Wil jij het maximale uit je loopbandtraining halen en echt weten wat jouw calorien verbranding nou beinvloed en hoe jij het meeste calorieën kunt verbranden? Daarnaast gaan we ook in op de hoeveelheid kcal die je daadwerkelijk verbrand en bieden we je zelfs de optie om het aantal verbrandde calorieën middels onze calculator uit te rekenen. Het vertrouwen op het scherm van de loopband kan soms misleidend zijn en hier willen we je bij helpen. De verbrande calorieën hangen af van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, lichaamsgewicht, intensiteit evenals de snelheid van de training. Wist je bijvoorbeeld dat een persoon van 68 kg die op een vlot tempo (ongeveer 5,6 km/u) op de loopband wandelt, zo’n 258 calorieën per uur verbrandt? En als diezelfde persoon met een snelheid van 9,6 km/u rent, gaat dit nog verder omhoog naar zelfs zo’n indrukwekkende 680 calorieën per uur!
Begrijpen hoe de loopband werkt en welke functies invloed hebben
De loopband heeft een aantal basisfuncties die elke sporter zou moeten kennen, naar mijn mening. Allereerst is er de snelheidsregeling, waarmee je kunt bepalen hoe snel of langzaam je wilt gaan. Een toename in snelheid betekent logischerwijs een hogere calorieverbranding.
Er zijn echter (zoals je waarschijnlijk verwacht) nog wel meer opties op een goede loopband te vinden. De hellingsoptie op een loopband met helling, laat je de weerstand en moeilijkheidsgraad van je loopband training aanpassen, wat ook weer van invloed is op het aantal calorieën dat je zal verbranden. Door de helling te verhogen simuleer je heuvels en verbrand je mogelijk meer calorieën, het meest als je ook nog op een aardig tempo wandelt of hardloopt.
Het spelen met zowel snelheid als helling kan daarom een grote invloed hebben op het aantal calorieën dat je verbrand op de loopband en kan je ook sneller moe maken. Maar een beetje uitdaging is wel leuk toch?
Factoren die de calorieverbranding beïnvloeden
Nu je met bovenstaande alinea een beter beeld hebt over basisfuncties van de loopband, welke het aantal verbrandde calorieën kan beinvloeden, deel ik hieronder graag nog wat invloeden, waar je misschien wat minder snel rekening mee zou houden. Toch hebben ze invloed op het aantal calorieën dat jij verbrand met je volgende loopband training.
- Efficiëntie en beweging: Hoe soepeler je beweegt en hoe meer ervaring je hebt als wandelaar of hardloper, des te minder calorieën je verbrandt over een bepaalde afstand. Sommige snelheden liggen je lichaam beter, en dit verschilt per persoon. Hardlopen kan bij hogere snelheden efficiënter zijn voor calorieën verbranden dan snelwandelen of racewalken.
- Trainingsintensiteit Hoe harder je hart en longen werken (lees: hoe hoger je hartslag is) des te meer calorieën je verbrandt. De intensiteit kun je dus meten aan de hand van je hartslag of door middel van een schaal voor waargenomen inspanning – een eenvoudige methode om te bepalen hoe zwaar je de inspanning ervaart is de MET waarde (waarover meer in de volgende paragraaf).
- Vasthouden aan de leuningen Jezelf vasthouden aan de leuningen tijdens het lopen of rennen op de loopband vermindert de hoeveelheid verbrande calorieën. Echter houden de calorieëntellers van loopbanden hier natuurlijk geen rekening mee, waardoor het getoonde aantal hoger kan uitvallen dan jij in werkelijkheid bij elkaar gesteggeld hebt.
- Gemotoriseerde loopbanden De bewegende band en het gladde oppervlak verminderen het aantal verbrande calorieën in vergelijking met buiten hardlopen of wandelen in de natuur. Dit verschil kan echter gemakkelijk worden gecompenseerd door de loopband een helling van minimaal 1% hellingshoek te geven. Je moet het maar net weten!
- Snelheid en hellingsinstellingen Als je dezelfde afstand in kortere tijd aflegt, verbrand je logischerwijs meer calorieën vanwege de hogere intensiteit waarop je aan het werk bent. Bovendien zorgt een hogere intensiteit ervoor dat je na de training langer calorieën blijft verbranden en dat is dubbel bonus. Bergopwaarts lopen of rennen verbrandt meer calorieën dan bergaf of op een vlakke ondergrond. En dus is een loopband met helling een goed idee, wanneer je wat extra calorieën wil verbranden tijdens je volgende loopband training!
- Lichaamsgewicht: Wanneer je wat zwaarder weegt gebruiken je spieren meer calorieën om je lichaamsgewicht te verplaatsen: hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrandt. Onze calculator houdt hier rekening mee (zie volgende paragraaf).
- Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, neemt je dagelijkse calorie-inname van nature af en dus hoe je in principe wat minder te bewegen zou je denken. Echter vertraagt ouder worden ook je metabolisme, waardoor jongere mensen zowel tijdens beweging als in rust meer calorieën verbranden.
- Geslacht Je geslacht heeft ook invloed op het aantal calorieën dat je verbrandt op de loopband. Zo hebben diverse onderzoeken aangetoond dat mannen en vrouwen calorieën in verschillende mate verbranden, voornamelijk vanwege hun lichaamssamenstelling. Mannen hebben doorgaans meer spiermassa en verbranden daardoor zowel tijdens de training als in perioden van rust meer calorieën. Er moet wel gezegd worden, dat mannen over het algemeen ook meer voedingsstoffen tot zich nemen en ook nodig hebben.
Calculator: bereken de hoeveelheid calorieën die jij verbrand op de loopband
- Gewicht in kg: Dit is je lichaamsgewicht in kilogram.
- MET-waarde voor lopen op een loopband: Dit varieert afhankelijk van de snelheid en helling. Een gemiddelde MET-waarde kan tussen 6.0 en 12.0 liggen.
- Tijd in minuten: De duur van je training op de loopband.
Formule: Calorieën verbrand=Gewicht in kg × MET-waarde × Tijd in uren
Voorbeeld: Als je 70 kg weegt en 30 minuten op de loopband loopt met een MET-waarde van 8, is de berekening: Calorieën verbrand=70 kg × 8 × 0.5 uur
Deze formules bieden een benadering van de calorieverbranding tijdens deze activiteiten, waardoor je een beter inzicht krijgt in hoe effectief wandelen en lopen op een loopband kunnen zijn voor gewichtsverlies.
Verschillende MET-waardes voor wandelen, joggen, hardlopen en sprinten:
Stevig wandelen:
- 6 km/h: Ongeveer 4,8 METs (Dit is voor de meeste mensen een zeer stevige wandelpas)
- 6,5 km/h: Ongeveer 5,3 METs
Joggen:
- 7 km/h: Ongeveer 6.0 – 7.0 METs
- 8 km/h (5 mph): Ongeveer 8.0 METs
- 9 km/h (5.6 mph): Ongeveer 9.0 METs
- 10 km/h (6.2 mph): Ongeveer 10.0 METs
Hardlopen:
- 11 km/h (6.8 mph): Ongeveer 11.5 METs
- 12 km/h (7.5 mph): Ongeveer 12.5 METs
- 13 km/h (8.1 mph): Ongeveer 13.5 METs
- 14 km/h (8.7 mph): Ongeveer 14.5 METs
- 15 km/h (9.3 mph): Ongeveer 15.0 METs
Sprinten:
- Sprinten varieert sterk qua intensiteit en duur, waardoor het te lastig is om een exact aantal METs te geven. Een kortdurende sprint op maximale inspanning kan een MET-waarde hebben van 23.0 of hoger. Maar deze waarde is stukken minder gestandaardiseerd dan die van joggen of hardlopen aangezien maximale sprints van zeer korte duur zijn en de intensiteit heel erg kan variëren.
Met bovenstaande kun jij dus gemakkelijk zien hoeveel calorieën jij verbrand op de loopband met wandelen, hardlopen of zelfs sprinten!
Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.