foto van een jongen die door iemands hoofd kijkt om te manifesteren

Gegronde opvatting over manifestatie. Is het echt mogelijk?

Populaire uitdrukkingen tegenwoordig, maar hoe gaat manifestatie nou eigenlijk in z’n werk? Is manifestatie iets haalbaars voor iedereen, of slechts voor enkelen?

In dit artikel zal ik ingaan op wat manifesteren is en hoe jij zelf effectief kunt manifesteren. Vervolgens neem ik je ook mee omtrent de uitkomsten die je kunt verwachten.

Het is belangrijk dat je dit artikel leest met een open mind. Als je heel erg sceptisch bent zal het namelijk niet voor je werken.

1. Manifesteren: een betekenis

Een basismanier om manifestatie te begrijpen, is dat het betekent dat je de positieve energie weet te gebruiken op een manier die past bij jou doelen. Hierbij is het belangrijk dat jij je in kunt beelden hoe een scenario voor jou zou kunnen zijn en je gaat gedragen alsof dit al echt plaatsvindt.

1.1 Het gebruik van mediaties bij het leren manifesteren

Vaak gebruiken mensen ook meditaties om tot deze energie in hunzelf te komen, de ene persoon noemt deze energie: de bron, een ander het universum, een ander God of Godin en weer een ander de Grote Geest.

Deze energie komt naar je toe via meditaties en het gebruik van je eigen inspiratie, intuïtie en verlangens. En belangrijk om te weten is dat of je je er nu van bewust bent of niet, je weet al hoe je moet manifesteren en je doet het eigenlijk constant. Hiermee kan ik dus stellen dat manifestaties altijd plaatsvinden, alleen zijn de meeste van ons zichzelf daar niet bewust van. Je manifesteert op elk moment en altijd.

1.2 Leren hoe je moet manifesteren is key

Wat jij, zoals de meesten van ons, zou moeten leren, is hoe je bewust kunt manifesteren. Het is eigenlijk je bewust worden van je gedachten, gevoelens en emoties en hoe die invloed uitoefenen op je eigen constante manifestaties. Dit kan je helpen bij het behalen van je doelen.

1.3 Enkele voorbeelden van manifesteren

  • Een voorbeeld van manifesteren door bewust iets in gang te zetten: Wanneer je een plan voor een reis, een project, een evenement bedenkt en uitvoert, ben je aan het manifesteren. Je werkt dan bewust ergens naartoe en manifesteert deze reis, dit project of het evenement. Dit is een simpele vorm van manifester die erg logisch is.
  • Een voorbeeld van (vaak) perongeluk manifesteren: Wanneer je defensief wordt, naar iemand snauwt en er ontstaat een enorme ruzie, dan manifesteer je een vervelende situatie. Maar ook wanneer je continue negatieve gedachten en onzekerheden hebt, zal je meer negatieve situaties aantrekken. Wanneer er iets gebeurd wat niet leuk voor je is en je gaat hier negatief over denken, zal het alleen maar negatiever worden. De kunst is om hier een positieve draai aan te geven en meer positiviteit te manifesteren in deze situatie.
  • Een voorbeeld van manifesteren in een levensfase: Wanneer je vasthoudt aan een relatie of baan, manifesteer je meer van wat deze baan of relatie je te bieden heeft. Dit kan effect hebben op een hele levensfase en misschien wel je hele verdere leven. Wanneer je in een levensfase verkeert die niet plezierig is, is het de kunst om de onplezierige activiteiten te vervangen door meer plezierige activiteiten.

Wanneer je op een bepaalde manier (positief of negatief) denkt manifesteer je ook, vaak zonder dat je je daar (erg) bewust van bent. Het kan daarom helpen om je gedachten een bepaalde kant op te sturen en er meer controle over te krijgen, door bijvoorbeeld mindfulness of meditatie. Ook gebruiken mensen hiervoor affirmaties en niet alleen tijdens hun meditaties, deze kun je zelf door de dag heen gebruiken.

2. Goede en slechte dingen manifesteren

De resultaten van sommige (negatieve) gedachten zijn vaak niet wat je voor ogen had. Hoe komt het toch dat je bepaalde dingen in je leven manifesteert die je eigenlijk niet wenst te hebben? Dit komt omdat deze dingen in je hoofd blijven zitten en je erover na blijft denken, vaak over een negatieve manieren.

2.1 Het op een positieve manier bekijken

Als je het op een positieve manier bekijkt zou je kunnen stellen dat je precies de dingen in je leven roept die je nodig hebt om te groeien en dat deze dingen dus bijdragen aan je verdere ontwikkeling.

De resultaten laten je zien wat jij nodig hebt om vooruit te komen in het leven en geven je waardevolle lessen. Je kunt situaties die tot je komen ook veranderen in iets beters, door er bewust mee om te gaan. Hoe meer aandacht je aan iets geeft, hoe meer het tot je zal komen.

2.2 Het draait allemaal om aandacht schenken

Dus goede en slechte dingen komen voort uit het schenken van aandacht aan deze dingen. Zo zeggen mensen wel eens dat je angsten werkelijkheid kunnen worden als je hier teveel aandacht aan schenkt en dat is in wezen dus ook zo.

Als de resultaten van je acties jou of iemand anders kwetsen, kan het zijn dat je manifesteert vanuit je ego, je manifesteert ideeën of verlangens die voortkomen uit gehechtheid, daarom kan de energie uit de bron (die sommige god of universum noemen) niet met jou samenwerken. De bron bestaat namelijk uit liefde en ruimte en is niet dualistisch.

manifesteren wat je wilt
Schenk aandacht aan wat je echt wil bereiken.

3. De gegrondheid in manifesteren

Op een basisniveau manifesteer jij dus de gehele dag door op basis van jouw gedachten en de dingen die je onderneemt. Je zou kunnen denken dat er niets nieuws of zelfs spiritueels aan is en dat dit gewoon iets doodnormaals is, waar je geen aandacht aan hoeft te besteden.

In feite ben ik het met je eens en daarom zeg ik ook dat je al weet hoe je moet manifesteren. Daarbij komt dat ik dit artikel ‘’een gegronde opvatting over manifestatie’’ heb genoemd.

3.1 Ik vind dat spiritualiteit gegrond moet zijn

Nu kom ik bij het volgende: Spiritualiteit moet gegrond zijn naar mijn mening. We zijn even werelds als spiritueel en onze aardse verlangens en behoeften zijn in een zeker opzicht spiritueel. Ik ga je hierbij vragen om het volgende te doen: beschouw jezelf als een spiritueel wezen (soms geest genoemd) dat een menselijke ervaring beleeft. Als je jezelf beschouwt als een spiritueel wezen dat een menselijke ervaring beleeft, zoals Ram Dass vaak zei, waarom zouden je lichamelijke of materiële zaken dan minder spiritueel zijn en waarom zou manifesteren dan niet werken? Wij beseffen niet altijd dat onze aarde voornamelijk uit energie bestaat en dat de kracht van je gedachten bijvoorbeeld ook grandioos is.

Wanneer je je bewust bent van de kracht die jouw gedachten en spirituele zelf kunnen uitoefenen, kan jij jouw leven een hele positieve draai geven.

4. Zelfafstemming voor opzettelijke manifestatie

Ik suggereerde dat manifestatie de energie van de Bron (of god of universum) is en dit naar ons toe kan brengen. Wat zorgt ervoor dat een deel van deze energie naar ons toe komt en in jouw voordeel of nadeel kan gaan werken? Hoe ga je nou echt effectief manifesteren? Dit heeft erg veel van doen met rust in je geest creëren en leider worden van je eigen gedachten en gedragingen. Wanneer je controle krijgt over je gedachten en gedragingen krijg je controle over jouw manifestaties.

4.1 Leren luisteren naar jezelf

We hebben geleerd om de algemene regels van de samenleving te volgen en te voldoen aan sociale verwachtingen, hetzij van familie, vrienden of werk, zelfs als dit betekent dat we onze eigen stem moeten laten zwijgen om degenen met autoriteit niet te ontdoen van hun gezag.

Luisteren en verbinding maken met onszelf begint met ons afvragen wat we moeten doen of geloven om zo een wereld te creëren die prettig voor onszelf is. Ik pleit er niet voor in opstand te komen tegen van alles en nog wat, alleen maar voor het in opstand komen.

De boodschap hier is: vraag jezelf af hoe het voelt om bepaalde regels te volgen of bepaalde overtuigingen te hebben zonder dat je deze ooit echt hebt heroverwogen. Vraag jezelf daarbij ook eens af of deze overtuigingen regels bijdragen aan het geluk van jezelf of de mensen om je heen. Ik ben erg benieuwd naar je antwoord…

5. Luisteren naar jezelf met hart en ziel

Beantwoord deze vragen met je hart en lichaam, niet met je dagelijkse gedachten of ego. Je ego en dagelijkse gedachten zullen het meestal eens zijn met wat de buitenkant (andere mensen) zegt.

Je dagelijkse gedachtegangen, of je ego, is het deel van jou dat is geëvolueerd om op aarde te overleven. Het past zich aan de context van de samenleving aan (wat is gewenst gedrag?), want dat is de manier om te overleven, zoals de algehele samenleving ons leert.

Je ego wordt gevormd door je verhalen en cultuur, en omdat het doel ervan is om te overleven, biedt het weerstand wanneer je iets aan die gewoonten probeert te veranderen, omdat het wordt gezien als een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van je ego. En in zekere zin heeft ego hier ook gelijk in. Want als jij nieuwe gewoonte leert, zoals je bewust worden van je gedachten en hoe je kunt manifesteren, dan gaat het ego zoals dat nu bestaat, zeker ten onder.

5.1 Je geest trainen om te leren manifesteren

Je hebt natuurlijk je ego en je geest nodig en je kunt er helaas niet helemaal afstand van nemen, maar als je wilt manifesteren, niet alleen overleven, moet je bepaalde delen van je ego en geest trainen en aanpassen. Wanneer je dit leert te doen kun je bewust gaan leven en je eigen leven gaan vormgeven zoals jij dat zou willen. Beantwoord daarom bovenstaande vragen met je hart en lichaam. Voel je lichamelijke gewaarwordingen wanneer je gedragspatronen, overtuigingen, regels of verwachtingen waarneemt.

voorbeelden om echt te manifesteren
Leer je eigen gedachten en patronen herkennen, om ze in de juiste richting te sturen

6. Hoe gaat dat voelen in z’n werk?

Krijg je ergens een vervelend gevoel of sluit er zich misschien iets af? Je hart of borstkas, je keel, je bekken? Doet je hoofd pijn? Ga deze emoties en gevoelens herkennen en benoem ze. Voel je hierbij vreugde, liefde, woede, angst, verdriet, schuld?

Er bestaat geen juiste manier van voelen, maar je weet wat je wel en niet wilt ervaren. Een gelukkig leven zal het natuurlijke resultaat zijn van het volgen van de gevoelen en emoties die overeenkomen met wat je in het leven wilt ervaren.

6.1 Wat je wel en niet moet doen

Wat je hierbij zeker niet moet doen is het onderdrukken van verdriet, woede, angst, afgunst of welke andere ongemakkelijke emotie dan ook, omdat je denkt dat je die eigenlijk niet wilt ervaren. Die horen bij het leven en deze emoties moeten we soms ook ervaren om er bijvoorbeeld weer van te leren. Wat je zeker wel moet doen is de sensaties en gevoelens die opkomen bij je ervaringen observeren en jezelf stimuleren om de gevoelens en ervaringen die je positief beïnvloeden, vaker mee te maken. Zo manifesteer je jezelf naar een gelukkiger leven..

Afgestemd zijn op wat jij wil manifesteren geeft je duidelijkheid, richting en zal je helpen om de dingen te visualiseren die jij wilt manifesteren. Dit houdt ook in: hoe je wilt bijdragen aan de wereld. Deze helderheid in jou geeft je de kracht om de energie te gebruiken voor de door jou gewenste doeleinden.

6.2 Voorbeelden van het afgaan op je gevoelens

Wanneer je uit het niets een nieuw idee krijgt, wanneer je de drang voelt om met iemand te praten, wanneer je echt een project wilt starten, dan is dat de energie die rechtstreeks uit de bron komt om bij te dragen aan jouw doelen, ga hier dus voor. Vertrouw op je passies en diepste verlangens door je bewust te zijn van je gevoelens en wees je ook bewust van de indrukken die ervaringen en gebeurtenissen op jou hebben. Ga positieve gevoelens achterna en laat je op deze manier leiden door de bron.

7. Van intuïtie en inspiratie naar actie

De energie van de aarde heeft te maken met het achterna gaan van de positieve energie die in je zit en tot jou komt.. Je moet beginnen met doen en niet afwachten tot de positieve energie weer is verdwenen.

7.1 Het doen is de sleutel

Dan is je kans namelijk voorbij en wordt je weer afgeleid door andere dingen. Het belangrijke deel hierin is weten hoe je deze positieve energie tot je moet nemen en hoe je dit om kan zetten in actie. Als je een doener bent zal je hier meer gemak in vinden, omdat de drempel dan lager voor je is en je gemakkelijker aan de slag gaat.

Het is ook belangrijk dat je over durf en wilskracht beschikt om deze positieve energie gewoon achterna te gaan. Vooral als je compleet nieuwe dingen gaat proberen en iets wat je dus nog nooit hebt meegemaakt of gedurfd, kan dit in het begin best lastig zijn. Maar geloof me, het is belangrijk dat je het gewoon doet.

7.2 Tegenslagen horen erbij

Blijf in harmonie met jezelf en vertrouw op de begeleiding die je krijgt in de vorm van je intuitie en energie die je tegemoet zullen komen. Vertrouw er ook op dat het gewoon goed komt wanneer je iets doet. Lukt het niet gelijk? Dat is niet erg, ook al gaat het fout: Dan leer je er in ieder geval van en zal dat bijdragen aan uiteindelijk meer ervaring en een betere keuze voor de volgende keer. Vertrouw erop dat wat je doet zal leiden tot iets moois en dat je meer inspiratie krijgt om uiteindelijk datgene te vinden wat je gelukkig maakt.

8. Een voorbeeld nodig?

Stel dat je graag jouw eigen bedrijf zou willen starten en geen idee hebt hoe je dit nou eigenlijk zou moeten doen. Het is goed denkbaar dat je ego je dan zal vertellen dat je op zoek moet gaan naar cursussen over ondernemerschap of naar een mentor en dat je eerst een hoop kennis moet opdoen. Dit vanwege de twijfel in jezelf en dat het ondenkbaar is volgens je ego dat het wel in één keer zal lukken (maar dat kan uiteraard wel). Begrijp met niet verkeerd, het is natuurlijk vaak gewoon goed om een cursus te volgen van iemand die er veel verstand van heeft. Maar het gaat er hier meer om dat je ego je te vaak dingen aanpraat die niet waar zijn, helaas meestal in negatieve zin.

Daarnaast is het ook zo dat je kunt kiezen om in plaats van een cursus te volgen, een wandeling kunt maken. Dit klinkt misschien gek, maar wie weet wie je tegen komt tijdens die wandeling? Misschien ontmoet je wel iemand die jou de informatie kan geven die je nodig hebt? Wat als iets tijdens deze wandeling je aandacht trekt en je inspireert bij het maken van de juiste keuzes? Wat als het observeren van mensen is wat je nodig hebt om iets te begrijpen over het starten van je bedrijf?

9. Volg je innerlijke leiding en laat ruimte over voor het onbekende

Blijf de volgende stappen zetten die je denkt nodig te hebben, maar blijf in contact met je innerlijke leiding, je gevoelen en intuitie. Je ego kan je ertoe aanzetten zelfs te veel te doen of het verkeerde (lees ook negatieve), want dat is de boodschap die we uit de cultuur hebben geleerd: werk hard om je doelen te bereiken en doe het op de manier zoals iedereen het doet. Maar manifesteren vereist een geest die bereid is leiding te ontvangen vanuit de bron en jouw eigen positieve energie. Als je overwerkt, is je geest te druk en kun je niet naar je intuïtie of inspiratie luisteren.

9.1 Doen en toeval horen bij het project

Het is ook niet erg om iets over te laten aan het toeval. Dit is waar de magie gebeurt. De meeste ondernemers leren bijvoorbeeld vaak door te doen en beginnen gewoon met wat zij denken dat juist is en leren gedurende het werk. Als je elk klein detail plant en te gehecht bent aan die structuur, laat je de Bron geen ruimte om met je te werken. Een plan hebben is handig,  maar daarnaast is het goed om open te blijven staan voor veranderingen en zelfs voor enige onzekerheid. Vooral als je iets nieuws creëert, kun je niet alles voorzien, dat is precies wat het nieuw maakt.

10. Manifestatie als een vorm van innerlijk werk

Manifestatie is echt en meer gegrond dan je misschien had gedacht; plus, zoals je kunt zien, vereist het dat je jezelf openstelt voor nieuwe manieren en denkwijzen. Manifestatie is dan ook innerlijk werk en heeft betrekking op je gevoelens, emoties en intuitie. Wat je manifesteert, manifesteert jou. Er is dus een laatste overweging, die echt niet minder is dan de andere:

  • Als je wilt manifesteren, laat dan de gehechtheid aan de uitkomst los.

Nogal een paradox, toch? Hoe kun je manifesteren wat je wilt zonder te veel te focussen op wat je wilt?

Begrijp dat bewuste manifestatie het proces is om jouw positieve energie om te zetten in actie. Het resultaat is niet altijd precies wat je voor ogen had. Soms is dat slechts een leidraad om je te brengen naar waar je eigenlijk moest zijn of om te ontvangen wat je echt nodig had. Waar het om gaat is het proces en hoe je manifestatie toestaat je te transformeren en de energie van de bron om te zetten in iets wat jij kunt gebruiken.

Hiervoor hoef je niet bang te zijn, want ondanks dat het je niet altijd precies brengt wat je voor ogen had, zal het wel altijd tot iets goeds leiden. Tijdens het proces wordt je begeleid naar de voor jou best mogelijke uitkomst.

Ben je bereid om je bewust te worden van wat je manifesteert? Of wil je doorgaan met manifesteren op een manier waarbij je er zelf geen richting aan kunt? Kies verstandig met je hart en word je bewust van je gevoelens, emoties en intuïtie.

Shelley heeft in de loop der jaren veel kennis op gedaan en onder andere haar studies succesvol afgerond Op dit moment deelt Shelley haard kennis op het gebied van gezondheid haar kennis via het internet op websites als Mindsetking. Shelley houdt zich vooral bezig met de categorieën lichamelijke- en mentale gezondheid, slapen (rust) en massage (rust). Deze onderwerpen gaan haar naar het hart en hierover kan ze echt met passie schrijven. Haar artikelen op Mindsetking worden zoveel mogelijk onderbouwt met wetenschappelijke content en bronnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *