beste boeken over psychologie

Wat zijn de beste boeken over psychologie? (2023 update)

Als je geïnteresseerd bent in de psyche van een mens, het gedrag van mensen graag analyseert en probeert te doorgronden of als je simpelweg meer inzicht wilt krijgen in jezelf dan is het lezen van een boek over psychologie echt aan te raden.

Door het lezen van boeken over menselijk gedrag ben je in staat om je eigen gevoelens, emoties, blokkades ect te herkennen. Wij hebben in dit artikel 38 toppers voor je verzameld opgedeeld in recente uitgebrachte psychologische boeken, beste boeken van de laatste decennia en fantastische klassiekers.

beste psycholgie boek voor jou
Lees onderstaande keuzes goed door. Er zit sowieso ook iets voor jou tussen.

Inhoudsopgave

De beste boeken over psychologie. 3 top lijstjes + 1 bonus (38 boeken totaal)

In dit artikel zijn in totaal 38 van de beste psychologie boeken opgenomen. Je vind hierbij ook genoeg titels waarbij je geen praktische voorkennis nodig hebt om te begrijpen wat er gezegd wordt.

We hebben onze toplijst opgedeeld in recente uitgebrachte psychologische boeken, beste boeken van de laatste decennia en klassiekers. Recent uitgebrachte boeken zijn de afgelopen drie jaar uitgebracht en daarmee ben dus weer helemaal up to date. Onze klassieke selectie bevat enkele van de meest invloedrijke boeken over psychologie die ooit zijn geschreven. Je vindt er werken van gerenommeerde auteurs zoals Sigmund Freud, Carl Jung en B.F Skinner die vorm hebben gegeven aan de manier waarop we tegenwoordig naar menselijk gedrag kijken.

Beste psychologische boeken die recentelijk zijn uitgebracht (0-3 jaar geleden)

Het kan ontmoedigend en tijdrovend zijn om te vinden welke je moet lezen. Om je leven een beetje makkelijker te maken, hebben we een kleine toplijst samengesteld van psychologische boeken die de afgelopen drie jaar zijn uitgebracht en zeer goede recensies hebben gekregen van zowel lezers als professionals.

1. Natural skills – Janine Schimmelpenninck

Voordelen:

 • Bruikbare tips die je direct kunt toepassen
 • Mooie inzichten die je niet veel tegenkomt in andere boeken
 • Het gaat vooral over psychologie met hier en daar een vleugje spiritualiteit
 • Leuk en aantrekkelijk geschreven

Nadelen:

 • Het boek is niet voor de snelle doorlezer omdat je de natural skills goed moet onthouden en begrijpen
afbeelding van het psychologie boek natural skills

Leven in een snelle en stressvolle wereld kan zijn tol eisen van ons mentale welzijn. Maar net als de natuurlijke wereld om ons heen, volgt onze innerlijke natuur bepaalde wetten en functies die we kunnen leren begrijpen en gebruiken. Deze kennis kan ons leven gemakkelijker maken en ons helpen bij het navigeren door de uitdagingen van het dagelijks leven. Het boek “Natural Skills” geeft inzicht in onze innerlijke natuur en praktische manieren om ons mentaal welzijn te waarborgen. Zoals Dirk de Wachter opmerkt, herinnert het boek ons eraan dat we veerkracht hebben en moeilijke tijden kunnen doorstaan. Het herinnert ons aan wat we al weten, maar misschien zijn vergeten in een wereld die soms overweldigend kan aanvoelen.

2. Het bromvliegeffect – Eva van den Broek

Voordelen:

 • Je leert hoe je gedrag gestuurd wordt
 • Je leert welke kleine dingen enorme impact hebben op je leven
 • Dit boek geeft je reden tot nadenken
 • Goede opbouw en structuur
 • Leuk en animatisch geschreven

Nadelen:

 • Sommige mensen houden niet van de schrijfstijl

Het boek ”het bromvliegeffect” van Eva van den Broek is een zeer goed beoordeeld boek over alledaagse fenomenen die stiekem je gedrag sturen. In haar boek onderzoekt Van den Broek de psychologische factoren die onze dagelijkse beslissingen beïnvloeden, van wat we kopen tot hoe we stemmen. Ze geeft lezers een inzichtelijke en tot nadenken stemmende kijk op de rol die psychologie speelt in ons leven. Het bromvliegeffect heeft lovende recensies ontvangen van zowel critici als lezers, en wordt beschouwd als een van de beste boeken over psychologie die vandaag beschikbaar zijn. Als je op zoek bent naar een boek dat je manier van denken over de wereld zal veranderen, dan is dit het.

3. New Female Leader – Caroline Glasbergen

Voordelen:

 • Je leert over leiderschapschapkwaliteit
 • Hulp bij een krachtige levenshouding
 • Praktisch toepasbare tips en adviezen
 • Tools om waarden te ontwikkelen
 • Met dit boek kun je impact maken als vrouw

Nadelen:

 • Minder aantrekkelijk boek voor mannen
foto van het boek new female leader

Op zoek naar boekentips over psychologie? Dan is New Female Leader van Caroline Glasbergen een must-read! Dit boek biedt lezers inzicht in de psychologie van nieuw vrouwelijk leiderschap en geeft je de tools om je eigen waarden te ontwikkelen en te koesteren. In dit handboek geeft Glasbergen praktisch advies over hoe je een succesvolle leider kunt worden, ongeacht geslacht. Ze legt uit dat het belangrijk is om trouw te blijven aan jezelf en je waarden om succes te behalen als leider. Of het nu gaat om het managen van teams of het nemen van beslissingen, ze biedt handige strategieën die je zullen helpen gefocust te blijven op wat het belangrijkst is. De hoofdstukken zijn gemakkelijk en plezierig om te lezen met voorbeelden uit haar eigen ervaringen die door het hele boek verspreid zijn. Dit is een zeer hoog gewaardeerd boek, met op moment van schrijven een perfecte score!

4. 200 ideeën om je (online) les succesvol af te sluiten! van Ibtissem Garram (Educatieve psychologie)

Voordelen:

 • Tips en strategien over onderwijspsychologie
 • Praktische tips en ideen die je direct kunt toepassen als leraar
 • Vol humoristische activiteiten om een nieuwe impuls te geven
 • Toepasbaar op fysieke en digitale lessen
 • Talloze activiteiten uiteengezet waarbij het geluk van de leerling centraal staat

Nadelen:

 • Minder toepasbaar als je geen leraar bent
foto van het boek van ibtissem garram over 200 ideeen om je les succesvol af te sluiten

Heb je moeite om de motivatie en focus te vinden om je online lessen te voltooien? Ben je op zoek naar wat begeleiding om het meeste uit je opleiding te halen, zodat je succes kunt behalen in een virtuele omgeving? Het boek van Ibtissem Garram, 200 ideeën om je (online) klas succesvol af te ronden!, is een geweldige bron voor iedereen die op zoek is naar tips en strategieën over onderwijspsychologie.

Deze praktische gids biedt lezers meer dan 200 ideeën die zijn ontworpen om hen te helpen hun academische doelen te bereiken. Het behandelt onderwerpen als tijdmanagement, het stellen van doelen, zelfdiscipline, studiegewoonten en stressmanagement. Daarnaast geeft het praktisch advies over hoe je georganiseerd en gemotiveerd kunt blijven terwijl je vanuit huis leert.

Beste psychologie boeken uit de laatste decennia

Ben je op zoek naar de beste psychologieboeken om jezelf, je relaties met anderen beter te begrijpen of gewoon om je intellectuele nieuwsgierigheid te bevredigen? We hebben een lijst samengesteld met enkele van de beste psychologieboeken van de afgelopen decennia die precies dat zullen doen. Of je nu op zoek bent naar advies van een gerenommeerde psycholoog of onderwerpen als persoonlijkheidsontwikkeling wilt onderzoeken, deze selecties bieden inzicht en kennis.

1. Ons feilbare denken – Daniel Kahneman (international bestseller)

Deze Nobelprijs voor economie winnende auteur vertelt in deze wereldwijde bestseller over psychologie over de 2 denksystemen die ieder mens heeft. Een snelle, intuïtieve manier en een langzame, overdenkende manier. Onbewust gebruiken wij de verkeerde manier van denken en hierdoor gaat het wel eens fout. Hoe het komt dat een mens regelmatig inschattingen maakt die verkeerd zijn word je in dit boek helder en duidelijk uitgelegd. Ook komen er tips voorbij hoe deze valkuilen kunnen worden en voor het nemen van betere beslissingen. Dit is gewoon één van de beste boeken over psychologie die ooit is gepubliceerd. 

Ga naar dit boek>>>

2. Atomic Habits – James Clear (international bestseller over gewoonten aanleren)

Leef je met de gewoonten die je de das om kunnen doen, zowel op het gebied van je gezondheid als werk gerelateerd? Als jij op de meeste mensen lijkt, kunnen jouw gewoonten je gezondheid schaden, je relaties beïnvloeden of je algehele leven naar beneden halen. Maar er is een betere manier. Atomic Habits is de levensveranderende nummer 1 bestseller die miljoenen exemplaren heeft verkocht en de manier waarop mensen over hun gewoonten denken heeft veranderd. In dit boek laat James Clear je zien hoe je slechte gewoonten kunt doorbreken en goede kunt creëren. Hij legt uit waarom sommige gedragingen moeilijk te veranderen zijn en andere gemakkelijk, en geeft stapsgewijze instructies voor het veranderen van elke gewoonte die je tegenhoudt. Atomic Habits is de sleutel tot een beter leven – begin vandaag nog met lezen!

Ga naar dit boek>>>

3. Influence: science and practice (over beinvloeding)

Dit is geen Nederlands vertaald boek over psychologie maar wel behoort tot beste boeken over psychologie. Dit boek is een echte eye-opener, je komt meer te weten over wederkerigheid, consistentie, sociaal bewijskracht, sympathie, autoriteit en over hoe schaarste mensen dwingt om eerder te voldoen aan verzoeken. Dit zijn de 6 beïnvloeding principes van Cialdini. In dit boek word je de werking van deze technieken vertelt, hoe je deze herkent, en het toepassen hiervan zodat je mensen kunt helpen met het nemen van beslissingen waar ze zichzelf mee helpen. Omdat je de technieken ook kunt toepassen op jezelf is dit psychologie zelfhulpboek een absolute ‘must-read’. 

Ga naar dit boek>>>

4. Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz (van eigen bodem)

In dit boek over psychologie en liefde schrijft Jan Geurtz over zijn mening dat mensen zoeken naar liefde en erkenning en dat de achterliggende reden zelf-afwijzing is. We proberen door waardering te verkrijgen van anderen onze zelf-afwijzing te compenseren. Volgens Geurtz wordt hierdoor onzekerheid en afhankelijkheid juist alleen maar gevoed wordt. Dit boek over psychologie geeft praktische voorbeelden en confrontaties met jezelf en de manier waarop je handelt. 

Ga naar dit boek>>>

5. De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Jezelf kwetsbaar opstellen in een perfectionistische gerichte wereld en het nemen van risico’s zonder de garantie van succes wordt in dit boek beschrijven. Kwetsbaarheid laten zien is voor erg veel mensen erg lastig omdat mensen zichzelf hier niet gemakkelijk bij voelen. Ondanks dat dit erg moeilijk is zegt Brené Brown: “kwetsbaarheid is de basis van alle mooie dingen in het leven zoals liefde, vreugde en vertrouwen”. Dit boek over psychologie motiveert om kwetsbaarheid te omarmen, perfectionisme los te laten en het aangaan van uitdagingen. 

Ga naar dit boek>>>

6. Emotionele intelligentie: emoties als sleutel tot succes – Daniel Goleman

Dit boek introduceerde het concept van emotionele intelligentie aan het grote publieke en is daarmee absoluut een revolutionair en één van de beste psychologie boeken. Door woorden die toegankelijk zijn legt de auteur uit hoe de emoties die wij ervaren ons leven wordt beïnvloed en hoe het onderhouden van een adequate relatie met onze emoties een andere vorm van intelligentie is. Dit boek is onder te verdelen in de psychologie zelfhulpboek en is dan ook een helpende hand voor ieder persoon die (meer) harmonie, stabiliteit en geluk in het leven wil behalen. 

Ga naar dit boek>>>

7. Het Lucifer Effect – Philip Zimbardo

Het gevangenis experiment van Philip Zimbardo die uitgewezen heeft dat mensen tot gruwelijke acties in staat zijn onder bepaalde omstandigheden geeft je een ‘inside look’ in dit boek. Zimbardo geeft een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen per dag. Wanneer dit onderzoek je fascinatie heeft gewekt is het laatste hoofdstuk ook erg interigerend. In het laatste hoofdstuk beschrijft Zimbardo een programma waarbij het doel het opbouwen van weerstand is tegen mind- control- strategieën. 

Ga naar dit boek>>>

8. De jongen die opgroeide als hond – Bruce Perry & Maria Szalavitzd

Dit is een boek dat absoluut de aandacht en erkenning verdient. Bruce Perry is grondlegger van ChildTrauma Academy en kinderpsychiater. Hij behandelt kinderen die erg jong getraumatiseerd zijn en vertelt in dit boek de verhalen van die kinderen. Ook beschrijft hij de methodes die gebruikt kunnen worden toegepast om getraumatiseerde kinderen de hulp te geven die ze nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen in een volwassen die stabiel en krachtig in het leven staat. Zo hielp bijvoorbeeld een flinke dosis liefde een meisje met een groeiachterstand beter dan speciale diëten. Voor iedereen die werkt met getraumatiseerde kinderen, voor ouders van getraumatiseerde kinderen en voor pleeg- en adoptieouders is dit een behulpzaam en fascinerend boek. 

Ga naar dit boek>>>

9. Een steekje los – Dean Burnett

Een steekje los van Dean Burnett is een geweldig boek dat lezers een kijkje geeft in de werking van ons soms absurde brein vanuit een psychologisch perspectief. Dit boek is geschreven op een eerlijke en humoristische toon en bevat inzichtelijke tips over psychologie en hoe we ons denken ten goede kunnen veranderen. Het moedigt lezers aan om hun gedrag en overtuigingen te onderzoeken en zich af te vragen waarom mensen denken zoals ze doen.

Burnett biedt een uniek inzicht in de verschillende onderwerpen van de psychologie, van het begrijpen van je eigen gedrag tot het ontcijferen van dat van andere mensen. Hij legt uit waarom bepaalde dingen verwarrend of vreemd lijken en geeft nuttig advies om alles te begrijpen. Lezers zullen deze tips in hun dagelijks leven kunnen gebruiken, of dat nu is om effectiever met stress om te gaan of te begrijpen hoe anderen onze beslissingen kunnen beïnvloeden zonder dat we het ons realiseren.

Ga naar dit boek>>>

10. Het sociale dier – David Brooks

Een absolute bestseller over psychologie. In dit boek word je een groot en algemeen overzicht van de sociale psychologie gegeven. In dit boek legt David Brooks de nadruk op emoties, intuïtie en vooroordelen. Het heeft diepgang, is interessant en het is goed te volgen, dus dit boek behoord terecht tot één van de beste boeken over psychologie. 

Ga naar dit boek>>>

11. Compassie in leven – Frits Koster en Erik van den Brink

Dit Nederlands psychologie boek is in staat om relaties tot de kern te raken. Iedereen die dit boek leest, ongeacht wat hetgeen is waar je mee zit, is aan het einde van dit boek een stuk wijzer geworden. Het psychologie zelfhulpboek gaat over het verkrijgen van meer levensgeluk door liever te zijn voor jezelf, meer sociale verbondenheid en minder angst te hebben voor het maken van fouten. 

Ga naar dit boek>>>

12. Gelukkig zijn en geluk hebben – Fredrike Bannink

Klinisch psychologe en tevens NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) kinder- en jeugdpsycholoog specialiste Fredrike Bannink heeft dit boek vanuit oplossingsgerichte psychologie geschreven. Dit boek is een gids die vraagt om je eigen motivatie onder een vergrootglas te leggen. Precies de juiste vragen worden in dit gesteld en zetten je aan het denken. Dit boek bevat oefeningen, onderzoeksvragen en voorbeelden waardoor je met kleine stappen naar je doel toegaat. 

Ga naar dit boek>>>

13. Switch – Chip & Dan Heath

‘How to change things when change is hard?’ Dit is de subtitel en deze is pakkend, iedereen wil dit toch weten? D&B psychologen pakken maatschappelijke problemen aan door het veranderen van gedrag van mensen. Op hun lijstje boeken over menselijk gedrag staat dit boek op nummer 2. De gebroeders Heath beschrijven hoe het gedrag van mensen werkt en hoe je kiest voor de juiste aanpak voor gedragsverandering. Onbewust gedrag, bewust gedrag en factoren in omgeving zijn de drie door de broers geïdentificeerde pijlers. Na het lezen van dit boek kun je verschillende routes van probleemgedrag naar doelgedrag onderscheiden en hierop gebaseerd kun je dan de aanpak kiezen die juist is. Deze hoort op het lijstje beste boeken over psychologie. Zonder twijfel een waardevol en interessant boek over persoonlijke ontwikkeling. 

Ga naar dit boek>>>

14. Heerlijk oneerlijk – Dan Ariely

Iedereen vertelt zo nu en dan wel eens een leugentje. De een maakt de leugen wat groter dan de ander. In hoeverre iemand eerlijk/oneerlijk is compleet afhankelijk van invloeden van buitenaf. Met pakkende anekdotes en inzichten krijg je de verborgen krachten te zien die een mens oneerlijk of eerlijk maakt. Deze in 27 landen vertaalde bestseller over psychologie is absoluut een van de boeken over menselijk gedrag die je absoluut gelezen wilt hebben. Niet één van de nieuwste boeken over psychologie maar absoluut wel één van de beste boeken over psychologie. 

Ga naar dit boek>>>

15. Macht der gewoonte – Charles Duhigg

Dit boek is één van de klassiekers over menselijk gedrag en daarmee ook één van de beste boeken over psychologie. Gedetailleerd wordt ingegaan op de manier hoe gewoonten worden gevormd en hoe deze in ons voordeel gebruikt kunnen worden. Door het beschrijven van praktijkvoorbeelden laat Duhigg je zien hoe je door het implementeren van effectieve gewoontes je dingen kunt bereiken waarvan je niet eens durfde te dromen. De sleutel tot regelmatige lichaamsbeweging, succes, productiviteit en afvallen word je in je schoot gegeven. 

Ga naar dit boek>>>

16. Laat je hersenen niet zitten – Erik Scherder

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder heeft zich toegelegd op het onderzoeken wat sporten en beweging voor effect heeft op de gezondheid van onze hersenen. Zijn kennis en zijn aanstekelijke, enthousiaste manier van overbrengen beschrijft in dit boek alle voordelen van lichaamsbeweging en wat het met je lichamelijke en geestelijke gezondheid doet als je dit blijft uitstellen. 

Ga naar dit boek>>>

17. Lonelisness – John Cacioppo & William Patrick

In dit boek wordt de onthulling van zijn baanbrekende onderzoek naar de effecten van eenzaamheid beschreven door sociaal neurowetenschapper John T. Cacioppo. Sociale en biologische wetenschappen worden in dit boek gecombineerd terwijl duidelijk wordt gemaakt dat de mens, zowel als individu als in de samenleving alles te winnen of te verliezen heeft en dat dit ligt aan hoe goed/slecht onze behoefte aan sociale banden door onszelf wordt beheerd door onszelf. 

Ga naar dit boek>>>

18. The branded mind – Erik du Plessis

Het boek leest niet lekker weg, maar als je hier doorheen kan komen is wel een absolute lonende lezing. Dit boek geeft je een onderzoek over wat bekend is over de hersenstructuur, over de verschillende hersendelen en hoe deze inwerken op elkaar en hoe dit verband houdt met de huidige marketingtheorieën over consumentengedrag. Dit boek is door gebaseerd op exclusief onderzoek van wereldwijde een van de beste marktonderzoeksbedrijven Millward Brown. Van consumentengedrag tot de aard van gevoelens en alles daartussen in wordt in dit boek behandeld. 

Ga naar dit boek>>>

19. Psychologie, een inleiding (8e editie) – Phillip G. Zimbardo, Stephen P. Robbins & Vivian McCain

Zonder twijfelen is dit één van de beste boeken over psychologie. Dit boek zou op ieder lijstje ‘psychologie boeken voor beginners’ moeten staan. De auteurs van dit boek verdiepen zich op hoe mensen in elkaar zitten. Ze zoeken de kern op waarom mensen de dingen doen die ze doen en ze stellen de vraag waar tussen het normale en abnormale de grens wordt gelegd. In ieder hoofdstuk wordt er één kernvraag gesteld waar dit hoofdstuk vervolgens om draait. Net zoals psychologie is dit boek een web gemaakt van verbindingen. 

Ga naar dit boek>>>

20. Strangers to ourselves – Timothy D. Wilson

Dit boek is vertaald naar het Nederlands. ‘Vreemden voor onszelf’ heet het Nederlands psychologie boek en geeft je een verrassende, ogen opende tour door het onbewuste. Een geheime mentale wereld van gevoelens, oordelen en motieven wordt aan je voorgesteld. Hoe wij onze eigen wereld evalueren, het stellen van onze eigen doelen en het overgaan tot handelen terwijl wij tegelijkertijd bewust denken aan andere dingen zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden. 

Ga naar dit boek>>>

21. Het taalinstinct – Steven Pinker

Taal is het belangrijkste instrument wat ons is gegeven om met elkaar te kunnen communiceren, je cultuur of afkomst maakt hierbij geen verschil. Door middel van woorden kun je elkaar begrijpen. Taal en bewustzijn zijn met elkaar verstrengeld. Het hoofdonderwerp van dit boek is het ontstaan van taal, hoe taal wordt gemaakt en begrepen door mensen, hoe peuters het praten leren en over ons taalapparaat en hoe dit in de genen verankerd ligt en hoe dit onze hersenen uiteindelijk is ingegroeid. Met grappige en verhelderende voorbeelden brengt Pinker zijn fascinatie voor zijn onderzoek naar taalontwikkeling en taalverwerving absoluut over. 

Ga naar dit boek>>>

22. Predictably Irrational – Dan Ariely

Dit boek over psychologie kun je zowel in het Engels als in het Nederlands lezen. Het Nederlands psychologie boek heet ‘volmaakt onvoorspelbaar’. Niet een van de nieuwe boeken over psychologie, maar de stelling van Dan Ariely is intrigerend In dit boek wordt de overtuiging dat mensen rationele beslissingen nemen verworpen en brengt hij het idee naar voren dat een mens zich irrationeel gedraagt. In dit boek worden meerdere, diverse factoren onderzocht die een bijdrage leveren aan dit gedrag bijvoorbeeld; verwachtingen, sociale normen en emoties. De irrationele fouten die consequent gemaakt worden door ons en hierdoor dus voorspelbaar zijn. In dit boek wordt door Ariely advies gegeven over hoe dit gedrag te doorbreken is. Ga naar dit boek>>>

23. The Psychopath Test: A Journey through the Madness Industry – Jon Ronson

Zijn CEO’s en politici vaak psychopaten? Dit is de vraag die Jon Ronson tot zijn eigen zoektocht maakte en deze heeft hij vastgelegd op papier. Hij bezocht psychopaten en de psychologen en psychiaters die hen behandelt en bestuderen en vertelt in dit boek zijn verhaal hierover. In details gaat de auteur in over hoe de diagnose vastgesteld wordt en hij onderzoekt het door Bob Hare ontwikkelde The Psychopath Test. Intrigerende inzichten in de geest van een psychopaat en een aantal uiterst interessante verhalen maakt dit boek over psychologie absoluut de moeite waard. Ga naar dit boek>>>

24. De kunst van het kiezen – Sheena Iyengar

Mensen maken keuzes. Dit boek vertelt je hoe keuzes door mensen gemaakt worden en welke factoren invloed hebben op de keuzes die gemaakt worden. Absoluut een aanrader voor wanneer je meer inzicht zou willen hebben op het maken van keuzes. Ga naar dit boek>>>

25. NLP – Max Krone

Met de verschijningsdatum van 2020 is dit één van de nieuwste boeken over psychologie. Het boek laat zich gemakkelijk lezen en is daardoor een van de psychologie boeken voor beginners. In dit boek over psychologie wordt de vraag gesteld wat neurolinguisitisch programmeren precies is en of deze term en de methodes die gebruikt worden manipulatie verbergt. De toepassing van het neurolinguistisch programmeren is een doorslaggevende factor. Succesvolle mensen hebben hun gedrag en eigenschappen zodanig ontwikkelt dat het synchroom loopt met hun eigen waarden, wensen en ideeën. Om hun doel te bereiken worden deze gebruikt. Neurolinguistisch programmeren betekent slechte gewoontes en gedachten afleren en veranderen, relaties optimaliseren met zowel jezelf als anderen het gevolg hiervan is het leiden van een beter en gelukkig leven. Dit boek over psychologie en het veranderen van je negatieve gedachten en je angsten is erg zinvol en behulpzaam als je wel wat hulp kunt gebruiken bij slechte gewoontes en/of gedachten die een blokkade vormen voor je ontwikkeling. 

Ga naar dit boek>>>

26. Wie heeft mijn kaas gepikt? – Spencer Johnson 17

Een metafoor die erg krachtig is. De kaas staat voor de doelen die je in je leven nastreeft en waaraan je jezelf hecht. Iedere personage reageert anders op de confrontatie van ingrijpende veranderingen. De vraag die je jezelf stelt tijdens het lezen van dit boek: is verandering een uitdaging of een angst? 

Ga naar dit boek>>>

27. Psychologie & Sociologie – Ella Wijsman 19

Het gedrag van mensen wordt in dit boek beschreven. Dit is een goed studieboek psychologie. De waardering voor dit boek ligt erg hoog vanwege de duidelijke definities die worden gegeven en om de toegankelijke taal die wordt gebruikt. In ieder hoofdstuk worden verdiepende tussenvragen en eindvragen gesteld zodat de stof goed te toetsen is. Doordat Wijsman veel en diverse voorbeelden, verhalen en illustraties geeft is valt de theorie goed te begrijpen en kan deze worden toegevoegd aan het lijstje ‘psychologie boeken voor beginners’. 

Ga naar dit boek>>>

De beste klassiekers van psychologie boeken (5 toppers)

Als het gaat om psychologieboeken, is er geen tekort aan opties. Met zoveel boeken die er zijn, kan het overweldigend zijn om te weten wat te kiezen. Daarom hebben we deze toplijst gemaakt van de beste klassieke psychologieboeken die vandaag beschikbaar zijn.
Deze titels zijn zorgvuldig gekozen vanwege hun kwaliteit en diepte van dekking.

1. Think and Grow Rich – Napoleon Hill

Voordelen:

 • Behandeld verschillende onderwerpen om een succesvol leven te leven
 • Zelfhulp klassieker
 • Als je rijk wil worden, moet je deze gelezen hebben
 • Gaat verder dan alleen rijk worden en richt zich ook op andere succesvolle eigenschappen
 • Eén van de best beoordeelde klassiekers gebaseerd op positieve reviews en aantal verkochte exemplaren

Nadelen:

 • Als je een afkeer tegen geld hebt is dit boek wellicht niks voor jou
foto van het boek think and grow richt van napoleon hill

Think and Get Rich van Napoleon Hill is een klassieker in de psychologie. Hill’s boek, geschreven in 1937, biedt tijdloze tips om lezers te helpen hun financiële doelen te bereiken. Het idee achter het boek was om te onderzoeken wat sommige mensen financieel succesvol maakte, terwijl anderen worstelden met het opbouwen van rijkdom. Door zijn onderzoek gebruikte Hill zijn bevindingen om een blauwdruk voor succes te creëren die lezers al tientallen jaren helpt. Door uit te leggen hoe deze kwaliteiten kunnen worden versterkt door mentale houding en toegepaste kennis, geeft Hill lezers tips over hoe ze kunnen werken aan het bereiken van financiële vrijheid.

2. Psychologische typen – Carl Gustav Jung

Voordelen:

 • Inspirerend voor geïnteresseerden in psychologie
 • Zeer goed beoordeeld, zelfs door de meest moderne lezers
 • Biedt een volledig inzicht in de basisprincipes van de psychologische typen
 • Geschreven met een moderne pen

Nadelen:

 • Geen naar onze mening
afbeelding van het boek psychologische typen van carl jung

Psychologische typen van Carl Gustav Jung is een uitstekend en bekend boek over psychologie. Het is vooral handig voor diegenen die meer willen leren over de basisprincipes van typetheorie, persoonlijkheidsdynamiek en analyse. Voor degenen die niet bekend zijn met Carl Jung, hij ontwikkelde een baanbrekend systeem om onszelf en anderen te begrijpen in termen van psychologische typen. Zijn werk wordt geprezen als een van de meest invloedrijke theorieën in de psychologie en heeft een grote invloed gehad op veel gebieden, zoals analytische psychologie, psychotherapie en counseling.

3. De ideale wereld van B.F. Skinner Pier Prince (Over B.F. Skinner)

Voordelen:

 • Interessant kijkje in het leven van één van werelds bekendste psychologen;
 • Verteld door iemand anders dan B.F. Skinner zelf en recent uitgegeven
 • Veel belangrijke theorieën en praktijken komen aan bod
 • Het gedachtengoed van Skinner uitleggen in één boek is godsonmogelijk.

Nadelen:

 • Het is niet geschreven door B.F. Skinner zelf

Het boek van Pier Prins, The Ideal World of B.F. Skinner, is geweldig om te lezen voor iedereen die geïnteresseerd is in psychologie en behaviorisme. Het geeft inzicht in de theorieën en praktijken van een van de meest gerenommeerde psychologen in de geschiedenis. Prins onderzoekt hoe Skinners werk de hedendaagse samenleving heeft beïnvloed, waardoor dit boek relevant is voor zowel moderne lezers als studenten psychologie. Het boek concentreert zich op Skinners baanbrekende werk op het gebied van gedragsverandering en de toepassing ervan in het dagelijks leven; van onderwijssystemen tot opvoedingstechnieken.

4. Inleiding tot de psychoanalyse – Sigmund Freud

Voordelen:

 • Diepgaande inzichten in geestelijke gezondheid
 • Wie interesse heeft in de psychoanalyse heeft hier zeker wat aan
 • Theorieën van Freud himself
 • Freud is één van de grondleggers en als je zijn boeken hebt gelezen heb je altijd iets om over te praten

Nadelen:

 • Misschien een ietwat wetenschappelijke toon
foto van het boek inleiding tot psychoanalyse van sigmund freud

Introductie van Sigmund Freuds klassieke werk over psychologie, ‘Inleiding tot de psychoanalyse’, is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en ontwikkeling van geestelijke gezondheid. Dit boek biedt een diepgaand onderzoek van het veld en de belangrijkste theorieën, inclusief de theorieën die de basis vormen van de psychoanalyse. Door lezers door Freuds vroege geschriften te leiden, biedt dit boek een bron van onschatbare waarde om te begrijpen hoe de psychoanalytische theorie zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld en hoe deze van toepassing is op de hedendaagse psychologische kwesties.

5. Synchroniciteit – Carl Gustav Jung

Voordelen:

 • Benieuwd naar het onderwerp synchroniciteit? Zoek dan niet verder!
 • Interessant voor veel mensen die ook met persoonlijke ontwikkeling bezig zijn en/of spiritueel
 • Ideaal als je van mysteries houdt

Nadelen:

 • Als je erg down to earth bent, is dit boek misschien minder geschikt voor je
foto van het boek synchroniciteit van Carl gustav jung

Het boek Synchronicity van Carl Jung is een belangrijk onderdeel van de bibliotheek van elke psychologiestudent. Maar ook voor mensen buiten het veld is het geweldig om te lezen. Het boek onderzoekt het concept van synchroniciteit, dat Jung definieert als een “principe van acausale verbondenheid” tussen gebeurtenissen in ons leven en patronen in het universum. Het onderzoekt hoe ogenschijnlijk willekeurige gebeurtenissen een diepere betekenis kunnen hebben en onthult hoe we deze kennis kunnen gebruiken om onszelf en onze relaties met anderen beter te begrijpen. Synchroniciteit is gevuld met doordachte adviezen over het leven, zoals erkennen dat toevalligheden zinvol zijn en het waarderen van onverwachte kansen wanneer ze zich voordoen.

Bonus: 2 zeer specials met meer dan 1000 pagina’s en één paperback voor 5 euro!

B1. 48 laws of power – Robert Greene

Robert Greene’s 48 Laws of Power is een uitgebreid en leerzaam boek over het verkrijgen van macht, voornamelijk gericht op de zakelijke setting.

De voorbeelden uit het boek zijn gebaseerd op geschiedenis, zowel recent als oud. Op deze wijze biedt het boek geweldige en levendige voorbeelden van hoe je macht kunt verkrijgen en behouden.

Het is een super interessant boek en het kan in de huidige zeker nog toegepast worden. Of je dat wil is wat anders!

Ga naar dit boek>>>

B2 The art of seduction – Robert Greene

The Art of Seduction van Robert Greene is een zeer uitgebreid en leerzaam boek over het verleiden van mensen, op romantisch gebied.

Het staat vol met goede voorbeelden en interessante verhalen over succesvolle verleiders door de geschiedenis heen.

Zo zal je leren over verschillende mannen, maar ook vrouwen die door de jaren heen gezien werden als natuurlijke en bovengemiddelde verleiders.

Het staat vol types die je kunt gebruiken, tijdens jouw eigen verleidingen en het boek beschrijft ook de types van de ”slachtoffers”’. Degene die verleid gaat worden dus.

Als je op zoek bent naar een boek over verleiding, dan is dit zeker een boek om te overwegen.

Ga naar dit boek>>>

B3: Paperback voor 5 euro met hele hoge recensies!

Berthold Gunster’s boek ‘Rethinking the Work of Berthold Gunster’ is een goed geschreven en inzichtelijk boek. Het biedt psychologische inzichten in de manier waarop werk wordt gedaan en hoe dat onze mentaliteit en ons gedrag beïnvloedt.

In dit tijdperk van constante technologische vooruitgang is het tijd om opnieuw te kijken naar de ideeën van Gunster over hoe we werk minder stressvol, zinvoller en uiteindelijk beter voor onze geestelijke gezondheid kunnen maken.

Zijn theorieën over hoe we het beroepsleven weer zin kunnen geven, zijn van onschatbare waarde in een steeds meer gedigitaliseerde wereld waarin we ons vaak niet verbonden voelen met de taken die voorhanden zijn.

Ga naar dit boek>>>

Waarom kun je ons advies op het gebied van boeken over psychologie vertrouwen?

Bij Mindsetking zijn we erg trots op onze boekentips over psychologie. Ons team bestaat uit experts en professionals die uitgebreid onderzoek doen voordat ze een boek aanbevelen. We begrijpen hoe belangrijk het is om betrouwbaar, nauwkeurig advies te hebben waarop jij kunt vertrouwen.

Voordat we onze lezers een boek voorstellen, kijken we naar de referenties van de auteur, bekijken we hun achtergrond en de onderwerpen waarover ze hebben geschreven. Daarnaast kijken we ook of hun schrijfstijl geschikt is voor een breed publiek. We zorgen ervoor dat alle boeken goed geschreven en uitgebreid van inhoud zijn voordat we ze aan lezers voorstellen.

We streven ernaar onze lezers nuttig advies te geven dat ze vol vertrouwen kunnen gebruiken als naslagwerk of vindingrijk materiaal bij het bestuderen van psychologiegerelateerde onderwerpen.

Op zoek naar een goede E-reader?

We hebben een pagina gewijd aan de beste e-readers. Hier rangschikken we de best beoordeelde e-readers. Wil je er een kopen? Kijk eerst hier voor je de verkeerde keuze maakt.. Als het gaat om het kiezen van de perfecte eReader, zijn er diverse specificaties waarmee je rekening wil houden, alvorens je over gaat tot koop. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk dat je e reader waterdicht is? Deze kun je goed meenemen naar het zwembad of het strand. Maar ook hebben we de e readers beoordeeld op snelheid, opslagcapaciteit, grote van het scherm, beeldkwaliteit en nog veel meer. Neem dus gauw een kijkje! Dit zijn onze best beoordeelde e-readers>>>

Meer top lijstjes van de beste boeken categorieën?

 1. Boeken over geluk
 2. Boekentips over ADHD & ADD
 3. Boeken tips over hooggevoeligheid (HSP)
 4. Brené Brown toppers
 5. Aanbevolen biografieën
 6. Jan Geurtz boeken
 7. Massage boeken
 8. Mindfulness boeken
 9. Narcisme: welk boek kies ik?
 10. Spirituele boeken
 11. Beste keuzes op het gebied van mindset
 12. Michael pilarczyk boeken
 13. Wim Hof boeken

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *