de vrouw op deze foto wil een tens apparaat voor haar menstruatiepijn

Werkt een TENS-apparaat tijdens de menstruatie?

Ben jij op zoek naar iets om jouw menstruatiekrampen te verlichten? Is jouw werkefficiëntie verminderd als gevolg van jouw menstruatie? Wil je weten wat de effectiviteit is van een TENS apparaat tijdens de menstruatie?

Een TENS-apparaat voor menstruatie is een apparaat dat milde elektrische impulsen gebruikt om pijn te verminderen. Deze niet-invasieve elektrische impulsen reizen door de huid en activeren de natuurlijke pijnstillers van het lichaam.

Het wordt bij de meeste mensen als veilig beschouwd om te gebruiken zonder merkbare bijwerkingen. Gewenste resultaten en effectiviteit kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Laten we eens kijken hoe een TENS-apparaat helpt bij het kalmeren en verminderen van menstruatiepijn

TENS apparaat voor menstruatie

De menstruatiecyclus kan ertoe leiden dat vrouwen milde tot ernstige menstruatiekrampen, stemmingswisselingen, hormonale onbalans, vermoeidheid, prikkelbaarheid, acne, hunkeren naar voedsel en depressieve symptomen krijgen. En meestal kunnen vrouwen niet correct werken vanwege dysmenorroe (pijn veroorzaakt door menstruatie).

Het onderzoek is uitgevoerd om de effectiviteit van TENS-apparaten bij primaire dysmenorroe te bestuderen. De resultaten toonden aan dat zenuwstimulatie door het TENS-apparaat pijn veroorzaakt vóór en tijdens de menstruatie vermindert.

Waarom wordt menstruatiepijn gevoeld?

Tijdens de menstruatiecyclus bereidt het lichaam zich voor op de conceptie van de foetus in geval van zwangerschap. Wanneer er geen zwangerschap optreedt, begint het endometrium (de wand van de baarmoeder), dat zich vermenigvuldigt tijdens de cyclus waarin de bevruchting plaatsvindt, te verslechteren.

Bloedvaten krimpen en veroorzaken ischemie van de endometriumspieren. Ze komen in contact vanwege een gebrek aan bloed en beginnen te sterven. Dit hele proces veroorzaakt ondragelijke pijn, ongemak en krampen.

Hoe werkt een TENS-apparaat bij menstruatiepijn?

TENS staat voor Transcutane Elektrische Zenuw Stimulatie. Het is een handig en draagbaar apparaat dat elektrische impulsen stuurt om de zenuwen door de huid te stimuleren. Het onderzoek toonde aan dat een TENS-apparaat voor menstruatie gunstig is voor vrouwen bij het beheersen van hun menstruatiekrampen en ischemische pijn. TENS-apparaten helpen het lichaam bij het produceren van bèta-endorfines en enkefalines, die natuurlijke pijnstillers van het lichaam zijn.

De rol van bèta-endorfines bij menstruatiepijn

Bèta-endorfines worden van nature in het lichaam aangemaakt als reactie op pijn. Hun productie kan ook worden gemedieerd door kunstmatige stimulatie, zoals in het geval van TENS-apparaten. Endorfines hebben ook een vaatverwijdende werking. Ze veroorzaken het vrijkomen van stikstofmonoxide (NO) uit de wanden van bloedvaten en kunnen helpen bij ischemische pijn die voornamelijk wordt veroorzaakt door vasoconstrictie. Raadpleeg ons artikel om meer te lezen over “hoe werkt een TENS-apparaat“.

TENS-plaatsing voor menstruatiepijn

Het gebruik van een TENS-apparaat voor menstruatiepijn is vrij eenvoudig.

  • Plaats de kussentjes van het TENS-apparaat op de juiste manier op uw onderbuik (maar niet direct boven de baarmoeder) of onderrug in de buurt van de plaats van pijn.
  • Plaats elektroden ca. 1 meter uit elkaar
  • Pas na het inschakelen van het TENS-apparaat de intensiteit van het TENS-apparaat aan op basis van jouw uithoudingsvermogen en de pijn die je voelt.
  • Stel de modus in op modulatie of burst-modus voor een optimaal resultaat.

Voer de therapie gedurende 30-35 minuten uit voor maximale resultaten. Je kunt TENS-therapie voor menstruatie tweemaal of driemaal per dag krijgen.

Waarom een TENS-apparaat gebruiken voor de menstruatie?

Je kunt een TENS-apparaat gebruiken voor de menstruatie tijdens je menstruatie, en PMS (pre- of postmenstrueel cyclussyndroom) TENS-apparaten kun je het beste gebruiken omdat:

  • Verminder de afhankelijkheid van pijnstillers
  • Heb geen bijwerkingen bij correct gebruik

Verstoort een TENS-apparaat voor de menstruatie je hormoonspiegel?

Je kunt sceptisch worden over het feit dat jouw hormoonspiegel verstoord raakt na het gebruik van een TENS-apparaat. Maar het TENS-apparaat voor menstruatie heeft geen invloed op jouw hormoonspiegels. Het stimuleert spierontspanning en heeft niets te maken met de hormonale niveaus van het lichaam. Wel kennen TENS apparaten een aantal andere mogelijke bijwerkingen, waar je in mijn andere artikel meer over kunt lezen.

Laatste woord over TENS apparaten bij menstruatie

Veel vrouwen aarzelen om medicijnen te nemen tijdens hun menstruatie vanwege de mogelijke bijwerkingen. Een TENS-apparaat voor menstruatie is een medicatievrije therapie die menstruatiepijn verlicht. Het zorgt voor spierontspanning, stimuleert het lichaam om natuurlijke pijnstillers vrij te maken en verlicht menstruatiepijn. Als je op zoek bent naar volledige informatie voordat je een TENS-apparaat voor menstruatie koopt, bezoek dan onze gedetailleerde gids over het beste TENS-apparaat die je kunt kopen.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *