in dit artikel lees je alles over de tens apparaat bijwerkingen

5 bijwerkingen van het TENS-apparaat die jij moet kennen!

Apparaten voor transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) zijn enorm populair geworden vanwege hun veiligheid en gebruiksgemak. Deze apparaten zijn op korte termijn een effectief alternatief voor pijnstillers.

Hoewel TENS-apparaten erg veilig zijn, zijn er enkele bijwerkingen van TENS-apparaten, zoals huidirritatie of lichte verbranding van de huid. Andere gebruikers hebben hoofdpijn, spierpijn, ongemak en onaangename andere gewaarwordingen gemeld.

Laten we de bijwerkingen van het TENS-apparaat in detail bekijken.

Bijwerkingen van het TENS-apparaat

TENS-apparaten zijn zeer veilig in gebruik en zeer weinig gebruikers hebben bijwerkingen van TENS-apparaten gemeld. Er zijn meer voorzorgsmaatregelen dan de daadwerkelijke bijwerkingen van deze apparaten. Laten we eens kijken naar de bijwerkingen en vervolgens naar de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om onaangename ervaringen te voorkomen.

Wat zegt het onderzoek?

Artsen voerden opwindend onderzoek uit in een door verpleegkundigen geleide TENS-kliniek waar 154 patiënten werden geobserveerd tijdens een proefperiode van vier weken. Uit de resultaten bleek dat gebruikers gemiddeld genomen opluchting voelden na 26 minuten gebruik van het TENS-apparaat. 46% van de gebruikers rapporteerde echter ongemak en 30% meldde onplezierige sensaties. 8,2% van de gebruikers meldde hoofdpijn; sommigen klaagden over spierpijn, misselijkheid, een slecht humeur en duizeligheid.

Vaak voorkomende bijwerkingen van het TENS-apparaat

Hier zijn de meest voorkomende bijwerkingen van TENS-apparaten door de gebruikers zijn gemeld:

Ongemakken bij het gebruik

Vrijwel alle klachten over ongemak bij het gebruik van TENS-apparaten zijn afkomstig van thuisgebruikers. Of de spanning is te hoog ingesteld, of het apparaat wordt zo lang gebruikt dat het ongemak gaat veroorzaken. De meeste machines hebben vooraf ingestelde modi; je kunt de intensiteit echter aanpassen aan jouw gewenste comfort.

Onaangename gewaarwordingen

De elektroden veroorzaken een zoemend of jeukend gevoel op de huid dat voor sommige mensen aanvankelijk onaangenaam kan zijn. Probeer echter de intensiteit aan te passen als jouw lichaam zich ongemakkelijk voelt bij het milde zoemen.

Hoofdpijn

8% van de TENS-apparaat gebruikers meldt hoofdpijn na langer dan 30 minuten gebruik. Hoewel het exacte mechanisme van de hoofdpijn die gepaard gaat met het gebruik van TENS-apparaten onbekend is, wordt dit hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het constante zoemen en trillen van de elektroden die op de huid worden geplaatst.

Spierpijn en pijn

Het langer dan 30 minuten gebruiken van een TENS-apparaat kan leiden tot spierpijn en spierpijn bij nieuwe gebruikers. Spieren kunnen ook pijn doen als je de spanning te hoog zet. Begin altijd met een lagere spanning en verhoog deze geleidelijk, anders kun je spiertrekkingen krijgen.

Huidirritaties of brandwonden

Let altijd op roodheid op uw huid, aangezien sommige gebruikers huidtypes hebben die gevoelig zijn voor elektrodepads. Als de roodheid enige tijd aanhoudt nadat de pads zijn verwijderd, probeer dan hypoallergene pads. Als u de TENS-machine te lang op hoogspanning gebruikt, kan dit ook lichte brandwonden tot gevolg hebben.

Hyperalgesie

Sommige gebruikers hebben gemeld dat hun pijn na het gebruik van een TENS-machine eerder verergerde dan verlichtte. Deze toename van pijn is te wijten aan de sensibilisatie van neuronen na herhaalde elektrische stimulatie.

Contra-indicaties voor het gebruik van een TENS-apparaat

TENS-apparaten zijn zeer veilig in gebruik; er zijn echter verschillende omstandigheden waarin je ze niet moet gebruiken om bijwerkingen van het TENS-apparaat te voorkomen. Deze voorwaarden staan hieronder vermeld:

 • Als je elektrische of metalen implantaten in je lichaam hebt, zoals een defibrillator, infuuspomp, ruggenmergstimulator of andere monitoren die aan het lichaam zijn bevestigd.
 • Niet aanbevolen in het begin van de zwangerschap voor gebruik op de buik, onderrug of bekkengebied
 • Epileptische patiënten, aangezien het plaatsen van de elektroden op de nek een epileptische episode kan veroorzaken
 • Hartproblemen zoals hartritmestoornissen
 • Overactieve blaas
 • Geïrriteerde, kapotte of kwetsbare huid
 • Diepe veneuze trombose, omdat de machine de trombus kan ontwrichten en ischemie in een ander orgaan kan veroorzaken
 • Elke hemorragische aandoening

Voorzorgsmaatregelen tijdens het gebruik van een TENS-apparaat

Je moet de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen om veilig te zijn voor eventuele bijwerkingen van TENS-apparaten:

 • Plaats elektroden nooit voor de nek, omdat dit de baroreceptorreflex kan stimuleren, wat kan leiden tot een plotselinge verandering in de bloeddruk. Plaats de elektroden niet op de ogen, het gezicht of de keel.
 • Plaats de elektroden niet transcerebraal en in de buurt van voortplantingsorganen.
 • Als bij jou kanker is gediagnosticeerd, bestraald of als het een besmet gebied heeft, plaats de elektroden dan niet op dat gebied.
 • Je mag de elektroden niet gelijktijdig direct op de wervelkolom of op de voorste en achterste aspecten van de borstkas plaatsen.
 • Een TENS-eenheid kan aanvankelijk een veranderde spieractiviteit veroorzaken. Je moet het gebruiken terwijl je comfortabel zit in plaats van tijdens het autorijden, slapen of het bedienen van TENS apparaten.
 • Gebruik geen TENS-apparaat tijdens het duiken, onder de douche of op een natte huid, aangezien dit lichte maar onaangename schokken kan overbrengen.
 • De elektroden geven een zoemend gevoel op de huid maar zijn pijnloos. Als je pijn ervaart, verminder dan de intensiteit. Vermijd het gebruik gedurende enkele dagen bij aanhoudende pijn en raadpleeg een arts.
 • Plaats de elektroden niet op een open wond, omdat dit kan leiden tot irritatie en vertraagde genezing.
 • Het te lang op de huid plaatsen van de elektroden of het instellen op een zeer hoog voltage heeft naar verluidt bij sommige gebruikers lichte brandwonden veroorzaakt.
 • 2-3% van de gebruikers meldt een negatieve reactie op maandverband. U kunt hypoallergene pads gebruiken als u roodheid of allergie voor de elektrodepads opmerkt. Reinig de maandverband met babydoekjes of alcoholdoekjes, zodat ze geen uitslag veroorzaken en plakkerig blijven.
 • Breng geen elektroden aan op een gebied met verminderd gevoel.
 • Als je een transdermaal geneesmiddel gebruikt, plaats de elektroden dan niet op dat gebied, aangezien dit de absorptie van het geneesmiddel kan verminderen.

Conclusie

Hoewel TENS-apparaten erg veilig zijn, hebben sommige gebruikers bijwerkingen gemeld. Bijwerkingen van het TENS-apparaat zijn ongemak, onaangenaam gevoel, hoofdpijn, spierpijn en -pijn en huidirritatie. Er zijn verschillende aandoeningen, zoals hartproblemen, epilepsie en vroege zwangerschap, waarbij een TENS-apparaat gecontra-indiceerd is. Je moet alle voorzorgsmaatregelen volgen om aan te zorgen dat je TENS apparaten veilig en zonder bijwerkingen gebruikt.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *