spierpijn na massage normaal

Spierpijn na massage: normaal of reden tot zorg?

Heb je ooit een heerlijke sensueel gevoel ervaren na een ontspannende massage, en er vervolgens achter te komen dat je spierpijn hebt na je massage? Het gevoel van vernieuwing maakt plaats voor verwarring en misschien zelfs enige bezorgdheid. Is dit normaal vraag je je af? Moet een massage niet juist helend zijn in plaats van pijnlijk na afloop?

Als dit bekend klinkt, ben je zeker niet de enige kan ik je vertellen. Spierpijn na een massage is een veelvoorkomende, maar ook een zeer verwarrende ervaring voor velen. In dit artikel duiken we in dit fenomeen, onderzoeken we wat het veroorzaakt, en bieden we inzicht in wat ‘goede’ en ‘slechte’ pijn kan zijn na je massage.

Dus, pak een kop thee (of wat dan ook), maak het jezelf gemakkelijk en laten we samen deze intrigerende kwestie van pijn verkennen.

Het zou kunnen dat je volgende massage sessie na afloop veel fijner aanvoelt!

Wat veroorzaakt spierpijn na een massage?

Stel je voor, je ligt op een erg zachte massagetafel, omhuld door rustgevende geuren en klanken in de salon, en dan begint je therapeut aan de massage, die na afloop een helse spierpijn bezorgt. Maar waarom krijg je eigenlijk spierpijn na afloop van de massage?

Het zit zo: Massagetechnieken zijn een wonderlijke wereld op zich en er zijn vele verschillende methoden en stijlen. Zo zijn er stijlen en methoden die van zacht en oppervlakkig tot diep en intens gaan. En net zoals een nieuw fitnessregime, kunnen sommige technieken een reactie in je spieren teweegbrengen, die je niet altijd verwacht.

Soms, als de massage wat aan de krachtige kant is, kan dit de spieren ‘wakker schudden’, en je laat voelen alsof je een stevige workout hebt gehad. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar gek genoeg is dit een natuurlijk proces!

Gevoeligheid van de spieren en begrip van het effect

De gevoeligheid van je spieren speelt hier ook een aanzienlijk rol in en daarom heeft niet iedereen hier last van. Als je spieren strak of overwerkt zijn, kan zelfs een zachte massage aanvoelen als een intense work-out. Maar maak je niet direct veel zorgen, want dit is niet noodzakelijk iets slechts of iets wat je moet uitbannen, net als bijvoorbeeld met emotioneel– of moe worden na je massage.

Samengevat hebben de volgende punten invloed op hoe je spieren na afloop reageren op de massage:

 • Verschillende technieken
 • Reactie van de spieren
 • Gevoeligheid van de spieren
 • Relatie tussen intensiteit en gevoeligheid

Goede pijn en slechte pijn: wat is het verschil?

Iedereen die ooit een massage heeft gehad of spierpijn, kent dat vreemde gevoel van “lekkere pijn”. Maar hoe weet je wanneer spierpijn goed is of juist een signaal dat er iets niet klopt? Laten we dit samen onderzoeken in deze alinea.

 • Goede Pijn:
  • Wat is het? – Het is dat aangename, herboren gevoel dat je krijgt als een knoop in je spieren wordt losgemaakt. Het kan even ongemakkelijk zijn, maar het resultaat is pure ontspanning en vrijheid, waar we echt naar snakken.
  • Wanneer voel je het? – Meestal als onderdeel van het genezingsproces, waarbij spanning wordt vrijgegeven, tijdens een massage.
 • Slechte Pijn:
  • Wat is het? – Dit is pijn die alarmbellen doet rinkelen en geeft je vaak direct een ongemakkelijk gevoel. Het is scherp, steekt, en houdt vaak aan na afloop de massage.
  • Wanneer is het een probleem? – Als het gevoel na de massage niet afneemt of zelfs erger wordt, kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem. Het is dan slim om met een arts of zorgverlener te overleggen.
 • Tips om het Verschil te Herkennen:
  • Luister naar je lichaam en probeer helder te blijven. Voelt iets niet goed? Spreek je massagetherapeut er meteen over aan en laat het niet gebeuren, terwijl je eigenlijk weet dat er iets niet klopt.
  • Geef feedback tijdens de massage, want een goede therapeut wil weten wat je voelt en past hierop zijn of haar massage aan.
  • Wees je bewust van de nawerking van de massage. Goede pijn zou snel moeten verminderen, terwijl slechte pijn kan blijven hangen.

