deze vrouw voert de bodyscan meditatie uit

Bodyscan meditatie: Wat is het en hoe doe ik het?

Ben je op zoek naar een goede- en simpele manier om te ontspannen en jezelf tegelijkertijd meer bewust te worden van je lichaam? Dan is de bodyscan meditatie wellicht iets voor jou. Deze meditatie oefening richt zich op het scannen van je lichaam, van top tot teen, om bewust te worden van de fysieke sensaties in je lichaam en om je lichaam en geest te laten ontspannen. In dit artikel zullen we je introduceren tot de bodyscan meditatie en uitleggen hoe je deze meditatietechniek kunt toepassen.

Belangrijkste punten:

 • Bodyscan meditatie richt zich op het scannen van je lichaam – tijdens het mediteren – om bewust te worden van je lichaam en voor ontspanning.
 • Door je aandachtig te richten op elk lichaamsdeel, kun je spanningen en stress loslaten en een dieper gevoel van ontspanning ervaren.
 • Om een bodyscan meditatie uit te voeren, ga je comfortabel zitten of liggen en scan je je lichaam van top tot teen.
 • De duur van een bodyscan meditatie kan variëren en je kunt op een meditatiestoelmeditatiekussen of meditatiebankje zitten om optimaal te kunnen focussen.
 • De bodyscan meditatie kan gebruikt worden als een hulpmiddel om beter te kunnen slapen en geleide meditaties zijn beschikbaar voor degenen die moeite hebben met het uitvoeren ervan.

Wat is een bodyscan meditatie?

Bij een bodyscan meditatie richt je je aandacht op verschillende delen van je lichaam, van top tot teen. Het is daardoor een manier om bewust te worden van de fysieke sensaties in je lichaam en om geestelijk en fysiek te ontspannen. Dit doe je door je aandacht te richten op elk lichaamsdeel, en zo spanningen en stress in je lichaam los te laten en een dieper gevoel van ontspanning te ervaren.

De bodyscan meditatie kan zowel zittend als liggend worden uitgevoerd. Het doel is om je geest te trainen om je lichaam te observeren, tot rust te komen en zonder erover te oordelen. Dit kan helpen om je te concentreren op het huidige moment en om je gedachten te kalmeren.

De bodyscan meditatie kan op verschillende manieren worden toegepast en kan dus worden aangepast aan de individuele behoeften van de beoefenaar. Zelfs een korte meditatie kan helpen om te ontspannen en je geest te verfrissen.

Hoe voer je een bodyscan meditatie uit?

Hieronder vind je de stappen om de bodyscan meditatie kort uit te voeren:

 1. Kies allereerst een comfortabele positie, bijvoorbeeld zittend of liggend. Mijn voorkeur heeft een meditatiekussen.
 2. Sluit je ogen en focus je aandacht op je ademhaling, terwijl je rustig ademt.
 3. Begin bij je hoofd en richt je aandacht op elk lichaamsdeel, van boven naar beneden.
 4. Merkt op welke sensaties je voelt in elk lichaamsdeel. Is er spanning, warmte, koude of een ander gevoel? Probeer deze sensaties te omarmen en accepteer ze zonder oordeel te vellen.
 5. Richt je aandacht op je ademhaling terwijl je doorgaat met het scannen van je gehele lichaam.
 6. Na het scannen van je hele lichaam, richt je je aandacht nogmaals op je ademhaling, terwijl je rustig ademt. Ietsjes langer uit als in.
 7. Open rustig je ogen en blijf even zitten voordat je opstaat.

De duur van een bodyscan meditatie kan variëren, afhankelijk van je eisen en agenda. Experimenteer met verschillende lengten om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Hoe lang moet je een bodyscan meditatie doen?

De duur van een bodyscan meditatie kan variëren, afhankelijk van je voorkeur en de hoeveelheid tijd die je hebt. Sommige mensen vinden het prettig om een kortere versie van 10-15 minuten te doen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een langere bodyscan meditatie van 30-45 minuten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de tijdsduur van een bodyscan meditatie niet het belangrijkste is. Het gaat er vooral om dat je de tijd neemt die bij jou past en waarbij je je gelukkig en comfortabel voelt. Heb je wat geleerd naar afloop over je gedachten en gevoelens? Of ben je meer tot rust gekomen? In beide gevallen is het een mooie uitkomst!

Tips voor optimale focus tijdens bodyscan meditatie

Om optimaal te kunnen focussen en genieten tijdens een bodyscan meditatie, is het belangrijk om een fijne en ontspannen positie te vinden. Hieronder deel ik enkele van mijn beste tips:

Kies de juiste meditatiehulpmiddelen

Er zijn verschillende meditatiehulpmiddelen die je kunt gebruiken om een aangename en ontspannen positie te vinden, zoals een meditatiestoelmeditatiekussen of meditatiebankje. Kies het hulpmiddel dat het beste bij je past en waarmee je jezelf goed kunt ondersteunen.

HulpmiddelAanbevolen voor
MeditatiestoelMensen met rugklachten
MeditatiekussenMensen die op de grond willen zitten
MeditatiebankjeMensen die de benen willen ontlasten

Zorg voor een goede houding

Zorg ervoor dat je rug recht is en je lichaam goed ondersteund wordt, voor een optimale meditatie houding. Dit helpt je om je aandacht gemakkelijker te richten op de verschillende lichaamsdelen tijdens de meditatie. Kruis je benen op een comfortabele manier en leg je handen ontspannen op je bovenbenen.

Zorg voor een rustige omgeving

Zorg ervoor dat je een rustige en veilige plek kiest waar je niet gestoord kunt worden tijdens de bodyscan meditatie. Dit helpt je om je aandacht gemakkelijker te richten op de sensaties in je lichaam en om te ontspannen.

Door deze tips te volgen, kun je een comfortabele positie vinden om een bodyscan meditatie uit te voeren en optimaal te focussen op de verschillende lichaamsdelen. Experimenteer met verschillende meditatiehulpmiddelen en meditatie houdingen totdat je de beste optie voor jezelf hebt gevonden.

Hallo! Mijn naam is Elizabeth en ik test voor Mindsetking allerlei slaapartikelen. Mijn reis in de wereld van slaap en gezondheid begon enkele jaren geleden toen ik al jarenlang problemen met mijn slaap had. Ik sliep vaak niet diep genoeg en had erg veel moeite om in slaap te vallen. Hierdoor was ik overdag vaak moe en kon ik niet goed presteren op mijn werk. Zo werd ik door mijn eigen slaapproblemen en gezondheidsuitdagingen gedreven om diverse slaapproducten uit te testen en deze bevindingen deel ik binnen Mindsetking graag met jullie. Aanvullend schrijf ik ook graag informatieve blogberichten over relevante onderwerpen die te maken hebben met slaap en gezondheid. Als je me iets wilt vragen, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.