Jicht voetenbad: onmiddellijke pijnstillende therapie?

Jichtvoet is een medische aandoening waarbij de gewrichten van het lichaam, vooral de gewichtdragende gewrichten, ontstoken raken.

Het is te wijten aan het verhoogde niveau van urinezuur in het lichaam. Urinezuur hoopt zich op in de gewrichten en trekt de monocyten en macrofagen aan, die op hun beurt ontstekingen veroorzaken.

Een jicht voetenbad is een zoetwaterpreparaat waarbij specifieke zouten, pijnstillende oliën of andere stoffen aan het water worden toegevoegd, om je voeten in onder te dompelen.

Deze stoffen kunnen pijn verlichten en/of verminderen ontstekingen en doen dat eigenlijk vrijwel onmiddelijk.

Jicht voetenbad

Een jicht voetenbad kan nuttig zijn voor een patiënt met jicht. Het kan ook nuttig zijn bij jicht gerelateerde problemen, zoals jicht gerelateerde artritis van de vingers van de voet.

Het is een eenvoudig proces waarbij een persoon die aan pijn lijdt gewoonlijk zijn voeten tot aan de enkels of soms tot aan de schenen in een jichtvoetwaterbad dompelt.

Het ontspant over het algemeen de persoon, vermindert pijn en vermindert soms vermoeidheid.

Hoe kunnen we een Jicht voetenbad klaarmaken?

Het jichtwaterbad is gemakkelijk te maken, zelfs in je eigen thuis. Hiervoor heb je alleen water nodig gemengd met magnesiumzouten, zwavelkristallen en gewoon keukenzout. Voor betere resultaten en een kalmerende geur kan men ook bepaalde oliën toevoegen.

Watertemperatuur voor jicht voetenbad

De temperatuur van het jicht voetenbad is heel erg belangrijk voor nauwkeurige en betere resultaten. Velen stellen de watertemperatuur in op basis van hun voorkeur en omgevingstemperatuur, d.w.z. koud in de zomer en warm in de winter.

Studies en onderzoek hebben aangetoond dat koud water het beste voetbad is voor jicht. Het koude water helpt ontstekingen te verminderen en heeft ook pijnstillende effecten.

Je kunt ook heet water gebruiken, omdat dit het opgehoopte urinezuur in de gewrichten kan oplossen. Het urinezuur veroorzaakt een ontstekingsreactie en veroorzaakt symptomen van jicht.

Gebruik echter heet water als de zwelling en ontsteking minder zijn, omdat heet water vasodilatatie kan veroorzaken en de ontstekingsreactie kan versterken.

Voordelen van jicht voetenbad

Een jicht voetenbad kan ingezet worden om verschillende (gezondheids)voordelen te bewerkstelligen. Hieronder heb ik alle voordelen voor je opgesomd:

 • Laat stress los
 • Schone voeten
 • Verminder ontstekingen
 • Pijn verminderen
 • Droge huid
 • Vergemakkelijkt wondgenezing
 • Doodt vieze geur van voeten
 • Ook te gebruiken door zwangere dames

Je kunt ook een goed voetenbad aanschaffen voor extra ontspanning, ook wanneer je hersteld bent van jicht kun je hier nog van genieten.

Is jicht voetbadwater een remedie tegen jicht?

Veel mensen denken aan jicht voetenbaden als een remedie tegen jicht en artritis, maar dit zien ze helaas helemaal verkeerd. Een jicht voetenbad is slechts een niet-medicamenteuze remedie om patiënten met hevige pijn en lage gewrichtsmobiliteit te verlichten, zelfs na de juiste medicatie.

De huid neemt magnesiumzout op in het jicht voetenbadwater en vermindert de ontsteking tijdelijk, maar heelaas heeft het toch geen langetermijneffect op het verminderen van ontstekingen of urinezuurspiegels in het lichaam.

Gebruik voor de behandeling van jicht de juiste medicijnen zoals NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen), corticosteroïden, uricoureases, xanthene-oxidaseremmers en uricases, volgens de aanbeveling van uw arts.

Kan men ook de oplossing van het jichtvoetbadwater drinken?

Men kan ook de oplossing van het jicht voetenbad drinken omdat het Epsom (magnesium- en zwavelzouten), azijn of gewoon zout en andere dingen bevat die veilig zijn om te consumeren. Ze kunnen oraal effectief zijn, maar er is onvoldoende bewijs.

De effecten ervan op het menselijk lichaam worden bestudeerd omdat het soms nierstenen, diarree, gastro-intestinale stoornissen en wazig zien kan veroorzaken. Daarom moeten patiënten met hartproblemen, nierstenen en zwangere vrouwen het drinken ervan vermijden.

Mogelijke bijwerkingen van jicht voetenbad

 • Een jichtvoetenbad kan soms een droge huid veroorzaken omdat het vocht onttrekt.
 • Het kan ook irritatie en scheuren in de huid veroorzaken.
 • Koud water kan ook een gevoel van ongemak en pijn veroorzaken.

Conclusie

Samengevat, een jicht voetenbad komt patiënten met jicht ten goede door pijn te verminderen, comfort te bieden en vermoeidheid te verminderen.

Het is slechts een niet-medicamenteuze behandeling van jichtsymptomen en werkt samen met farmacologische interventies. Het jicht voetenbad alleen zou niet als een remedie tegen jicht moeten worden beschouwd.

Wat kun je naast een voetenbad nog meer ondernemen tegen jicht?

 1. Medicatie: Overleg met je arts
 2. Dieetveranderingen: Verminder de inname van voedingsmiddelen rijk aan purines, zoals rood vlees, orgaanvlees, en bepaalde vissoorten.
 3. Hydratatie: Drink veel water om urinezuur uit je lichaam te helpen spoelen.
 4. Gewichtsbeheersing: Behoud of bereik een gezond gewicht. Overgewicht kan het risico op jicht verhogen.
 5. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij gewichtsbeheersing en kan het risico op jichtaanvallen verminderen.
 6. Vermijd stress: Stress kan jichtaanvallen uitlokken, dus probeer stress te beheersen door middel van ontspanningstechnieken.
 7. Natuurlijke supplementen: Sommige mensen vinden verlichting met natuurlijke supplementen zoals visolie, vitamine C, en kersensap.
 8. Vermijd belemmerende kleding: Draag losse, comfortabele schoenen en kleding om druk op de aangetaste gewrichten te vermijden.
 9. Houd de aangetaste gewrichten hoog: probeer het aangetaste gewricht in rust hoger te plaatsen om de zwelling te verminderen.

Relevante artikelen over voetenbaden en middelen

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.