Nu we dit begrijpen, kunnen we verder gaan in onze bevindingen omtrent (spier)pijn na een massage met meer vertrouwen en kennis. Massage is een geweldige manier om te ontspannen en te helen, en door deze nuances te kennen, kun je er nog meer van genieten!

spierpijn dag na massage
Oké, je hebt dus pijn aan je lichaam na bijvoorbeeld een hot stone massage. Wat doe je dan? Wees gerust, het is niet moeilijk als het lijkt..

Hoe spierpijn na een massage te behandelen

Na al deze informatie, wil je natuurlijk ook weten, wat je het beste kunt doen in geval van (spier)pijn. Ik help je daar zeer graag bij! Laten we eens kijken wat je kunt doen om die spierpijn na afloop van je massage te verzachten.

 • Gebruik van ijs en warmte:
  • Ijs: Heb je een acute pijnlijke plek na je massage? Probeer er wat ijs op te leggen, want dit verzacht de pijn. Het kan eventuele narigheden verzachten.
  • Warmte: Voel je meer een algemene stijfheid? Een warm bad, elektrische deken of een verwarmingskussen kan wonderen doen om die spieren weer soepel te maken.
 • Rust en ontspanning:
  • Neem de tijd om te rusten en laat je lichaam zichzelf genezen, want dit is altijd goed advies. Omdat het gewoon werkt.. Een goed boek of je favoriete film kan jou hierbij zeker helpen.
 • Stretchen en lichte oefeningen:
  • Probeer wat lichte strekkingen om de spieren los te maken. Luister wel naar je lichaam en forceer niets!
 • Wanneer medische hulp zoeken:
  • Als de pijn aanhoudt of erger wordt, wacht dan niet te lang met het raadplegen van een arts of zorgverlener. Het is altijd beter om veilig te zijn en vaak is het zo dat je er beter op tijd bij kunt zijn, dan (te) laat.

Het is belangrijk om te onthouden dat een beetje ongemak normaal kan zijn, vooral als het je eerste massage is of als je een intensieve behandeling hebt gehad. Maar met deze handige tips en een beetje liefde en zorg voor jezelf, ben je zo weer de oude! Het is zelfs mogelijk om spierpijn te voorkomen in veel gevallen en daar kun je meer over lezen op onze bijbehorende pagina. Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je massagetherapeut of een medische professional. Zorg goed voor jezelf, want ik weet zeker dat je het verdiend!

Zelf oefenen met zachte vormen van massage

Wat ook een goed is: jezelf zo nu en dan verwennen met een lekkere massage. Dit kun je met de hand doen, maar met een professioneel massage apparaat gaat dit nog veel beter. Zo kun je jezelf zo nu en dan een korte massage geven, om te wennen aan de behandeling. Een leuke bijkomstig hierbij is het besparen van kosten, omdat sommige massage apparaten hetzelfde kosten, als één enkele behandeling bij een therapeut. Deze apparaten zijn tegenwoordig zeer high tech en verkrijgbaar in verschillende maten en soorten. Mijn persoonlijke favoriet is een kwalitatieve massage gun, hier kun je hele lichaam mee masseren.

Conclusie

We zijn er samen goed doorheen gekomen, vind je ook niet? Spierpijn na een massage hoeft niet het einde van de wereld te zijn, is naar mening een mooie conclusie. Integendeel, met een beetje kennis en zorg kunnen we die massage ervaring veranderen in iets dat echt heilzaam en plezierig is, zonder vervelende bijwerkingen als pijn of ongemak na afloop.

We hebben ontdekt dat niet alle pijn slecht is, en dat er duidelijke manieren zijn om te weten wanneer het tijd is om een stapje terug te doen, indien je dit nodig vind. En natuurlijk, hoe je jezelf kunt verzorgen na die heerlijk ontspannende massage, die je nog vaak zal ondergaan.

Veelgestelde vragen

Zijn er specifieke typen massages waarbij spierpijn veel voorkomt?

De meeste signalen van mensen die spierpijn hebben, hoor ik van mensen die een shiatsu- of Thaise massage hebben genoten. Of dit daadwerkelijk typen massages zijn, waarbij de meeste spierpijnklachten voorkomen, weet ik niet. Dit omdat deze twee soorten massages ook heel erg veel gebruikt worden.

Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.