in dit artikel lees je hoe je meer dopamine kunt aanmaken

Hoe kun je jouw dopamine aanmaak verhogen?

Dopamine is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het reguleren van vele functies in de hersenen, waaronder leren, het geheugen, beweging en plezier. Lage niveaus van dopamine zijn in verband gebracht met een aantal psychische problemen.

Hoewel er geen remedie is voor een tekort aan dopamine, zijn er behandelingen die kunnen helpen de symptomen te beheersen.

De behandeling van een tekort aan dopamine zou zich moeten richten op het herstellen van de balans van dopamine in de hersenen.

Maar hoe effectief kan dopamine in het lichaam worden verhoogd? Het omvat veranderingen in levensstijl, eventueel psychotherapie en supplementen of medicijnen.

Het doel van dit artikel is om jou waardevolle tips te geven over hoe je dopamine effectief kunt verhogen om het algehele welzijn te verbeteren.

1. Hoe Dopamine verhogen met regelmatige lichaamsbeweging?

Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van het handhaven van een gezond dopaminegehalte. Zelfs een korte wandeling kan de productie van dopamine stimuleren.

Volgens onderzoek is een combinatie van aerobe en anaerobe training bijzonder effectief bij het stimuleren van de productie van dopamine. Bovendien kan intensieve training ervoor zorgen dat het lichaam endorfine vrijgeeft, wat het dopaminegehalte verhoogt en de stemming verbetert. [1]

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat fysieke activiteit niet alleen de dopamine verhoogt, maar ook het aantal dopaminereceptoren in niet-menselijke dierlijke lichamen verhoogt.

Enkele nuttige manieren om dopamine middels beweging een boost te geven zijn hardlopen, fietsen, yoga en zwemmen. Dit zal iemand helpen om zich alerter en energieker te voelen.

Het kan ook helpen de algehele lichamelijke gezondheid te verbeteren, wat kan leiden tot een betere geestelijke gezondheid en een algeheel beter humeur.

Samenvatting: Oefening zorgt ervoor dat je je alerter en energieker voelt. Hardlopen, fietsen, yoga en zwemmen zijn allemaal heilzame oefeningen.

2. Hoe kun je met een uitgebalanceerd dieet om Dopamine te verhogen?

Een dieet kan de dopaminerge signaalroutes beïnvloeden. [2] Dit betekent zoveel als dat je met voeding je dopamine niveaus kunt beïnvloeden.

Veranderingen in het voedingspatroon, zoals het verhogen van de inname van ijzer, tyrosine en vitamine B6, en het verminderen van de inname van suiker, kunnen de dopaminegehalten in het lichaam verhogen.

Een dieet met gezonde bronnen van eiwitten, zoals mager vlees en peulvruchten, kan helpen bij het verbeteren van het kortetermijngeheugen en de concentratie.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tyrosine of natuurlijke bronnen van dopamine helpen de dopaminegehalten in het lichaam te verhogen. Deze omvatten:

 • zuivelproducten
 • noten
 • eieren
 • avocado’s
 • bananen
 • appels
 • bittere sinaasappelen
 • tomaat

Samenvatting: Dieet kan dopamine-signaleringsroutes beïnvloeden. Een toename van ijzer, tyrosine en vitamine B6, terwijl de inname van suiker en cafeïne wordt verlaagd, zal helpen de dopaminegehalten van het lichaam te verhogen.

3. Hoe verhogen tyrosinesupplementen effectief dopamine?

Sommige mensen hebben mogelijk tyrosinesupplementen nodig als ze niet genoeg binnenkrijgen via hun dieet. Tyrosine-supplementen kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan andere aandoeningen, zoals vermoeidheid, depressie, lage bloeddruk en de ziekte van Parkinson.

Tyrosine is een niet-essentieel aminozuur dat wordt geproduceerd door een voorloper die bekend staat als fenylalanine. Het is een essentieel onderdeel van eiwitten, hormonen en neurotransmitters.

In sommige gevallen zullen artsen tyrosinesupplementen zoals l-tyrosine en D-fenylalanine aanbevelen om de algemene gezondheid te verbeteren. Tyrosine-supplementen zijn in vele vormen verkrijgbaar, zoals pillen, poeders en vloeibare druppels.

Artsen gebruiken tyrosinesupplementen voornamelijk om fenylketonurie (PKU) te behandelen, een erfelijke aandoening die abnormaal hoge niveaus van fenylalanine in het bloed veroorzaakt. PKU-patiënten zijn niet in staat om tyrosine in hun lichaam te gebruiken. Als gevolg hiervan helpen externe tyrosinesupplementen hen bij het handhaven van een gezond fenylalaninegehalte. [3]

In sommige gevallen zijn tyrosinesupplementen zoals l-tyrosine en D-fenylalanine nuttig om het dopaminegehalte te helpen verhogen. Een enkele dosis tyrosinesupplement kan de cognitieve functies in groepen verbeteren. [4]

Wetenschappers hebben verschillende onderzoeken gedaan om te ontdekken hoe effectief tyrosinesupplementen het dopaminegehalte kunnen verhogen. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat tyrosinesupplementen de cognitieve functie van de beroepsbevolking verbeteren, vooral tijdens stressvolle situaties. [5]

Een recente studie van 22 gezonde niet-gegradueerde studenten om hun werkgeheugencapaciteiten te beoordelen met tyrosine-suppletie, had enkele bemoedigende resultaten voor hun prestaties. Deze studie heeft aangetoond dat suppletie met tyrosine een onmiddellijk effect heeft op de cognitieve prestaties van niet-gegradueerde studenten. [6]

Verschillende systematische reviews onderzochten de effecten van tyrosine op de trainingsprestaties van sporters. De meerderheid van deze onderzoeken concludeerde dat tyrosine geen waarneembare effecten had op de trainingsprestaties.

Een studie ontdekte echter dat suppletie met tyrosine de cognitieve prestaties van atleten kan verbeteren. [7]

Sommige mensen die aan een depressie lijden, hebben verlichting gevonden door tyrosinesupplementen te nemen. [8]

L-tyrosine dosis om dopamine te verhogen?

Tyrosine kan als oraal supplement worden ingenomen. Studies hebben aangetoond dat het veilig is om tot 150 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag in te nemen gedurende maximaal drie maanden. [9]

Hoewel tyrosine over het algemeen veilig via de mond kan worden ingenomen, kan het enkele bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid en slaapproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat tyrosine kan interageren met bepaalde medicijnen en niet mag worden gebruikt zonder een arts te raadplegen.

Suppletie met tyrosine kan synergetisch werken met bepaalde geneesmiddelen, zoals MAO-remmers en levodopa. [10]

Tyrosine met MAO-remmers kan hypertensieve crises en andere bijwerkingen veroorzaken.

Samenvatting: Hoewel suppletie met tyrosine cognitieve voordelen kan bieden, moet het voorzichtig worden gebruikt onder begeleiding van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Over het algemeen lijken de aanbevolen doses tyrosinesupplementen echter veilig en effectief bij het verbeteren van de cognitieve prestaties.

Misschien ook interessant: de beste en meest gebruikte dopamine supplementen>>>

4. Vitamine D3 kan het dopaminegehalte verhogen

Vitamine D3 is een krachtig supplement om het dopaminegehalte in de hersenen te verhogen. Studies hebben aangetoond dat mensen met hogere niveaus van vitamine D3 significant hogere dopaminegehalten hebben dan mensen met lagere niveaus. [11]

Het is een populair supplement voor het verhogen van het dopaminegehalte en het verbeteren van de algehele geestelijke gezondheid.
Verder hebben sommige onderzoeken aangetoond dat vitamine D3 het dopaminegehalte kan verhogen en gevoelens van tevredenheid en beloning kan veroorzaken. [12]

Dit is gunstig voor mensen die lijden aan een laag dopaminegehalte of psychische problemen zoals depressie, angst en chronische stress.

Recente klinische onderzoeken zijn uitgevoerd op muizen met vitamine D-tekort om het effect van vitamine D3 te zien. Deze muizen vertoonden minder activiteit en obesitas vóór vitamine D-doses.

Suppletie van vitamine D3 heeft de dopaminegehalten in de hersenen en activiteit aanzienlijk verbeterd zonder enige schade. [13]

Bovendien kan regelmatige suppletie van vitamine D3 het risico op de ziekte van Parkinson, een neurologische aandoening als gevolg van een gebrek aan dopamine, verminderen. Dus als je een familiegeschiedenis van dementie heeft, kan regelmatige suppletie met vitamine D3 je misschien helpen voorkomen dat je de ziekte krijgt.

Momenteel is vitamine D3 gunstig bij het verbeteren van de aandachtsspanne bij ADHD-kinderen met een combinatie van andere therapieën. [13]

Met name vitamine D3 helpt de aanmaak van serotonine te ondersteunen, een andere neurotransmitter die een rol speelt bij de algehele geestelijke gezondheid.

Samenvatting: Het toevoegen van vitamine D-rijk voedsel of supplementen is een gemakkelijke manier om jouw dopaminegehalte te verhogen.

5. Probiotica zijn de juiste keuze om je dopaminepiek te verhogen!

Probiotica is een slimme keuze voor diegenen die hun dopaminestoot willen verhogen. In tegenstelling tot kunstmatige supplementen zijn probiotica een natuurlijke manier om de hoeveelheid dopamine in de hersenen te verhogen.

Bovendien bevatten probiotica niet alle onnodige chemicaliën die in kunstmatige supplementen voorkomen en gebruiken ze in plaats daarvan natuurlijke bacteriën om het dopaminegehalte te verhogen. Probiotica zijn niet alleen efficiënt, maar ze zijn ook veilig voor de meeste volwassenen.

Hoewel het nuttig en effectief is om je dopaminegehalte aan te vullen met pillen, zijn ze op de lange termijn misschien niet de beste keuze. Probiotica zijn een veel beter alternatief, omdat ze natuurlijk zijn en de dopamineproductie van jouw lichaam in de loop van de tijd kunnen helpen verbeteren.

Het dagelijks innemen van een probiotisch supplement kan u op tal van manieren ten goede komen, zoals een betere spijsvertering, verbeterde mentale helderheid en een meer gebalanceerde dopamineproductie. Omdat dopamine helpt bij het reguleren van stemmingen, cognitie en gedrag, kan het aanvullen van dit hormoon aanzienlijke verbeteringen in het algehele welzijn veroorzaken.

Volgens nieuwe concepten van bacterie-darm-hersensignaleringsroutes, zijn er aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij het produceren van dopamine in de darm, wat kan helpen bij psychische stoornissen bij mensen. [14]

De gunstige bacteriën van probiotica helpen bij het synthetiseren en vrijgeven van dopamine in je darmen, waardoor een betere balans in het lichaam ontstaat en een langdurigere afgifte van dit gelukkige hormoon mogelijk wordt.

Dit helpt de uitputting van dopamine te verminderen, die optreedt als gevolg van stress en angst, evenals drugs- en alcoholmisbruik.

Samenvatting: Probiotica helpen de darmen om dopamine te produceren, wat kan helpen bij de behandeling van psychische stoornissen.

6. Fluweelbonen hebben een positief effect op het dopaminegehalte

Natuurlijke fluweelbonen uit tropisch Afrika werden van oudsher gebruikt om de seksuele drang te verhogen en zijn ook effectief in het verhogen van het dopaminegehalte.

Deze fluweelbonen, ook bekend als Mucuna pruriens, worden al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om vermoeidheid en stemmingswisselingen tegen te gaan.

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat deze bonen het dopaminegehalte in de hersenen kunnen verhogen en zelfs de cognitie kunnen verbeteren. [15]

Vanwege hun natuurlijke ingrediënten kunnen ze veilig in combinatie met andere supplementen worden ingenomen om de gewenste resultaten te bereiken. Dit komt door hun hoge concentraties van een natuurlijke verbinding genaamd L-DOPA.

Deze verbinding heeft een directe invloed op de dopaminereceptoren in de hersenen, waardoor fluweelboonsupplementen een uitstekende keuze zijn om op natuurlijke wijze de afgifte van dopamine te bevorderen.

De anti-oxidatieve eigenschappen van fluweelbonen maken ze zelfs nog gunstiger, omdat ze helpen de schade aan de hersenen door vrije radicalen en andere schadelijke verbindingen te verminderen. [16]

Natuurlijke fluweelbonen zijn een ongelooflijke bron van dopamine-stimulerende voedingsstoffen. Bovendien hebben fluwelen bonen andere gezondheidsvoordelen voor mensen met psychische problemen zoals depressie, angst en verslaving.

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van fluwelen bonen het dopaminegehalte kan verhogen en de symptomen van de ziekte van Parkinson kan helpen verlichten. [17]

Bovendien kan regelmatige consumptie van fluwelen bonen de focus en concentratie verbeteren en stress verminderen. Het gebruik van fluwelen bonen kan de mentale helderheid verbeteren, de motivatie vergroten en een beter humeur geven.

Samenvatting: Vitamine D3 verbetert de aandachtsspanne bij kinderen met ADHD.

7. Chinese kruiden Gingko en Ginseng kunnen je dopamine stimuleren

Chinese Ginkgo is een kruidensupplement dat het dopaminegehalte in het lichaam kan verhogen. Onderzoek heeft gesuggereerd dat door Ginkgo biloba te consumeren, de dopaminegehalten hoger worden, waardoor de hersenen een sterker vermogen tot concentratie en focus krijgen. [18]

Dit kruid helpt het lichaam dopamine sneller af te breken en zorgt voor een langduriger en gunstiger effect op het algehele dopaminegehalte.

Naast de positieve effecten op dopamine, bezit Chinese Ginko verbindingen die kunnen helpen bij mentale helderheid en hersenfunctie.

Ginkgo-bladeren zijn ook rijk aan antioxidanten en heilzame plantaardige stoffen die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en je lichaam tegen ziekten te beschermen. [19]

Ginseng is een oud kruid dat wordt gebruikt om de cognitieve functie te verbeteren, het energieniveau te verhogen en zelfs dopamine te stimuleren. Het wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om het uithoudingsvermogen te vergroten, de cognitieve functie te verbeteren en te helpen bij het algehele welzijn.

Studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van ginseng de productie van dopamine positief kan beïnvloeden en de neurotransmitterfunctie kan verbeteren. Ze kunnen bloedvaten herstellen en ook de bloedsomloop verbeteren. [20]

Daarom is Ginseng heilzaam en zal het een succesvolle behandelmethode zijn voor mensen die op zoek zijn naar methoden om dopamine in het lichaam te verhogen.

Samenvatting: Suppletie met Ginkgo en Ginseng, die beide op natuurlijke wijze het dopaminegehalte verhogen, zorgt voor een meer gebalanceerde staat van geestelijke gezondheid.

8. Nieuwe therapie met groene thee en cafeïne

Cafeïne is een populaire keuze voor mensen die hun dopaminegehalte willen verhogen. Het is een natuurlijk stimulerend middel dat de alertheid, focus en concentratie kan verhogen.

Koffie kan de gevoeligheid van dopamine-receptoren verhogen, waardoor het voor het lichaam gemakkelijker wordt om dopamine op te nemen. [21]

Naast de dopamine-stimulerende eigenschappen helpt cafeïne om de stemming te verbeteren en vermoeidheid te verminderen.

Dopamine kan effectief toenemen met cafeïne en hoe dit kan worden gedaan, wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Cafeïne helpt mensen om zich meer energiek, gemotiveerd en gefocust te voelen.

Cafeïne is echter geen langetermijnoplossing voor lage dopaminegehalten. Het is belangrijk om veranderingen in levensstijl en andere natuurlijke remedies te overwegen om de dopaminegehalten in het lichaam in evenwicht te houden.

Groene thee is een natuurlijke bron van antioxidanten en is een levensvatbaar hulpmiddel voor de toename van dopamine. Hoe dit proces van dopamine-toename plaatsvindt? Groene theebladeren bevatten, wanneer ze worden gebrouwen, catechinen, dit zijn moleculen die kunnen interageren met het dopaminesysteem van het lichaam en dienen als antioxidant om ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Dit kan helpen de plezierreceptoren van de hersenen te stimuleren en het dopaminegehalte in de hersenen te verhogen. Bovendien bevat groene thee flavonoïden, dit zijn organische verbindingen die onze cellen helpen beschermen tegen schade en die het dopaminegehalte verder kunnen verhogen.

Recent onderzoek heeft gesuggereerd dat groene thee een effectief supplement kan zijn om dopamine te verhogen, hoewel de manier waarop het toeneemt onduidelijk is. Eerste onderzoeken met muizen lieten veelbelovende resultaten zien, waarbij de muizen verbeterde dopaminewaarden vertoonden als gevolg van het consumeren van groene thee. [22]

Een onderzoek bij mensen toonde aan dat degenen die dagelijks groene thee dronken een significant hogere concentratie dopamine in hun hersenen hadden dan degenen in de controlegroep. [23]

Dit geeft aan dat groene thee het lichaam kan helpen meer dopamine aan te maken en zo de stemming en het algehele welzijn te verbeteren.

Samenvatting: Groene thee en cafeïne helpen om dopamine te verhogen.

9. Wijziging van levensstijl

Slaapverbetering, stressvermindering en onthouding van alcohol zijn allemaal gunstige symptomen die optreden bij een toename van het dopaminegehalte.

Andere complementaire therapieën zoals acupunctuur en massagetherapie kunnen ook helpen om het dopaminegehalte te verbeteren en de symptomen te verminderen.

Ook kun je een keer een dopamine detox toepassen om weer terug te komen op natuurlijke dopamine niveaus.

Een dopamine detox houdt in het minder of helemaal niet meer gebruiken van onnatuurlijke bronnen van dopamine, zoals bijvoorbeeld social media, emotioneel eten en porno en masturbatie.

10. Medicijnen kunnen jouw dopaminegehalte verhogen

Medicijnen zoals levodopa of dopamine-agonisten (Pramipexol) kunnen het dopaminegehalte verhogen en de symptomen verminderen bij mensen met een tekort aan dopamine.

Bovendien kunnen medicijnen zoals monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) en SSRI’s de dopamineconcentraties in de hersenen verhogen.

Elk medicijn heeft bijwerkingen. Als gevolg hiervan moeten deze met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt na het opvolgen van medisch advies.

Bijwerkingen

Voorgeschreven dopamine medicijnen werken als dopamine en stimuleren de dopaminereceptoren in de hersenen.

Het gebruik van een dopamine-agonist-medicatie kan daarentegen leiden tot bijwerkingen zoals:

 • misselijkheid
 • duizeligheid
 • hoofdpijn
 • droge mond
 • verlaagde bloeddruk
 • hartkloppingen

Bovendien kan langdurig gebruik van deze medicijnen leiden tot een hoog risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson bij gebruikers.

Samenvatting: Geneesmiddelen op recept werken op dezelfde manier als dopamine en stimuleren dopaminereceptoren in de hersenen.

Misschien ook interessant: de beste en meest gebruikte dopamine supplementen>>>

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

2 gedachten over “Hoe kun je jouw dopamine aanmaak verhogen?”

  1. Op korte termijn kan cafeïne de dopamine niveaus verhogen. Op de lange termijn zou dit effect juist averechts kunnen zijn. Echter zijn is er meer onderzoek nodig naar gebruik op de lange termijn en de daaruit voortvloeiende neurochemische aanpassingen, om dit hard te kunnen maken. Omdat dit niet duidelijk uitgelegd was in punt 2, heb ik cafeïne weggehaald. Bedankt voor je reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *