wandelen voor beginners

Beginnen met wandelen: de opbouw van een gezonde gewoonte

Hallo daar, beginnende wandelaar met een positieve vooruitzicht op de sport wandelen! Wil je wat meer gaan bewegen, je gezondheid een boost geven en tegelijkertijd je mentale gezondheid verbeteren? Dan ben je met dit artikel op de juiste plek beland. Wandelen is niet alleen een toegankelijke manier om aan lichaamsbeweging te doen; het is ook een krachtig hulpmiddel voor je geestelijke gezondheid en het verkrijgen van een positieve mindset. Maar waarom richten we ons specifiek op beginners wat wandelen betreft? Simpel. Iedereen moet ergens beginnen, en wandelen is een van die zeldzame activiteiten waarbij ‘beginner’ geen nadelige connotatie heeft. Wij zien jouw als beginnende wandelaar als een startpunt van waaruit je kunt groeien, leren en je leven kunt verbeteren of bijsturen.

Waarom kiezen voor wandelen? Van benodigde beweging tot mentale zen

Wandelen biedt een erg veel voordelen die verder gaan dan alleen de fysieke en welbekende. Natuurlijk, je hartslag gaat omhoog, en je spieren krijgen een beetje beweging, wat beide goed nieuws is voor je cardiovasculaire gezondheid. Maar er is meer: wandelen kan ook een krachtige stressverlichter zijn, waardoor het een prominente rol speelt in ook onze mentale gezondheid. Zie het als een soort wandelende meditatie. De herhaaldelijke beweging en het concentreren op je ademhaling kunnen erg bevordelijk zijn voor je mentale gezondheid en zelfs leiden tot een meer positieve mindset.

Dus, ben je klaar om deze laagdrempelige, maar uiterst effectieve vorm van beweging deze keer dan ook echt uit te proberen? Lees dan vooral verder om uit te vinden hoe je het beste kunt beginnen met wandelen als beginner. En onthoud hierbij deze belangrijke gedachte: de eerste stap is de belangrijkste tot uiteindelijk een groot succes, en dit artikel is hier op je pad gekomen om je erbij te helpen.

wandelen als beginner

Wandelen voor beginners advies

Als fanatiek wandelaar kan ik me ook nog mijn eerste keer wandelen herinneren en ik was alles, behalve goed voorbereid. Ik wil jou niet hetzelfde laten overkomen en daarom help ik je graag een handje. Lees hieronder het beste advies voor beginnende wandelaren:

Hoeveel km wandelen beginners idealiter? Start met haalbare doelen!

Hoeveel kilometer zou je moeten wandelen als beginner? Voor velen klinkt een afstand van 5 km misschien wat teveel van het goede, maar je hoeft niet direct zo ambitieus te zijn hoor. Indien je denkt dit niet aan te kunnen, begin dan met een korte wandeling van rond de 1 à 2 km. Dit is niet alleen een beheersbaar doel; het biedt ook zelfvertrouwen en geeft je daarnaast zin om ook weer aan je volgende wandeling te beginnen. Zo kun je rustig toewerken naar langere afstanden om te wandelen. Het gaat erom als beginnende wandelaar een balans te vinden tussen uitdaging en haalbaarheid, wat erg belangrijk is voor het behouden van een positieve mindset.

Wandelen voor beginners advies: kleding en schoenen

Je vraagt je misschien af of je moet investeren in speciale uitrusting of kleding.. Maar het goede nieuws is dat wandelen relatief gezien erg budgetvriendelijk is. Voor beginnende wandelaar is het vooral belangrijk om goede ondersteunende schoenen te dragen, die ook comfortabel zitten. Je hoeft niet meteen te investeren in duurste- en beste wandelschoenen, maar kies wel voor schoenen met een goede grip en voldoende steun. Verder is het verstandig om kleding met laagjes te dragen, zodat je gemakkelijk iets uit kunt trekken indien je het warm of benauwd krijgt. Indien je wat grotere afstanden gaat wandelen als beginner is een eenvoudige rugzak met wat water en eventueel wat gezonde snacks is ook geen overbodige luxe.

Wandelen voor beginners advies: Het kiezen van de juiste route om te beginnen met wandelen

Dus, je hebt de juiste mindset, de benodigde uitrusting en weet zelfs hoeveel kilometer je straks wil gaan wandelen. Wat is dan de volgende belangrijke stap als je gaat beginnen met wandelen? Inderdaad: het kiezen van de juiste wandelroute. Dit kan het verschil maken tussen een geweldige ervaring en een wandeling die je liever snel wilt vergeten. Maar maak je a.u.b. geen zorgen, er is voor ieder wat wils, of je nu droomt van de fjorden van Noorwegen of de Alpen van Oostenrijk, of misschien zelfs de hooglanden van Schotland en de prachtige bergpassen van Zwitserland.

Als beginner wil je starten met een route die niet al te uitdagend is en waar je achteraf geen spijt van krijgt Zoek naar vlak terrein met niet al te veel steile hellingen (ook geen loopband met hellingen). Naarmate je ervaring en zelfvertrouwen groeien, kun je geleidelijk aan overgaan naar meer gevarieerde, uitdagende routes en zie je misschien zelfs heil in het aankopen van een zeer geavanceerde loopband. Wanneer je echt regelmatig wandelt en op zoek naar meer uitdaging is het ook een goed moment om je te gaan richten op specifieke locaties die je altijd al hebt willen verkennen, of dit nu nationaal of internationaal is.

Even fantaseren..

Over terrein gesproken, het is belangrijk om je te realiseren dat elk land en elke regio zijn eigen kenmerkende landschap en uitdagingen heeft. In Noorwegen kun je bijvoorbeeld kennismaken met rotsachtige fjorden en uitgestrekte bossen, terwijl Oostenrijk bekendstaat om zijn glooiende heuvels en weelderige groene weiden. Zwitserland biedt je steile bergpassen en Schotland laat je de schoonheid van zijn mooie robuuste hooglanden ontdekken. Ik kan je vertellen: het is ongelooflijk om dit (samen met iemand) te verkennen en te genieten van de natuur.

twee beginnende wandelaars
Je hoeft niet direct zo in de uitgestrekte natuur te beginnen! Lees hieronder hoe je kunt beginnen met wandelen op een loopband.

Thuis beginnen met wandelen op een loopband

Een loopband kan een erg fijne en gebruiksvriendelijke manier zijn om met wandelen te beginnen, vooral als je te maken hebt met wisselvallig weer of gewoon de drukte van een sportschool wilt vermijden. Een thuisloopband biedt het gemak van binnenshuis wandelen en vaak zelfs joggen, gecombineerd met leuke extra’s, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van je voortgang.

Op een loopband heb je de totale controle en je kunt met gemak de snelheid en het terrein aanpassen aan je eigen niveau of wensen, Dit is ideaal voor beginners en indien je nog niet op het niveau zit om af te reizen naar mooie gebieden, zoals Noorwegen, dan kun je dit met het virtuele wandelprogramma alsnog. En laten we eerlijk zijn, soms is het gewoon makkelijker om je sportschoenen aan te trekken en een paar stappen naar je loopband te zetten dan je helemaal naar een park of wandelroute te begeven. Het is laagdrempelig, en daarmee uitermate geschikt om te beginnen met wandelen en jezelf te ontwikkelen met een wandelprogramma die je kunt volhouden.

Een tip voor als je je verveeld tijdens het werk: kijk eens voor een goed loopband bureau en verbrand zelfs calorieën tijdens het werken!

Fysiotherapeut | + berichten

Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.