oefeningen cooling down

Cooling down oefeningen: beste opties van experts

Zit jij regelmatig na een intense workout nog steeds vol adrenaline en energie? Misschien is het tijd om je training af te ronden met enkele essentiële cooling down oefeningen, zodat je lekker tot rust komt. Het is niet zomaar een stap, waarvan je het niet merkt als je hem overslaat. Het afkoelen na het sporten helpt bij het verminderen van spierpijn, het verbeteren van je flexibiliteit en het ook het voorkomen van blessures. Of je nu een hardloper, danser, of gewoon iemand bent die graag fit blijft in de gym; een effectieve cool down zorgt voor een beter lichaamsherstel na fysieke inspanning. Laat je door mij meetrekken in de oceaan van cool down tips, stretchen na het sporten en ontdek het ware belang van deze post-workout hersteltechnieken. Klaar om te leren over hoe je je training optimaal afrondt?

Beste oefeningen voor je cooling down

Net een pittige workout achter de rug? Top! Maar onderschat het belang van een goede cooling down oefening niet. Het zorgt voor een beter herstel en kan spierpijn de volgende dag voorkomen. Laten we de beste cooling down oefeningen op een rijtje zetten:

 • Dynamische bewegingen: Rustig uitlopen of traplopen is een goede cooling down oefening helpt je hartslag geleidelijk te verlagen.
 • Stretchen: Na de dynamische oefeningen (of zonder) is het goed om over te gaan op stretchen, om je spieren te ontspannen.
  • Neerwaartse hond: Een klassieke yoga-pose die helpt bij spierontspanning en kan fungeren als cooling down oefening.
  • Kindhouding: Is ideaal om je rug en schouders te strekken.
  • Kuitstretch: Onmisbaar voor lopers en fietsers als cooling down oefening.
  • Hamstrings: Ook erg goed voor diverse sporten zoals hardlopen en fietsers.
  • Trapezius (nek en bovenkant rug): leg je rechterhand op je rechterschouder met je elleboog naar buiten -> houdt je rug recht en leg je linkerhand op de achterkant van je hoofd -> stretch nu je hoofd links naar voren, zodat je de trapezius aan je rechterkant goed voelt. Dit is erg goed na kantoorwerk of racket sporten.
 • Foam roller: Pak je foam roller voor een diepere spierverlenging. Een foam roller oefening: langzaam over je beenspieren en rug om knopen te verminderen.
 • Ademhalingsoefeningen: Enkele diepe ademhalingen kunnen helpen je lichaam en geest tot rust te brengen na een intense sessie.

Je lichaam heeft hard voor je gewerkt, dus geef het de zorg en aandacht die het verdient. Welke van deze oefeningen ga jij aan jouw volgende cooling down toevoegen?

aanbevolen oefening cooling down

Het gebruik van massage apparaten bij cooling down

Laten we eerlijk zijn, wie houdt er nu niet van een goede massage na een intensieve training? Massage apparaten zijn in korte tijd razend populair geworden in de fitnesswereld en dat is niet zonder reden. Deze tools bieden een uitstekende manier om het herstel van je spieren te versnellen en spierpijn te verminderen:

 • Massage guns: Deze handige apparaten zijn een gamechanger. Ze bieden percussieve of vibratietherapie die diep in het spierweefsel dringt, waardoor spierspanning en knopen worden verminderd. Of je nu last hebt van stijve schouders of strakke kuiten, een massage gun kan het verschil maken.
 • Massagekussens en massagestoelen: Na een zware dag of een intense training kun je achterover leunen in een massagestoel of een massagekussen gebruiken als cooling down oefening. Deze apparaten bieden een combinatie van shiatsu, kneed- en triltechnieken die helpen om het hele lichaam te ontspannen.
 • Massageballen: Door zachtjes druk uit te oefenen en de bal over gespannen en vermoeide spieren te rollen, faciliteer je zelfmassage en triggerpunttherapie, wat met de juiste (handmatige) techniek spierspanning effectief kan losmaken.
 • Voetmassage apparaten: Voetmassage apparaten bieden een gerichte massage aan je voeten (en soms ook kuiten) die niet alleen ontspannend is, maar ook bijdraagt aan het verlichten van spanning en het stimuleren van de doorbloeding in je voeten. Heerlijk als cooling down oefening een lange afstand wandeling of een andere vorm van sport waarbij je jouw voeten veel gebruikt.

Naast de cooling down, kunnen massage apparaten ook zeer effectief ingezet worden als waming up oefening.

Fysiotherapeut | + berichten

Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.