Boeken in de vorm van biografieën kunnen vaak een verrassende inkijk geven in iemands leven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een voetballer een bepaalde keuze in zijn leven gemaakt heeft, waardoor zijn carrière op het spel kwam te staan. Of is er een zanger die juist zijn hele leven een verslaving gehad heeft. Er zijn een aantal biografieën die je gelezen moet hebben. Onderstaande informatie geeft jou een goed overzicht. Deze biografieën moet je gelezen hebben.
Michel van Egmond – Derksen
Een van de Nederlandse biografieën is ‘Derksen’ van Michel van Egmond. De biografie vertelt alles over deze tv-man, die voor de camera vaak een grote mond heeft. De een mag hem, de ander mag hem niet. Terwijl hij achter de camera ook een geheel andere kant heeft. Deze kant komt goed naar voren in dit boek. De controversiële uitspraken komen uiteraard wel aan bod in deze biografie, maar zijn liefde voor diepe blues en de vriendschappen met Harry Muskee en Johan Cruijff ontbreken ook niet. Ook de tragische dood van zijn eerste vrouw kan menig lezer ontroeren. Het ontbreekt aan niets als je dit boek in handen hebt.
Elbert Toonen – Vladimir Poetin
Vladimir Poetin is een van de bekendste leiders in de wereld. Er zijn al menig boeken over Poetin en de Sovjet-Unie uitgebracht, maar Toonen voegt er een objectief verhaal aan toe. Vind je het interessant biografieën over deze man te lezen? Dan mag deze niet meer ontbreken. Het verhaal geeft jou weer een geheel nieuwe inkijk in het leven en kan er daarmee voor zorgen dat je een geheel andere kant van de Russische leider krijgt. In deze biografie komt naar voren hoe de man is, wat zijn drijfveren zijn en hoe hij aan de macht kan zijn. Daarbij worden geen speculaties gedaan, maar gewoon hoe het er echt aan toe gaat.
Raynor Winn – Het Zoutpad
Een van de populaire biografieën die niet mag ontbreken is het verhaal van Raynor Winn. Het Zoutpad vertelt het verhaal vanaf het moment dat de boerderij in Wales omgebouwd wordt tot een goedlopende B&B en zij en haar man binnen een paar dagen alles kwijtraken. Hun huis raken ze kwijt door een speculatieschandaal en haar man Moth krijgt een ernstige ziekte. Er is nog weinig tijd en ze nemen daarom een impulsief besluit. Ze besluiten het eeuwenoude South West Coast Path te lopen. Dit is een tocht van duizend kilometer. Het enige wat ze meenemen is een rugzak en een kleine tent. Het wordt een bijzondere ontdekkingsreis. Het is daarom een van beste biografieën die je in handen kunt krijgen.
Sarah Forsyth – Mijn leven in de hel
‘Mijn leven in de hel’ is een van de andere beste biografieën op dit moment. Het gaat over de negentienjarige Sarah Forsyth. Ze werkt op een creche in een klein provinciestadje en ziet op een dag een advertentie voor een nieuwe leidster voor een kinderdagverblijf in Amsterdam. Het avontuur lokt haar en ze besluit te reageren. De sollicitatieprocedure is lastig, maar ze wordt aangenomen. Echter verandert haar droom al snel in een nachtmerrie. Op het moment dat ze aankomt op Schiphol wordt ze in een auto geduwd, dreigen ze haar paspoort af te nemen en gaat ze naar de Wallen. Ze moet gaan leven als een prostituee. Anderhalf jaar probeert ze haar leven weer terug te krijgen en weet ze uiteindelijk te ontsnappen.
Ricardo Visscher – Van groenteboer tot t*ringhoer
Het is een van de Nederlandse biografieën die niet mag ontbreken in de lijst. De bekende Ricardo Visscher, voor velen beter bekend als Rachel O’Neill, vond landelijke roem als travestiet en kwam in veel programma’s voor. Zijn roem is echter niet het enige waar hij zijn leven aan te danken heeft. Als kleine jongen heeft hij namelijk veel meegemaakt, waar hij in deze biografie openhartig over is. Als jonge jongen gaat hij op zoek naar liefde en acceptatie. Dit doet hij in de mannenprostitutie door zijn knappe Aydin. Het geld en de aandacht zorgen ervoor dat hij zichzelf als slanke en succesvolle jongen ziet. Dit beeld houdt echter geen stand en zijn relatie gaat stuk. De biografie laat alles zien wat zijn leven inhoudt.
Raynor Winn – De wilde stilte
Een van de nieuwe biografieën is een vervolg op Het Zoutpad van Raynor Winn. De wilde stilte vertelt het verhaal na terugkomst van hun ontdekkingsreis. De terugkeer naar het normale leven blijkt moeilijk. Ze stuiten echter op een oude boerderij in Cornwall, welke hun redding blijkt te zijn. Moth heeft ondertussen de ziekte grotendeels overwonnen en iemand schenkt hun een nieuw leven. De oude boerderij wordt een echt thuis en de gehele biografie geeft het verhaal over hoop, een levenslange liefde en alles wat erbij komt kijken. Het is daarom een van de biografieën die je gelezen moet hebben als je het vertrouwen in de mensheid even kwijt bent. Je komt erachter dat er nog wel goede mensen zijn in de wereld.
Tamsin Calidas – Ik ben een eiland
Tamsin Calidas heeft een goede baan in de media. Hij woont in de Londense wijk Notting Hill en er lijkt niets aan de hand te zijn. Ze besluit echter samen met haar man de stad te verruilen voor een klein Schots eiland. Hier gaan ze schapen fokken. Het beeld dat ze voor ogen hadden, bleek echter niet de werkelijkheid te zijn. Het is namelijk helemaal niet zo idyllisch. De eilanders willen geen stedelingen op hun eiland en ze raken maar niet zwanger. Hun huwelijk gaat na verloop van tijd ook stuk en er is alleen nog maar ellende. Het verhaal geeft alle informatie over de armoede, de trauma’s en ziektes die voorbijkomen in de familie en je krijgt een openhartig boek te lezen. Vind je het interessant biografieën te lezen? Dan mag deze dus zeker niet in jouw boekenkast ontbreken.
Oprah Winfrey – Wat is je overkomen?
Onder populaire biografieën mag Oprah Winfrey ook niet ontbreken. Oprah heeft gedurende haar carriere een goede band opgebouwd met verschillende mensen en weet zich altijd op een goede manier in te zetten om bepaalde probleemstukken aan het licht te brengen. In ‘Wat is je overkomen’ gaat het over trauma’s en verslavingen, waardoor er een nieuw inzicht komt in mensen, gedrag en jezelf. Daarbij gaat het niet om wat er mis met je zou zijn, maar juist om het om te draaien naar wat jou overkomen is. Niet alleen krijg je interessante verhalen te horen, ook kan het jou meer inzicht geven in de toekomst en wat jou als persoon gevormd heeft. Het is een van de beste biografieën die jou ook kan helpen om jouw leven weer kleur te geven.
Marianne Zwagerman – Verslaafd aan drukinkt
Verslaafd aan drukinkt is het verhaal over de Telegraaf Media Groep. De media die zich arrogantie kon veroorloven. Jarenlang was De Telegraaf namelijk een toonaangevende krant en een machtig mediabedrijf. Waar de krant eerst heel groot was, raakte de groep ook in de problemen. Er waren verschillende liquiditeitsproblemen en de vechtende aandeelhouders gebruikten de media als speelbal. De Telegraaf is later overgenomen door een Belgische uitgever, waar verschillende rechtszaken bij kwamen kijken. Je krijgt een goed inzicht achter de schermen bij de redactie, in de rechtszaal en de ondergang van de Telegraaf Media Groep. De reconstructie is een van Nederlandse biografieën die niet in jouw boekenkast mag ontbreken.
Edith Eva Eger – De keuze
Als je op zoek bent naar historische biografieën, dan is ‘De keuze’ van Edith Eva Eger een goed boek. Ze vertelt het verhaal over zichzelf als zestienjarige, toen ze in 1944 naar Auschwitz gedeporteerd werd. Haar ouders gingen direct naar de gaskamer, terwijl zij voor Mengele moest dansen. Ze was onverschrokken, wat haar en haar zusje hielp te overleven. In een van de beste biografieën vertelt zij haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen die op haar pad kwamen. Als psycholoog helpt ze nu ook anderen die vastzitten in hun gedachten en voor de vrijheid willen gaan. Ze wordt daarom ook vaak een inspiratie genoemd.
Renee Kelder – Parttime-junkie
Vind je het interessant biografieën over verslavingen te lezen? Dan is ‘Parttime-junkie’ een boek voor jou. Renee Kelder vertelt het verhaal over zijn verslaving aan GHB en hoe hij er alles aan hield om dit verborgen te houden voor zijn omgeving. Je wordt meegenomen in de problemen die er ontstaan voor een junk en hoe hij probeert om er weer vanaf te komen. Voor veel ex-verslaafden zal het een boek vol herinneringen zijn. Voor mensen die nog nooit met drugs in aanraking zijn gekomen, kan het verhaal ook tot meer inzichten gaan leiden. Het is daarom een van de Nederlandse biografieën die voor velen nog veel lessen bevat.
Maria Genova – Het duivelskind
Het Duivelskind vertelt het verhaal van Angel van der Vecht. De ouders van Angel zijn ervan overtuigd dat hun kind een duivelskind is. Haar genezing staat in het teken van mishandeling en misbruik. Hoewel Jeugdzorg ingeschakeld wordt, verandert er echter niets. Onder de ogen van de voogd blijven de mishandelingen en vernederingen doorgaan. Wanneer het misbruik aan het licht dreigt te komen, probeert haar vader haar te vermoorden. Angel ziet haar vader met veel pillen en een groot keukenmes. Hij wil haar omleggen, terwijl hij een alibi denkt te hebben. Het is een van de beste biografieën op het gebied van falende jeugdzorg en het sluiten van de ogen van omstanders.
Heather Morris – De tatoeëerder van Auschwitz
Een van de andere historische biografieën die niet mag ontbreken in de rij, is De tatoeëerder van Auschwitz een van de beste boeken die je tegen gaat komen. Het verhaal gaat over Lale Sokolov, een jonge jongen die in 1942 naar Auschwitz wordt gedeporteerd. Hij staat bekend als gevangene 32407. Hij wordt tatoeëerder in het kamp en krijgt te maken met Gita, gevangene 34902. Hij wordt verliefd en ze komen na enkele jaren allebei in een ander kamp terecht. Hun ontsnapping lukt en de zoektocht naar elkaar begint. Gita vertelt het verhaal pas na de dood van Lale, waaruit het verhaal van moed naar voren komt. Het aangrijpende verhaal zal voor eeuwig binnen de biografieën terug te vinden zijn.
Inger Boxsem – Naar omstandigheden nogal slecht
Inger Boxsem verteld in een van haar biografieën over het leven met een burn-out en depressie. ‘Naar omstandigheden nogal slecht’ geeft haar zoektocht naar genezing weer. Schuld, schaamte, begrip en onbegrip wisselen elkaar af. Inger zelf is erg openhartig over wat er allemaal in haar leven gebeurde en hoe ze geprobeerd heeft om er met therapeuten en bedrijfsartsen bovenop te komen. Ook hoogleraren proberen haar te helpen. De aantekeningen die zij hierbij maakt, zijn allemaal in dit boek gebundeld. De worsteling met alles wat er bij haar genezing komt kijken wordt hierdoor in een ander daglicht gezet en er worden ook maatschappelijke vraagstukken opgegooid.
Merel van Groningen – En plotseling ben je van hem
‘En plotseling ben je van hem’ van Merel van Groningen is een van de biografieën die een actueel onderwerp aan de kaak stelt. Het verhaal gaat over haarzelf als vijftienjarige, wanneer ze de zesentwintigjarige Mike ontmoet. Vanaf het begin is er een aantrekkingskracht en worden ze al snel vrienden. Merel wordt door ruzies thuis en slechte resultaten op school echter in een internaat geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de vriendschap alleen nog maar hechter wordt en Merel raakt langzaam verstikt in het web van een loverboy. Het is een van de biografieën waarmee jongeren gewaarschuwd moeten worden voor de praktijken van deze loverboys.
Frank Krake – De laatste getuige
Wederom een boek dat valt onder historische biografieën. Frank Krake beschrijft in ‘De laatste getuige’ het verhaal over een kleine jongen, die in Amsterdam opgroeide. Hij zwerft rond en probeert uit de handen van zijn alcoholische stiefvader te blijven. Hij ontvlucht het concentratiekamp door op de rijdende trein te liggen en duikt onder in West-Friesland. Bij een razzia wordt hij opgepakt en verblijft hij bij een Gestapo-hoofdkwartier. Als hij later naar een concentratiekamp moet, weet hij te overleven. Het boek vertelt zijn verhaal als laatste overlevende, waarbij alle ellende in een boek is gebundeld.
Marjolein Hurkmans- Leontien van Moorsel, de rit van mijn leven
Bij de biografieën over sporters kom je het boek over Leontien van Moorsel tegen. De wielrenster begon al op jonge leeftijd met fietsen. Aan de hand van haar doorzettingsvermogen heeft ze het voor elkaar gekregen om 4 Olympische titels op haar naam te zetten. Ook 9 wereldkampioenschappen en 2 tourzeges zijn aan het rijtje toegevoegd. Echter waren de titels niet het enige. Het brak haar namelijk ook op. De wielrenster kent veel ups en downs en heeft een strijd tegen haar eetstoornis overwonnen. Het is een ingrijpend verhaal, waarin je de andere kant van de topsportster te zien krijgt.
Jasper Boks – Game Over
Een van de andere sport biografieën is ‘Game Over’ van Jasper Boks. Dit boek vertelt een openhartig verhaal over Raymond van Barneveld. Een postbode die zich met een hoop doorzettingsvermogen omhoog heeft gewerkt tot vijfvoudig wereldkampioen in de dartsport. Door zijn toedoen is Nederland op de kaart gezet. Echter zit er ook een heel andere kant aan de man. Zijn leven is namelijk niet alleen rozengeur en maneschijn. Gelukkig is hij daardoor allerminst. Volgens zijn ex-vrouw is hij zichzelf kwijtgeraakt en de kans dat hij hier uit zou komen was klein. Het leven van de darter staat volledig op papier en je kunt je laten meeslepen met het verhaal.
Paul van de Water – Langs de lijn
Bij de biografieën kun je nog meer sporters tegenkomen. Een van de nieuwe biografieën die je kunt gaan lezen is het boek ‘Langs de lijn’ van Paul van de Water. Het verhaal telt de rol van Nederlandse en Vlaamse sporters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verschillende sporters hebben onder het nationaalsocialisme geopereerd. 37 bekende sporters komen aan het daglicht en zij hebben zich aangesloten bij de NSB en SS. De reden waarom zij zich aangesloten hebben bij deze partijen komen voorbij en er komen een aantal goede verrassingen voorbij.
Jan Brokken – De tuinen van Buitenzorg
Een van de biografieën die jou kan helpen met de zoektocht naar jouw familiegeschiedenis is ‘De tuinen van Buitenzorg’ van Jan Brokken. Hij gaat op zoek naar de geschiedenis van zijn moeder. Zij is in 1935 verhuisd naar Nederlands-Indië en in 1947 teruggegaan naar een verwoest Nederland. Tijdens de eerste verhuizing ging er een wereld voor hen open. Echter misten ze hun eigen land en gingen ze na de Tweede Wereldoorlog terug. Echter was niets meer wat het ooit geweest was en waren veel plekken in rook opgegaan. Aan de hand van brieven die Jan van zijn tante kreeg, kon hij de geschiedenis uitzoeken en bundelen in dit boek.
Marith Iedema – (S)experimenteren
Marith Iedema is seksjournalist en woont een aantal jaar samen met de man van haar dromen. Echter begint het dan te knagen. Ze vraagt zich af of het alles is en of de niet-traditionele relaties en bijzondere seksuele voorkeuren niet meer spanning met zich mee kunnen brengen. De vergelijking die ze maakt met haar eigen seksleven zorgt ervoor dat ze het allemaal maar saai gaat vinden. Ze verleidt haar vriend om een open relatie te beginnen, maar ontdekt hierbij ook de keerzijden. Na de breuk gaat ze op zoek naar een goede balans tussen een langdurige relatie en een goed seksleven. (S)experimenteren geeft deze zoektocht weer en waar Marith allemaal tegenaan loopt. Dit is een van de biografieën die jou wellicht ook kan helpen met een betere balans.
Stuart Smith – Otto Skorzeny
Een van de biografieën met een ingrijpend verhaal is ‘Otto Skorzeny’ van Stuart Smith. Het is een bizar verhaal van een SS’er, die ook wel een van de gevaarlijkste mannen van Europa wordt genoemd. Het was namelijk Hitler’s favoriete commando en hij had als taak om de gevangen Mussolini te bevrijden. Zijn aanpak was allerminst gedurfd te noemen en hij bleek een grote inspiratiebron te zijn voor verschillende operaties in de toekomst. Zo hebben de US Navy SEALs zijn vindingrijke operatie gebruikt bij de eliminatie van Osama Bin Laden. Ondanks zijn slechte acties heeft hij dus ook veel met zich meegebracht. Het is een van de biografieën waar vele operaties nog wat aan kunnen hebben.
Edith Eva Eger – De keuze
Als je op zoek bent naar historische biografieën, dan is ‘De keuze’ van Edith Eva Eger een goed boek. Ze vertelt het verhaal over zichzelf als zestienjarige, toen ze in 1944 naar Auschwitz gedeporteerd werd. Haar ouders gingen direct naar de gaskamer, terwijl zij voor Mengele moest dansen. Ze was onverschrokken, wat haar en haar zusje hielp te overleven. In een van de beste biografieën vertelt zij haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen die op haar pad kwamen. Als psycholoog helpt ze nu ook anderen die vastzitten in hun gedachten en voor de vrijheid willen gaan. Ze wordt daarom ook vaak een inspiratie genoemd.
Pieter van Os – Liever dier dan mens
Wederom een van de biografieën met een historisch aspect. Het is het verhaal van Mala Rivka Kizel, die onder de naam Anni Gmitruk bekend was in Polen. Een familie van nazi’s hielden van haar alsof het hun eigen dochter was. Alleen hield ze verborgen dat ze als jood geboren was. Haar familie werd omgebracht en Mala had al haar veerkracht, charme en taalgevoel nodig om te ontkomen aan de Duitsers. Ze vluchtte via Israël naar Amstelveen en het volledige overlevingsverhaal staat opgeschreven. De reis is indrukwekkend en geeft goed weer welke identiteitscrisis erbij kan komen kijken als je moet vluchten uit jouw eigen land.
Tina Turner – My love story
Tina Turner is al jarenlang een van de meest bekende zangeressen ter wereld. Ze wordt ook vaak de Queen of Rock ’n Roll genoemd en dit is niet voor niets. Het verhaal vertelt niet alleen haar leven in de spotlights, maar ook hoe ze haar jeugd doorbracht met katoen plukken in Tennessee. Daarbij gaat het verhaal langzaam richting haar beroemdheid in de jaren ’80 en wordt nog een uitstap gemaakt naar het succes van Tina: The Musical. De hoogtepunten en dieptepunten komen allemaal voorbij en het aangrijpende verhaal wil jou door laten lezen. Het is een van de biografieën over muzikanten die je gelezen moet hebben.
Bruce Springsteen – Born to run
Een van de andere biografieën die in jouw boekenkast moet komen te staan is het boek van Bruce Springsteen. De zanger heeft in zes jaar tijd namelijk zijn eigen biografie geschreven, waarbij zijn volledige levensverhaal op papier is komen te staan. De problemen waar hij in zijn leven voor heeft gestaan en die hem geïnspireerd hebben om de muziek te maken, worden allemaal openhartig omschreven. Zo zie je ook wat zijn songteksten zo magisch maken en hoe hij ervoor zorgt dat hij iedere keer weer weet te presteren. Zowel op het podium, als in zijn privéleven. Het is de moeite waard als je de zanger beter wilt leren kennen.
Joost Galema – Strijdtoneel
Dit is een van de biografieën die jou een geheel ander beeld gaat geven van zowel muziek als het leger en de veteranen. In dit boek wordt namelijk het verhaal verteld van Bastiaan Everink, die als elitesoldaat nog op zoek was naar zijn identiteit. Zijn militaire missie begon in Irak, waar de nasleep van de Eerste Golfoorlog net begonnen was. Hij twijfelde of dit wel zijn roeping was. Hij raakt geïnspireerd door de opera Parsifal van Richard Wagner. Vanaf dat moment gooit hij het roer om en gaat hij een nieuwe strijd met zichzelf aan. Stap voor stap werkt hij aan zijn nieuwe carrière en komt in de tussentijd ook voldoende over zichzelf te weten.
Ga voor jouw eigen biografieën
Deze biografieën moet je gelezen hebben als je ervan houdt om levensverhalen te lezen. Niet alleen bekende personen hebben hun verhalen gedeeld met de buitenwereld, maar ook minder bekende namen komen voorbij. Biografieën geven daarbij altijd een goed inzicht in het leven achter de schermen en de problemen die op hun pad zijn gekomen. Heftige verhalen over verslavingen, misbruik en armoede worden afgewisseld met vreugde en humor. Je gaat je geen moment vervelen bij het lezen van deze boeken. De populaire biografieën geven jou iedere keer weer wat nieuws.
Op zoek naar een goede e-reader?
E-readers zijn geweldige apparaten om te gebruiken voor het lezen van je favoriete boeken. Je kunt met een e-reader honderden boeken bij je houden, opgeslagen in de vorm van één praktisch boek. Ook zijn e-readers minder schadelijk voor je ogen dan bijvoorbeeld een tablet of mobiele telefoon. Reden genoeg om eens een poging te wagen als het aan ons ligt. Hier rangschikken we de best beoordeelde e-readers op basis van klantrecensies. Wil je een e-reader kopen? Kijk eerst hier!
Meer top lijstjes van diverse boeken categorieën?
- Alle boeken van Jan Geurtz gerangschikt
- Beste boeken over mindset
- Beste boeken van Michael Pilarczyk
- Beste boeken in de categorie geluk
- Beste boeken over spiritualiteit
- Beste boeken over psychologie
- Beste boeken over mindfulness
Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.