In dit artikel kom je erachter welke relatie dopamine en depressie hebben

Relatie tussen dopamine en depressie een gedetailleerde gids

Hoe zijn dopamine en depressie aan elkaar gelinkt? Ben je ook in de war over de relatie tussen dopamine en depressie? Wordt depressie (geestelijke gezondheidstoestand) veroorzaakt door dopamine (een neurotransmitter en een hormoon in het menselijk lichaam)?

Ja, dopamine en depressie zijn gekoppeld. Dopamine is niet de directe en de enige oorzaak van depressie, maar lagere dopaminespiegels zijn verantwoordelijk voor depressie.

Een afname van dopamine kan depressieve-achtige symptomen veroorzaken, zoals een gebrek aan motivatie, lage energie, minder interesse in activiteiten, enz.

Hoe zijn dopamine en depressie gerelateerd?

Om de exacte relatie tussen dopamine en depressie te begrijpen, laten we dopamine -depressie grondig begrijpen. Dopamine beïnvloedt stemming, leren, cognitie, bewegingen, motivatie, beloningen, alertheid en slaap.

Aan de andere kant is depressie een geestelijke gezondheidstoestand die wordt gekenmerkt door een lage stemming, moeilijkheid in slaap, gebrek aan plezier in voorheen plezierige activiteiten (anhedonie), gebrek aan concentratie en hopeloosheid.

Het individuele criterium voor dopamine-depressie vertoont een omgekeerde relatie tussen de twee. Het individu met depressie heeft waarschijnlijk een laag humeur, gebrek aan concentratie, minder motivatie, verminderde interesse in eenmaal plezierige activiteiten, lage seksedrive en lage energieniveaus.

Een persoon met een laag dopamine -niveau toont ook deze tekenen en symptomen. Daarom betekent dit dat het verminderde dopamine verantwoordelijk is voor depressie.

Hoe verhouden dopamine en depressie zich tot elkaar?

Dopamine

Dopamine is een natuurlijk voorkomend chemisch aanwezig in het menselijk lichaam. Het fungeert als een neurotransmitter en een hormoon. Dopamine is betrokken bij vele mechanismen in het lichaam.

Dopamine is betrokken bij het functioneren, motorische bedieningselementen, stemming, concentratie, slaap, sekstations, motivatie, beloning en plezier, geheugen, leren, cognitie en aandacht.

Wanneer dopamine als een hormoon werkt, wordt het in de bloedbaan doorgegeven en bereidt het lichaam voor op stressvolle situaties. Dopamine interrogeert met het sympathische zenuwstelsel en bereidt het lichaam voor op het mechanisme ‘Fight and Flight’.

Depressie

Depressie is een geestelijke gezondheidstoestand die wordt gekenmerkt door vijf of meer vijf depressieve symptomen voor dezelfde periode van twee weken. De individuele geconfronteerde depressie vertoont veranderde gedragspatronen dan in de niet-depressieve fase van het individu.

De kenmerken van depressie zijn onder meer verlies van interesse, gebrek aan motivatie, verdriet/hopeloosheid, gewichtsverlies/winst, rusteloosheid, vermoeidheid, verstoorde slaap, waardeloosheid, verminderde concentratie en zelfmoordgedachten.

De aanwezige symptomen moeten klinisch significante angst en beperking veroorzaken in verschillende domeinen van het leven van een persoon. De depressieve kenmerken worden niet veroorzaakt door een andere medische toestand of middelenmisbruik.

relatie tussen dopamine en depressie

Dopamine-depressie-verbinding

Hoewel dopamine en depressie mogelijk niet direct zijn gekoppeld, bestaat de verbinding. Een laan niveau van dopamine veroorzaakt niet onmiddellijk depressie, maar kan depressieachtige symptomen veroorzaken.

De relatie -dopamine depressie heeft alleen te wijten aan de karakteristieke symptomen van depressie geproduceerd door lage niveaus van dopamine. Het langdurige dopamine-deficiëntie veroorzaakt depressie.

Meest voorkomende misvatting over depressie

Tegenwoordig is depressie over generaliseerd. Mensen verwarren depressie met stress. Stress is een natuurlijke menselijke reactie of een staat van zorgen als reactie op elke stressvolle situatie die fungeert als een prompt om met de problematische situatie om te gaan.

Depressie daarentegen is puur een geestelijke gezondheidstoestand, waarvan de diagnose vereist dat het voldoen aan bepaalde criteria.

Management van dopamine -depressie

Verhoogde dopaminespiegels kunnen dopamine depressie beheren door dopaminemedicijnen. Zodra de dopamine-niveaus normaal of bijna normaal worden, verdwijnen de depressieachtige symptomen.

Tegenwoordig zijn er ook veel dopaminesupplementen op de markt die veelal aangekocht worden door consumenten.

Het management kan ook het gebruik van selectieve serotonine heropname remmers omvatten.

Ter afsluiting van dit artikel..

Dopamine-depressie is een indirect effect, d.w.z. lagere dopaminespiegels veroorzaken depressieachtige symptomen. Deze depressieachtige symptomen gaan neer zodra het dopamine-niveau normaal is. Maar als het dopamine -tekort verlengt, kan dat depressie veroorzaken. Men kan dopamine -depressie beheren door medicijnen zoals selectieve serotonine heropname remmers.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *