hoe verhouden mindfulness en zelfvertrouwen zich tot elkaar

Hoe Mindfulness jouw zelfvertrouwen en prestaties kan beïnvloeden

Zelfvertrouwen en opmerkzaamheid zijn twee belangrijke eigenschappen van een gezond mens die vaak hand in hand gaan.

Zelfverzekerde mensen kunnen de uitdagingen van hun leven overwinnen en met meer gemak hun persoonlijke doelen stellen en behalen.

Degenen die geen vertrouwen hebben, kunnen deze kwaliteit verbeteren door mindfulness te oefenen en een meer veerkrachtige, zelfverzekerde en geaarde persoonlijkheid te ontwikkelen.

Hoe verliezen we ons vertrouwen?

Overdenken, zorgen maken over de toekomst en onszelf vergelijken met anderen zijn enkele factoren die ons zelfvertrouwen en zelfrespect kunnen verminderen. Wanneer we ons concentreren op dergelijke negatieve gedachten en ons bezighouden met negatieve zelfpraat, beginnen we ons onvoldoende en bewust te voelen over onszelf.

Als u bijvoorbeeld te veel tijd op sociale media doorbrengt, kan dit leiden tot het vergelijken van ons leven met dat van anderen, wat op zijn beurt weer leidt tot het onderschatten van onze positieve punten en ons waardeloos voelen. Deze gewoontecyclus kan ons persoonlijke en professionele leven en ons vermogen om rationeel te denken schaden.

Kunnen we ons vertrouwen herwinnen?

Ja, het is mogelijk om het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde terug te krijgen. Een effectieve manier om het zelfvertrouwen te vergroten, is door mindfulness-technieken te gebruiken. Deze technieken omvatten aanwezig zijn in het moment en gedachten en gevoelens observeren zonder oordeel.

Onderzoek heeft aangetoond dat het opnemen van mindfulness oefeningen zoals meditatie in onze dagelijkse routine een positieve invloed kan hebben op het gevoel van eigenwaarde, zelfcompassie en zelfvertrouwen [1].

Voordelen van mindfulness

Mindfulness-oefeningen kunnen mensen helpen aan hun persoonlijkheid te werken en zelfvertrouwen op te bouwen. Door mindful te zijn, kunnen we ons concentreren op het huidige moment en ons meer bewust worden van onze fysieke en emotionele behoeften.

Mindfulness kan mensen ten goede komen door:

  • Vergroten van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen
  • Negatieve zelfpraat verminderen
  • Het ontwikkelen van een positievere houding ten opzichte van zichzelf
  • Het creëren van een kalme mentaliteit om de realistische kijk op de omgeving kritisch te evalueren
  • Verbetering van het zelfbeeld
  • Geaard blijven in de realiteit
  • Verbetering van aandacht en slaap
  • Angst, stress en depressie verminderen [2].

Mindfulnessoefeningen en zelfvertrouwen

Mindfulness-technieken kunnen in elke rustige omgeving worden beoefend en zijn niet beperkt tot yogamatten. Mindful ademen is een eenvoudige techniek om in het huidige moment te blijven en te evalueren met een kritische mindset die overal en altijd kan worden uitgevoerd.

Onderzoek heeft aangetoond dat meditatie zelfcompassie en zelfrespect kan vergroten, wat leidt tot meer zelfvertrouwen en algeheel welzijn [3].

Mindfulness-technieken

Verschillende andere technieken dan bewuste ademhaling kunnen helpen het zelfbewustzijn, zelfcompassie en zelfvertrouwen te vergroten. Deze technieken moeten met de tijd onder de knie worden door ze herhaaldelijk te oefenen.
Sommigen van hen zijn zoals hieronder vermeld:

  • Bodyscan-meditatie: deze techniek richt zich systematisch op verschillende lichaamsdelen, merkt sensaties of spanningen op en laat ze los. Het kan een persoon helpen zich meer bewust te worden van zijn/haar lichaam en geaard en aanwezig te blijven.
  • Liefdevolle-vriendelijkheidsmeditatie: deze oefening omvat het sturen van vriendelijke en liefdevolle gedachten naar jezelf en anderen. Door gevoelens van compassie en vriendelijkheid jegens onszelf te cultiveren, kunnen we negatieve zelfpraat verminderen en een meer zelfverzekerde, positieve en ondersteunende innerlijke stem ontwikkelen.
  • Mindful zelfcompassie: dit houdt in dat we onszelf behandelen met dezelfde vriendelijkheid en compassie die we een goede vriend zouden bieden. Het erkennen van onze eigen worstelingen en moeilijkheden met vriendelijkheid en begrip kan gevoelens van zelfkritiek verminderen en zelfacceptatie en zelfrespect vergroten.
  • Visualisatie: Bij deze techniek gebruiken we onze verbeeldingskracht om een positief beeld van onszelf en onze capaciteiten te creëren. Door te visualiseren dat we slagen in een bepaalde taak of situatie, kunnen we ons zelfvertrouwen vergroten en gevoelens van zelftwijfel verminderen.
  • Loopmeditatie: het is een vorm van mindfulness-oefening waarbij je langzaam en opzettelijk loopt terwijl je je concentreert op de gewaarwordingen van het lichaam en de omgeving. Het kan een krachtige manier zijn om mindfulness te cultiveren, het bewustzijn van het huidige moment te vergroten en een potentiële manier om mindful vertrouwen te vergroten [4].

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, overweeg dan om een van deze mindfulness-oefeningen in je dagelijkse leven op te nemen en kijk hoe ze je kunnen helpen een groter gevoel van innerlijke kracht, vertrouwen en vrede te ontwikkelen.

Ook interessant: bekijk de beste mindfulness cursus voor snelle en blijvende resultaten>>>

Conclusie

Mindfulness kan een krachtig hulpmiddel zijn om het zelfvertrouwen te vergroten. Het vergroot het zelfvertrouwen door zelfbewustzijn en zelfcompassie te bevorderen.

Het opnemen van mindfulness in dagelijkse routines door middel van meditatie kan ons helpen om met meer veerkracht en vertrouwen door de uitdagingen van het leven te navigeren.

Oefen mindfulness dus maar een paar maanden en merk een positieve verandering in je zelfvertrouwen en persoonlijkheid.

Bronnen:

[1] Carmody, J., Baer, R.A. Relationships between mindfulness practice and levels of mindfulness, medical and psychological symptoms and well-being in a mindfulness-based stress reduction program. Journal of Behavior Medicine 31, 23–33 (2008).

[2] Shapiro, S. L., Brown, K. W., & Biegel, G. M. (2007). Teaching self-care to caregivers: Effects of mindfulness-based stress reduction on the mental health of therapists in training. Training and Education in Professional Psychology, 1(2), 105-115. 

[3] Khoury, B., Lecomte, T., Fortin, G., Masse, M., Therien, P., Bouchard, V., Chapleau, M. A.,      Paquin, K., & Hofmann, S. G. (2013). Mindfulness-based therapy: a comprehensive       meta-analysis. Clinical psychology review, 33(6), 763–771.

[4] Mayo Clinic Staff. (2019, September 4). Mindfulness exercises. Mayo Clinic. 

Hallo! Ik ben Mahnoor, een klinisch psycholoog die haar werk met veel liefde en toewijding uitvoert. Ik vind het heerlijk om mijn creatieve kant te uiten door het schrijven van vakkundige artikelen voor websites zoals Mindsetking.nl. Maar mijn passie beperkt zich niet alleen tot psychologie en schrijven. Ik heb ook een kleine onderneming, genaamd 'Ibteda', die ik met hart en ziel run. Ibteda is mijn manier om echt een verschil te maken; we richten ons op het helpen van mensen in nood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *