Elektrische deken of verwarming? Wat kun je beter kiezen?

Wanneer het koude weer toeslaat, is het zeer gewenst om een betrouwbare warmtebron te hebben, zodat je geen koud vat en ziek wordt. Hoewel veel mensen afhankelijk zijn van hun verwarmingssysteem om warm te blijven, kan een elektrische deken een goed alternatief zijn volgens velen. Maar wat is eigenlijk de beste keuze?

In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van beide opties en welke keuze het meest energie-efficiënt en verwarmend is. We zullen dieper ingaan op de werking van een elektrische deken en verschillende verwarmingsopties, zoals centrale verwarming en elektrische verwarming. Ook zullen we de energie-efficiëntie van een elektrische deken en verwarming vergelijken. Uiteindelijk geven we enkele tips om je te helpen de beste beslissing te nemen voor jouw situatie tussen een elektrische deken of verwarming.

Blijf dus lezen om alle informatie te krijgen die je nodig hebt om te bepalen welke optie het best bij jou past.

Elektrische deken: voordelen en werking

Een elektrische deken biedt niet alleen comfort tijdens de koude wintermaanden, het kan ook nog eens energiezuiniger zijn dan reguliere verwarming. Een elektrische deken verwarmt namelijk direct het bed of op de bank, waardoor het niet nodig is om de hele kamer op te warmen. Hierdoor kan er flink bespaard worden op energiekosten, vooral wanneer de deken alleen gebruikt wordt om het bed voor te verwarmen voordat men gaat slapen.

Een ander voordeel van een elektrische deken is dat deze eenvoudig te gebruiken is, want de deken kan simpelweg op het bed gelegd worden en met een stekker verbonden worden. Vervolgens kan de temperatuur gemakkelijk worden ingesteld met behulp van een bedieningspaneel.

Bovendien zijn elektrische dekens tegenwoordig ook veilig in gebruik, maar kun je ze net als de verwarming beter niet aan laten staan. De meeste dekens hebben verschillende veiligheidsfuncties, zoals oververhittingsbeveiliging en automatische uitschakeling na een bepaalde tijd.

Verwarming: verschillende opties en energieverbruik

Bij het kiezen van een verwarmingsoptie zijn er verschillende mogelijkheden waartussen je kunt kiezen. De meest voorkomende opties zijn centrale verwarming en elektrische verwarming. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en de isolatie, kan een bepaalde optie meer of minder energiezuinig zijn:

Centrale verwarming

Centrale verwarming maakt gebruik van een centrale verwarmingsketel die water opwarmt dat door buizen naar radiatoren stroomt en zo onze woningen verwarmt. Dit type verwarming wordt vaak gebruikt in huizen en appartementen. Het kan echter duur zijn om te installeren, en de kosten van onderhoud en reparatie kunnen oplopen.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming maakt gebruik van (je verwacht het al) elektriciteit om warmte te genereren en te verspreiden. Dit type verwarming is gemakkelijk te installeren en te gebruiken, en kan een goede keuze zijn voor kleinere ruimtes. Het kan echter duur zijn om te gebruiken, vooral wanneer het vaak wordt ingeschakeld.

Andere opties

Er zijn ook nog andere opties beschikbaar, zoals vloerverwarming, infraroodverwarming en pelletkachels. Deze opties kunnen een goede keuze zijn voor bepaalde situaties, afhankelijk van de grootte van de ruimte en het energieverbruik.

Type verwarmingEnergiegebruik
Centrale verwarmingHoog
Elektrische verwarmingHoog
VloerverwarmingLaag (maar duur om te installeren)
InfraroodverwarmingLaag
PelletkachelsLaag

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat centrale verwarming en elektrische verwarming de hoogste energieverbruikers zijn. Vloerverwarming kan een goede keuze zijn voor wie op zoek is naar een energiezuinige optie, maar het kan duur zijn om te installeren. Infraroodverwarming en pelletkachels zijn over het algemeen energiezuiniger dan centrale verwarming en elektrische verwarming.

verwarming of elektrische deken

Energie-efficiëntie: elektrische deken vs verwarming

Een belangrijke factor bij het kiezen tussen een elektrische deken en verwarming is natuurlijk de energie-efficiëntie. Men zoekt niet alleen naar een warme en comfortabele optie, maar ook naar een energiezuinige oplossing (zeker in deze tijd). In dit gedeelte vergelijken we de energie-efficiëntie van beide opties, maar kijken we ook naar welke optie meer warmte biedt:

Wat is energiezuiniger?

Over het algemeen zijn elektrische dekens energiezuiniger dan vrijwel alle verwarmingssystemen. Elektrische dekens werken op lage voltages, waardoor ze minder energie verbruiken dan verwarmingssystemen. Bovendien zijn elektrische dekens gericht op het opwarmen van het bed of jou als persoon op de bank en niet de hele kamer, wat zorgt voor nog meer energiebesparing.

Een ander voordeel van elektrische dekens is dat ze een timer hebben. Hierdoor kunnen ze op een specifiek tijdstip worden ingesteld om in- of uitgeschakeld te worden, waardoor er geen onnodige energieverspilling plaatsvindt. Verwarmingssystemen hebben deze optie vaak niet en moeten handmatig worden in- of uitgeschakeld.

Wat is warmer?

Hoewel elektrische dekens vaak als minder warm worden beschouwd dan verwarmingssystemen, kunnen ze wel voor voldoende warmte zorgen om een warme nachtrust te garanderen of je heerlijk warm te houden op de bank.

Verwarmingssystemen leveren echter directe warmte aan de hele kamer, waardoor het over het algemeen warmer wordt dan wanneer alleen een elektrische deken wordt gebruikt. Dit kan vooral handig zijn tijdens koude winterdagen wanneer het buiten ijskoud is of wanneer je meerdere personen in huis wilt opwarmen.

Elektrische dekenVerwarming
Energie-efficiëntieEnergiezuinigerMeer energieverspilling
WarmteKan zorgen voor een comfortabele nachtrust, maar algemeen minder warmDirecte warmte aan de hele kamer, wat betekent dat het over het algemeen warmer wordt

Tips voor het maken van de beste keuze

Of je nu op zoek bent naar manieren om je energierekening te verlagen of gewoon op zoek bent naar extra comfort in bed of in huis, de keuze tussen een elektrische deken en verwarming is niet altijd even gemakkelijk. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze tussen elektrische deken en de verwarming:

1. Overweeg je behoeften

Als je op zoek bent naar extra comfort tijdens het slapen, op de bank of het loungen in bed, kan een elektrische deken een goede optie zijn. Als je echter kamers in je huis wilt verwarmen voor meerdere personen, kan een verwarmingssysteem meer geschikt zijn.

2. Bekijk de kosten

Elektrische dekens zijn vaak goedkoper dan verwarmingssystemen. Echter, als je een groot gebied wilt verwarmen, kunnen de kosten van elektriciteit voor een elektrische deken uiteindelijk hoger zijn dan die van een verwarmingssysteem. Daarnaast moeten dekens regelmatig worden vervangen, terwijl verwarmingssystemen langer meegaan. Ook weegt het energielabel van je woning mee in de kosten wat betreft de verwarming.

3. Let op energie-efficiëntie

Het gebruik van een elektrische deken is over het algemeen meer energiezuinig dan het gebruik van een verwarmingssysteem voor het hele huis. Aan de andere kant, als je slechts één kamer warm wilt houden, kan een verwarmingssysteem efficiënter zijn dan het gebruik van een elektrische deken.

4. Denk aan veiligheid

Elektrische dekens kunnen potentieel gevaarlijk zijn wanneer ze niet correct worden gebruikt, zoals het achterlaten van de deken aan terwijl je niet aanwezig bent. Verwarmingssystemen hebben ook veiligheidsrisico’s zoals brandgevaar, wanneer je ze niet uit zet of te hard laat branden.

Conclusie

Uiteindelijk is de keuze tussen een elektrische deken of verwarming afhankelijk van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, energie-efficiëntie en ook zeker kosten. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en kunnen geschikt zijn voor verschillende personen in verschillende situaties.

Een goede elektrische deken kan bijvoorbeeld energiezuiniger zijn dan het verwarmen van een hele kamer, en kan ook bijdragen aan een betere nachtrust door directe warmte op het lichaam. Daarentegen kan een verwarmingssysteem geschikter zijn voor het verwarmen van een groot gebied, zoals een woonkamer of kantoorruimte.

Meer content over elektrische dekens?

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.