De wet van Murphy: duidelijke betekenis en voorbeelden!

De wetmatigheid van Murphy komt regelmatig voorbij in het nieuws of bij bedrijven en in studies, net zoals populaire modellen zoals de cultuur dimensies van Hofstede & het krachten model van Porter.

We gaan in dit artikel dieper op de betekenis van deze wet in en zoeken voor je uit waar de wet oorspronkelijk vandaan komt en of deze toepasabaar is, ja of nee.

Wat houdt de wet van Murphy precies in?

Een bekende Engelse uitspraak is: “If there is any way to do wrong he’ll find it”!.

Dit is eigen de wet van Murphy in een notendop, want het betekent zoveel als dat: wat er verkeerd kan gaan, zal ook daadwerkelijk zijn weg vinden en verkeerd gaan.

Een bijkomstigheid hierbij is: dat de wet van Murphy aangeeft dat wanneer er een ding verkeerd gaat, daarna ook alles helemaal verkeerd zal lopen. 

Bestaan er andere namen voor de Muprhy law?

Hoewel de murphy law de bekendste naam is, zijn er andere namen die dezelfde betekenis vertegenwoordigen, zoals: de wet van Sod, de wet van Finagle, de vierde wet van de thermodynamica en de wet van bedrog.

Hoe verloopt de wetmatigheid van Murphy in de praktijk?

Eigenlijk is de wet van Murphy meer als grap onder wetenschappers begonnen en is het daarna een geheel eigen leven gaan leiden en nu dus een bekendheid geworden.

Er zijn veel afgeleiden van deze wet van Murphy. Zie hieronder enkele voorbeelden:

  1. Als er bij een (wetenschappelijk) experiment een ding fout gaat, zal vervolgens ook alles fout gaan.
  2. De constante van Murphy: de schade gedaan aan een voorwerp is recht evenredig aan de waarde ervan.
  3. Falen wordt altijd belicht, terwijl succes of het goede maar door een kleine groep wordt gezien.
  4. De fouten worden altijd op de onaangenaamste momenten gemaakt (ook wel de wet van Finagle of de wet van bedrog)
  5. Negatief denken trekt meer negatieve gedachten aan. Dit komt ook terug in de law of attraction.

Zonder dat Edward A. Murphy zich er dus bewust van was heeft hij een hele kettingreactie aan gevolgen ontworpen, met slechts een uitspraak, waarmee andere aan de haal zijn gegaan.

Een voorbeeld van de murphy law
Positief denken is dus erg belangrijk bij de wetmatigheid van murphy.

Een voorbeeld van de wet van Murphy in bedrijven vandaag de dag

Apotheken passen veel protocollen toe die rekening lijken te houden met de wet van Murphy. Zo doen zij er veel checks en maken zij gebruik van leidende principes om fouten in het algemeen te voorkomen. 

Een apotheker zal bijvoorbeeld meerdere keren de naam van het medicijn vergekijken met de naam op het recept en op andere locaties die gecheckt kunnen worden, dit om er zeker van te zijn dat de patient het goede recept krijgt en dat niet de eerste stap (fout) volgens de wet van Murphy wordt gezet.

Er worden namelijk zo ontzettend veel medicijnen verkocht dat dergelijke protocollen ook eerder gewenst zijn dan als overbodig kunnen worden gezien. Verkeerde medicatie aan een patient meegeven kan namelijk vervelende gevolgen hebben. 

Of dit voorbeeld door de wet van Murphy komt is niet helemaal duidelijk, maar we zien in ieder geval sterke gelijkenissen. 

Er zijn onderzoekers die de wet van Murphy linken aan de uitspraak van Amerikaans ruimtedeskundige: Edward A Murphy (1919-1990).

Deze beroemde deskundige zou bovenstaande Engelse uitspraak luidkeels hebben geschreeuwd nadat hij een draadje verkeerd had aangesloten in een van zijn machines tijdens de koude oorlog.

Wat kunnen we leren van de Murphy law?

De wetmatigheid van Murphy leert ons dat het belangrijk is om het onverwachte te verwachten en dus nooit op je lauweren te rusten met het gevoel dat alles wel goed zal komen. 

De wetmatigheid geeft namelijk aan dat problemen en ongemakken altijd op verkeerde moment op komen zetten. Wanneer je niet voorbereid bent of hier geen rekening mee hebt gehouden, kunnen ze jou de das om doen.

Het is dus belangrijk om in tijden dat het goed of erg goed gaat (naast genieten) ook te zorgen voor een mooie back-up (bijv. in de vorm van geld) zodat wanneer er mindere tijden komen, je hier goed op bent voorbereid en er dus minder onder hoeft te lijden.

hoe werkt de wetmatigheid van murphy
Leer van de murphy law en groei.

Wet van Murphy gebruiken op een positieve manier

Om verder te gaan op de alinea’s hierboven willen we je meegeven dat de theorie afkomstig uit de Murphy law fus op een positieve manier gebruikt kan worden.

Het lijkt een beetje op de theorie uit de law of attraction en je dient er dus positieve gedschten bij te creeren omdat wanneer er iets fout gaat er ook meer dingen fout zullen gaan.

Fouten trekken dus fouten aan en positiviteit zal dus meer positieve dingen aantrekken. 

Voorbeelden om de wet van Murphy positief te gebruiken

  • Wanneer je iets kwijtraakt, verwacht dan dat het ligt op de laatste plaats waar je hebt gezocht, i.p.v. gelijk te denken dat je het kwijt bent en een andere oplossing moet zoeken. 
  • Wanneer je denkt dat iets op een negatieve manier zal gebeuren, bijvoorbeeld de reactie van iemand anders op jouw aanwezigheid, zorg er dan voor dat je dit positief voor je ziet en je zal merken dat de confrontatie dan ook 9 vd 10 keer positiever uitpakt.
  • Wanneer je naar de winkel gaat om iets te kopen, verwacht dan dat je wat zal vinden wat je gelukkig zal maken i.p.v. dat je denkt dat alles wat jij wilt toch al uitverkocht is.

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *