in dit artikel vind je alle informatie over tens apparaten bij de bevalling

Een TENS-apparaat gebruiken bij de bevalling? Uitleg!

TENS-apparaten (Transcutaneous Electric Nerve Stimulation) worden wereldwijd tijdens de zwangerschap gebruikt om bevallingspijn te verlichten. Ze bieden namelijk een veilige methode om pijn te verminderen zonder medicatie, wat belangrijk is omdat sommige medicijnen, inclusief pijnstillers, risico’s kunnen vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Na overleg met een gynaecoloog kunnen aanstaande moeders tens-apparaten gebruiken om de ongemakken van de bevalling te verminderen, waardoor de bevalling wat comfortabeler en veiliger wordt voor de aanstaande moeder.

Waarom worden TENS-apparaten gebruikt bij de bevalling?

TENS-apparaten zijn een effectieve, niet-medicinale oplossing voor pijnverlichting tijdens de bevalling. Vele vrouwen ervaren intense pijn door weeën, vooral in de buik, lies en rug, tijdens de laatste fase van de zwangerschap. Deze pijn wordt veroorzaakt door spiersamentrekkingen als de bevalling nadert.

TENS-apparaten worden bij de bevalling gebruikt als een veilig alternatief voor pijnstillers en andere medicijnen, die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de foetus. Deze medicijnen kunnen namelijk door de placentabarrière heen de bloedbaan van de foetus bereiken en potentieel schade toebrengen aan de ontwikkelende organen.

TENS-apparaten, daarentegen, stimuleren de aanmaak van bèta-endorfines en enkefalines in het lichaam. Dit zijn natuurlijke pijnstillers die effectief kunnen helpen bij het verminderen van de pijn die gepaard gaat met de bevalling.

Wanneer kunnen TENS-apparaten tijdens de zwangerschap worden gebruikt?

TENS-apparaten kunnen op elk moment na het eerste trimester tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Ze worden veelal gebruikt in het derde trimester of tijdens het begin van de bevalling.

Hoe TENS-eenheden gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het gebruik van een TENS-apparaat tijdens de zwangerschap of bevalling is vrij eenvoudig. Breng eerst een speciale gel aan op je huid. Plaats daarna de elektroden op het gebied waar je pijn voelt en zet vervolgens het TENS-apparaat aan. Laat het ongeveer 30 tot 45 minuten werken. Na gebruik verwijder je nog wel even de gelresten van je huid.

Contra-indicaties voor het gebruik van TENS-apparaten

 • Een TENS-apparaat voor baringspijn mag niet worden gebruikt in de eerste drie maanden van de zwangerschap om complicaties te voorkomen.
 • Bovendien mag het niet direct boven de baarmoeder worden gebruikt, omdat het abnormale signalering van de spieren van de baarmoeder kan veroorzaken en het leven van de foetus in gevaar kan brengen.
 • Het gebruik van een TENS-apparaat bij zwangerschap moet ook worden vermeden als de moeder een pacemaker of een elektrisch implantaat in het lichaam heeft.

Waar het TENS-apparaat gebruiken?

De locatie van het gebruik van de TENS-apparaat tijdens de bevalling is van groot belang. In de eerste plaats worden ze op de rug geplaatst en worden ze gebruikt om de ernstige rugpijn te behandelen die tijdens de bevalling wordt veroorzaakt. TENS-apparaten kunnen ook op de dijen en benen worden gebruikt om spierkrampen te voorkomen. Plaats elektroden op het door pijn aangetaste gebied (rug of dijen) en zet het TENS-apparaat aan. Het verlicht ook pijn in de buikstreek. Men moet voorkomen dat elektroden rechtstreeks op de baarmoeder worden aangebracht.

Voordelen van TENS-eenheden tijdens de zwangerschap

TENS-apparaten hebben tal van voordelen, waaronder enkele als volgt:

 • Veilig in gebruik
 • Geen bijwerkingen op de baby (voor algemene bijwerkingen kijk hier)
 • Gemakkelijk te gebruiken, een medische professional is niet nodig om het te bedienen
 • Gebruikersvriendelijk
 • TENS-apparaten voor de bevalling kunnen ook thuis worden gebruikt
 • Je kunt het gebruik op elk moment stopzetten zonder enige afhankelijkheid of na-effecten
 • Onmiddellijke verlichting gedurende enkele uren
 • Geen slaperigheid of lusteloosheid zoals bij het gebruik van pijnstillers en andere analgetica

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *