deze mensen verbranden calorieën op het werk

Calorieën verbranden op het werk, hoe gaat dat?

Wist je dat je zelfs tijdens je werk calorieën kunt verbranden? Ja, je leest het goed! Of je nu achter een bureau zit, in de horeca werkt of huishoudelijke taken uitvoert, er zijn manieren om actief te blijven tijdens je werkdag en tegelijkertijd calorieën te verbranden.

Je brengt een groot deel van je dag op het werk door, dus waarom zou je deze tijd niet besteden aan het verbeteren van je gezondheid? Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs kleine bewegingen gedurende de dag kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl op de lange termijn.

In dit artikel delen we tips en tricks om calorieën te verbranden tijdens het werk, of je nu zittend werkt, staand werkt of tijdens je werkpauze actief bent.

Belangrijkste Punten

  • Je kunt zelfs calorieën verbranden tijdens je werk.
  • Zelfs kleine bewegingen gedurende de dag kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl op de lange termijn.
  • Dit artikel geeft tips en tricks om calorieën te verbranden tijdens het werk, of je nu zittend werkt, staand werkt of tijdens je werkpauze actief bent.

Hoeveel calorieën verbrand je met werken?

Ben je benieuwd hoeveel calorieën je verbrandt terwijl je aan het werk bent? Hieronder vind je een overzicht van hoeveel calorieën verschillende beroepen en werkactiviteiten kunnen verbranden.

Beroep/WerkactiviteitCalorieën per uur
Kantoorbaan (staand werken)140-190
Kantoorbaan (zitten werken)90-140
Staand beroep200-350
Lopende band werk200-300
Zwaar tillen400-500
Verpleegkundige300-400
Bouwvakker400-600

Het aantal calorieën dat je verbrandt, hangt af van een aantal factoren, waaronder het type werk dat je doet, je lichaamsgewicht en je geslacht. Over het algemeen verbrandt iemand met een hoger lichaamsgewicht meer calorieën dan iemand met een lager lichaamsgewicht.

Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelde waarden zijn en dat het werkelijke aantal calorieën dat je verbrandt kan variëren afhankelijk van je individuele omstandigheden, zoals bijvoorbeeld staand werken.

Calorieën verbranden bij zittend werken

Veel mensen brengen een groot deel van hun dag zittend door, vooral als ze op kantoor werken. Maar wist je dat je zelfs tijdens het zitten calorieën kunt verbranden? Hier zijn enkele tips om meer calorieën te verbranden terwijl je zittend werkt:

  1. Beweeg regelmatig: Sta elk half uur op en stretch je benen. Maak een korte wandeling, haal iets te drinken of loop even naar een collega in plaats van hem of haar te e-mailen. Dit kan je helpen om je metabolisme te stimuleren en meer calorieën te verbranden.
  2. Probeer een actievere zitpositie: Overweeg het gebruik van een zitbal of een ergonomisch zit-sta-bureau om calorieën te verbranden terwijl je werkt. Een zitbal helpt je om je balans te bewaren en verbrandt meer calorieën dan een gewone stoel. Met een zit-sta-bureau kun je afwisselend zitten en staan, waardoor je meer calorieën verbrandt dan wanneer je de hele dag zou zitten.
  3. Doe oefeningen: Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen terwijl je zit of je gaat gewoon even staan. Probeer bijvoorbeeld je voeten op en neer te bewegen, je knieën te buigen en strekken, of je buikspieren aan te spannen en los te laten. Dit kan je helpen om meer calorieën te verbranden en je spieren te versterken.
  4. Werk aan je houding: Door rechtop te zitten en je schouders naar achteren te trekken, kun je meer calorieën verbranden dan wanneer je onderuitgezakt zit. Daarnaast kan een goede houding helpen om rug- en nekpijn te voorkomen.

Deskundig advies: gebruik een bureaufiets of loopband bureau

Een bureaufiets of loopband voor op kantoor zijn eenvoudige manieren om meer calorieën te verbranden terwijl je werkt. Een bureaufiets is een soort hometrainer die onder je bureau past. Terwijl je zit, kun je je benen trappen en calorieën verbranden. Het is een geweldige manier om fysiek actief te blijven terwijl je werkt, en het kan zelfs je concentratie en productiviteit verbeteren. De loopband voor op kantoor past ook onder je bureau en bezit soms zelfs een laptophouden.

Calorieën verbranden bij staand werken

Je zou versteld staan van hoeveel calorieën je extra kunt verbranden simpelweg door te staan tijdens je werk. Een studie toonde aan dat mensen die regelmatig staan tot wel 50 calorieën per uur extra kunnen verbranden in vergelijking met degenen die de hele dag zitten.

Hoeveel calorieën je precies verbrandt, hangt af van factoren zoals je gewicht en lengte, evenals de intensiteit van je werk en de duur van de tijd die je staand doorbrengt. Over het algemeen verbrand je echter meer calorieën bij zwaarder en intensiever werk dan bij lichtere activiteiten.

Als je op zoek bent naar manieren om meer calorieën te verbranden terwijl je staat, zijn er enkele eenvoudige tips die je kunt proberen:

  • Wissel af tussen staan en zitten: Afwisseling tussen zitten en staan kan helpen bij het verminderen van de belasting op je lichaam. Probeer om de 30 minuten van houding te veranderen
  • Voeg een fleugje beweging toe: Terwijl je staat, kun je strek- en rekoefeningen doen of zelfs lichte cardio-oefeningen zoals jumping jacks of knieheffen
  • Investeer in een sta-bureau: Het gebruik van een ergonomisch sta-bureau kan je helpen om meer tijd staand door te brengen en dus meer calorieën te verbranden. Het kan ook helpen bij het verminderen van vermoeidheid en verschillende soorten pijn, zoals bijvoorbeeld rugpijn.

Calorieën verbranden tijdens de werkpauze

Je werk kan soms veel tijd in beslag nemen, maar pauzes zijn essentieel om even op te laden. Ze zijn ook een goede gelegenheid om extra calorieën te verbranden!

Een wandeling tijdens de pauze kan de bloedtoevoer naar je hersenen verhogen en het risico op gezondheidsproblemen verminderen. Het is een uitermate effectieve en efficiënte manier om calorieën te verbranden en je geest te resetten voor de rest van de dag.

Probeer tijdens je pauze een wandeling te maken in de buurt van je werkplek. Als het weer het toelaat, maak er dan een lange wandeling van en geniet van de frisse lucht en de omgeving. Het kan ook helpen om je te concentreren en stress te verminderen.

Als je niet de mogelijkheid hebt om buiten te gaan, maak dan een wandeling door het gebouw of loop de trap op en af. Het is essentieel om in beweging te blijven en niet de hele pauze achter je bureau te zitten.

ActiviteitAantal calorieën dat je kunt verbranden
10 minuten lopen40 calorieën
20 minuten lopen80 calorieën
Traplopen gedurende 10 minuten85 calorieën
20 minuten yoga100 calorieën

Naast wandelen en traplopen zijn er andere manieren om calorieën te verbranden tijdens je pauze. Probeer bijvoorbeeld wat rek- en strekoefeningen te doen om je spieren te ontspannen en energie te verhogen. Sta op en loop rond terwijl je telefoneert of organiseer een potje tafeltennis met collega’s.

deze mensen verbranden calorieën in hun werkpauze

Calorieën verbranden met horecawerk

Als je in de horeca werkt, ben je waarschijnlijk voortdurend in beweging. Dit betekent dat je veel calorieën kunt verbranden zonder zelfs maar naar de sportschool te gaan.

Maar hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk tijdens een typische werkdag in de horeca? Hieronder vind je een overzicht van de geschatte calorieverbranding voor enkele gangbare taken in deze sector:

TaakGemiddelde tijd (uur)Calorieën verbrand
Bediening61.500
Barwerk51.200
Keukenwerk61.800
Schoonmaakwerkzaamheden3900

Zoals je kunt zien, verbrand je met een werkdag van zes uur in de bediening of de keuken ongeveer 1.500-1.800 calorieën. Dit komt omdat je constant in beweging bent in een relatief hoog tempo en veel taken tegelijkertijd uitvoert.

Als je calorieën wilt blijven verbranden, is het belangrijk om actief te blijven gedurende je dienst. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk te blijven zitten en maak gebruik van de pauzes voor een korte wandeling of wat rek- en strekoefeningen.

Calorieën verbranden met huishoudelijk werk

Als je van plan bent om calorieën te verbranden tijdens je dagelijkse routine, kun je niet om huishoudelijk werk heen. Huis opruimen, afwassen en stofzuigen zijn slechts enkele huishoudelijke klusjes die kunnen bijdragen aan het verbranden van calorieën.

Stofzuigen

Stofzuigen kan een behoorlijke workout zijn voor je armen en benen. Door deze klus ongeveer 30 minuten per dag uit te voeren, kun je tot wel 150 calorieën verbranden. Zorg ervoor dat je een goede houding aanneemt en gebruik maakt van de weerstand van de stofzuiger om je spieren te trainen.

Afwassen

Afwassen kan behoorlijk intensief zijn, vooral als je het met de hand doet. Door af te wassen verbrand je ongeveer 80 calorieën per half uur.

Schoonmaken

Schoonmaken is een effectieve manier om calorieën te verbranden. Door het huis op te ruimen en te stofzuigen verbrand je ongeveer 200 calorieën per uur.

Tuinieren

Als je van tuinieren houdt, dan is dit een uitstekende manier om calorieën te verbranden. Door tuinieren verbrand je ongeveer 300 calorieën per uur, afhankelijk van de intensiteit van het werk. Het maakt niet uit of je de tuin aan het snoeien bent of bloemen aan het planten bent, elke vorm van tuinieren is een goede workout.

Traplopen

Traplopen is niet alleen goed voor je conditie, maar kan ook een calorieverbrandende activiteit zijn. Gemiddeld verbrand je 10 calorieën per minuut door trap te lopen. Probeer zo vaak mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift om extra calorieën te verbranden.

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.