foto van een vrouw die nadenkt over het nlp communicatiemodel

Belangrijkste over het neuro linguïstische (NLP) communicatiemodel

In de jaren zeventig ontdekten informatiewetenschappers John Grinder en wiskundige Richard Bandler neurolinguïstische programmering. NLP, of neuro-linguïstisch programmeren, is de studie van hoe dingen die extern geprogrammeerd zijn ons gedrag beïnvloeden.

Deze externe omstandigheden hebben invloed op onze gedachten en overtuigingen, die van invloed zijn op hoe we de wereld waarnemen.

Omdat dit de psychologische en gedragscomponenten zijn die door de verandering worden beïnvloed, helpt NLP ons onze gedachten, overtuigingen, emoties en ervaringen te verwerken als dingen die we in tijden van verandering kunnen beheersen.

Een verrijking hierbij is het gebruik van het neuro linguïstische communicatiemodel die ik in dit artikel uitgebreid zal behandelen.

Het gebruik van NLP en daarbij het NLP model is een ware kracht

NLP-methoden stellen mensen in staat om alles te doen door middel van concentratie en taal (linguïstiek). NLP vereist het vermogen om positiviteit te visualiseren en je te richten op wat je wil bereiken

Als het goed wordt toegepast, kan NLP de mentaliteit veranderen ten gunste van persoonlijke groei. Hierdoor blijven sommige zakenmensen naar nieuwe hoogten stijgen, terwijl anderen dat niet doen. Dit is zodat ze de NLP-techniek kunnen gebruiken om hun geest opnieuw te bedraden en hun focus en affirmaties te veranderen voor positieve verandering.

De voordelen van neurolinguïstisch programmeren zijn dan ook talrijk. Zo wordt NLP gebruikt door professionals in de geestelijke gezondheidszorg om cliënten te helpen bij het beheersen van fobieën, angst en depressie. Ze worden door de behandelaars gecombineerd met cognitieve gedragstherapeutische benaderingen en conversietherapie.

NLP is een hulpmiddel dat wordt gebruikt door NLP therapeuten die met mensen werken aan hun fysieke gezondheid en persoonlijke ontwikkeling om methoden te ontwikkelen die passen bij de weg naar succes van hun cliënten. Dit zorgt ervoor dat we kunnen zeggen dat neurolinguïstisch programmeren een unieke aanpak bied voor ieder mens.

Misschien ook interessant: informatie over NLP therapie en NLP therapeuten>>>

Wat is het NLP-communicatiemodel?

Het NLP-communicatiemodel (Neuro-Linguïstisch Programmeren) legt uit hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en interpreteren. Dit model stelt dat we informatie uit onze omgeving opnemen via onze vijf zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Deze informatie wordt vervolgens gefilterd door onze persoonlijke ervaringen, overtuigingen, waarden en herinneringen.

Dit filterproces bepaalt hoe we de wereld om ons heen begrijpen en reageren op situaties. Onze reacties en gedrag worden beïnvloed door de emoties die door deze waarnemingen worden opgewekt.

NLP helpt ons te begrijpen hoe deze percepties ons gedrag beïnvloeden en biedt technieken om positieve veranderingen in ons gedrag en onze houding aan te brengen. Bijvoorbeeld, onze perceptie van chocolade wordt beïnvloed door hoe we het zien, ruiken en proeven, wat onze voorkeur voor of afkeer van chocolade kan vormen. Dit model helpt ons dus om bewuster te worden van hoe onze zintuigen en gedachten onze interacties met de wereld beïnvloeden.

Hieronder vind je meer informatie over de waarde van het NLP-communicatiemodel:

  1. Het NLP-communicatieparadigma stelt ons in staat onze hersenen opnieuw te bedraden en het gewenste gedrag te bereiken.
  2. Het NLP-communicatiemodel verbetert ons vermogen om het gezichtspunt van een andere persoon te begrijpen door ons te informeren over de fysiologische factoren die onze emoties beïnvloeden.
  3. Het NLP-communicatiemodel geeft ons een manier om open, empathisch en zonder oordeel te communiceren door te erkennen hoe onze interne perceptie wordt beïnvloed door onze emoties.
  4. Het NLP-communicatiemodel gebruikt onze fysiologie en onbewuste filters om ons de mogelijkheid te geven non-verbale communicatie te interpreteren.
  5. Het NLP-communicatieparadigma stelt ons in staat om alle belemmeringen die de weg naar succes in de weg staan, te overschrijden.

Elementen van het communicatiemodel voor neurolinguïstisch programmeren

De samenstellende delen van het NLP-communicatiemodel moeten duidelijk worden uitgelegd om dit artikel als volledig te beschouwen.

  • Verwijderen: Dit is het proces waarbij we ons concentreren op bepaalde details, terwijl we andere negeren om informatie-overload te voorkomen.
  • Vervorming: Hierbij creëren we een eigen interpretatie van de werkelijkheid, wat soms kan leiden tot misvattingen of onjuiste overtuigingen.
  • Generaliseren: Dit is het trekken van conclusies uit beperkte ervaringen, wat kan resulteren in overhaaste generalisaties zoals stereotypering of vooroordelen.
  • Herinneringen: Onze herinneringen beïnvloeden onze huidige percepties en gedragingen.
  • Metaprogramma’s: Deze verklaren waarom mensen verschillend reageren in vergelijkbare situaties, gebaseerd op hun individuele perspectieven.
  • Waarden: Onze waarden sturen onze reacties en keuzes, en weerspiegelen onze opvattingen over wat goed en slecht is.
  • Geloof: Dit omvat onze overtuigingen over onszelf, anderen en de wereld.
  • Houding: Onze houding beïnvloedt hoe we ons gedragen in bepaalde situaties of omstandigheden.
  • Beslissing: De keuzes die we maken, vormen onze nieuwe patronen en overtuigingen.
  • Interne interpretatie: Dit is onze persoonlijke ‘kaart’ van de realiteit, gecreëerd na het filteren van informatie.
  • Staat van zijn en emoties: Onze interne interpretaties en zintuiglijke waarnemingen bepalen onze emotionele en mentale toestanden.
  • Fysiologie: Onze lichamelijke reacties worden beïnvloed door onze gevoelens en externe invloeden.
  • Gedrag: Dit is hoe we reageren op onze omgeving, gestuurd door onze mentale en emotionele toestanden.

Wil je zelf een cursus of opleiding NLP volgen? Bekijk dan de beste NLP opleiding van Nederland!

dit is een foto van mental health medewerker en communicatie expert josephine ebhoomhan

Josephine is een communicatie expert en heeft daarnaast veel kennis opgedaan over gedrag in organisaties en psychologie. Op dit moment is zij werkzaam als mental health counselor. Als Mental Health counselor voert zij de volgende taken uit: ontzorgsessies uitvoeren, het maken van strategische planning voor loopbaanverbetering, stress management, anggstbeheersing, het behandelen van alle soorten depressies. Daarnaast vindt ze het leuk om artikelen te schrijven over gerelateerde onderwerpen voor websites zoals deze.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *