oorzaken niet lekker in je vel zitten

Wat doen als je niet lekker in je vel zit en je beter in je vel wilt zitten?

Problemen op het werk, een relatie die overleden is in je naaste omgeving. Stuk voor stuk vervelende dingen die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel gaat zitten.

Helaas horen ze wel bij het leven en moeten we ermee leren omgaan. Door de tips in dit artikel ga je zeker beter in je vel zitten.

Als jij in een neerslachtige bui zit nodigen we je graag uit deze pagina verder te lezen. Als je gewoon geïnteresseerd bent, ben je natuurlijk ook van harte welkom.

1. Ga niet gelijk bij de pakken neer zitten als je niet lekker in je vel zit

Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Dit is geen reden tot paniek en soms onverklaarbaar.

Oorzaken kunnen zijn dat je een vervelende aanvaring hebt gehad de dag ervoor, een vervelend tekstbericht hebt gekregen vlak voor het slapen gaan of omdat je gewoon teveel gedronken hebt gisteravond.

Niet lekker in je vel zitten kan vergeleken worden met neerslachtigheid of een wat depressievere stemming. Vaak houdt dit maar een dag aan en dan voel je je weer beter. Zo wisselt dat vaak van dag tot dag.

Wanneer je echter voor een langere periode niet lekker in je vel zit, kun je je afvragen of er misschien iets meer achter schuilt.

2. Weet jij zeker dat je niet lekker in je vel zit?

Een (lichte) depressie wordt pas geconstateerd wanneer iemand zich voor tenminste twee weken niet lekker voelt en depressieve klachten heeft.

Het kan zijn dat de oorzaak direct aanwijsbaar is, maar de oorzaak kan ook niet aanwijsbaar zijn. Het is belangrijk om vooral goed naar de oplossing te kijken en niet teveel achterom als je beter in je vel wilt komen.

Als je het hiermee eens bent, kun je lekker doorgaan naar het volgende blok om weer lekker in je vel te komen.

Als je meer inzicht wilt in je symptomen en de daarbij behorende oorzaak, dan kun je onderstaande onze bijbehorde pagina lezen omtrent symptomen van niet lekker in je vel zitten of alvast wat kennis op doen in onze FAQ, onderaan de pagina.

Het is belangrijk om bij serieuze klachten altijd een arts te raadplegen. Jij en ik kunnen veel mogelijkheden bespreken, maar alleen een professional kan hier echt effectief en gericht op stuken.

Als je niet lekker in je vel zit
Wij komen met onderstaande geweldige TIPS om direct beter in je vel te komen!

3. De oplossingen voor wat jij zelf kunt doen als je niet lekker in je vel zit!

Wanneer je niet lekker in je vel zit en hier zelf wat aan wilt doen, dan zijn er verschillende dingen die je kunt ondernemen om jezelf hieruit te helpen.

Het is belangrijk dingen te kiezen die bij je passen en waar je ook voor open staat. Als je er niet voor open staat, wordt het een moeizame tocht naar de top van de berg.

Een aantal praktische tips om lekker in je vel te komen en negatieve gevoelens achter je te laten:

3.1 Breng meer tijd door met dierbaren om beter in je vel te komen

Ga weer eens wat leuks doen in het weekend, zoals een avondje naar de bioscoop of de bowlingbaan.

Je kunt ook door de weeks gezellig uiteten gaan met een goede vriend of vriendin, zodat je je gedachten even op andere dingen kunt richten. Vaak hebben dierbaren ook goed advies voor je.

3.2 Lees een goed boek dat je oplossingen geeft voor je probleem

Een goed boek kan wonderen doen. Ik zou bijna zeggen letterlijk, echt waar. Het kan je kijk op bepaalde dingen totaal veranderen en je mindset een flinke schop onder zijn kont geven.

Je kunt gemakkelijk op google zoeken naar een aantal goede boeken in het vakgebied dat jij interessant vind of nodig hebt. Wij zullen binnenkort ook met een paar aanbevelingen komen!

3.3 Ga wat vaker sporten of begin er eens mee!

Sporten heeft vele positieve effecten op lichaam en geest. Buiten het feit dat je er beter en gezonder uit gaat zien, vereisen de meeste sporten ook een bepaalde concentratie wat ontspannend werkt op je geest.

Als je erg bezig bent met het spelletje, hebben je gedachten even geen tijd om aan andere dingen te denken en dit is erg goed voor je gezonde mindset. Het zal je helpen beter in je vel te komen.

Daarnaast leer je nieuwe mensen kennen, ervaar je ontspanning en ben je er ook weer even uit. Wat soms al heel erg lekker kan zijn!

tips om beter in je vel te komen
Hij vind onze tips ook super om beter in je vel te komen.

3.4 Zoek mensen op waar je altijd lekker positief van wordt, zodat je een lekker gevoel krijgt

Positiviteit is aanstekelijk en sommige mensen hebben gewoon een hele fijne sfeer om zich heen hangen.

Ga wat vaker bij deze mensen langs of bel deze leuke vriend of vriendin eens op, tekstberichten mogen ook!

Maak een geintje en geniet even van de leuke momenten die je ervaart en leer positiever denken.

3.5 Kijk een cabaret show om beter in je vel te zitten

Cabaret beurt je altijd op. Het is sowieso leuk om op dat moment te lachen maar het is ook goed voor je eigen humoristische ontwikkeling.

Je kunt uit de geintjes die cabaretiers maken, ook weer eigen inspiratie halen om humorvol tegen vrienden en collega’s te zijn.

Als je samen lacht met andere mensen, geeft dit altijd een positief gevoel.

3.6 Ga eens mediteren voor meer rust in je zelf

Mediteren kan je helpen bij verschillende soorten problemen. Bij angstklachten, woede, teveel denken en eigenlijk de rest ook wel zo’n beetje…

je zal merken dat het door meditatie gemakkelijker wordt om negatieve gedachten los te laten en er positieve gedachten voor in de plaats te brengen.

Mediteren geeft ontzettend veel rust en maakt je hoofd even helemaal leeg. Je zult merken dat je je erna een stuk frisser en positiever voelt. Het is helemaal niet moeilijk en je zult vrijwel direct resultaat ervaren.

Als je hier toch hulp bij wilt, dan kun je een erg goede mindfulness/meditatie cursus proberen. Is wat ons betreft een aanrader!

3.7 Lucht je hart bij iemand als je niet lekker in je vel zit

Dit kan goed samen gaan met tip 1 en 4. Je kunt er met iemand anders over praten. Het is fijn om een luisterend oor te hebben en daarnaast kun je zo ook goed relativeren voor jezelf.

Vaak als je er met iemand anders over praat komen er bij jezelf al antwoorden op. De andere persoon doet er goed aan vooral te luisteren maar kan ook haar mening geven, waar je wat aan kunt hebben.

3.8 Maak een wandeling of fietstochtje in de natuur

Deze combinatie is goud waard als je direct wat meer rust en ontspanning wilt. Zoek het liefst een plek op waar weinig andere mensen zijn. Ontspan je en geniet van de omgeving om je heen om beter in je vel te komen.

Je kunt hier even rustig je gedachten de vrije loop laten of juist proberen aanwezig te blijven in het moment. Het tweede is een goede oefening in mindfulness, wat mooi aansluit bij punt 6.

hoe kun je beter in je vel komen
Maak een wandeling of vindt hieronder uit hoe je nog meer snel beter in je vel komt.

3.9 Ga voor een gezond voedingspatroon en kom lekkerder in je vel

Eén van de eerste dingen wat betreft, wat je kunt doen als je niet lekker in je vel zit, is je voeding aanpassen. Echt serieus, dit is erg belangrijk. Weliswaar zijn sommige hier gevoeliger voor dan anderen.

Voeding is erg belangrijk voor je gevoel van welzijn. Ongezonde voeding kan negatieve bijwerkingen hebben op je energieniveau.

Gezonde voeding met voldoende mineralen, vitamines en aminozuren zijn essentieel voor je lichaam en geest. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je vaak wel genoeg van deze voedingsstoffen binnen.

3.10 Zorg voldoende structuur en rust om je beter te voelen

Hoe voel je je beter in je vel dan ik op dit moment doe? Ga op een normale tijd naar bed en sta niet te laat op. Zorg voor een beetje structuur in je leven. Het is daarbij fijn als je voldoende rust pakt. Want je lichaam heeft dit gewoon nodig.

Kijk dan ook niet teveel naar wat anderen doen, want mensen verschillen. De ene persoon kan lang opblijven en er niks van merken en de ander kan doodmoe zijn.

Hiermee bedoel ik dat de ene persoon meer rust nodig heeft dan de ander. Bij de meeste mensen ligt dit tussen de 6 en 10 uur.

3.11 Herinner jezelf eraan dat je dankbaar moet zijn

Als je dit leest neem ik aan dat je in Nederland woont of in ieder geval over voldoende financiële middelen beschikt om dagelijks van te leven.

In dat geval ben je al veel rijker dan een groot deel van de wereld. Het is belangrijk om je dit te beseffen, het laat mij me altijd beter voelen wanneer ik dit doe.

Als je daarbij ook nog eens geen handicap hebt en altijd zintuigen werken, ben je extra gezegend en kun je extra dankbaar zijn. Dankbaarheid helpt je om je beter te laten voelen.

3.12 Denk terug aan mooie momenten in je leven , waarin je goed in je vel zat of mooie momenten beleefde

Denk terug aan mooie momenten in je leven. Momenten waarvoor je dankbaar bent en waarbij je mooie herinneringen hebt gemaakt met dierbaren.

Door terug te denken aan mooie moment in het leven, is het mogelijk om in ieder geval voor even weer lekkerder in je vel te komen.

Dit kan ook een moment zijn waarbij je de telefoon pakt om één van deze personen weer op te bellen of te berichten! Zo kun je weer opnieuw mooie momenten meemaken, met iemand die misschien wel in hetzelfde schuitje zit.

3.13 Ga iets leren wat je echt interessant vind om inspiratie op te doen

Er is altijd wel één ding of iets wat je altijd al had willen doen. Dan bedoel ik geen Ferrari kopen ofzo want dat lukt niet a la minuut.

Maar meer iets in de trend van een sport die je wilde beoefenen of een vaardigheid die wilde leren. Een nieuwe uitdaging of hobby kan je helpen om weer lekkerder in je vel te zitten.

Bijvoorbeeld had je altijd al eens die ene vechtsport willen doen of altijd al eens kookles willen nemen? Dan kun je daar nu aan beginnen en deze stap zetten in je leven.

3.14 Stippel een doel uit voor jezelf als je niet lekker in je vel zit

Als je een doel hebt krijgt je leven ineens een stuk meer zingeving. Je kunt een doel op carrière gebied stellen, maar ook privé of een sportief doel. Dit is één van de eerste dingen die ze je leren in een cursus om je leven een bepaalde richting in te duwen.

Je kunt bijvoorbeeld je best doen om bepaalde eigenschappen van jezelf te verbeteren of om je gewenste gewicht te behalen.

Met een doel heb je iets om naartoe te werken en iets om de leegte op te vullen. Het is gelijk een stukje introspectie waarbij je nagaat wat voor jouw belangrijk is in het leven.

Om dit uit te voeren kun je bijvoorbeeld het levenswiel gebruiken>>>

goed in je vel zitten tips
Stippel een doel uit en streef onze tips na. Lees eventueel meer pagina of chat met andere bezoekers!

3.15 Neem een cursus zelfvertrouwen om beter in je vel te komen

Het kan zijn dat er te weinig zelfvertrouwen aan de grondslag ligt en je hierdoor niet lekker in je vel zit. Vind je dit toevallig van jezelf en vind je dat anderen zekerder ogen? Dan kun je aan je zelfvertrouwen werken.

Vaak is dit lastig om alleen te doen en is het moeilijk om gemotiveerd te blijven bij tegenslagen. Maar om beter in je vel te zitten, moet je hier toch even doorheen en doortastend zijn.

Als je een cursus neemt worden de stappen voor je uitgestippeld en krijg je wat hulp. Dit is fijn en vergroot de kans op succes

Het doel van de cursus is om sterk gezond en blijvend zelfvertrouwen op te bouwen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je niet lekker in je vel zit?

– Een schuldgevoel hebben. Misschien heb je ruzie gehad met je geliefde of met een goede vriend en reken je dit jezelf aan? Het kan zijn dat je te streng bent voor jezelf en onnodig lijdt onder dit schuldgevoel.

-Een gevoel van leegte hebben. Je kunt het gevoel hebben dat er iets mist in je leven, dat er geen zingeving is of dat je niet gewaardeerd wordt.

-Teveel denken (ook wel negatief denken genoemd), waarbij je geen vat krijgt op de realiteit en je eigen realiteit creëert in je gedachten. Vaak is dit een vertekend beeld van eerdere ervaringen en toekomstige verwachtingen. Het helpt niet om beter in je vel te komen.

-Teveel stress ervaren. Het kan zijn dat je teveel stress hebt. Het kan voelen dat je teveel verantwoordelijkheden hebt, een te druk leven hebt of gewoon niet goed kunt omgaan met drukte die je op je bordje krijgt.

–Onzekerheidsgevoelens. Je kunt onzeker zijn over bepaalde eigenschappen of uiterlijkheden van jezelf. Het kan zijn dat je hier best iets aan zou willen veranderen, maar dit tot dusver niet op kunt brengen.

– Gevoelens van minderwaardigheid. Je kunt een slecht/negatief zelfbeeld hebben. Dit gaat vaak gepaard met een negatief denkpatroon over jezelf.

– Angstgevoelens. Het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Maar ook bij mannen is het relatief gezien veel voorkomend. Vandaag de dag heeft bijna 20% van de Nederlandse bevolking in zijn of haar leven één of meerdere malen last gehad van een angststoornis.

Dit is slechts een handgreep van mogelijke symptomen. Bezoek onze pagina omtrent symptomen van niet lekker in je vel zitten voor meer informatie.

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

1 gedachte over “Wat doen als je niet lekker in je vel zit en je beter in je vel wilt zitten?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *