matras levensduur

Hoe lang gaat een matras mee? Belangrijke factoren en tips

Het is belangrijk om te weten hoe lang een matras meegaat, aangezien dit invloed heeft op de kwaliteit van je slaap en daarmee op hoe fit je je overdag voelt. De levensduur van een matras is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal, de dichtheid en de kwaliteit van het matras. Over het algemeen gaat een matras tussen de 3 en 15 jaar mee, met een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaar.

Er zijn echter ook aanwijzingen dat deze levensduur kan variëren per matras. Zo stelt Beter Bed dat de levensduur van een matras ongeveer 8 jaar is. Auping adviseert daarentegen om matrassen na maximaal 10 jaar te vervangen. Dit verschil in aanbevolen levensduur onderstreept het belang van het afstemmen van je matraskeuze op jouw individuele behoeften en het regelmatig controleren van je matras op tekenen van slijtage.

Naast de kwaliteit en het type matras heeft ook het onderhoud invloed op de levensduur. Het regelmatig draaien en luchten van je matras kan bijdragen aan een langere levensduur en betere nachtrust. Factoren zoals vocht, temperatuur, lichaamsgewicht en een goede slaappositie spelen ook een rol in het bepalen van de levensduur van een matras.

De levensduur van matrassen

Beïnvloedende factoren

De levensduur van een matras kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het onderhoud, gewicht van de gebruiker, nachtelijk zweten en het soort matras spelen allemaal een rol in de levensduur van een matras. Het is belangrijk om een matras regelmatig te reinigen en te draaien om de levensduur te verlengen. Daarnaast hebben matrassen van hogere kwaliteit over het algemeen een langere levensduur.

Type matrassen en hun gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een schuim matras varieert per type schuim dat wordt gebruikt:

 • Traagschuim matras: deze matrassen gaan gemiddeld 8 tot 10 jaar mee.
 • Latex matras: latex matrassen hebben een levensduur van ongeveer 7 tot 9 jaar, terwijl de Talalay latex matrassen tussen de 8 en 10 jaar meegaan.
 • Koudschuim matras: dit type matras kent een levensduur van 12 tot 14 jaar.
 • Polyether matras: deze matrassen gaan gemiddeld slechts 4 tot 6 jaar mee, wat zeer kort is.

Vergeleken met schuim matrassen hebben vering matrassen andere levensverwachtingen:

 • Pocketvering matras: deze matrassen hebben een levensduur van ongeveer 8 tot 10 jaar.
 • Binnenveringsmatras: deze matrassen gaan meestal 6 tot 8 jaar mee.

Er zijn andere niet-schuim en niet-vering matrassen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld waterbedden. Waterbedden hebben doorgaans een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Om de levensduur van een matras te verlengen, is het belangrijk om te investeren in een matras van hoge kwaliteit en te zorgen voor regelmatig onderhoud en reiniging. We zullen je hier mee over vertellen in de volgende paragraaf.

een matras met een lange levensduur

Onderhoud van jouw matras

Regelmatig omdraaien en draaien voor een langere levensduur

Het onderhoud van een matras speelt een erg belangrijk rol in de levensduur ervan. Een belangrijk aspect van matrasonderhoud is het regelmatig omdraaien en draaien van de matras. Hierdoor wordt de druk namelijk gelijkmatig verdeeld en voorkom je dat het matras op sommige plaatsen sneller slijt. Hoe vaak je jouw matras moet omdraaien, hangt af van het type matras.

Ook niet vergeten: reiniging en bescherming

Hygiëne is daarnaast ook erg belangrijk bij het onderhouden van een matras. Regelmatig schoonmaken van het matras helpt bij het verwijderen van dode huidcellen, huisstofmijt en ander vuil. Een matrasbeschermer kan helpen om het matras langer schoon en fris te houden.

