de vrouw op deze foto heeft last van fybromyalgie en wil een tens apparaat proberen

Is een TENS-apparaat effectief bij fibromyalgie of niet?

Heb je zo’n hevige pijn met fibromyalgie dat je al je klusjes moet laten liggen? Ervaar je een toename van pijn wanneer je lichte fysieke activiteit doet? Ben jij op zoek naar een niet-medische oplossing om de pijn te verlichten?

TENS-apparaat voor fibromyalgie is een niet-farmacologische methode om pijn en vermoeidheid te verlichten. Het gebruik van een TENS-apparaat is een thuisgebaseerde, goedkope en veilige methode; daarom is het opgenomen in de managementstrategie voor mensen met fibromyalgie.

TENS-apparaat voor fibromyalgie

Fibromyalgiesyndroom (FMS) komt vaker voor bij vrouwen van 30-50 jaar. Het wordt gekenmerkt door chronische pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaapstoornissen, gastro-intestinale stoornissen, cognitieve stoornissen, spierstijfheid, enz. Er zijn meer dan 40 symptomen geassocieerd met fibromyalgie.

Kan ik een TENS-apparaat gebruiken voor fibromyalgie? Het antwoord is ja. Een TENS-apparaat helpt de symptomen van fibromyalgie te verminderen. Laten we eens kijken naar de rol van het TENS-apparaat bij fibromyalgiepijn.

Onderzoek gepresenteerd in het American College of Rheumatology

Volgens onderzoek gepubliceerd op de abstracts-website van het American College of Rheumatology, werden vrouwen van 18-70 jaar met pijn in drie groepen verdeeld:

  • Groep A: Ze werden behandeld met een TENS apparaat
  • Groep B: Ze kregen een schijn-TENS-behandeling
  • Groep C: Ze kregen geen TENS-therapie en wisten dit.

De vrouwen in groep A hadden een vermindering van 20% in vermoeidheid en verlichting van pijn tot ongeveer 30%. De resultaten van dit onderzoek toonden duidelijk aan dat vrouwen die een TENS-apparaat gebruikten voor fibromyalgie de pijn, vermoeidheid en de algehele symptomen van fibromyalgie aanzienlijk verbeterden. De andere groepen hadden aanzienlijk minder tot geen verlichting.

Onderzoek gepresenteerd in de International Council of Medical Acupuncture and Related Technologies (ICMART)

Het onderzoek werd gepresenteerd op een congres van ICMART in Duitsland in 2018. Dit onderzoek registreerde EEG-pijngolven bij mensen met fibromyalgie voor en na het geven van TENS-therapie.

De resultaten van deze studie tonen aan dat een TENS-apparaat voor fibromyalgie de activiteit van pijnremmende neuronen verhoogt en gunstig is voor mensen met fibromyalgie.

Werking van een TENS-apparaat

Een TENS-machine zendt continu milde elektrische impulsen uit die de aandacht van de geest afleiden van het eigenlijke pijnpunt naar deze stromingen. Het zendt hoogfrequente signalen uit die de pijnimpulsen blokkeren en laagfrequente signalen die het lichaam helpen om endorfines en enkefalines (natuurlijke pijnstillers van het lichaam) vrij te maken. Je kunt dit artikel raadplegen voor meer informatie over hoe een TENS-apparaat werkt.

Waar elektroden te plaatsen voor het verlichten van fibromyalgiepijn

De pijn van fibromyalgie is variabel met betrekking tot positie en blijft verschuiven. Hoewel sommige mensen gelokaliseerde pijnsensaties ervaren, hebben de meesten last van gegeneraliseerde pijn in verschillende lichaamsdelen. De meest voorkomende plaats van pijn is het torsogebied.

Je kunt de elektroden van een TENS-apparaat voor fibromyalgie op de volgende manier op uw rug plaatsen:

  • Breng een gel aan om de elektroden aan de huid te laten hechten. Als de elektroden plakkerig zijn, kun je ze direct plaatsen.
  • Plaats twee elektroden op de bovenkant van uw schouderblad of schouderblad aan weerszijden van de wervelkolom.
  • Plaats de andere twee elektroden op uw onderrug net boven het gluteale gebied aan elke zijde van de wervelkolom.
  • Stel het TENS-apparaat in op modulatie- of burst-modus.
  • De frequentie moet variëren tussen 4 en 10 pulsen per seconde.
  • Voer de procedure 30 minuten uit en 2-3 keer per dag voor een optimaal resultaat.

Opmerking: De enige bijwerking van het gebruik van een TENS-eenheid voor fibromyalgie is roodheid bij het plaatsen van elektroden op een gevoelige huid. Raadpleeg dit goed uitgelegde artikel voor meer informatie over de bijwerkingen van het TENS-apparaat.

Conclusie

Fibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met chronische pijn, met name tijdens bewegingen. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat het gebruik van een TENS-apparaat voor fibromyalgie pijn en vermoeidheid helpt verminderen, waardoor mensen hun dagelijkse taken gemakkelijk kunnen uitvoeren.

Bekijk dit geweldige artikel over TENS-apparaten voordat je er zelf een koopt!

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *