Ziek na massage of voel je wel eens iets wat hierop lijkt?? Het klinkt misschien als iets raars of vreemds, maar je bent niet de enige die een ziek gevoel overhoud na afloop van een massage Dit artikel duikt in dit verrassende fenomeen, legt uit waarom het kan gebeuren, en biedt tips om het te voorkomen voor de volgende keer. De kans is groot dat veel van de dingen die je hierover hebt gehoord misvattingen zijn, dus laten we samen deze toch wat vreemde kwestie onderzoeken en de vragen die je hierover hebt beantwoorden.
Wat is een massage?
Massage is een algemene term voor het drukken, wrijven en manipuleren van de huid, spieren, pezen en ligamenten. Massages kunnen variëren van licht strelen tot diepe druk op het bindweefsel, en ze worden om verschillende redenen gebruikt, waaronder ontspanning, genezing en welzijn. Er zijn veel soorten massages die onderscheiden kunnen worden, maar waar we hier in dit artikel niet erg diep op in gaan.
Waarom kun je je ziek voelen na een massage?
Ziek na massage? Ik begrijp dat je meer wilt weten over waarom je je ziek kunt voelen na een massage en ik zie het wel geregeld voorbij komen. Je ziek voelen na een massage kan onverwacht en verwarrend zijn, maar toch zijn er enkele gebruikelijke verklaringen voor dit fenomeen:
Vrijkomen van gifstoffen
Wanneer de spieren tijdens een massage (stevig) worden gemasseerd, kunnen opgeslagen gifstoffen en afvalstoffen in de bloedbaan vrijkomen. Je lichaam probeert zich vervolgens van deze stoffen te ontdoen en dit kan effecten hebben die je niet verwacht. Dit kan resulteren in een soort “ontgiftingsreactie”, waarbij je je tijdelijk onwel, ziek of zelfs misselijk kunt voelen.
Hydratatie
Goed gehydrateerd zijn is belangrijk, vooral rond de tijd wanneer je een massage ondergaat en ook nog daarna. Als je niet genoeg water drinkt of hebt gedronken, kan de massage leiden tot uitdroging en dit heeft ook zo zijn gevolgen. Dit kan resulteren in symptomen die met ziek zijn te maken hebben, zoals duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid.
Druk op bepaalde punten
De manier waarop de massage wordt uitgevoerd, kan ook van invloed zijn op de eventuele gevolgen van de massage, zoals een ziek gevoel- of veel vermoeidheid na afloop. Te veel druk op bepaalde delen van het lichaam, of misschien een techniek die niet goed wordt toegepast, kan leiden tot ongemak, een ziek gevoel en soms ook erge pijn.
Gevoeligheid voor massageolie
In sommige gevallen kan de massage olie die wordt gebruikt tijdens de massage een allergische reactie veroorzaken op het lichaam. Als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten, kan dit leiden tot symptomen zoals huiduitslag of misselijkheid.
Emotionele reactie
Een massage kan ook diepere emotionele reacties teweegbrengen, die niet 1-2-3 zou verwachten. Sommige mensen ervaren een golf van emoties tijdens of na een massage, die gevoelens van verdriet of kwetsbaarheid kunnen oproepen. Dit kan eveneens leiden tot een gevoel van malaise of ziekte, maar gelukkig niet voor hele lange tijd.
Onderliggende gezondheidstoestand
Als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt, zoals een laag bloedsuikerniveau, kan de ontspanning veroorzaakt door een massage tijdelijke symptomen veroorzaken, zoals je licht in het hoofd voelen, misselijk voelen of zelfs ziek zijn.
Hoe veelvoorkomend is dit fenomeen?
Het voelen van ziek zijn na een massage is een bekend, maar relatief zeldzaam fenomeen en je hoeft er zeker niet bang voor te zijn. Het kan afhangen van verschillende factoren zoals het type massage, de gebruikte techniek, individuele gevoeligheid, en de ervaring van de therapeut of het type massage.
Type massages, waar we de meeste ziekteverschijnselen voorbij zien komen (nog steeds heel erg weinig hoor):
- Ziek na thaise massage
- Ziek na bindweefselmassage
- ZIek na deep tissue massage
- Zie na triggerpointmassage
Regelmatige bezoekers van massagesalons ervaren dit minder vaak, terwijl nieuwkomers gevoeliger kunnen zijn, simpelweg omdat ze de behandeling niet gewend zijn.
Hoe te voorkomen en te behandelen?
Het voelen van een ziek gevoel na je massage is iets wat je graag wilt voorkomen of behandelen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om je comfortabeler te voelen:
Voorkomen:
- Communiceer met je therapeut: Laat je massagetherapeut weten over eventuele zorgen of specifieke behoeften die je hebt.
- Eet niet teveel voor de massage: Een volle maag kan ongemak veroorzaken, zeker bij intensieve massage. Probeer daarom licht te eten voor je afspraak.
- Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water voor en na de massage.
- Geef je lichaam de tijd om te aanvaarden: Als je nieuw bent in massages, begin dan met een mildere vorm en werk langzaam op naar intensievere technieken, want je lichaam is het niet gewend. Het hoeft natuurlijk niet persé, maar zo voorkom je wel de kans dat je ziek wordt.
Behandelen:
- Rust uit: Neem de tijd om te rusten en te ontspannen na de massage, want dat is erg belangrijk.
- Blijf water drinken: Hydratatie kan helpen om hoofdpijn en sommige andere gevoelens die bij ziek zijn horen te voorkomen. Het is echter een fabel dat het helpt bij het vervoeren van afvalstoffen.
- Warmte toepassen: Als je spierpijn hebt, kan een warme douche of het gebruik van een warmtekussen helpen.
- Raadpleeg een professional: Als je symptomen aanhouden, raadpleeg dan een gezondheidsprofessional om je hierbij te helpen.
Door deze tips te volgen, kun je hopelijk een meer plezierige massage-ervaring hebben, zonder je achteraf ziek of ongemakkelijk te voelen.
Conclusie
Je ziek voelen na een massage is een interessant onderwerp dat veel mensen intrigeert. Terwijl het voor sommigen verwarrend kan zijn, is het vaak een tijdelijk fenomeen dat gemakkelijk kan worden aangepakt met de juiste zorg en aandacht. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om te begrijpen wat er mogelijk aan de hand is en wat je eraan kunt doen.
Veelgestelde vragen
Zijn er medische aandoeningen die de kans op ziek zijn na een massage kunnen vergroten?
Er zijn inderdaad medische aandoeningen die de kans op je ziek voelen na een massage kunnen vergroten en waarbij het raadzaam is van te voren te overleggen met arts of zorgverlener. Sommige huid- of spieraandoeningen, recente chirurgische ingrepen, of zelfs chronische gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk kunnen je lichaam gevoeliger maken voor een massage en je sneller een ziek gevoel geven. Ook aandoeningen zoals fibromyalgie of ontstekingen kunnen de reactie op een massage beïnvloeden. dus houd daar rekening mee. Het is essentieel om een eerlijk gesprek te hebben met je massagetherapeut over je gezondheidstoestand voordat de massage begint.
Wanneer is het raadzaam om medische hulp in te roepen als ik me ziek voel na een massage?
Het is normaal om je een beetje licht of ontspannen te voelen, maar als die sensaties veranderen in ernstige pijn, duizeligheid, misselijkheid, of andere symptomen die aanhouden of verergeren, dan is het echt belangrijk om serieus te nemen. In dat geval is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Jouw gezondheid en welzijn zijn prioriteit, en een medische professional zal in staat zijn om je symptomen te evalueren en te behandelen, indien nodig. Het kan een teken zijn van een onderliggende aandoening die aandacht nodig heeft en dat doet je lichaam vaak door dergelijke signalen af te geven. Vertrouw op je gevoel en aarzel niet om hulp te zoeken als je denkt dat er iets niet klopt. Alleen jij weet hoe je je echt voelt.
Hoe lang duurt het om te herstellen van een ziek gevoel na een massage?
In de meeste gevallen zou het ongemakkelijke gevoel binnen een paar uur tot een dag moeten verdwijnen. Het hangt echter af van je individuele lichaam en de reactie op de massage, evenals de nazorg die je hanteert. Wat rust, hydratatie en mogelijk wat lichte voeding kunnen vaak helpen na afloop van een massage. Als het ziektegevoel echter aanhoudt of verergert, kan dat een teken zijn van een onderliggend probleem en zou het goed zijn om medisch advies in te winnen bij je arts of zorgverlener. Iedereen is anders, en het luisteren naar je lichaam is de sleutel. Voel je niet beschaamd om een professional om hulp of advies te vragen als het langer duurt dan verwacht; je eigen gezondheid is het belangrijkste wat er is.
Hallo! Mijn naam is Elizabeth en ik test voor Mindsetking allerlei slaapartikelen. Mijn reis in de wereld van slaap en gezondheid begon enkele jaren geleden toen ik al jarenlang problemen met mijn slaap had. Ik sliep vaak niet diep genoeg en had erg veel moeite om in slaap te vallen. Hierdoor was ik overdag vaak moe en kon ik niet goed presteren op mijn werk. Zo werd ik door mijn eigen slaapproblemen en gezondheidsuitdagingen gedreven om diverse slaapproducten uit te testen en deze bevindingen deel ik binnen Mindsetking graag met jullie. Aanvullend schrijf ik ook graag informatieve blogberichten over relevante onderwerpen die te maken hebben met slaap en gezondheid. Als je me iets wilt vragen, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.