erg vermoeid na massage

Moe na massage: oorzaak, uitleg, raar of toch niet?

Zo, je hebt net een heerlijke massage gehad, en in plaats van je herboren te voelen, voel je je moe en loom. Super vreemd, toch? Deze onverwachte vermoeidheid na je massage is een ervaring die eigenlijk best wel veel mensen delen, maar waar weinig over wordt gesproken. Ik herinner me één van mijn eerste keren; ik was verbaasd dat ik na zoiets ontspannends me zo vermoeid kon maken, eigenlijk nog vermoeider dan voor de massage. Later hoorde ik dat dit normaal en dat mensen zich soms zelfs emotioneel voelen na een massage of zich ziek voelen. Het begrijpen van deze gevoelens na je massage is belangrijk, niet alleen om onnodige zorgen te vermijden, maar ook om het als een normaal en zelfs heilzaam onderdeel van het herstelproces te zien. In dit artikel gaan we het puur hebben over vermoeidheid na een massage, en kom je er daarnaast achter wat dit betekent voor jou.

Hoe massage kan leiden tot vermoeidheid

Het lijkt erg tegenstrijdig dat iets dat bedoeld is om je te ontspannen, je juist moe kan maken, of niet soms? Dat vond ik aanvankelijk ook zeker. Laten we dit mysterie eens samen ontdekken, zodat jij het vanaf nu ook begrijpt.

Wanneer je lichaam ontspant tijdens een massage, geeft het signalen aan het zenuwstelsel om stresshormonen te verminderen en de productie van rustgevende neurotransmitters te verhogen, Begin er al een a-haa moment te komen? Dit brengt je lichaam in een staat van diepe rust en herstel en raad eens.. Dit proces kan ook leiden tot een tijdelijk gevoel van vermoeidheid, maar duurt gelukkig niet heel lang.

En het mooie is dat deze vermoeidheid eigenlijk een goede zaak is, kan ik je vertellen. Het betekent namelijk dat je lichaam hard aan het werk is om te herstellen, te genezen en te vernieuwen, zodat je in de toekomst juist minder snel vermoeid bent. Het is als het resetten van een computer; soms moet het systeem even ‘uit’ om weer optimaal te kunnen functioneren.

Dus wanneer je je de volgende keer moe voelt na een massage, weet dan dat je lichaam precies doet wat het moet doen en dat het ook snel weer voorbij is. Geef jezelf de tijd en ruimte om van deze rustgevende vermoeidheid te genieten, en omarm het als onderdeel van je welzijnsreis.

Indien de vermoeidheid wel lang aanhoudt (enkele dagen) dan is het wel raadzaam om even je huisarts te bellen.

moe zijn na massage

Hoe ga je om met moe zijn na of tijdens je massages?

 • Voor de massage:
  • Eet een lichte maaltijd om je lichaam voor te bereiden op de komende massage.
  • Blijf gehydrateerd, want ons lichaam heeft veel water nodig en sommige mensen geloven dat het helpt bij het vervoeren van afvalsstoffen.
 • Tijdens de massage:
  • Communiceer met je therapeut, laat ze weten hoe je je voelt, zodat ze eventueel de massage wat kunnen bijsturen.
  • Geef tips omtrent pijnpunten en wat er in je lichaam gebeurd, wanneer ze bepaalde plekken aanraken.
 • Na de massage:
  • Neem de tijd om te rusten, je lichaam heeft het verdiend en rust is super belangrijk. Zo gaat je gevoel van moeheid het snelst weer over.
  • Drink nog wat meer water en overweeg een kort dutje om minder moe te zijn na je massage. Tijdens de slaap herstel je het best.
  • Onthoud, vermoeidheid na een massage is normaal en gezond; het is een teken dat je lichaam zich herstelt en dus niets om bang voor te zijn. Alleen als de vermoeidheid meerdere dagen aanhoudt, kan het reden zijn om aan de bel te trekken.
  • Probeer thuis eens een massage apparaat te gebruiken, om je spieren regelmatig bloot te stellen aan een ontspannende massage. Dit is ontzettend goed voor lichaam en geest en daarbij kunnen deze apparaten een echte massage haarfijn nabootsen.

Welk type massages zorgen voor de meeste vermoeidheid of maakt dit geen verschil?

De waarheid is, dit kan nogal subjectief zijn en afhangen van je persoonlijke ervaring en ook of je toevallig een hardhandige therapeut hebt gehad of een super lange massagesessie hebt genoten (bijv. 1/5 uur).

Diepere, meer intensieve massages zoals bindweefselmassage, Thaise massage of cupping massage kunnen soms leiden tot meer vermoeidheid, vooral als ze gericht zijn op het losmaken van strakke, gespannen spieren. Dit kan het lichaam het signaal geven dat het tijd is om te rusten en te herstellen, wat als moe zijn kan worden gevoeld.

Aan de andere kant kan een zachtere, meer ontspannende massage zoals een Zweedse massage ook een gevoel van vermoeidheid teweegbrengen, simpelweg door de diepe ontspanning die het biedt en de persoonlijke ervaring die erbij gepaard gaat.

De sleutel ligt in communicatie met je massagetherapeut en begrip van je eigen lichaam. Als je je zorgen maakt over hoe moe je je na de massage zou kunnen voelen, bespreek dit dan vooraf met de therapeut. Samen kunnen jullie de juiste aanpak kiezen die past bij jouw behoeften en eventuele intensiteitsniveau. Elk lichaam is uniek, en wat voor de één vermoeiend is, kan voor de ander gewoon heel lekker zijn na afloop.

Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.