Gebruik een topmatras

Een extra laag bescherming voor jouw matras wordt geboden door een topmatras. Een topmatras beschermt niet alleen tegen vocht, vuil en slijtage, maar kan ook helpen om het ligcomfort te verbeteren. Topmatrassen zijn daarnaast doorgaans eenvoudiger te reinigen en kunnen bijdragen aan een langere levensduur van je matras.

Matras en slaapkamer ventileren

Goede ventilatie is van groot belang voor zowel je slaapkamer als je matras. Zorg er daarom voor dat de slaapkamer altijd goed geventileerd is door regelmatig de ramen open te zetten om frisse lucht binnen te laten. Dit helpt namelijk bij het handhaven van een goede hygiëne, helpt vocht te verminderen en draagt bij aan een betere levensduur van jouw matras.

Wanneer en hoe een matras te vervangen

Signalen van slijtage

Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om jouw matras te vervangen, zodat je dit op tijd kunt doen. Over het algemeen wordt geadviseerd om dit gemiddeld na 8 jaar te doen, maar dit kan variëren afhankelijk van het type matras en de kwaliteit ervan. Er zijn een aantal signalen die wijzen op slijtage, waaronder:

 • Minder comfort: Als het matras niet meer hetzelfde comfort en ondersteuning biedt als vroeger, kan dit wijzen op slijtage.
 • Slechte hygiëne: Een versleten matras kan bacteriën, huismijt en allergenen bevatten die de gezondheid kunnen beïnvloeden.
 • Kuilen of bulten: Een matras met zichtbare kuilen, bulten of andere vormveranderingen is aan vervanging toe.
 • Rugklachten: Wanneer je wakker wordt met rugklachten of andere pijnen, kan dit wijzen op een matras dat niet meer voldoende ondersteuning biedt. Een andere reden kan zijn dat jij geen goed matras voor rugklachten hebt. Wellicht is het tijd om over te stappen?

Het proces van het vervangen van jouw matras

Het proces van het vervangen van een matras begint met het identificeren van de juiste matras op basis van je slaapbehoeften en voorkeuren. Overweeg de volgende stappen bij het kiezen van een nieuw matras:

 1. Vergelijk verschillende matrassoorten: Er zijn verschillende soorten matrassen, zoals traagschuim, binnenveringsmatrassen en hybride matrassen. Onderzoek welk type het beste past bij jouw comfort- en ondersteuningsbehoeften.
 2. Proefliggen: Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan verschillende matrassen uit in een winkel of showroom om te bepalen welk matras het best aanvoelt voor jouw lichaam.
 3. Slaappositie: In welke positie slaap jij? Pas hier eventueel je aankoopbeslissing van je nieuwe matras op aan.
 4. Lees reviews: Zoek online naar meningen en ervaringen van andere consumenten over het matras dat je overweegt te kopen.
 5. Let op de garantie: Een goed matras moet minstens 5 tot 10 jaar garantie hebben. Controleer daarom altijd de garantievoorwaarden voordat je een nieuw matras aanschaft.

Op zoek naar een nieuw matras? Zorg ervoor dat je investeert in één van de beste matrassen, om een lange levensduur te garanderen!

Hallo! Mijn naam is Elizabeth en ik test voor Mindsetking allerlei slaapartikelen. Mijn reis in de wereld van slaap en gezondheid begon enkele jaren geleden toen ik al jarenlang problemen met mijn slaap had. Ik sliep vaak niet diep genoeg en had erg veel moeite om in slaap te vallen. Hierdoor was ik overdag vaak moe en kon ik niet goed presteren op mijn werk. Zo werd ik door mijn eigen slaapproblemen en gezondheidsuitdagingen gedreven om diverse slaapproducten uit te testen en deze bevindingen deel ik binnen Mindsetking graag met jullie. Aanvullend schrijf ik ook graag informatieve blogberichten over relevante onderwerpen die te maken hebben met slaap en gezondheid. Als je me iets wilt vragen, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.