Melatonine, het hormoon dat wordt uitgescheiden door de pijnappelklier, is verantwoordelijk voor het in stand houden van onze regelmatige slaap-waakcycli en wordt geproduceerd door onder andere een donkere omgeving. Melatonine wordt door veel mensen in supplementen gebruikt omdat het slaap opwekt en je helpt om beter door te slapen. Het is echter belangrijk op de hoogte te zijn van de bijwerkingen van melatonine voordat je besluit om met melatonine supplementen te nemen. Lees met mij mee en kom erachter wat de risico’s en eventuele gevaren zijn.
Bijwerkingen van melatonine
Melatonine wordt gezien als een zeer veilig- en niet als verslavend-middel volgens studies die de veiligheid van melatonine gedurende meer dan 3,5 jaar traceren bij doses variërend van 2-10 mg. Belangrijk hierbij is op te merken dat persoonlijke ervaringen anders kunnen zijn en dat er op dit moment geen langetermijnstudies beschikbaar zijn (1).
Daarnaast kent melatonine bijwerkingen die voor kunnen komen en per persoon kunnen verschillen. Ik zal deze bijwerkingen hieronder en in de volgende paragraaf met jullie delen:
- Slaperigheid overdag: Verwacht dat dit er wel hoort, maar houd het in de gaten en gebruik melatonine niet te vaak om deze bijwerking te voorkomen.
- Moeite met slapen zonder melatonine: bij veelvuldig gebruik kan een persoon moeite hebben met slapen zonder melatonine, wat ook blijkt uit de ervaring van Elizabeth.
- Hoofdpijn: Bij sommigen personen kan een milde tot matige hoofdpijn opsteken na het gebruik van melatonine.
- Duizeligheid: Een draaierig gevoel kan de kop opsteken na het gebruik van melatonine supplementen.
- Maagklachten: Misselijkheid, overgeven of buikpijn komen bij sommige mensen soms voor als bijwerking van melatonine.
- Prikkelbaarheid: Op zoek naar een rustigere- en minder prikkelbare jij? Dan is het misschien beter om geen melatonine te nemen, als je van jezelf al wat prikkelbaar bent.
- Depressieve gevoelens: Jezelf neerslachtig voelen kan een onverwachte gast zijn, tijdens of na het gebruik van melatonine.
- Trillingen in handen en vingers: een zeldzame bijwerking, maar soms een trillend gevoel in handen of vingers kan een bijwerking van melatonine zijn.
- Hartkloppingen: Soms kan het net even iets teveel zijn en als bijwerking kun je hartkloppingen krijgen van melatonine. Overleg met je arts wanneer je bijwerkingen als dezeervaart.
Geneesmiddelinteracties van melatonine
Als je al één van de onderstaande medicijnen of middelen gebruikt, is het belangrijk om te weten dat melatonine de stofwisseling van deze medicijnen en middelen verstoort. Hierdoor kan melatonine ook de volgende bijwerkingen veroorzaken:
- Anticonceptiva: melatonine versterken de werking van deze medicijnen, en een gunstig effect van het synergetische gebruik ervan is dat ze de menstruatiecyclus reguleren; aan de andere kant is de kans om zwanger te worden kleiner, wanneer je melatonine supplementen inneemt.
- Cafeïne: Cafeïne geeft je energie en maakt je alert, terwijl melatonine de slaap bevordert. Wanneer je koffie of thee drinkt nadat je melatonine supplementen hebt ingenomen, kun je minder of geen resultaat verwachten.
- Anticoagulantia: Melatonine vertraagt de bloedstolling; als een persoon al anticoagulantia gebruikt, kan melatonine hier bijwerkingen veroorzaken.
- Kalmerende middelen: Melatonine en andere kalmerende middelen veroorzaken slaap, en als ze samen worden ingenomen, kan een persoon overmatige slaperigheid en lethargie (een ziekelijke slaapzucht) ervaren.
Conclusie
Melatonine is een hormoon dat slaap bevordert, maar teveel van alles is slecht, en melatonine is daarop geen uitzondering. Hoewel melatonine tot 3 jaar veilig is, moet je geleidelijk beginnen met 0,3 mg, omdat dit dezelfde concentratie is die ons lichaam van nature aanmaakt. Bij een inname van meer dan 5 mg treden bijwerkingen op. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaperigheid en slaperigheid overdag, terwijl veranderingen in het geslachtshormoon en depressie enkele van de zeldzame bijwerkingen van melatonine zijn.
Veelgestelde vragen
Is melatonine schadelijk?
Melatonine is over het algemeen niet schadelijk en wordt vaak gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Echter, net als bij elk supplement, kunnen er bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, duizeligheid, of misselijkheid. De effecten kunnen variëren afhankelijk van de persoon en de dosering. Als je overweegt melatonine te gebruiken, is het aan te raden dit met een zorgverlener te bespreken om te zorgen dat het geschikt is voor jouw specifieke situatie en behoeften. Zo kun je de voordelen benutten zonder ongewenste risico’s.
Hoeveel mg melatonine is schadelijk?
Het is begrijpelijk dat je bezorgd bent over de juiste dosering van melatonine. Over het algemeen is melatonine veilig in doses variërend van 0,3 tot 5 mg, afhankelijk van individuele behoeften en reacties. Echter, het overschrijden van de aanbevolen dosis kan bijwerkingen veroorzaken. Het is het beste om met een zorgverlener te overleggen om de juiste dosis voor jouw specifieke situatie te bepalen, zodat je de voordelen van melatonine kunt genieten zonder risico’s.
Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.