5 w's en 1 h

Wat zijn de 5’w en 1 h? De 5 w’s methode en een voorbeeld!

Er waren eens.. de 5 w’s en 1 h Het klinkt als het begin van een sprookje met een lang en gelukkig einde. En dat is het ook met de 5 w’s en 1 h. Laten we maar beginnen bij het begin. Het kan soms uitdagend zijn om een wervende tekst te schrijven en goed creatief te schrijven.

Soms raak je verstrikt in alle informatie en is er geen touw meer vast te knopen aan alle zinnen. Waar moet je tekst allemaal aan voldoen en heb je alle belangrijke onderdelen wel genoemd?

Of het nou om een uitnodiging, achtergrondartikel of persbericht gaat, we hebben een super handige oplossing voor je. Je heb geen ingewikkeld plan van aanpak nodig.

Aan de hand van 5 w’s en 1 h leggen we je uit hoe jij een knaller van een tekst schrijft.

De methode

Menig journalist gebruikt de 5 w’s en 1 h om een goed pakkend verhaal te schrijven. Het is een handige methode om je verhaal of artikel volledig te maken aan de hand van een aantal simpele stappen.

Het wordt trouwens ook gebruikt als methode voor een probleemanalyse. Het geeft namelijk veel overzicht en structuur op een hele simpele manier, zonder dat je een uitgebreid plan van aanpak nodig hebt.

Het is eigenlijk heel simpel. Je gaat de volgende 6 vragen (5 w’s en 1 h) op volgorde beantwoorden. Dit zorgt meteen voor een logische opbouw en voor een goede structuur in je tekst.

De 5 w’s vragen
1. Wie?

2. Wat?
3. Waar?
4. Wanneer?
5. Waarom?

En dan rest nog 1 h vraag:
6. Hoe?

5 w's questions
Wat is slechts 1 van de 5 w’s. We zullen ze hieronder alle 5 toelichten.

Zo pak je het aan

Bovenstaande vragen klinken misschien heel logisch, maar we leggen je uit wat de vragen precies inhouden.

Dit kan namelijk nogal afhangen van je soort tekst en het onderwerp. Daarnaast leggen we alle 5 w’s en 1 h uit de hand van een voorbeeld.

Zo kun jij heel gemakkelijk zelf met de 5 w’s en 1 h aan de slag om een goedlopende creatieve tekst te schrijven. Hierna hebben de 5 w’s en 1 h geen geheimen meer voor je. Laten we beginnen.

Wie?

Bij wie gaat het er niet om wie jij bent, maar om voor wie de boodschap precies is. Voor wie schrijf je de tekst? Zorg ervoor dat de doelgroep zich meteen aangesproken voelt en jouw tekst ook daadwerkelijk wil lezen.

Want uiteindelijk schrijf je de tekst natuurlijk voor jouw doelgroep. In onderstaand voorbeeld is het meteen duidelijk dat de tekst bedoeld is voor mensen met hooikoorts of met interesse in hooikoorts.

Interesse in hooikoorts klinkt natuurlijk een beetje gek, maar denk bijvoorbeeld aan een arts of misschien iemand die een partner heeft met hooikoorts (en die gek wordt van het niezen).

Heb je alles geprobeerd, maar lijkt niks te helpen tegen jouw hooikoorts?

Wat?

Hier maak je duidelijk wat je precies doet. Het gaat hier niet per se om de details, maar denk meer aan: wat los jij of het product precies op? En wat is het resultaat ervan?

Na twee dagen gebruik van deze neusspray kun je vaarwel zeggen tegen je snotneus en je waterige ogen. En dat lucht op!

Waar?

Vraag nummer 3 kun je op twee verschillende manieren verwerken in je tekst. Dit hangt helemaal af van het soort tekst dat je schrijft.

Je kunt waar interpreteren als een plek, dus waar vindt het plaats? Je kunt waar ook interpreteren als waarin. Waarin zit precies de oplossing?

Vaak kun je ook allebei de vragen erin verwerken, zoals in ons voorbeeld:
– Je kunt de neusspray vrij verkrijgen bij elke apotheek in je buurt en je kunt ‘m zelf gemakkelijk toedienen.
– In de neusspray zit een speciaal natuurlijk ingrediënt afkomstig van de paardenbloem. Dit ingrediënt heeft een kalmerende werking.

Wanneer?

Ook wanneer is op verschillende manieren te interpreteren. Het ligt wederom aan de precieze insteek van je tekst. Het kan natuurlijk heel letterlijk genomen worden: een datum of een tijdstip bijvoorbeeld en hoe lang iets duurt.

Daarnaast kun je ook beantwoorden wanneer mensen baat hebben bij jouw dienst of product.

– Omdat je geen recept nodig hebt kun je de spray meteen halen bij jouw apotheek in de buurt. Binnen een uur geeft de spray al verlichting. Na 48 uur ben jij van je hooikoortsklachten af.
– Deze spray is echt een oplossing voor jou als je alles al hebt geprobeerd, maar nog geen verlichting gevonden hebt.

Bovenstaande 4 van 5 w’s beantwoord je in de eerste alinea van je artikel. Zo weet de lezer direct of de tekst voor hem of haar interessant is of niet.

Waarom?

De laatste en ook wel de meest ingewikkelde van de 5 w’s vragen is waarom. Waarom is namelijk niet altijd een simpele vraag waarop je een simpel antwoord kunt geven.

Het geeft net iets meer verdieping op de vragen die we onszelf eerder al gesteld hebben. Waarom is de oplossing zo goed? Waarom moet de lezer dit proberen en hoeft ie niet verder te kijken?

Ruim 90% van de respondenten voelden binnen een uur al verlichting en was binnen 48 uur zelfs van al zijn of haar klachten af. En dat allemaal met een natuurlijke oplossing zonder agressieve ingrediënten.

Hoe?

En dan zijn we aangekomen bij de eerste en enige h. Deze geeft wat meer detail aan je verhaal. De belangrijkste elementen hebben mensen al kunnen lezen in het begin, maar iets meer achtergrondinformatie pikken ze in dit gedeelte op.

Nooit eerder werd een neusspray ontwikkeld waar de paardenbloem een van de belangrijkste ingrediënten van was en dat is zonde. Na jarenlang onderzoek is gebleken hoe goed dit ingrediënt werkt tegen hooikoorts. Het heeft een verlichtende werking en herstelt de balans in je neusslijmvlies.

Duidelijk verhaal met de 5 w’s

Heb je alles geprobeerd, maar lijkt niks te helpen tegen jouw hooikoorts? Na twee dagen gebruik van deze neusspray kun je vaarwel zeggen tegen je snotneus en je waterige ogen.

En dat lucht op! Je kunt de neusspray vrij verkrijgen bij elke apotheek in je buurt en je kunt ‘m zelf gemakkelijk toedienen. In de neusspray zit een speciaal natuurlijk ingrediënt afkomstig van de paardenbloem.

Dit ingrediënt heeft een kalmerende werking. Omdat je geen recept nodig hebt kun je de spray meteen halen bij jouw apotheek in de buurt. Binnen een uur geeft de spray al verlichting.

Na 48 uur ben jij van je hooikoortsklachten af. Deze spray is echt een oplossing voor jou als je alles al hebt geprobeerd, maar nog geen verlichting gevonden hebt

Ruim 90% van de respondenten voelden binnen een uur al verlichting en was binnen 48 uur zelfs van al zijn of haar klachten af. En dat allemaal met een natuurlijke oplossing zonder agressieve ingrediënten.

Nooit eerder werd een neusspray ontwikkeld waar de paardenbloem een van de belangrijkste ingrediënten van was en dat is zonde.

Na jarenlang onderzoek is gebleken hoe goed dit ingrediënt werkt tegen hooikoorts. Het heeft een verlichtende werking en herstelt de balans in je neusslijmvlies.

Aan de slag

Zoals je hierboven ziet hebben we door middel van 5 w’s en 1 h een stuk tekst geschreven. In twee alinea’s wordt op deze manier eigenlijk al heel veel duidelijk, zonder heel veel woorden te gebruiken.

Voor wie is deze tekst? Waar gaat het precies over en wat doet het? Hoe kom je aan de neusspray en hoe snel werkt het? Waarom werkt deze neusspray zo goed en hoe gaat dat in z’n werk?

Door 5 w’s en 1 h vragen te volgen hebben we automatisch de logische structuur te pakken.

Het is dus eigenlijk heel simpel. Je schrijft gewoon alle 5 w’s en 1 h op en je gaat simpel antwoord geven op alle vragen. Daarna plak je alle zinnen achter elkaar en kijk je of het een lopend verhaal is.

Dat hebben we in het voorbeeld hierboven ook gedaan, niets meer en niets minder. Wat we in bovenstaand voorbeeld nog niet hebben gedaan is de zinnen iets aanpassen.

Uiteraard kun je de zinnen iets aanpassen zodat het een soepel lopend verhaal wordt. Misschien gebruik je bepaalde woorden teveel of sluiten zinnen niet zo lekker op elkaar aan.

Dit is logisch, hier kun je nog aan sleutelen. Je hoeft in principe niets te wijzigen aan de volgorde, dat zit op deze manier wel goed.

Worden de 5 w’s en 1 h ook jouw beste vrienden? Probeer het eens!

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *