Ervaring Martijn: Sta bureau voor meer ergonomie

Mijn naam is Martijn en ik had nooit gedacht dat mijn werkplek zo’n impact zou hebben op mijn fysieke welzijn. Ik bracht het grootste deel van mijn thuiswerkdag zittend door (zonder scherm op ooghoogte), wat uiteindelijk resulteerde in rugklachten, stijfheid in mijn nek en schouders, en vermoeidheid. Om dit probleem aan te pakken, besloot ik te investeren in een ergonomsiche bureau, waardoor ik mijn houding en werkgewoonten moest aanpassen om ergonomischer te werken.

De overstap naar dit sta bureau was aanvankelijk enigszins uitdagend, omdat ik me in een totaal nieuwe werkomgeving bevond. Echter, na een korte aanpassingsperiode merkte ik al snel de voordelen van deze verandering. Mijn energieniveau steeg gedurende de dag, waardoor ik me meer gefocust en productief voelde. Bovendien verminderde het afwisselen tussen zitten en staan tijdens het werken de spanning in mijn rug, nek en schouders aanzienlijk.

Uit onderzoek blijkt dat zit-sta bureaus ergonomisch verantwoord en onmisbaar zijn voor een gezonde en productieve werkplek. Door regelmatig te wisselen tussen zitten en staan, wordt de negatieve impact van langdurig zitten verminderd, wat resulteert in een betere gezondheid en welzijn. Als iemand die deze voordelen zelf heeft ervaren, kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een ergonomische werkplek te creëren.

Mijn ervaring met mijn nieuwe sta bureau

Ik wil hier even toelichten dat ik een sta bureau heb gekocht, maar dat ik ook een manier heb gevonden om het bureau zitten te gebruiken, terwijl mijn scherm op ooghoogte staat (zie afbeeldingen). Daarom zal ik het bureau in dit artikel ook regelmatig ”zit-sta bureau” noemen.

Gezondheidsvoordelen

Toen ik begon te werken met mijn sta-bureau, merkte ik al snel dat ik minder belasting voelde in mijn nek en bovenrug. Dit past in een groter patroon van gezondheidsvoordelen die ik heb ervaren sinds ik begon met staand werken. Mijn houding is verbeterd, mijn beweging is toegenomen en ik heb minder last van rugpijn. Bovendien is mijn bloedsomloop verbeterd, wat op lange termijn kan helpen bij het verminderen van het risico op vaatziekten en hart- en vaatziekten.

Energie, productiviteit en werkprestaties

Naast de fysieke gezondheidsvoordelen merk ik ook dat mijn energieniveau op kantoor is toegenomen sinds ik ben overgestapt op het zit-sta bureau. Staand werken helpt me (vooral wanneer ik moe word) om meer alert en geconcentreerd te blijven, wat weer leidt tot betere prestaties en productiviteit. Ik merk dat ik minder snel vermoeid ben en dat mijn stressniveau afneemt naarmate ik gedurende de dag afwissel tussen zitten en staan.

Een paar voorbeelden van verbeteringen in mijn werk door het gebruik van een zit-sta bureau zijn:

  • Toegenomen concentratie: Het staand werken maakt me alerter en meer gefocust, waardoor ik sneller en nauwkeuriger kan werken.
  • Minder vermoeidheid: Door afwisseling tussen zitten en staan blijf ik actief wat leidt tot minder vermoeidheid aan het einde van de werkdag.
  • Betere werkhouding: Het gebruik van het sta-bureau helpt me om een betere en gezondere werkhouding te ontwikkelen en te onderhouden, wat op zijn beurt leidt tot minder rug- en nekklachten.

Hoe ik het sta bureau gebruik en instel

Instellen van het sta Bureau

Ik gebruik mijn sta-bureau om afwisselend te zitten en te staan tijdens het werken. Om de juiste hoogte in te stellen, let ik op de ergonomie. Voor de zittende positie zorg ik ervoor dat mijn voeten plat op de grond staan en mijn knieën in een hoek van 90 graden. Bij het instellen van de hoogte voor staand werken, houd ik mijn ellebogen in een hoek van 90 graden en zorg ik ervoor dat ik een rechte rug heb.

Hieronder zie je de juiste afstelling voor een ergonomische houding.

ergonomisch staan aan bureau

Optimaal gebruik en afwisseling

Het is belangrijk om regelmatig af te wisselen tussen zittend en staand werken. Lange zittijd kan namelijk leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en dat wil ik voorkomen. Bij mij gaat het vooral om nek- en rugpijn. Ik wissel daarom vaak af en probeer ongeveer 50% van mijn werktijd staand door te brengen. Dit helpt mij om mijn lichaam in beweging te houden en de kans op klachten te verminderen.

Aanvullende ergonomische hulpmiddelen

Naast mijn zit-sta bureau, maak ik ook gebruik van een ergonomische bureaustoel en een ergonomische muis. Deze hulpmiddelen zorgen voor de juiste zithouding en ondersteuning tijdens het werken. In de toekomst, wanneer mijn thuiskantoor wat ruimer is, wil ik ook een zitbal uitproberen en kijken naar andere ergonomische hulpmiddelen die mijn werkplek nog comfortabeler kunnen maken.

Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.