kun je wandelen zien als sport?

Is wandelen een sport?

Wie had ooit gedacht dat het zetten van simpele voetstappen, die we elke dag nemen, zo’n hot topic zou worden in de wereld van fitnesss, gezondheid en sport? Ja, ik heb het over de activiteit ”wandelen” – een activiteit die zowel eenvoudig als alomtegenwoordig is. De afgelopen jaren heeft deze eeuwenoude beweging die we elke dag maken een opmerkelijke stijging in populariteit gekend, en dat is niet zonder reden. Van stappentellers tot ochtendwandelingen en zelfs wandelevenementen, steeds meer mensen ontdekken hoe gezond wandelen is en beleven plezier aan deze natuurlijke vorm van lichaamsbeweging. Maar brengt het tegenwoordig meer op tafel dan alleen een rustige wandeling in het park en is het van nature eigenlijk een sport te noemen? In dit artikel duiken we dieper in het fenomeen wandelen, verkennen we zijn (eventuele) status als een ‘sport’, en bieden we je een nieuwe en frisse kijk op wat wandelen je allemaal kan bieden. Zet je leesbril maar op en dan gaan we dit samen even uitpluizen!

Definitie van Sport

Laten we beginnen bij het begin: wat ís een sport nou eigenlijk precies? Wanneer we denken aan sport, denken we vaak aan voetbalvelden, zwembaden of atletiekbanen. Maar sport is een veel breder begrip dan dat. Over het algemeen kan een sport worden omschreven als een gestructureerde fysieke activiteit, vaak competitief van aard, waarbij vaardigheid, inspanning en strategie centraal staan. Voor het classificeren van een activiteit als sport, moet het doorgaans voldoen aan enkele kerncriteria, zoals een zekere fysieke uitdaging, regelmaat in training, en vaak een competitief element.

Historisch perspectief van wandelen

Wanneer we samen terugkijken in de tijd, vinden we wandelen niet alleen als een noodzakelijke manier van verplaatsing, maar ook als een gerespecteerde activiteit met een diepe culturele betekenis in veel landen en gebieden. Van de oude Grieken die kilometers liepen om deel te nemen aan religieuze festivals, tot inheemse stammen die wandeltochten maakten als rite van overgang – wandelen heeft altijd een prominente plaats ingenomen in de annalen van onze gezamelijke geschiedenis. Hoewel wandelen misschien begon als een fundamentele manier om van punt A naar punt B te komen, heeft wandelen zich, met de loop van de tijd, ontwikkeld tot een activiteit die zowel recreatief als sport wordt beoefend en dat op verschillende manieren. In veel culturen werd wandelen gezien als een manier om niet alleen het lichaam, maar ook de geest te versterken (weer val ik terug op de Grieken). En nu, in onze moderne tijd, wordt wandelen steeds meer gezien en gewaardeerd als een legitieme sport, compleet met zijn eigen competities, soorten en evenementen. En terecht, want als je je erin verdiept kom je tot de conclusie dat de voordelen en de charme van wandelen simpelweg te talrijk zijn om te negeren.

deze man ziet wandelen als sport

Hoe wandelen voldoet aan de definitie van ”sport”

Ook nu even de vraag beantwoorden ”Is wandelen een sport?”: Wandelen past binnen de definitie van een sport: het kan competitief zijn, vereist fysieke inspanning en kan gebonden zijn aan regels en richtlijnen. Er bestaan zoals je misschien wel weet diverse vormen van wandelen die specifiek zijn ontworpen als competitiesport, zoals snelwandelen, power walking en Nordic walking. We zullen die hieronder even bespreken

Soorten competitief wandelen als sport

 • Snelwandelen: Snelwandelen is vandaag de dag nog altijd een Olympische sport en maakt al sinds 1908 deel uit van de Spelen. De sport snelwandelen hanteert strikte regels, zoals altijd contact houden met de grond met minstens één voet en het voorste been gestrekt houden bij contact met de grond. Snelwandelaars kunnen snelheden bereiken van wel 16 kilometer per uur, wat het een zeer competitieve en fysiek veeleisende sport maakt, en wat bovendien sneller is dan sommige mensen kunnen hardlopen!
 • Power walking: Power walking, ook wel bekend als een vorm van snel wandelen, is een andere vorm van competitiesport in de vorm van wandelen. Hoewel het niet zo strikt gereguleerd is als snelwandelen, gaat het bij power walking om een stevig tempo aan te houden om sneller te zijn of een grotere afstand te overbruggen als anderen. Deelnemers aan power- of snelwandel evenementen concurreren vaak met zichzelf of anderen om hun persoonlijke records te verbreken of zelfs opgenomen te worden in diverse record lijstjes.
 • Nordic walking: Nordic walking vindt zijn oorsprong in Finland en heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen, vooral in de koudere gebieden. Bij deze wandel sport wordt gebruik gemaakt van speciaal ontworpen stokken om zowel de voeten als het bovenlichaam te betrekken, om zo de intensiteit van de sport en training te verhogen. Nordic walking evenementen en wedstrijden vinden plaats in verschillende landen over de hele wereld, en veel enthousiastelingen beschouwen het als een competitie wandelsport

Voordelen die wandelen als sport kan bieden

 • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid
 • Sterkere spieren en botten
 • Gewichtsverlies en (buik)vet verbranden
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Verbeterde bloedcirculatie
 • Bevordering van mentale helderheid en focus
 • Stimulatie van de stofwisseling
 • Bevordering van een betere slaap
 • Toename van energieniveaus
 • Bevordering van sociale interactie (wanneer in groepen gewandeld wordt)
 • Verbeterde houding
 • Vermindering van depressieve symptomen
 • Toename van creativiteit en probleemoplossend vermogen
 • Verhoogd gevoel van welzijn en tevredenheid
Fysiotherapeut | + berichten

Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.