakken.
Let op: Bij het uitvoeren van zelfmassage en stretch oefeningen voor een frozen shoulder is het belangrijk om aandacht te besteden aan jouw lichaam en de intensiteit aan te passen om onnodige pijn te vermijden. Neem bij twijfel, aanhoudende pijn of verslechtering van de symptomen altijd contact op met een zorgverlener voor professioneel advies.
Aanvullende technieken/hulpmiddelen op een frozen shoulder massage
- Schouderbrace & kinesiotape: Ooit het gevoel gehad dat je schouder wat extra steun kon gebruiken, vanwege de pijn die je dagelijks ervaart? Een schouderbrace biedt die stabiliteit, ook vooral als je in beweging bent. Kinesiotape daarentegen is als een zeer ondersteunend lint dat je huid lichtjes lift, de bloedcirculatie verbetert en de lymfeafvoer ondersteunt.
- Ergonomie & slaaphouding: Als je schouder kon praten, zou het waarschijnlijk schreeuwen om een betere houding, eventueel met postuur corrector. Het maakt daarbij niet uit of je achter een bureau zit of ’s nachts slaapt, goede ergonomie en een juiste slaaphouding zijn van levensbelang. Een goede ergonomie zowel in de slaapkamer als daarbuiten, voorkomt namelijk verdere spanning en geeft je schouder de rust en uitlijning die het nodig heeft. Denk daarnaast aan ergonomische hulpmiddelen, zoals een bureaustoel die ergonomisch is voor verdere ondersteuning tijdens het werken.
Professionele behandeling en herstel bij een frozen shoulder
Rol van fysiotherapeuten en artsen
Bij het herstel van een frozen shoulder is een goede samenwerking tussen artsen en fysiotherapeuten essentieel. Zij zullen namelijk samen een behandelplan opstellen, gebaseerd op de specifieke situatie van de patiënt. Naast pijnbestrijding en fysiotherapie, kunnen artsen daarnaast ook beeldvormend onderzoek aanvragen, zoals röntgenfoto’s, MRI of echografie, om zo de oorzaak van jouw specifieke klachten te achterhalen.
De arts kan daarnaast medicijnen voorschrijven om de pijn te verminderen of ontstekingsremmende medicatie aanbevelen. In sommige gevallen kunnen corticosteroïde injecties worden overwogen om de ontsteking te verminderen en de pijn in de schouder te verlichten. Fysiotherapeuten zullen je ondersteunen met oefeningen en manieren aanleren om de schouder ondanks pijn binnen de grenzen van jouw klachten te bewegen.
Postoperatieve zorg en oefeningen
In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de frozen shoulder te behandelen. Na de operatie is het belangrijk om het herstelproces van jouw schouder goed te ondersteunen met postoperatieve zorg. De fysiotherapeut zal de juiste oefeningen adviseren, om het herstel te bevorderen en de kans op complicaties te verminderen.
Een belangrijk onderdeel van het herstel is het regelmatig uitvoeren van oefeningen om de beweeglijkheid van jouw schouder te verbeteren. Hierbij is het belangrijk om niet te veel druk op je schouder te zetten en geen pijn te veroorzaken. Een fysiotherapeut zal je goed begeleiden in dit proces en je leren naar jouw lichaam te luisteren.
Houd er rekening mee dat het herstel tijd kost. Het is belangrijk om geduldig en consequent te zijn met de behandeling en oefeningen om je schouder weer optimaal te laten functioneren. Met de juiste professionele zorg en hulp kan een volledig herstel van een frozen shoulder worden bereikt.
Voorzorg en preventie van een frozen shoulder
Bij het voorkomen van een frozen shoulder is het belangrijk om aandacht te besteden aan preventieve maatregelen. Hieronder deel ik enkele tips die je kunnen helpen om dit soort schouderblessure te vermijden en je algemene welzijn te bevorderen.
- Let op voor overbelasting: Een veelvoorkomende oorzaak van schouderblessures is overbelasting. Zorg er daarom voor dat je activiteiten en sporten met mate uitvoert, vooral als ze veel schouderbewegingen vereisen.
- Handhaaf flexibiliteit en kracht: Zorg ervoor dat je gewrichten, ligamenten en fascia flexibel en sterk blijven door regelmatig rekoefeningen en krachttraining te doen, met name gericht op schouder- en boven lichaamsoefeningen.
- Let op uw houding: Een goede houding is essentieel voor het voorkomen van schouderblessures. Zorg er daarom voor rechtop zit en staat, met je schouders naar achteren getrokken en je borst geopend. Gaat dit moeizaam? Probeer dan eens een houdingscorrector.
- Leefstijlveranderingen: Het handhaven van een gezonde levensstijl kan helpen om jouw algehele gezondheid en welzijn te verbeteren, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het voorkomen van blessures zoals een frozen shoulder. Dit omvat het bewaken van een gezond gewicht, het volgen van een uitgebalanceerd dieet en het krijgen van voldoende slaap.
- Pas op voor verminderde mobiliteit: In het geval van een schouderblessure, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het verminderen van de mobiliteit van de gewrichten. Vermijd daarom zoveel mogelijk het langdurig immobiliseren van de schouder door het gebruik van mitella’s of andere steunmiddelen.
- Wees alert op signalen: Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan eventuele waarschuwingssignalen die het lichaam geeft, zoals pijn, stijfheid en ongemak. Indien je denkt dat jouw schouder een probleem begint te vormen, neem dan tijdig contact op met een zorgverlener, zoals een fysiotherapeut, voor advies en behandeling.
Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.