tekort aan melatonine

Melatonine tekort: symptomen, oorzaken & tips

Worstel je met slapeloosheid of voel je je vaak vermoeid zonder aanwijsbare reden? Het zou kunnen dat je te maken hebt met een melatoninetekort en ik vertel je waarom. Melatonine speelt een cruciale rol in onze slaap-waakcyclus, en een tekort kan serieuze gevolgen hebben voor je welzijn en dagelijkse leven en het begrijpen van dit probleem kan de eerste stap zijn naar een betere nachtrust. Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om dit tekort aan te pakken: of je nu beter wilt slapen of je algehele energieniveau wilt verhogen, er zijn oplossingen beschikbaar. Lees verder in dit artikel om te ontdekken hoe je dit probleem kunt herkennen en aanpakken.

Symptomen melatonine tekort

Een tekort kan dus invloed hebben op verschillende aspecten van je welzijn. Hier zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op een melatonine tekort:

 • Slaapproblemen: Moeite met inslapen, doorslapen, of vroeg wakker worden.
 • Verminderde slaapkwaliteit: Je slaapt wel, maar het is niet verkwikkend of diep.
 • Veranderde slaap-waakcyclus: Bijvoorbeeld, je voelt je overdag slaperig en ’s nachts wakker.
 • Stemmingswisselingen: Je kunt je neerslachtig, prikkelbaar of angstig voelen.
 • Vermoeidheid overdag: Constant gevoel van vermoeidheid of gebrek aan energie.
 • Concentratieproblemen: Moeite met concentreren, geheugenproblemen, of verwardheid.
 • Hoofdpijn en migraine: Deze kunnen vaker voorkomen bij een melatoninetekort.
 • Spijsverteringsproblemen: Sommige mensen ervaren maag-darmklachten.
 • Menstruatieveranderingen: Bij vrouwen kunnen veranderingen in de menstruatiecyclus optreden.
 • Lage bloeddruk: Melatonine kan invloed hebben op de bloeddruk, dus een tekort kan leiden tot een lagere bloeddruk.
 • Gewichtstoename: Veranderingen in de eetlust en het metabolisme kunnen leiden tot gewichtsveranderingen.

Deze symptomen kunnen ook wijzen op andere onderliggende gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je een of meer van deze symptomen ervaart. Een arts kan een volledige beoordeling uitvoeren en indien nodig de juiste behandeling aanbevelen.

Hoe ontstaat een melatonine tekort aan melatonine?

Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een melatonine tekort en hierdoor is het lastig om één schuldige aan te wijzen. Graag deel hieronder enkele van de meest gebruikte oorzaken met jullie:

 1. Leeftijd: Melatonineproductie neemt vaak af met de leeftijd en hierdoor heb je naar mate je ouder wordt meer kans op een tekort
 2. Lichtexpositie: Blootstelling aan fel licht ’s avonds, vooral blauw licht van schermen, kan de melatonineproductie onderdrukken.
 3. Werkroosters: Nachtdiensten of onregelmatige werktijden kunnen je biologische klok verwarren en ervoor zorgen dat je een tekort aan melatonine bezit. Indien je biologische wel naar behoren werkt – is het vaak zo – dat je na je nachtdienst alsnog moeite hebt met slapen, omdat je van nature melatonine aanmaakt wanneer het donker is.
 4. Te weinig licht in de ochtend: wanneer je in de ochtend geen natuurlijk licht ziet, maakt je lichaam ’s avonds moeilijker melatonine aan, wanneer het nodig is. Dit kan worden opgelost door ’s onchtend zonlicht te zien of door een daglichtlamp te gebruiken.
 5. Levensstijl en dieet: Sommige voedingskeuzes en levensstijlgewoonten, zoals roken of overmatig cafeïnegebruik, kunnen ook invloed hebben en de melatonineproductie verstoren.
 6. Medische aandoeningen: Ziekten die de pijnappelklier beïnvloeden, kunnen leiden tot een tekort aan melatonine.
 7. Genetische factoren: Bepaalde genetische mutaties kunnen de productie van melatonine beïnvloeden en zorgen voor een te lage aanmaak.
 8. Chronische stress: Langdurige stress kan leiden tot vele narigheden zoals hormonale onbalans, waaronder melatonine.
 9. Endocriene stoornissen: Aandoeningen zoals hypothyreoïdie kunnen een effect hebben op melatonine en bijdragen aan een tekort
 10. Medicatie: Bepaalde medicijnen kunnen de productie van melatonine verstoren, wat ook zorgt voor tekorten.

Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten als je symptomen van een melatoninetekort ervaart, zodat je de specifieke oorzaken in jouw situatie kunt begrijpen en een passend behandelplan kunt laten opstellen door jouw zorgverlener of arts.

Kun je zelf wat doen aan een melatonine tekort?

Ja, je kunt zelf zeker wat doen aan een melatoninetekort en wij kunnen je daarbij tips geven. Ik begrijp dat dit een belangrijk onderwerp voor je kan zijn, en gelukkig hebben we bij Mindsetking een uitgebreid artikel geschreven dat dieper ingaat op de mogelijke oplossingen omtrent een melatonine tekort. Ik raad je aan om dat artikel te lezen voor gedetailleerde informatie en advies dat specifiek op jouw situatie van toepassing kan zijn. Je bent niet alleen in dit proces, want wij zijn hier om je te helpen en te ondersteunen en indien je vragen hebt, mag je ons altijd benaderen.

Ga je melatonine supplementen gebruiken?

Mijn advies zou dan zijn om dit zeker met je huisarts te bespreken, zodat hij je advies kan geven omtrent het gebruik, maar ook zeker omtrent de juiste dosering van melatonine voor jou persoonlijk.

Hallo! Mijn naam is Elizabeth en ik test voor Mindsetking allerlei slaapartikelen. Mijn reis in de wereld van slaap en gezondheid begon enkele jaren geleden toen ik al jarenlang problemen met mijn slaap had. Ik sliep vaak niet diep genoeg en had erg veel moeite om in slaap te vallen. Hierdoor was ik overdag vaak moe en kon ik niet goed presteren op mijn werk. Zo werd ik door mijn eigen slaapproblemen en gezondheidsuitdagingen gedreven om diverse slaapproducten uit te testen en deze bevindingen deel ik binnen Mindsetking graag met jullie. Aanvullend schrijf ik ook graag informatieve blogberichten over relevante onderwerpen die te maken hebben met slaap en gezondheid. Als je me iets wilt vragen, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.